| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#1 30. 6. 2010, 13:45
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Pro 2009
|
Vážení kolegové, poprosím vás vespolek o pomoc. Na příští rok píšu bakalářku na téma mince...ještě to nemá oficiální název, ale.... + - Ražba o oběh mincí v knížectví Těšínském, Opavsko - Ratibořském a Nisko - Grotkovském v 14 - 16. století. Pokud máte někdo k tématu materiály nebo povědomí o nich (třeba i polské a německé), dejte mi prosím tip. Zároveň bych poprosil o poslání fotografií mincí ze zmíněných mincoven (Těšín, Opava, Krnov, Ratiboř, Nysa), pokud nějaké máte. Něco ve sbírce mám, ale není toho moc. Jde mi jen o ten středověk...ražby po nástupu Habsburků už mě nezajímají. Díky moc za jakoukoliv pomoc.
|
|
#2 30. 6. 2010, 14:09
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Můžu ti nabídnout v pdf "Schlesische munzen und medaillen" Je to víceméně seznam panovníků apod. a jejich mincovnictví. Jsou tam ale pěkně zobrazeny mince na cca 130 str. (perokresba).
_______________ Když nejde o život, tak jde o h..no |
|
#3 30. 6. 2010, 15:24
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tuhle základní literaturu mám, jak Saurmu - Jeltsche, tak Friedensburga, tak Kopického. Jde mi hlavně o samotný vznik ražeb: kdy a kým bylo mincovní právo uděleno, za jakých okolností se dostalo do rukou města, jak byly tehdejší ražby přijímány jinde....tohle mě zajímá. Mám dost informací k Těšínu, něco málo i k Opavsku, ale třeba ta Nisa mi úplně chybí...
_______________ |
|
#4 30. 6. 2010, 21:45
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Ún 2008
|
Přeji hodně štěstí.
Já tady loudil půl roku o fotky denárů Břetislava I. zcela marně. ![]() _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com |
|
#5 30. 6. 2010, 22:41
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Proč? Jsou dobře dostupné na internetu, pokud tedy nešlo o nějaké vzácné varianty...
|
|
#6 1. 7. 2010, 3:14
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pokud je mate ve sbirce nebo je najdete na netu, rad se na ne take podivam
|
|
#7 1. 7. 2010, 5:27
|
|
Registrovaný uživatel
|
Já bych věděl, kde ty mince jsou. Ale ředitel Slezského muzea je arogantní ...., který mě k těm sbírkám v životě nepustí. :-/
_______________ |
|
#8 1. 7. 2010, 20:14
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
turtleoverhead: ale to jsou vzácné denáry, nikdy v posledních 10ti letech se neprodávaly na aukci a pokud jsou převážně jen v muzejních sbírkách, tak je pochopitelné, že sem nikdo nedá fotku...
|
|
#9 2. 7. 2010, 13:26
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
jan322: K mincovnictví v Nise je určitě zajímavý článek : J.Šmerda, Mincovnictví vratislavských biskupů v Nise, Moravské numismatické zprávy 16/1984. K Opavě má hodně údajů F.Papoušek, Opavské mincování, Slezský numismatik duben a červen/1957.
To ale asi znáš, když už ses probojoval na "level" bakalářské práce. Nechce se mě věřit, že by studentovi muzeum nevyšlo vstříc, nějaká intervence vedoucího pedagoga přece musí mít případně také váhu. Mgr.Věra Michnová, správkyně num.sbírky ve Slezském muzeu je vzácný člověk, zkusil bych se obrátit na ni. |
|
#10 3. 7. 2010, 4:16
|
|
Registrovaný uživatel
|
Paní Michnová asi ano, kdyby žil ještě Erich Šefčík, tak určitě bez problémů. Ale ředitelem muzea je pan Šimčík a ten studenty nemá příliš v lásce. Papouška mám, ale ten článek od Šmerdy ne. Kdyby jste byli pánové někdo ochoten se podívat do svých archivů a článek mi naskenovali a poslali, byl bych zavázán.
_______________ « Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 3. 7. 2010, 4:19. » |
|
#11 3. 7. 2010, 7:17
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pošli mailovou adresu.
|
|
#12 3. 7. 2010, 8:18
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pošli mi taky mejlíka. Přepošlu Ti seznam článků, co mám v evidenci. Pak se můžeme domluvit na případné zápujčce.
Jinak dost fotografií bys našel na zadních stránkách num.listů ze 70.let. |
|
#13 3. 7. 2010, 8:48
|
|
Registrovaný uživatel
|
Stránka: 1
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1