Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nápovědy a návody » ako fotiť mince...

Vykupminci.cz
Numisargo

ako fotiť mince...

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 15 16 17 18 19

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Nedávno jsem prodělal nucený přechod na iPhone (SE), tak jsem byl zvědavý, jestli na blízko fotí lépe, než můj starý Samsung. Nechci k němu kupovat stativ ani žádné přídavné čočky, prostě jsem namydlil několik fotek z ruky a vybral tu nejlepší. Neupravené foto a (asi rozumnější) zmenšené 1:2. Co tomu říkáte?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
na fotku mobilem z ruky je to pekne a i barevne to je prijemne. kdyby vsechny prispevky zde na SB byly takove. pro podobne foceni mobilem (je-li to z domu) je dobre mit napr. idealme vysokou (rozumej vysokou tak, aby se bez potizi podarilo ostrit) sklenicku jako podlozku pro mobil - jednak muze mit clovek mince focene v ruzne dny "se stejnym meritkem" a jednak se eliminuje rozmazani vlivem klepajici se ruky.

ja jsem si udelal kdysi pro mobil i prenosny "stativ" na foceni minci - 3 karticky z tenkeho plastu o velikosti cca kreditky s vyrezy, ktere do sebe vzajemne zapadly. pak jsem mel oporu pro mobil a fotit slo i na mistech s horsim svetlem. asi sem to uz sem nekdy psal, ani nevim.
Registrovaný uživatel
Zkoušel jsem to i s tou skleničkou, ale výsledek byl, nevím zatím proč, horší, tak ho sem nedávám.
Jinak mi jde spíš o focení v terénu, když někdo něco přinese na ukázku a p. Pokud tedy někdo máte tipy na focení zblízka s iPhonem, přivítám je. Jednak jsou tam nějaké volby, kterým v tomhle kontextu moc nerozumím- HDR třeba. Pak je tam možnost použít jiné softwary, jako všechno je ta vestavěná aplikace Fotoaparát dost basic. Používáte někdo?
Registrovaný uživatel
Nedalo mi to a zkusil jsem to ještě jednou se zafixovaným mobilem (na skleničce) a sluchátky jako vzdálenou spouští. Ten výsledek :? :|

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Nakonec jsem nainstaloval Camera+ free a přikoupil za 29,- balíček Manual Shooting, který navíc umožňuje vyvážit bílou, manuálně ostřit a pár dalších drobností..
Moderátor
zkusil jsem spis ze zvedavosti tuto blbinku, sirokouhly a rybi oko nic moc (ale jeste jsem to nijak zvlast netestoval), ten na makro ujde, viz nize (foceno z ruky za umeleho osvetleni - uz je holt tma), je to samozrejme plast a jedna z tech cocek je i trosku praskla na okraji (nastesti ne ta makro). uz jsem tu jeden makro ukazoval drive, s timto novym bych rekl je o dost jednodussi prace (ten od leuchturmu ma velmi tvrde upnuti, ma ale zase dobrou "operku" pro cocku, coz tento nema). neni to samozrejme nejaka extratrida, ale moznost fotit obyc mobilem takove detaily za kilo neni od veci. profika ci majitele slusneho mikroskopu to asi moc nenadchne, cloveka, co necim takovym nedisponuje at uz z financnich nebo prostorovych duvodu to zaujmout muze. rozevrit to jde na 1,5 cm, takze se to da pouzit i na ty mirne tlustsi mobily (ja mam porad stejny strep co minule).

fotky jsou vzdy takto: prvne je zmensena na 500 pixelu cely zaber, pak je nezmenseny a neupraveny vyrez (tedy realna velikost casti fotky 1:1). fotky nejsou vubec nijak upravovane (zadne kontrasty, korekce apod.).

budiz to prosim opet jen dukazem, ze i s totalni neschopnosti a "bez vybaveni" lze fotit pomerne male detaily na mincich

