Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Bankovní vzory

Bankovní vzory

Moderátoři: acme2000, Šenfi.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím všechny sběratele. Až dnes se mi dostala do ruky nová publikace Bankovní vzory a perforace papírových platidel Československa 1919-1993.Tímto chci otevřít disklusi o "neuvedených bankovních vzorech". Jsou různé perforace, které tam nejsou popsány a tak chci tímto otevřít nad těmito bankovkama diskusi, jestli to bankovní vzory jsou , anebo nejsou. Děkuji za všechny Vaše názory a zlušenosti.
Registrovaný uživatel
přikládám první 3 kousky k diskusi

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Jako druhou 5000 Kč 1920 s. A. Je to bankovní vzor, anebo skartovací perforace

Obrázky:

Moderátor
Osobne si myslím, že nie všetky perforácie sú aj bankovým vzorom....
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
a o tom chci právě diskutovat. Samozřejmě se nechci bavit o běžných perforacích 1 x specimen, Neplatné anebo perforaci S.
Registrovaný uživatel
do třetice 100 Kč 1920

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Mne prišla takáto odpoveď od vydavateľa. Prodejní cena je 499 Kč, protože
se v průběhu výroby zvýšil počet stránek o 50% a tedy i cena. Samozrejme, že do jednej knihy sa nezmestí všetko. Ale je zaujímavé, že aj pri 50% zväčšení obsahu sú tam len bankové vzory a tie buď niesú kompletné, alebo sú kompletné? Mohol by sa vyjadriť autor.
Moderátor
Tady snad jen slovo pana Bajera k těmhle ďourám ;)

Registrovaný uživatel
Abych se přidal, rovněž jsem myslel, že tam bude aspoň seznam existujících perforací bankovek 1919-1989. Například : 1 K b.l. /1940/ perforace specimen s. A,B,C,D,H. sloužilo by to ke kompletaci sbírek, protože jsou stále dotazy , které série byly perforovány a které ne. škoda, ale i tak je publikace poučná a vcelku obsáhlá.
Registrovaný uživatel
Stále sa len učím (aj od Vás ostatných tu na fóre), ale ak smiem napísať svoj skromný názor, tak túto tému asi nevyriešime. Najlepšie by bolo ak by sa k tomu vyjadrila nejaká kompetentná osoba z ČNB, alebo NBS. Myslím, že jednoznačne sa dá povedať len to, že každý anulát sa považuje za bankový vzor a tak isto bankovky s pretlačou SPECIMEN a VZOR.
Registrovaný uživatel
acme2000 napsal
Tady snad jen slovo pana Bajera k těmhle ďourám ;)

To už jsem někde četl, myslím, žeod Vás. Takže všechny velké otvory jsou skartovací?
Registrovaný uživatel
U anulátu by to mělo být jisté, že to jsou bankovní vzory.
Registrovaný uživatel
A co říkáte na tuto velmi vzácně perforovanou sérii 100 K 1940 II. vydání s. B !!! Je to bankovní vzor?

Obrázky:

Moderátor
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Moderátor
já raději nespekuluju - jen uvádím to, co je v literatuře. chtěl jsem se jen zeptat - jak je ta publikace o vzorech tedy koncipovaná? čekal jsem právě, že tam bude nominál-typy perforace a na jakých sériích. Tak to není (?)

jo a tenhle text jsem už postoval do jiného linku, bylo to ode mě. tam jsem na tom ukazoval, že se můžou měnit měřítka (že Bajer tohle označuje za 4-5 a nikdo v současnosti na to takto nekouká, nebo snad si myslíte, že máte ty, co jste zde uváděl, jako 4-5? :-) )
« Poslední úpravu provedl(a) acme2000 v 31. 5. 2010, 18:09. »
Registrovaný uživatel
Vidím, že jsme byli v podobném očekávaní, bohužel skutečnost je jiná. Jsou popsány pouze bankovní vzory. Příkládám ukázku.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Silno som uvažoval, že si ju objednám, ale keďže to je také "nekompletné", čo sa týka uvádzaných sérii, ktoré boli perforované a zaradené ako bankové vzory ... A veľká škoda, že sú tam len štátovky/bankovky do roku 1993.
Trava - je tam aj niečo z nedávnej minulosti? Napríklad toto:

Obrázek vložený uživatelem Obrázek vložený uživatelem Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Jak jsem psal, tak je to do roku 1993, včetně kolkovaných bankovek 90. let. Ale jsou tam uvedeny pouze série, bankovní vzory ČNB. Nejsou tam perforace NBS. viz příloha

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Jinak jsou tam uvedeny všechny bankovky všech období . 1. emise 1919, 2. emise 1920-1923, bankovky NBČ 1926-1938, Čechy a Morava 1939-1945, Slovensko 1939-1945, Československo 1944-1945 i kolkované, Československo 1945-1953, Československo 1953- 1993 + kolkované.
Registrovaný uživatel
Jinak pro všechny, kteří se zabývají neobvyklou perforací/ většinou bankovní vzory/ mohu tuto publikaci vřele doporučit.
Registrovaný uživatel
No neviem, čo p.Karasiewicz vydaním tejto KNIHY /PUBLIKÁCIE sledoval. Myslím, že táto KNIHA / PUBLIKÁCIA má skôr splniť nejaký informatívny účel. Niečo v tom zmysle - s akými rôznymi perforáciami sa môžme stretnúť a v akých sériach sa MôŽU perforácie vyskytnúť. Asi len ťažko sa dá táto kniha / publikácia nazvať KATALÓGOM.
Registrovaný uživatel
Myslím, že není špatná, jen bych upravil název na " Bankovní vzory papírových platidel Československa 1919-1993.
Registrovaný uživatel
Zaujímavé:

http://www.cnb.cz/cs/platidla/obeh/ozn_o_nevym_bankovek.html
Registrovaný uživatel
To je známá věc. Proto jsem se tady nedávno dotazoval kolegů ze Slovenska na jejich zvětšený výskyt anulátů 90.let. U nás by se vůbec neměli bankovní vzory neměli dostat ven. V NBS je to asi jinak.
Registrovaný uživatel
S tými anulátmy / vzormi je to tak, že sú určené OKREM INÉHO aj na reprezentatívne účely. To znamená, že prezident, člen vlády, minister financií, guvernér a podobne ich môže použiť pri rôznych príležitostiach ako dar, ktorý reprezentuje Slovenskú republiku, alebo Slovenskú menu. Takže neviem prečo by sa mal niekto čudovať, že sa dostali mimo NBS. Ak sa dostane takáto bankovka nejakým spôsobom do rúk zberateľa, tak to neznamená, že bola odcudzená z NBS. Tak isto ako bankovky, tak aj sady mincí boli vyrobené na reprezentatívne účely.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Bankovní vzory

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1