| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Moderátor
|
Prednedávnom bol na aukčnom portáli ponúkaný ústrižok poštovej poukážky s páskou 500 hal STs overený značkou GILBERT. Vyvolávacia cena ústrižku bola 15.000.- CZK. Detaily ani meno predávajúceho zámerne neuvádzam , lebo u neho nepredpokladám zámer poškodiť kupujúceho. Mojim zámerom je varovať zberateľov ČSR I. pred kúpou zaručene pravých, overených známok, celín a celistvosti bez dostatočných znalostí. Vyžiadal som si kvalitnejší scan ústrižku a zistil som nasledujúce skutočností. Ako vieme I. typ špirály tvoriaci STs sa nachádza na ZP 32, a 35 II. TD. V našom prípade by sa tak mohlo jednať o pásky ZP 32 - 42 alebo 35-45. - Známky z II. TD boli dané do poštovej prevádzky až v druhej polovici septembra 1920. Zatiaľ je prvý dátum použitia známky z II. TD z 24. 9. 1920 na pošte vo Varnsdorfe. Ústižok má dátum CVIKOV 28. mája 1920, z čoho je jasné, že tieto známky nemôžu pochádzať z II. TD. Ak by ZP sedeli a známky by skutočne boli ST špirál, jednalo by sa o dodatočný výrobok, čiže čiastočné falzum. Farba, aj tlač, známok jednoznačne vykazuje, že sa jedná o prvú fázu tlače z TD I. Pri podrobnom štúdiu som zistil že Gilbertom overené známky ako ST špirál pochádzajú z 51. a 61. ZP I. TD. Bolo by zaujímavé zistiť, či sa v tomto prípade nejedná o dodatočné "overenie" falošnými pečiatkami GIBERT a I. a II. typ. Pretože sa uvedený znalec dosť často mýlil, ním overené známky sa už dávno nepovažujú za zaručene pravé. Zdroj: * Hamr-Škaloud - Rověť pro zběratele Hradčan (199  * J. Chudoba - 500 hal. Hradčany 2. TD známa neznáma (2009) * www.knihtisk.orgObrázky:   « Poslední úpravu provedl(a) smith v 26. 2. 2011, 13:39. »
|
|
|
|
|
Administrátor
|
Zajímavé téma pro Hradčanáře a pro článek na Infofile. Prosím smith a blazka, kteří se Hradčanům věnují ať se vyjádří. Vím asi o jakou aukci se jedná. Není to první případ podobných omylů - asi nezáměrných, ale mělo by se na ně upozorňovat. Majitel aukce tak zjistí od koho známky nebrat a neprodávat.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Zdenek Jindra napsal Zajímavé téma pro Hradčanáře a pro článek na Infofile. Prosím smith a blazka, kteří se Hradčanům věnují ať se vyjádří. Vím asi o jakou aukci se jedná. Není to první případ podobných omylů - asi nezáměrných, ale mělo by se na ně upozorňovat. Majitel aukce tak zjistí od koho známky nebrat a neprodávat.
Dvíham hodenú rukavicu.... S doddie-m sme konzultovali túto dvojpásku už dávnejšie, pri prvom objavení sa na áčku. Nemal som čas na vyžiadanie lepších scanov, ale po preposlaní a skontrolovaní súhlasím so zisteniami, ktoré doddie uvádza, že sa nejedná o STs. Ide o ZP 51. a 61. z 1.TD. Prikláňam sa k názoru, že ide o omyl znalca.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ano máte pravdu, uvedený ústřižek už vystavují na IOF několik let, už jsem jim asi před 2 roky psal, že vystavují pseudotypy. II. typ 500h Hradčan mám s datumem 20.IX.1920, pošta BRNO 1.
|
|
|
|
|
Administrátor
|
Kolegové napište o tom prosím článek pro Infofilu. Velmi rádi zveřejníme. Díky.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Zdenek Jindra napsal Kolegové napište o tom prosím článek pro Infofilu. Velmi rádi zveřejníme. Díky.
