Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Numismatika aukce » Aukce Aurea č.74 ze dne 3.12.2016

Vykupminci.cz
Numisargo

Aukce Aurea č.74 ze dne 3.12.2016

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Přátelé numismatici...
rád se s vámi podělím o nepříjemné skutečnosti z aukce společnosti Aurea numismatika s.r.o. číslo aukce 74 ,ze dne 3.12.2016 , které jsem se zúčastnil přes web a chtěl jsem dražit jedinou položku č. 715 - 10 Kč 1993 - malé Kč. Čekal jsem u PC více jak hodinu, aby mi aukce neutekla. Daná položka přišla na řadu...ubíhala červená čárka a přihodil jsem jedním klikem a okem jsem koukl na seznam dražitelů, kde jsem se ocitl na prvním místě. Viz obrázky....Opět ubíhala podruhé červená čárka a více jsem už nepřihazoval, neboť jsem byl stále na prvním místě i po odklepnutí aukce. Během této aukce a mém přihazováním nefungovalo barevné orámování aukce - vítězné zelené a nebo nevítězné červené. Viz obrázky po mém přihlášení ...
Po skončení aukce jsem na prvním místě... Tak jsem si bláhově myslel, že jsem tu aukci vyhrál... V seznamu dražitelů je u mého jména napsáno ,,já,, tak se prosím podívejte... kdo měl vyhrát aukci...
Kdyby v Aurei fungovala grafika a měl jsem červené okno a nebyl na prvním místě, tak samozřejmě dál přihodím.... jinak jsem neměl důvod dále přihazovat, když jsem se viděl na prvním místě....
Jelikož mi za pár dní nepřišel potvrzující email, tak jsem se rozhodl v pátek 9.12.2016 do společnosti Aurea numismatika s.r.o. zavolat... Dostal jsem na ucho pana Křesťana ,který mě velice nepouštěl ke slovu a mé argumenty byly pro něho nezajímavé. Až mi bylo umožněno se vůbec dostat ke slovu a vysvětlit mé argumenty, proč nejsem vítěz aukce a proč jsem tedy na prvním místě v seznamu dražitelů a proč nefunguje barevná grafika v průběhu aukce, tak mi pan Křesťan řekl, že je to opravdu politování shoda nešťastných událostí a náhod, za které se mi omlouvá a že ho to opravdu hodně moc mrzí a ihned mi sdělil, že už minci nemá a že je už zaplacená a že ji má už pan, který dle něho skončil na druhém místě v seznamu dražitelů... Těžko se tomu dá věřit.
Pokud se na to podívám z jiného úhlu pohledu, tak vítězný email přišel pánovi, který skončil na druhém místě a jemu zřejmě musela fungovat i ta barevná grafika.
Nerozumím programu, který řídí průběh aukce a který očividně klame dražitele, když zmateně informuje dražitele o vítězné aukce ve zmateném pořadí...
I následné rychlé zbavení mince, že už není k dispozici je taky dosti zvláštní...
Rozhovor s panem z Aurei byl poměrně emotivní...ale jak už jsem slyšel ve sluchátku, tak byl pro něho velmi neplodný... Je to rozhodně sporná aukce,a vina je na straně Aurei a v důsledku chyby Aurei jsem minci nezakoupil... Celý průběh této aukce je dosti podivný...tak mě nenechá moc klidným, kdo za vším může být a kdo některé aukce může v někoho prospěch řídit...Ale to už jsou mé domněnky.. Každopádně jsem naštvaný a myslím si o firmě Aurea a průběhu aukce své. Už nepořádají první internetovou aukci, aby dávno neměli celý systém vylazený a nevznikaly tyto problémy.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Asi by to bylo soudne napadnutelne ale pochybuji ze by vam to pomohlo k ziskani mince. Budete ale vedet pro priste ze takoveto polozky je nutne drazit osobne na sale, cislo drzet nahore celou dobu drazby dokud nezahlasi odklepnuti pro vas a pri jakekoliv nejasnosti se nebat ihned hlasite ozvat. Pote si ihned pro jistotu jit minci vyzvednout.
Registrovaný uživatel
Ano, je to řešení, stejně tak jak zadaný limit. Ale to zákazníka nemusí zajímat, hlavně u položek, které jsou vzácnější a nebo stojí řádově větší peníze. Musím také říct, že tato aukce mě zklamala, také jsem zažil nemilou situaci, kterou mohli lehce vyřešit a nestalo se tak... Nebylo to poprvé co u nich něco nezafungovalo, ale poprvé co to neřešili. Takže k nim také přehodnotím přístup.
Vám doporučuji poradit se s advokátem...
Registrovaný uživatel
U mňa nastala identická situácia. Prihodil som a v tej istej sekunde sa objavil iný príhod, ale môj bol skorší. Pri reklamácii som sa dozvedel, že to bol systémom vygenerovaný príhod limitenta s rovnakou sumou a rovnakým časom zadania. Samozrejme som si to pri aukcii vôbec nevšimol a nie som si vedomý, že by niečo po príhode menilo farbu. A vidím, že som nebol jediný.
Bohužiaľ výsledok je, že som kúpil kvalitatívne horšiu mincu za vyššiu cenu než bola výsledná cena krajšej mince a ostal som z toho pekne nasraný. Pritom stačí v takejto situácii vygenerovať nejaké jasné varovanie dražiteľovi... :(
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
« Poslední úpravu provedl(a) Fidzi v 11. 12. 2016, 15:37. »
Moderátor
Stejná zkušenost, jako Fidzi. Dva stejné příhozy ve stejnou sekundu. Myslel jsem si, že jsem vyhrál, protože jsem byl ve výpisu níž (tedy, můj příhoz byl zaevidován dřív), a taky jsem utřel. Ale byla to nepodstatná položka. Tak to neřeším.
Registrovaný uživatel
Upozorňoval jsem je na tyto závady při minulé aukci či předminulé.
Bylo mi řečeno, že jsou to zkráceně řečeno "porodní bolesti".
Osobní účast .... Musí každý vědět, že dražím drahou položku. Od toho dle mého vznikly možnosti dražení přes telefon atd..
Registrovaný uživatel
No skúste mi poradiť ako eaukcie zúčastním osobne... ;)
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
3.12. to byla normální aukce
https://www.livebid.cz/archive
Registrovaný uživatel
Fidzi napsal
No skúste mi poradiť ako eaukcie zúčastním osobne... ;)