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Vždycky ještě záleží na rukách, který se tu blbinku pokusí použít :-) Myslel jsem, že bych to mohl doporučit kamarádovi, který si, ani ne tak dávno, pořídil jakési HTCéčko. Teprve následně zjistil, že je postižené stařeckou vetchozrakostí- nezaostří vůbec na blízko. Tak třeba by mu to s tímhle šlo líp..
Moderátor
to asi ano, a take na konkretnim telefonu. u mne lze na fotaku na mobilu nastavit tusim styl ostreni (a posunout si i oblast na misto, kam fokusovat) a i kdyz ne 100%, tak fotka na blizko se automaticky vyfoti az po zaostreni. nekdy mne to ale zlobi, byl bych radeji za moznost i manualniho modu ostreni (premira techniky nekdy skodi). ta posledni fotka neni uplne ostra, neudrzel jsem to dobre. s podlozkou by to bylo lepsi.
Registrovaný uživatel
Páni ako sa umelecky fotia mince, že aj odrbanec vyzerá ako proof minca? Je to nastavením foťáka alebo sú na to softwarové filtre?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
ahoj, má někdo zkušenosti se skenováním? potřebuji ideálně sdělit postup, jak skenovat, co pak s tím; mě to aktuálně dělá pdf barevný výstup (černo býlí se mi moc nelíbil), takže jestli pak dělat výstřižek do obrázkového formátu, nebo rovnou to nastavit, zda to pak vyříznout nebo nějak upravovat (bílá, stíny, hloubka...), jak to prostě udělat co nejjednodušeji. ať to celé nemusím vymýšlet a nastavovat sám, kdyby měl někdo osvědčený postup... :)
díky
Moderátor
Fidzi napsal
Páni ako sa umelecky fotia mince, že aj odrbanec vyzerá ako proof minca? Je to nastavením foťáka alebo sú na to softwarové filtre?


Asi s krizkem po funuse, ale toto je primarne spatne nasviceni a pak i trochu muze pomoci nastaveni fotaku. Chce to vice rozptylene (treba i odrazene) svetlo, ne prime osvetleni.
Moderátor
ferovyobchodnik napsal
ahoj, má někdo zkušenosti se skenováním?


predpokladam, ze "skenovani minci". kazdy scanner je trochu jiny. takze prenos nastaveni jednoduse mozny neni. par rad (nazoru), ktere se treba budou hodit:

0) mince radeji fotit, nez scannovat. dojem ze scanneru bude obecne horsi, nez lepsi, v dnesni dobe jsou pri dobrem nastaveni fotky i ze starsich mobilu o dost napred oproti beznym scannerum. pozor, u scanneru zalezi na tom, kde mince lezi (vlevo, vpravo, uprostred)

1) existuji ruzne "interface" ke scannerum, at uz ty, co jsou dodavane vyrobci, tak ty, ktere (asi) nabizi system. ja osobne preferuji moznost vice voleb a pripadne ulozeni nastaveni pro konkretni typ scannovaneho materialu. to si musi kazdy ozkouset sam. prikladam interface, jaky vyhovuje mne.

2) zjistit si realne maximalni rozliseni scanneru (tj. pokud pridavam rozliseni, musim ziskavat pekne detaily, pokud pridavam rozliseni a ziskavam sum, tak nema smysl scannovat na maximum - to je otazka kvality scanneru)

3) vyrez rozhodne nastavit dopredu, pro opakovane scanovani vice jednotlivych minci lze ulozit misto a udelat si napr. z papiru sablonu a tu prichytit izolepou k ramu scanneru, aby se clovek vzdy trefil. ta sablona muze byt i s meritkem (nebo viz odkaz na clanek nize, pozor, hlavne izolepou neprichytavat stribrne mince a falza, lze obycejna "bezcenna" moderna a pak ocistit treba IPou).