Zdenku, o čom by mal byť ten článok? « Poslední úpravu provedl(a) smith v 26. 2. 2011, 11:09. »
|
|
|
|
|
Administrátor
|
O tom co píšete v prvním komentáři - především a to s menší úpravou a doplněním. Předem děkuji.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Libca1 napsal Ano máte pravdu, uvedený ústřižek už vystavují na IOF několik let, už jsem jim asi před 2 roky psal, že vystavují pseudotypy. II. typ 500h Hradčan mám s datumem 20.IX.1920, pošta BRNO 1.
No možno ma budete mať za blba, ale čo je to IOF?
|
|
|
|
|
Moderátor
|
smith napsal No možno ma budete mať za blba, ale čo je to IOF?
Mohou to být Izraelské okupační síly (Israeli Occupation Forces) anebo Nadace pro boj s osteoporózou (International Osteoporosis Foundation)  . Anebo tím byla myšlena Mezinárodní federace orientačního běhu? Možností je daleko více, ale žádná mi nějak nezapadá ke známkám.
|
|
|
|
|
Administrátor
|
internetová obchodní filatelie - philashop?
|
|
|
|
|
Moderátor
|
medzinarodna organizacia filatelistov 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Zdenek Jindra napsal internetová obchodní filatelie - philashop?
Bingo? 
|
|
|
|
|
Administrátor
|
Já chcu medailu - čokoládovou a pravou :-)
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Zdenek Jindra napsal Já chcu medailu - čokoládovou a pravou :-)
Kdyby stačila porcelánová, tak Ti jednu pošlu. Zlaté mám taky, ale ty si šetřím na zuby  .
|
|
|
|
|
Administrátor
|
No hele to je poprvé, když jsem chytřejší než ty takže beru jakoukoliv odměnu. Pokud teda nepošleš zuby po babičce :-).
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
dejvy napsal Anebo tím byla myšlena Mezinárodní federace orientačního běhu?
To čumím... 13 let pobíhám s mapou po lesích a neměl jsem ani tucha, že International Orienteering Fereration je takhle známá zkratka 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Libca1 napsal Ano máte pravdu, uvedený ústřižek už vystavují na IOF několik let, už jsem jim asi před 2 roky psal, že vystavují pseudotypy. II. typ 500h Hradčan mám s datumem 20.IX.1920, pošta BRNO 1.
Zdravím Vás. Bol by som veľmi rád, keby ste scan svojej známky vyložili v tejto téme. Ak to bude možné, budem Vám veľmi povďačný. « Poslední úpravu provedl(a) smith v 25. 2. 2011, 20:03. »
|
|
|
|
|
Administrátor
|
Když už jsme u tohoto tématu. Je to spojený typ jak tvrdí Gilbert nebo není? Kdo nejlépe odpoví bude kapitánem této kategorie :-). Doddie snaž se :-). Obrázky:  
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Ačkoliv by to chtělo mít známky v ruce, vypadá to dle paprsků a dalších znaků na ST z 22/23ZP III.TD... tedy asi OK
|
|
|
|
|
Moderátor
|
22. a 23. ZP z III.TD Obrázky:  
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Mne sa to nezdá. Na 22.ZP mi nesedí "MUCHA" a ani paprsky nad 6.vežičkou. Ale samozrejme chcelo by to mať v ruke.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Myslím, že by se i Dráček nechal nachytat. Spojené typy to s největší pravděpodobností nejsou, jak už přede mnou napsal smith. Nesedí znaky jak 22, tak ani 23.ZP. « Poslední úpravu provedl(a) blazek007 v 26. 2. 2011, 8:46. »
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Áno, na 100 % je to ďalší omyl pána GILBERTA. Súhlasím so smithom i blažekom. V žiadnom prípade to nie sú STs. A už vôbec nie ZP 22/III. So smithom už pracujeme na presnej lokalizácii Zdenkom uverejnenje pásky. Pre ukážku posielam foto na porovnanie. Obrázky:  « Poslední úpravu provedl(a) smith v 26. 2. 2011, 9:08. »
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Prikladám zistenia. Zdeňkom priložená páska pochádza z 91 a 92. ZP na 4.TD. Identifikáciu som stihol skôr ja, Doddie urobil grafickú prezentáciu. Super spolupráca. Obrázky:  « Poslední úpravu provedl(a) smith v 26. 2. 2011, 9:19. »
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Smith, gratuluji, i za krásnou grafickou úpravu.
|