Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nápovědy a návody » ako fotiť mince...

Vykupminci.cz
Numisargo

ako fotiť mince...

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 13 14 15 16 17 18 19 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dík moc za pěknou odpověď, ale touhle cestou se právě moc vydat nechci. Chtěl bych něco novýho, aby to zase chvilku vydrželo.
Jinak souhlasím s větou "u foceni je super to, ze do znacne miry nezalezi na tom, kdo ma kolik penez, ale jak se naucil, jakej ma cit a jak umi". S olympusem už jsme byli myslím sehraná dvojka, tak mě dost mrzí, že jde do háje. Resp. on pořád běhá normálně, ale ulomil se mu držák baterek. Chvilku jsem to řešil silnou gumičkou, ale teď už ani to nepomáhá. Jednou rukou musím silně tlačit na ten držák a druhou fotit, obrázky pak podle toho taky vypadaj... :'(
Moderátor
pokud je v tom "osobni vztah" a komplikace je takto bezvyznamna, nespravi to jednoduchy servisni zasah? jinak pokud s nim jdou fotit mince, je mozne dat fotak na trafo. u te Z5 to mam podobne (jen to jeste definitivne neupadlo), takze ho mam pripojeny pres universalni trafo a baterie neresim.

jinak chapu mit potrebu jeden fotak na vsechno. taky by se mi to libilo, praktikovat sem to zkousel, ale pro mne to znamenalo nepohodli. koupil jsem si obycejny krap na ven (foceni venku uz moc nedavam). takze nekdo s tim vystaci a muze mu to vyhovovat, jiny ne.

"Lukas105s" napsal
...chtěl bych něco novýho, aby to zase chvilku vydrželo


nevim jak u fotaku, ale obecne mam pocit, ze nove veci vydrzi spis mnohem mene, nez starsi.
Registrovaný uživatel
Mobilem nižší střední třídy(cca2500-5000) se většinou slušně fotit dá(pro rychlou dokumentaci v terénu), pokud má kolem 5Mpx a více za dobrého denního světla s dobrým podkladem do mírně průměrné kvality(viz. mé fotky z tomto tématu ze dne 30.10.2014). Jde o neznačkový čínský mobil koupený tehdy za cca 2500Kč s průměrnou malou optikou 8Mpx. Podobnou zkušenost jsem měl i u další dvou mobilů podobné třídy. Naopak u levných mobilů většinou do 3mpx ostrou macro fotku většinou neuděláš(oproti foťáku kde toto rozlišení často stačí). Obecně foťák z mobilu je vhodný na běžné fotky z narozenin či výletu, ale na kvalitnější fotku mince je třeba lepší čočka.
Obecně co jsem se díval před rokem je dnes trochu ten problém, že oproti minulosti přestávají dávat supermacro nebo macro od málo cm a ani od více nebývá ostření žádný zázrak(o horších světelných podmínkách už vůbec nemluvě).
Osobně stále fotím mince doma Pentaxem optio555 kompaktem z roku 2004(dělaný ještě v Japonsku se slušnou optikou), kde mám dvě baterie co už moc nevydrží a do terénu obecně na focení všeho jsem si před cca 2 roky koupil ve výprodeji malou polozrcadlovku Nikon1 J1v setu se dvěma objektivy za 8000Kč. Jediné u něho je slabší to, že ostří od cca 20cm, takže pokud ho použiji musím to potom oříznout, ale zase má dobrou ostrost kresby(a 10Mpx), takže i výřez detailu je super, kdysi jsem to sem vkládal jako ukázku výtěžkovou medaili a výřez horníků v dole. Později jsem dokoupil i z Polska za pár stovek levné macro-předsádky, které nejsou ideální, ale dá se nima také pracovat.
Na dotaz jinak není univezální odpověď, chce si to vždy otestovat dle toho co vlasně hledáš...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Ještě bych se rád vrátil k Citrónkovu dotazu z minulé stránky https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/ako-fotit-mince-_post_-353954#post353954 . Vlastně se týkal odstraňování pozadí z fotky mince tak, aby zůstal zachován půdorys mince, nic nechybělo ani nepřebývalo. Jak to vlastně Vy, co to umíte, děláte?
Moderátor
je to hodne zjednodusene ("pro lamy") a upravene pro volne dostupny freeware (PhotoFiltre) a take je to nekolik let stare. snad to na ukazku staci. v realu to delam v jinem softu a trosku "pecliveji". transparentnost je pak uz jen tresinka na dortu...

http://www.cnspg.cz/flash/transparentnost.swf
Registrovaný uživatel
Díky za návod, jen se ještě zeptám, co je to za verzi? Koukám na to a je tu více verzí. Díky
Moderátor
to fakt nevim, je to roky stare...
Registrovaný uživatel
Nevadí, i tak moc díky. Zítra zkusím.
Moderátor
jde o princip, vsechny ty programy jsou na jedno brdo. stahl bych si nejnovejsi verzi a vubec bych si tim nelamal hlavu.
Moderátor
Pokud se nepletu, tak PhotoFiltre je už placený, a nebo byl nějak víc zavirovanej. Už si přesně nepamatuju, ale dá se stáhnout verze 6.3.2, která je v pohodě. Opravdu jednoduchej prográmek na ovládání. A výsledky jsou pro mně dostačující. Pokud bys měl problémy, písni na mail.
Registrovaný uživatel
A já děkuji taktéž, ten návod je bezva. S tím PhotoFiltre to bude pravda, mám verzi 7 a pak už taky myslím zavedli placenou licenci..
Moderátor
pavelgregor: placena je jen plna verze (ta volna ma pritom dostupne vsechny funkce co vyuzije bezny uzivatel a asi 95% pro ty narocnejsi) a zavirovana neni, je mozne ze to zkousi instalovat dalsi veci, ale to je jednak dneska normalni a jednak to urcite neinstaluje tajne. Narozdil od IrFanPaskvilu a podobnym je to velice dobry editor.
Registrovaný uživatel
Dve fotky, ktere ani neprosly pc-ckem. Samsung galaxy s3 mini s bleskem. Jsou hnusny? :-)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
hnusne ne, ale...