O zadne eaukci zde nebyla rec tak proc ji do teto diskuse pletete.
Pokud se na system drazby pres livebid neda spolehnout (priklady zde jste nekteri uvedli) a chci tu polozku vydrazit pro sebe a eliminovat take vsechna mozna rizika, musim prijet osobne, tecka.
Moderátor
Každý advokát vám řekne, že soud by byla ztráta času a předem prohraná záležitost.
A každý normální člověk vám řekne, že dražit takovou minci v této cenové relaci přes internet je pěkná hloupost.
Na systém Livebid se opravdu spolehnout nedá, těch problémů už bylo hodně i při minulých aukcích.
Registrovaný uživatel
Fidzi napsal
Pri reklamácii som sa dozvedel, že to bol systémom vygenerovaný príhod limitenta s rovnakou sumou a rovnakým časom zadania.

Ono je třeba v prvé řadě pochopit, že se nejedná o příhoz limitenta, dalšího zájemce o minci. Je to kruté, ale jedná se o příhoz prodejce, který tuto položku zalimitoval částkou pod kterou minci nechce prodat. Proto je také mince již 9.12., i když to Aurea ještě nemá všechno spočítané a roztříděné, už prodaná. Jak říkám kruté , ale běžná praxe.
Registrovaný uživatel
Ingelri napsal
Ono je třeba v prvé řadě pochopit, že se nejedná o příhoz limitenta, dalšího zájemce o minci. Je to kruté, ale jedná se o příhoz prodejce, který tuto položku zalimitoval částkou pod kterou minci nechce prodat. Proto je také mince již 9.12., i když to Aurea ještě nemá všechno spočítané a roztříděné, už prodaná. Jak říkám kruté , ale běžná praxe.

