Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše mince » 5 koruna 2007 (ČR)

5 koruna 2007 (ČR)

Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela.

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
tak potom neviem ... :(

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ja mam za to, že ČNB ještě donedávna na svých stránkách uváděla počet 25 milionů. Teď je tam skutečně jen 23 000 (http://www.cnb.cz/cs/platidla/obeh/pocty_minci_obecny_kov.html). Mimo jiné to je i v katalogu od novotného z roku 2010. Jinak já 5 Kč 2007 koupil asi před rokem na aukru za cenu nominálu, ale z oběhu mam jenom 1, kterou se mi podařilo najít u známého v jeho hromadě mincí, které pocházejí z prodeje točené zmrzliny a velkého přísunu drobných :D (zásobuje s nimi zbytek roku kasy v obchodě, pokud dojdou drobné). A to má těch mincí skutečně hodně, takže předpokládám, že s jejich výskytem to bude podobné jako s jinými nominály raženými pro sady...
Registrovaný uživatel
Aaha, nevšiml jsem si, že má diskuse ještě druhou stránku... Nicméně to pouze podkládá moje tvrzení s katalogem Novotného..
Moderátor
Nejpresnejsi udaje o nakladu ceskych minci jsou v katalogu od J.Moravce. Uvadi vzdy oddelene skutecne celkove naklady samotnych minci dle rocniku (v b.k. i proof), tak i naklady sad. Ja mam bohuzel vydani z roku 2005 ale nedavno vyslo nove, snad to nekdo presne doplni.
Pro zajimavost jsem si ty uvadene udaje u nekterych rocniku srovnaval a tech rocniku uvadenych v jinych katalozich "pouze pro sady" bylo dle Moravce vetsinou vyrazeno vic nez sad, takze se ty navic vyrazene dostaly do obehu.
Registrovaný uživatel
Brett: Z hlediska pravdepodobnosti je prakticky vylouceno, abych nasel rekneme 200 minci rocniku 2002, 200 minci 2006 a 1 minci 2007 a pritom by slo o stejny pocet vyrazenych minci.
To co pise dracom to jen potvrzuje.
Samozrejme, na strankach CNB je takova mala humorna poznamka, ze rok vyroby se nemusi shodovat s rokem vyrazenym na minci, nicmene to by mohlo platit treba u vyrazeni nejakych 5 Kc 2007 uz v roce 2006, tezko by razili v roce 2008 se starym datem.
Registrovaný uživatel
Ta poznámka ČNB ohledně shody počtu vyražených mincí s daným ročníkem a počtu vypuštěných mincí v daném roce se týká toho, že se vypouští v následujících letech mince se starým nominálem, které byly vyraženy sice v souladu se smlouvou mezi ČNB a mincovnou, ale nakonec se do oběhu všechny nevypustily a zůstaly "na skladě". Například pokud vím, tak 20 Kč rok 2004 byl vypouštěnej i v roce 2005, tudíž to klamalo co se týče počtu mincí s rokem 2005 skutečně vyražených a daných do oběhu (viz již mnou zmiňovaný odkaz, ve kterém se můžeme dočíst, že 20 Kč mincí 2005 bylo dokonce více než 2004 a já osobně třeba žádnou 2005 z oběhu nemám...)
Registrovaný uživatel
dracom napsal
Ja mam za to, že ČNB ještě donedávna na svých stránkách uváděla počet 25 milionů. Teď je tam skutečně jen 23 000 (http://www.cnb.cz/cs/platidla/obeh/pocty_minci_obecny_kov.html).

Možno sa autor stránok ČNB len pomýlil/preklepol, autori katalógov tú informáciu zo stránok ČNB prebrali a zaradili do svojich katalógov. Po určitom čase, autor stránok svoju chybu napravil a uviedol skutočne vyrazené počty mincí ?
Registrovaný uživatel
Brett napsal
dracom napsal
Ja mam za to, že ČNB ještě donedávna na svých stránkách uváděla počet 25 milionů. Teď je tam skutečně jen 23 000 (http://www.cnb.cz/cs/platidla/obeh/pocty_minci_obecny_kov.html).

Možno sa autor stránok ČNB len pomýlil/preklepol, autori katalógov tú informáciu zo stránok ČNB prebrali a zaradili do svojich katalógov. Po určitom čase, autor stránok svoju chybu napravil a uviedol skutočne vyrazené počty mincí ?

Tak jako možný to je... Předpokládám, že autoři katalogů to odsud brali. Nicméně to taky mohlo znamenat to samý jako u těch zmíněnejch 20-ti korun. Že v tom roce poslali do oběhu starší nominál co nebyl vypuštěnej v předchozím roce... Přeci jenom 5 Kč s rokem 2006 je v oběhu víc než dost. Že by jich bylo ale dohromady 50 milionů za ty dva roky, to si nemyslim. Takže spíš ta chyba...

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Naše mince » 5 koruna 2007 (ČR)

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1