Moderátoři: smith

Dnes prebieha táto aukcia http://www.pannoniaterra.hu/
Kúpili ste si niekto niečo?
blasko.juraj.ml@gmail.com

Já v této aukci pravidelně dražím, dnes jsem měl štěstí a vydražil jsem si několik drobných mincí. Byla zde i jedna velmi zajímavá ražba, ale z té jsem nakonec uhnul, protože byla ražená již opotřebovaným razidlem a cena se mě již přestala líbit.
Sledoval jsem i velkou nabídku mincí Leopolda I. Kdo je dělá, měl možnost si něco solidního pořídit, i když některé ceny šly na uherské ražby dost vysoko.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Na jiném místě jsme zde polemizovali na téma regionálních aukcí. K nim můžeme zařadit i tuto aukci, ale mám takový dojem, že je na vyšší úrovni než například aukce pražské pobočky. V Budapešti jsou dvě větší firmy, které pořádají aukce, tedy je to srovnatelné jako v případě Prahy. Velkým rozdílem je ale to, že v těch maďarských je pouze materiál Uher a jejich státu a jsou schopni ho pravidelně sehnat. V pražských aukcích, mimo těch mimořádných, musí být materiál různorodý, aby aukci vůbec naplnili. Aurea pořádala několik mimořádných aukcí z nejrůznějších oborů, které nejednoho sběratele potěšili. To samé platí i o aukcích Nudelmana, které se opět týkaly pouze mincí jejich srdeční záležitosti a myslím, že některé ve všech směrech aukce Aurei překonaly, ať už materiálem, nebo kvalitou. Nebudu si tady za každou cenu hrát na českého patriota a bohužel musím přiznat, že to v Budapešti dělají lépe, i když pořádají také pouze regionální aukce, které se nemohou rovnat vyvoleným, ale jsou proti těm našim dále alespoň dražbou přes internet atd.
Malá poznámka závěrem, která je pro mě velice důležitá. V maďarských aukcích pravidelně dražím přes internet, v těch našich by to zavánělo průšvihem. A to o něčem svědčí.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

V polemice o regionálních, nebo top aukcích jsme je rozlišovali pouze podle nabídky vzácného sběratelského sortimentu. Možná, že v dnešní době to není až tak důležité hledisko, protože materiálu ubývá a tedy převážnou část aukcí bychom museli zákonitě zařadit do regionální, nebo ještě nižší skupiny. Podle mého názoru nám postačí hledisko všeobecnější aukční nabídky a určitého standardu kolem ní. Samozřejmě, že je podmínkou, aby zde byl určitý okruh zajímavějších ražeb, který přiláká i vyšší skupinu sběratelů, která zde vždy něco zajímavého najde. Já osobně preferuji hlavně aukce, kde aukcionáři zaručují sběratelům určitou férovost. Hlavně to je přísně ohodnocení zachovalosti sběratelského materiálu, férová práce s limity, vyvarování se jakýchkoli podvodů v této oblasti atd.
Možná, že tento přístup sedí dnešní době asi více, než jenom pouhé sledování počtu super vzácných ražeb. Pak by bylo zajímavé, kam bychom zařadili naše dvě pražské aukce. Jestli mohu říci svůj názor, pak ani podle těchto kriterií by nedopadly příliš dobře. Vede mě k tomu například případ, že jsem nedávno dal do jedné německé aukce limit na 680 € a mince mě přišla za 380 €. Jak by tento případ dopadl v našich aukcích? Někde mohu dražit na limit, nebo přes internet a nemusím se obávat vysloveně horšího materiálu, protože mají na netu kvalitní fota téměř všech mincí, ze kterých se nechá pravý stav mince odhadnout. Ve většině našich aukcích jsou fota jenom úzkého počtu ražeb a ještě většinou nekvalitních. Proto si již delší dobu nedovolím na limit dražit. Částečně je to i výskyt jednoznačných falz, které v některých našich aukcích nestáhnou ani po upozornění. Samozřejmě, že falza v dnešní době již kolují téměř všude, ale hlavně mě jde o přístup, jak se k nim aukcionáři chovají. Jestli jim záleží na dobrém jméně, nebo pouze na zisku a někdy za každou cenu.

Každopádne majú zvláštne aukčné podmienky. V prípade písomného licitu ak niečo vyhraješ, tak je potrebné uhradiť 20% ceny vopred, a až potom doručia výhru na dobrieku, kde doplatíš zvyšok.....
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.