Aha, to som sa dozvedel nieco nove. Takze prihadzuje Aurea az po ciastku, pod ktoru to nechce predat. To je naozaj krute ;)
Registrovaný uživatel
Ale no tak. Aurea pochopitelně nepřihazuje, pouze umožní prodejci pojistit si svou položku limitem. Jak to vzájemně funguje netuším, ale vím o několika mincích v aukci regulérně prodaných, které jsou i nadále v držení původního majitele. Asi kouzlo :roll:
Registrovaný uživatel
:oops:
Registrovaný uživatel
Bohužel je to politováníhodná praxe většiny pořadatelů aukcí. Cílem je mince cenově nadhodnotit a tím získat pro toto investiční odvětví větší objem prostředků a tím navýšit vlastní tržby - tedy provize z prodeje. O tom, jak tyhle praktiky dopadají, se celý svět přesvědčil v tzv. krizi 2008/9, ze které se světové ekonomiky vyhrabávaly několik dalších let. Tehdy tu krizi způsobila nafouknutá bublina amerických realitních trhů. Ve stovnání s tím je samozřejmě numismatický trh minoritní, takže světovou hospodářskou krizi nejspíš nepřinese, ale jednou i dnes rostoucí bublina numismatického trhu splaskne a mince, které dnes dosahují v aukcích astronomických částek, spadnou zpět na svoji reálnou hodnotu. Pak se dnešní investoři statisícových a miliónových částek budou divit, že jejich investice má hodnotu zlomku částky, kterou při jejich koupi na uměle pokřiveném trhu zaplatili...
Registrovaný uživatel
patason napsal
Bohužel je to politováníhodná praxe většiny pořadatelů aukcí. Cílem je mince cenově nadhodnotit a tím získat pro toto investiční odvětví větší objem prostředků a tím navýšit vlastní tržby - tedy provize z prodeje.

Ak je to možné, tak by som poprosil bližšie rozobrať. Myslím tým ako to v praxi funguje. Teda konkrétny postup aukčnej spoločnosti pokiaľ predmet aukcie nie je v ich vlastníctve, ale napríklad môj, alebo môjho suseda ...
Registrovaný uživatel
Sám jsem to nikdy nepraktikoval, ale mám podobnou zkušenost jako Ingelri a byl jsem několikrát svědkem, že si vlastník mince nebo zástupce pořadatele přizvedával položky, které, pokud je vydražil on, byly nabízené v následujících aukcích (už jsem tu o tom před časem psal). Dokonce jsem se setkal s tím, že majitel, který inkriminovanou položku sám dražil, přišel za neúspěšným zájemcem ještě v průběhu aukce a minci mu nabídl za cenu, kterou "udělala v aukci" +%!
Pokud nad tím přemýšlím, nemůže na tom mechanismu být nic těžkého. Základem je dohoda pořadatele s dodavatelem, že pokud se materiál neprodá za stanovenou minimální cenu, dostane položku dodavatel zpět jako neprodanou. Dodavatel nebo zainteresovaná osoba pak přihazuje během aukce, dokud není s dosaženou cenou spokojen. Teprve potom položku přenechá zájemci s vyšší nabídkou.
Jak to udělat, aby se např. nemuselo odvádět daň/DPH, také nebude nic těžkého. Stačí minci při aukci přiklepnout fiktivnímu dražiteli, který ji po skončení aukce jakoby nepřevezme nebo reklamuje např. pro vadu na hraně neuvedenou v popisu a pod.
Mechanismy jsou a obchodníci jsou kreativní:-) Na dohodu s dodavateli pořadatelé aukcí snadno půjdou, protože pokud by kopali férově a podobné nabídky neakceptovali, nebudou mít v aukci kvalitní materiál a jejich aukce tolik nepotáhnou, o vyšších provizích v případě prodeje nemluvě. Čili neříkám, že všude a u všech položek, ale tyhle věci se dějí. Je to sice nemorální, ale asi né nezákonné...
PS: pochopitelně bez vašeho vědomí to s vaší položkou pořadatel neudělá. Jde o případy, kdy má na tomto jednání zájem dodavatel materiálu!
« Poslední úpravu provedl(a) patason v 13. 12. 2016, 16:34. »
Registrovaný uživatel
Stou bublinou souhlasim, myslim ze dat za 10kc 1993 s malim kc 140tis, je blahovost. Pochybuju ze za X let ta mince bude drzet hodnotu. Na to tady jsou jine mnohem zajimavejsi, navic takova mince bude mit hodnotu pouze na nasem trhu. O nejakych fiktivnich praktikach nic nevim ale nedivil bych se, jak zname z jakehokoliv jineho podnikani. Podvadi se temer vsude a jakkoliv to jen jde.
Registrovaný uživatel
Navic me zaujalo na fakturach od aureii ruzne postovne, neco mam ze salovky, neco z Eaukce a na jedny fakture 90.- na druhe 80,- za postaka. Zadaval jsem jeden prikaz k platbe tak jsem jim k tomu napsal at to poslou jako jeden balicek a zaplatil jedno postovne 90,- tak snad me neukrizujou :-P XD
Moderátor
Způsob jak těmto praktikám zabránit, je jednoduchý:
1. nekupovat mince které se v aukci té samé aukci objevily minule, případně předminule
2. vyhýbat se aukcím, kde je podezření, že tyto praktiky provádějí příliš často
Jinak myslím, že každý soudný sběratel ví, jakou cenu mají mince a o kolik mohou růst ceny s ohledem na inflaci a případný zvýšený zájem a co už je nenormální a umělé zvyšování hodnoty.
Registrovaný uživatel
tenzor:
ad 1. když půjde při opakované dražbě za rozumnou cenu, proč bych si jí nekoupil? Navíc v další aukci nemusí být pro pochybné praktiky pořadatele, ale protože se třeba novému majiteli po pečlivé prohlídce nelíbí, nebo sehnal v krátké době kus v lepší zachovalosti. Je spousty důvodů, proč se mince v krátké době dostávají znovu na trh. (v případech, o kterých jsem psal výše, nedražil sběratel, ale zástupce pořadatele!)
ad 2. to by znamenalo vyhýbat se největším českým pořadatelům aukcí komplet... Ale jak říkám: né všechny položky jsou přizvedávané a někdy se třeba přizvednout nestihne, takže položka uteče za "rozumnou cenu" pro normálního kupujícího. (taky se mi stalo, že jsem vydražil jistou věc za přijatelnou cenu a během chvíle za mnou přišli dva lidé - nejdřív pořadatel, když neuspěl, nastoupil známý - a nabízeli o 50% víc, když jim to přenechám, že to zapomněli dražit... :-))
Moderátor
Tak za rozumnou cenu by mohla jít jedině tehdy, kdyby šlo opravdu o jeden z jmenovaných důvodů, pokud je to skutečně tak, že je stanovena minimální cena, tak budu akorát za blbce, který navíc spolupracoval na zvednutí ceny.
Ano, v současné době neznám v ČR aukci, kde by se dalo s klidným srdcem, ať už z hlediska těchto praktik nebo vyššího procenta podezřelých mincí a mezerám ve znalostech, ať už skutečným nebo předstíranéým, dražit, bohužel. Na druhou stranu asi i díky tomu se některé mince dají u nás koupit podstatně levněji než v zahraničí.
Registrovaný uživatel
patason - vďaka za odpoveď.
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
Jinak myslím, že každý soudný sběratel ví, jakou cenu mají mince a o kolik mohou růst ceny s ohledem na inflaci a případný zvýšený zájem a co už je nenormální a umělé zvyšování hodnoty.