4) urcite nescannovat do PDF a radeji ani ne do JPG (pokud to nabizi BMP nebo TIFF a clovek neni profik, taky nebrat, je to obvykle hromada zbytecnych nezkomprimovanych dat). osobne nikdy nescannuji primo do souboru, ale do nejakeho softwaru, v nemz si ulozim data podle sebe - napr. do PNG (pokud nechci prijit o detaily a vyhnout se ztratove kompresi) a pro pripadne zverejneni pak do JPG (tam je treba dobre nastavit kompresi - mala komprese = velka data, velka komprese = znacna ztrata dat (detailu)). clovek by mel mit urcite nejaky puvodni neupraveny surovy soubor, pro pripadne pozdejsi upravy, orezy etc.

5) stejne jak u fotografovani - cim mene musite udelat uprav po scannovani, tim lepe. softwarove upravy po blbem scannovani / foceni uz toho moc nezachrani.

neco malo pak o scannovani i v clanku zde, ale je to uz nejaky rok zpatky 8)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Olivere děkuji. já normálně taky fotím, mám nějaký nikon na makro 52, ale štve mě to světlo a následná práce s fotkama. navíc já fotím jednou za kvartál až půlrok, když se mi nasbírá víc věcí čeho se chci zbavit. a koupil jsem ženě tiskárnu s dobrým rozlišením, tak mě napadlo si to ulehčit a naskenovat třeba 20 mincí najednou a pak už to jen, ideálně, oříznout do fotek na prodej. zítra se s tím asi zabavím a uvidíme. přinejhorším to budu prodávat tady v lotech :D
Registrovaný uživatel
Technické poznámky:
- TIFF je kontejnerový formát a jako takový může obsahovat JPEG.
- "osobne nikdy nescannuji primo do souboru, ale do nejakeho softwaru"; prakticky znamená, že data jsou interně nekomprimovaná (RAW nebo BMP), což je zase hromada dat.

No nebudu vás dál strašit tím, že BMP verze 4 může obsahovat jak jpeg, tak png.

Souhlasím s tím, že pro dlouhodobé uložení je PNG v tuto chvíli nejvhodnější.
_______________
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Moderátor
ano, urcite by se toho dalo poradit a doporucit vic. treba ze TIFF muze mit zip a i jine typy komprese... pokud je to zkomprimovane, neni to az takove zlo. dneska neni problem mit velky disk a par MB navic uz nikdo moc neresi (pokud nedojde na nektera online uloziste a emaily, tam to stale poznat je). prispevek by byl asi tak jeste 2x delsi a nicemu by to moc nepomohlo. zakladnimu / beznemu uzivateli, ktery stezi fotku / zaber orizne, prokazou TIFF a BMP vetsinou medvedi sluzbu. snazil jsem se to zjednodusit. nejsem profesionalni grafik (umim a vim jen co potrebuju a pokud je treba neco noveho, ucim se za pochodu) a vetsina lidi co vim zde jede v rezimu zacatecnik.

ze scanuju do softwaru znamena, ze mam lepsi volbu pro ulozeni dat, nez v nejakem omezenem interface ke scanneru, kde treba neni ani to PNG a nebo kde nelze nastavit ani neztratova komprese u TIFF apod. podle toho, co to je (obrazek, text, mince) si zvolim, co chci sam.

miluju, kdyz me prijde do majlu 20 MB TIFF s nakym znacne ojetym dvacetnikem, kerej zabira 1 % plochy a dotazem, ktery lze odpovedet leda s vesteckou kouli :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: odtud ma averze vuci TIFFu v rukach nezkusenych uzivatelu
Moderátor
ferovyobchodnik napsal
Olivere děkuji. já normálně taky fotím, mám nějaký nikon na makro 52, ale štve mě to světlo a následná práce s fotkama...


chapu. ja na to mam vyclenenej stativ s boxem a lampickou, jakztakz odladene, ze uz s tim pak mam minimum prace. obvykle fotim 2-3x do mesice par kousku, nekdy je to narazove a jedu nekolik desitek. profi reseni to urcite neni, ale svuj ucel to splni.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 15 16 17 18 19

Sběratel.com » Nápovědy a návody » ako fotiť mince...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1