Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Antická knihovna (edice)

Vykupminci.cz
Numisargo

Antická knihovna (edice)

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj,
jednoduché téma sice mimo obor mincí, ale s antikou související (snad tedy neva):

Znáte tuto edici? Četli jste z ní něco? http://www.databazeknih.cz/edice/anticka-knihovna-36/strana-1

Poslední rok, dva některé tituly pořizuji a snažím se číst. Říkám si, proč číst o antice 2000 let poté, když si mohu přečíst něco přímo od antických autorů, když jsou k dispozici vždy slušné vysvětlující poznámky a komentáře.

Těžko čitelný, ale obsahově úžasný i na tu dobu velmi objektivní mi přišel třeba Ammianus Marcelinus, dobře se četl Herodianos, ale i třeba stručný Eutropius. Historia Augusta je pro změnu zábavná, jak z ní na každé stránce srší, komu autor fandil a že si tak trochu nebo tak hodně vymýšlel... Mile mě překvapily staré barevné prémiové svazky otevírající dveře do života a běžných problémů obyčejných lidí (Z egyptských papyrů, Na veselé struně) ...
Moderátor
No, asi tak dvacet svazku :) Vzhledem k tomu, ze se to tisklo v celkem slusnych nakladech, da se vetsina z nich koupit v antikvariatech za par desetikorun.
Samozrejme vsechny tyhle texty jsou dostupne na netu v latine/rectine minimalne s anglickymi preklady, ale tady je vyhoda, ze jsou k dispozici vysvetlujici (i pro laiky) komentare v cestine.
Registrovaný uživatel
Asi tak třetinu, hlavně historiky. Vždycky mě hrozně štvalo, že se většina děl zachovala jen velmi fragmentárně a v nejlepším to skončilo. :-) Z těch ostatních se mi líbil třeba Juvenalis - s většinou nešvarů, které kritizuje, se lidstvo přes veškerý pokrok ani za dva tisíce let nedokázalo vypořádat. Pobavilo mě Dobrodružství lásky - Řecký román I, což je sbírka několika (opět většinou pouze zlomkovitě) dochovaných románů od řeckých autorů z doby před Kristem. Z dnešního pohledu je to samé kliše - mladí milenci roztržení nepřízní osudu se nakonec po překonání všech strázní zase sejdou, taková telenovela, ale čte se to samo. :-)

Vysvětlivky rovněž oceňuji, ale trochu mi vadí, že jsou až na konci knihy. Pak se musí neustále listovat tam a zpět a není to tak komfortní. Více by se mi líbily vysvětlivky jako poznámky pod čarou, jako to třeba dělají v Knihovně antické tradice v nakladatelství Oikúmené.

Jinak, co se týká pohledu na život obyčejný lidí, velmi dobrá je kniha Dějiny ukryté v písku. Popisuje jeden z největších papyrologických nálezů v historii - smetiště v egyptském Oxyrhynchu. Našlo se tam všechno možné od účtů, přes soukromou korespondeci až po evangelia a v knize je řada ukázek. Pamatuji si na dopis chlapce svému otci, kde mu vyhrožuje, jestli ho příště nevezme s sebou do Alexandrie, přestane jíst a umře. :-) Ale to už jsem se dostal mimo edici.
Registrovaný uživatel
Zdravím, přiznejme si, že jsme měli opravdu štěstí, že tato edice vycházela (a snad nadále vychází). Kdo má zájem o antiku, má možnost ve skvělých překladech do českého jazyka nastudovat vlastně celý její literární odkaz. Nespornou výhodou je obsáhlý poznámkový aparát, který usnadňuje orientaci v ve jménech a reáliích zaniklého světa. Myslím, že nic podobného se v nejméně další dvě generace neuskuteční.
Registrovaný uživatel
Stále vychází v nakladatelství Baset! Letos na podzim přibyl další kousek, překlad Argonautiky od Valeria Flacca. Škoda jen, že se u nás nestalo standardem vydávat tyto antické skvosty dvojjazyčně, jako je to běžné v Británii nebo ve Francii. Ale díky bohům aspoň za české překlady!
Registrovaný uživatel
Originální texty v době internetu není v době internetu složité získat. Pokud nechce stahovat nebo kupovat knihy ze zahraničí, může mu pomoci meziknihovní výpůjční služba.
Taková sada překladů do českého jazyka, jakou nabízí Antická knihovna, je opravdu k nezaplacení. Erudovaný překlad je mnohem, mnohem prospěšnější užitečnější. Nadšenec, latiník si pak poradí.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Antické mince » Antická knihovna (edice)

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1