tak na tomto som sa pobavil.
Registrovaný uživatel
To už se stalo v sezóně 1980/1981. Zlato spadlo z cca 870 USD na ca 235 USD za unci. To stáhlo pochopitelně dolů "přehřáté" ceny mincí a investoři pak řvali: "Zasrané mince", a masově prodávali. Tím srazili cenu ještě více. :lol: :mrgreen: :twisted: :twisted:
patason napsal
Bohužel je to politováníhodná praxe většiny pořadatelů aukcí. Cílem je mince cenově nadhodnotit a tím získat pro toto investiční odvětví větší objem prostředků a tím navýšit vlastní tržby - tedy provize z prodeje. O tom, jak tyhle praktiky dopadají, se celý svět přesvědčil v tzv. krizi 2008/9, ze které se světové ekonomiky vyhrabávaly několik dalších let. Tehdy tu krizi způsobila nafouknutá bublina amerických realitních trhů. Ve stovnání s tím je samozřejmě numismatický trh minoritní, takže světovou hospodářskou krizi nejspíš nepřinese, ale jednou i dnes rostoucí bublina numismatického trhu splaskne a mince, které dnes dosahují v aukcích astronomických částek, spadnou zpět na svoji reálnou hodnotu. Pak se dnešní investoři statisícových a miliónových částek budou divit, že jejich investice má hodnotu zlomku částky, kterou při jejich koupi na uměle pokřiveném trhu zaplatili...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Numismatika aukce » Aukce Aurea č.74 ze dne 3.12.2016

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1