1) odlesk je neprijemny, na hure zachovale minci muze zhorsit citelnost
2) velikost fotky je dost mala (sberatel.com sice zmensuje, ale zde ani nezasahl)

kazdopadne lepsi nez polovina sem nahravanych fotek (to ale neni duvod ke spokojenosti, ale spis duvod postesknout si nad obecne nizkou pocitacovou gramotnosti v CR)

osobne jsem mel moznost od znameho fotky z nejakeho Galaxy pred vice nez rokem videt. fotil na dennim svetle a detaily byly dobre. pokud budu mluvit uprimne, tak zde jste nedokazal vyuzit maximalne schopnosti zarizeni (melo by jit vyzdimat lepsi rozliseni, vice detailu)
Registrovaný uživatel
Omlouvám se, nahrát je sem byl okamžitý nápad- mobil mám chvíli. Překvapilo mě, že je to ze smartphonu nižší třídy vůbec koukatelné.

A teprve teď jsem si uvědomil, že jsem měl přepnutý foťák z maximálních pěti na dva megapixely..
Moderátor
tak pak by bylo zajimave ukazat ten rozdil (hlavne pro nektere ostatni to muze byt poucne).
Moderátor
Osobne si myslim, ze moc velky nebude. Zakladni duvod je ten, ze samotny pocet megapixelu o vysledne kvalite fotky nerika naprosto nic.
Ale uvidime, mozna se pletu.
Moderátor
to je pravda - mam levny 16 MPx a kvalitnejsi stary 5MPx a lepsi je ten 5MPx, ale take zalezi na tom, kolik ze zaberu cinila mince a jak to bylo oriznuto. ja myslim, ze rozdil by tam videt byt mohl. samozrejme do mobilu se davaji vetsinou dost nekvalitni fotaky.
Registrovaný uživatel
Pet megapix, orez v mobilu

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Druha strana

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Podle mne dost rozdil, je to lepsi. A na mobil je to slusny vysledek.

Samozrejme nelze cekat zazraky, ale napr. pri posuzovani rubnich znamenek apod. je fotka z 2MPx k nicemu, 5MPx by mel stacit.

Nez nekdo v nepochopeni zacne psat, ze je to jinak, dovolim si vysvetlit:

snimky a) a b) ukazuji tutez oblast tak, jak vypada pri 100% zvetseni v pripade 5MPx fotky (a)) a 2MPx fotky (b))

snimky c) a d) zobrazuji stejnou detailni oblast z obou fotek tak, aby zabirala stejnou plochu. zvetseno je zamerne nad unosnou mez, aby se ukazala pixelizace. v pripade snimku c) je to zvetsene 5x, v pripade d) pak je pak zvetseno vice nez 10x.

Znam lidi, kteri odprisahnou, ze mezi c) a d) nevidi rozdil (napr. moje mamka). Pokud rozdil nevidite, je treba zahodit levne bryle z Tesca a naprosto vazne je na case navstivit ocare. Otevre se vam novy, doslova nevidany svet.


Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Olivere, Ty jsi prostě moc šikovnej a chytrej člověk. Trpělivej. Dle toho co píšeš i hodnej a přátelskej. Někdy Ti až závidím :) Ať se daří.
Registrovaný uživatel
Taky dík, teď z kompu to teprve vidím- i bez mých nových brýlí z Penny. Doma takhle fotit nebudu, ale na vyblejsknutí kamarádova úlovku někde v zšeřelý hospodě je to myslím super.
Registrovaný uživatel
Tenzor
"...Zakladni duvod je ten, ze samotny pocet megapixelu o vysledne kvalite fotky nerika naprosto nic..."

přesně. Schválně jsem si nechal vyvolat (nikoliv vytisknout!) fotky z mého digikompaktíku rv. 2006 (7MPx) na A4. V pohodě to stačí. Kvalita fotky (a foťáku) je převážně úplně jinde, než v rozlišení.
Moderátor
Filozof, Tenzor: formuloval bych to spise takto:

vyssi rozliseni je urcite lepsi, ale musi k tomu byt zachovany ve srovnatelne kvalite i ostatni parametry (jak opticke, tak digitalni). bezne tomu tak hrube neni, takze kvalita digitalnich fotek u dnesnich fotaku nizsi a stredni tridy je dnes mnohdy horsi, nez kvalita fotek z fotaku stredni a vyssi tridy vyrobenych pred nekolika (dokonce i vic nez deseti!!!) lety. najdou se vyjimky, ale v tech nizkych cenovych hladinach to plati snad vsude (a tech fotaku je mezi lidmi absolutni vetsina).

na strane druhe - na obycejne veci je to jedno, nasim jsem dal digital co stal neco pres tisicovku a staci to. stejne s tim jejich focenim a celkove se zachazenim s digitalni technikou nema smysl pro ne (a obecne pro velkou cast starsi populace obecne - bez urazky) vymyslet a kupovat neco lepsiho. kor kdyz clovek ani nevi, jestli si na to zvyknou.

TomL: asi tak, rozumnej zaver.

Voloda16: dik, ale ver tomu, ze hodne lidi si tohle nemysli ani zdaleka.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 13 14 15 16 17 18 19 > »

Sběratel.com » Nápovědy a návody » ako fotiť mince...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1