| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Keď som bol na návšteve u mojej babky v Bratislave, tak mi darovala vzácne bankové vzory, ktoré dostala priamo od samotného guvernéra národnej banky. Robila u neho v kancelárii sekretárku a poznáte to - neskončilo to len pri kávičke. Ako ocenenie "loajálnosti a vzájomnej náklonnosti" dostala do daru veľmi vzácne specimeny Československých bankoviek. Nevyznám sa, tak prosím o radu... A teraz po pravde. Dostal som sadu specimenov československých bankoviek. keď som si ich teraz porovnával s publikáciou Vít Karasiewicz "Bankovní vzory a perforace papírových platidel Československa 1919 - 1993", tak som zistil: 1.) série mojich bankoviek nie sú v danej publikácii uvedené 20 Kčs 1988 séria H14 50 Kčs 1987 séria F68 100 Kčs 1961 séria G83 500 Kčs 1973 séria U54 1000 Kčs 1985 séria U17 2.) 100 Kčs 1961 séria G83 - perforácia je zvisle a nie vodorovne - neuvedená varianta 3.) v sade chýba bankovka 10 Kčs. Dôvod nepoznám, ale sada je vraj kompletná a bola mi daná v originálnom obale. Dostala sa mi do rúk niečo nezvyčajné alebo len uvedená publikácia je nedokonalá ? Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Bohužel Vaše nadšení z krásných bankovních vzorů je mylná. Podle zobrazené bankovky se jedná o oficiální perforaci NBS, kterých se vyskytuje poměrně hodně. Proto tyto perforace nejsou uvedeny ve zmíňované publikaci, poněvadž se nejedná o bankovní vzory. Jinak cena tohoto souboru, včetně 10 Kčs 1986 se pohybuje cca mezi 6500-7500,- Kč za komplet.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ještě přikládám obrázek pro porovnání. Vrchní perforace / s. U/ běžná perforace NBS, spodní perfrorace / s.C/ vzácný bankovní vzor ČNB. Pozná se to zejmána na tvaru písmen S,E a C, což je z obrázku zřejmé. Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ďakujem. Nepotešil ste ma. To znamená, že zajtra zase musím vstávať do práce a musím sa usmievať na šéfa namiesto toho, aby som mu povedal čo si o ňom už pár rokov myslím... Inak ak máte niekto na predaj tú chýbajúcu perforovanú 10 Kčs, tak ju kúpim. Ten človek ju asi niekde prepil. Vtedy to boli ešte peniaze... 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tušil jsem, že Vás nepotěším, ale taková je pravda. Ale i tak si myslím, že 7.000,- Kč nenajdete na cestě, jestli jste to dostal, tak se to vždycky hodí.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Keďže sú tieto perforácie československých bankoviek bežné, tak si myslím, že ich mal p. Karasiewicz do tej publikácie zaradiť. Tak ako tam zaradil perforácie kolkovaných českých bankoviek aj keď podľa názvu knihy by som ich tam nehľadal. Inak si myslím, že tam mohol jedným vrzom pridať aj perforácie slovenských kolkovaných bankoviek. Ľudia v NBS sa vraj spolupráci nebránia 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tam jsou zveřejněné pouze bankovní vzory. A sběratelské perforace , to je jiná kategorie. To by kniha musela vážit několik kilo. Aler možná se v budoucnu dočkáme. Ale teď myslím, že do této publikace jiné perforace nepatří.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ty Slovenské kolkované, jsou právě ten stejný případ, jako Vaše obrázky, bohužel běžná sběratelská perforace NBS.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Videl som na burze v Bratislave predávať úplne rovnaký súbor a tá 10 koruna 1986 tam nebola. Takže to vyzerá, že NBS vydala súbor specimenov len piatich československých bankoviek.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
no, ja bych rekl, ze 10/1986 je se slovenskou perforaci videt pomerne casto, naposledy napr. http://aukro.cz/item1242067621_10_korun_z_roku_1986_perforace_specimen.html
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Když se nabízejí souboru těchto bankovek např. u Klima,tak jsou i s tou 10 korunou, komplet.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Možnože som dostal nejakú vzácnejšiu variantu - bez 10 Kčs 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Vyzerá to, že jeden typ súboru je bez bez perforovanej 10 koruny 1986. Napr. aj tu u Klíma http://www.filatelie-klim.com/cz/detail/sada-20-50-100-500-1000-kcs-perforovane-_no2695
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zajímavé, možná, že těch 10 Kčs 1986 bylo o něco méně perforovaných. Když jsem to kupoval já, bylo to v kompletu.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak som pri zbieraní slovenských perforácii narazil na takúto zaujímavosť. 100 Kčs 1961 s perforáciou Specimen 1.) perforácia horizontálne 2.) perforácia vertikálne 3.) kolkovaná bankovka perforácia vertikálne Možno by to nebolo až tak zaujímavé, keby všetky tri bankovky neboli z rovnakej série G90. Keďže kolkovaná má najnižšie číslo vychádza mi, že bankový úradník mal balíček bankoviek a vyťahoval ich od najväčšieho čísla po najmenšie t.j. najprv sa 100 koruna perforovala ako ostatné bankovky vodorovne, ale potom sa z neznámeho dôvodu (lepšia viditeľnosť?) od toho upustilo a perforovalo sa už len zvisle. Nakoniec sa dolepovali kolky a perforovalo sa cez kolky. Zaujímavé, nie ? Dúfam že Tráva teraz neprehlási, že už všetky varianty má  Ak máte slovenské perforácie a chcete ich predať dajte vedieť na fidzi_@post.sk (áno je to s podčiarovníkom)  Ďakujem. Obrázky: 
|