| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Hezky den, nikde jsem nevycetl varianty umisteni "prouzku" u bankovky 200 Kc. Porovnal polohu prouzku u nekolika stejnych bankovek, ale vzdy je stribrny prouzek umisteny tak, ze prochazi "O" (ve slove korun ceskych) - ten muj prochazi milimetr pred K (posun je tedy asi 5mm - pred "K"). Mate nekdo podobnou bankovku? O notafilii se hloubeji nezajimam a v katalogu jsem na podobnou vec "nenatrefil". Diky za info. Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Na toto jsem se tady ptal nedávno já, i když jsem měl odpověď na očích. Rozdíl, který popisujete, je v pořádku. Viz www.cnb.cz, sekce Bankovky a mince, a popisy jednotlivých bankovek. Tolerance je podle bankovky +-cca 5 mm.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Takže rozptyl může být 1cm. 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dobrý den všem znalcům. Dnes se mi dostala do ruky tatio 200 Kč s. E s rozpitým oznčením hodnoty. Chci se zeptat, jak se to mohlo přihodit a jestli je to vůbecmožné , aby ke vzniku takového chybotisku? došlo. Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
|
|
Moderátor
|
0K tomuto témtu jen tolik...: Dělal jsem nějakou dobu v tiskárně jako tiskař.... Jelikož se barevné věci ( viz tato bankovka ) tisknou cmikem ( čtyři základní barvy kažká zvlášť se tiskne ) tak mohlo dojít u tisku této barvy k chybě a to, že nanášecí válec byl více vlhký než je nějaké kritérium, nebo možná moc barev....To mohlo být za následek rozpití nápisu DVĚ STĚ....To je vše možné....jen se to prostě náhodou dostano do oběhu......
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
A jak bych to mohl s určitostí říci, že je to buď HOME MADE / FIX/ , anebo chybotisk z tiskárny. Existuje nějaká 100 % zkouška, např navlhčením a pod.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Sorry, tak to netuším, to ti musí poradit někdo fundovatější... 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
já bych na to kouknul za normálního denního světla lupou. ten fix přece nemůže mít totožnou barvu jako ten nápis, to by bylo poznat. pak bych zkusil svou osvědčenou metodu - vodu (event. líh) na špachtličku co je do uší (jen tak ji navlhčit, ne do lihu ponořit) a pojezdit.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Takže číslovač se tiskne pouze v jedné vrstvě, anebo je jich tamvíc?
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Bankovku jsem prohlédl pod prosv. pultem i za denního světla a td. Připadá mi, že nápis DVĚ STĚ korun českých byl přetištěn dvakrát, protože oproti ostatním bankovkám s. E je nápis téměř černý, na běžných bankovkách, hnědý. Tím mohlo dojít, zdůvodu velké vrstvy k rozpití.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
přikláním se k názoru Biggera, že to bude z tiskárny, domáci výroba mi přijde hloupost, lehce je rozpitý i nápis pod tím "korun českých", každopádně že by byla přetištěna dvakrát jen tahle část hlubotisku, to snad ani nejde
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Reakce na Sabatapetr....máš recht...nejde dvakrát přetisknout jen část motivu...Já dělal na starých mašinách a čistě teoreticky...: Nejdříve se tisk provádí na tzv. makulích....kde se prubne odstín barvy, vhkost válců a papíru, boční náložka a soutiskovky, rychlost posuvu, tlak válců... atd... Tyto makule se pak vyhazují. Čistě teoreticky se opět do tisku dostat mohla, tiskař rozjíždí mašinu na pár kusech a jeden asi nevychytal a dostal se do oběhu..jen bych čekal mírnější chybu tisku. Když se na kovolistu, kde je vyryt motiv, zachytí kousek nějakého bordelu, o který se pak následně zachycuje barva a při takové rychlosti cca 8500ks/ hod, tak podle mého je ta bankovka z archu (ohledem na velikosti zašpinění válce) tak ...cca 30.-70. arch...... Čím dýl to špatně tiskne, tím je kez větší.....Jednou jsem tiskl nějaký oběžník a podařilo se mi z černobílých článků vytvořit černý papír... Toliko jen dodatek. Pokud je to z tisku, tak je to špatný kus - možná raritka...jak pro koho...nevím a pokud je to made in doma....tak moje představivost trošku hapruje....Rozhodně dej vědět, jak dopadly vat. tyčinky.....
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Hezký den všem, mám v držení bankovku dobré kvality (nepoškozená a neopotřebená, pouze mírný ohyb) se stejnou vadou. Ví někdo, zda se to posuzuje za bezvýznamný zmetek nebo raritu nějaké sběratelské hodnoty, a pokud ano, tak cca jaké? Díky
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zapomněl jsem: také 200,-, vzor 1998 (serie E32)
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
můžete poslat fotku na sabata.petr@gmail.com?
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
sabatapetr napsal můžete poslat fotku na sabata.petr@gmail.com?
Posláno. S díky a pozdravem
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Mohl bych taky dostat fotku ? hdvorak14@gmail.com
|