Brakteáty a půlbrakteáty
Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela.
Stránka: 1
| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#1 24. 9. 2011, 18:47
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Na internetové aukci jsem narazil na pojem půlbrakteát. Zajímalo by mne jako rozeznat např. moravský půlbrakteát od malého mor. brakteátu, když velikostně jsou téměř totožné. Díky
|
|
#2 24. 9. 2011, 19:07
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Říj 2006
|
to Sir Daniel ; tento problém ti najlepšie vysvetlí jeden z autorov kníh pán Videman .
Preto škoda nám niečo ku tomu písať. Apropo chodieva na toto fórum. ![]() _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti. « Poslední úpravu provedl(a) grofik v 24. 9. 2011, 19:12. » |
|
#3 24. 9. 2011, 19:09
|
|
|
Moderátor
|
Pulbrakteat je vetsinou oznacovana mince takrka totozneho mincovniho obrazu ale mensiho prumeru a s nizsi hmotnosti nez standardni brakteat.
|
|
#4 24. 9. 2011, 20:10
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
já si myslím, že je to jinak ... brakteát je označení typu mince, proto se dál podle velikosti a váhy člení na velké, střední a malé .. tzv. půlbrakteát je spíše označení polobrakteátu, jako ražby oboustranné, v ražené převážně v německých zemích a v tam nazývané Dünnpfennig... Tyto mince byly na našem území obsaženy například v nálezech z Rakvic, Běhařova atd ..
|
|
#5 24. 9. 2011, 20:20
|
|
|
Moderátor
|
Vychazel jsem z Cacha kde jsou takto nekolikrat oznacovany v poznamce v tabulkach - viz jeden priklad z nekolika: c.911-pulbrakteat k c.910 atd...
|
|
#6 24. 9. 2011, 20:26
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pravda je takřka doslova obojí, co napsali oba kolegové přede mnou, pojem půlbrakteát se dá použít pro oba významy, v případě moravského braketátového období platí to, co píše p.Kučera, pro cizí ražby platí Halbbrakteat ve významu dle kekuleho. Takže záleží na Vašem konkrétním případu.
|
|
#7 24. 9. 2011, 21:30
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pánové dovolte mi, abych se zapojil do Vaší diskuse o půlbrakteátu a malého brakteátu a to dvěma citacemi z numismatické literatury.
Zdeněk Petráň ve své knize Ilustrovaná encyklopedie české. moravské a slezké numismatiky vydání 2010 a to na straně 38 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "MALÝ BRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů. Jaroslav Staněk ve své knize Peníze v Českých zemích vydání 1995 na straně 15 používá citace "VELKÝ BRAKTEÁT", "STŘEDNÍ BRAKTEÁT" a "PŮLBRAKTEÁT" a to jak u českých i moravských brakteátů. Podle těchto numismatických odborníků se tedy u brakteátů ražených na našem území mohou používat obě citace "MALÝ BRAKTEÁT" nebo což je stejné "PŮLBRAKTEÁT". |
|
#8 24. 9. 2011, 22:39
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
numismatik-fji: to bych si dovolil opravit. Rozhodně se malý brakteát nerovná půlbrakteátu. To je naprosto špatně pochopeno. Velký, střední a malý brakteát jsou nominály pro dané období. Půlbrakteát je polovina nominálu a vyskytuje se jak u středních brakteátů tak i u brakteátů malých.
|
|
#9 24. 9. 2011, 22:54
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Morava pokud vím tak žádné Velké brakteáty neměla to je podle mě jenom česká záležitost.
|
|
#10 24. 9. 2011, 23:06
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
ano to je pravda. Velké brakteáty jsou výhradně česká záležitost a naopak malé brakteáty jsou pouze moravské provenience (samozřejmě myšleno v rámci naší země)
|
|
#11 25. 9. 2011, 10:12
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
SirDaniel: Můžeš sem dát foto mince, o kterou se jedná, když už jsi to téma založil ? Případně s rozměry. Tady Ti ji každý v pohodě určí. Ať se nevede diskuze jen tak naprázdno.
|
|
#12 25. 9. 2011, 11:19
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
šlo mi jen čistě logicky o to, že když je mince označena půlbrakteátem, přitom je velikostně téměř totožná s malým brakteátem, ovšem cenově malý brakteát značně převyšuje, zda jde tedy pouhým okem rozeznat o jaký druh se jedná abych nekoupil to co nechci, nepsal jsem konkrétně k žádné minci, pouze se snažím vzdělávat... Je pravda, že Cach některé mince již označuje přímo pojmem půlbrakteát, ale bohužel se mi např. cach 991 a 992 do ruky nedostaly abych je mohl porovnat a z fotek toho moc nepoznám.
|
|
#13 25. 9. 2011, 11:42
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
OK. Podívej se na první příspěvek p.Kučery, kde se praví to podstatné "mince obrazově takřka (!) totožná".
Aby se rozlišil půlbrakteát od brakteátu a opravdu mohly fungovat v oběhu jako dva různé nominály, musely být opravdu obrazově rozdílné, nejen velikostně. To třeba na Moravě platilo již v předchozím období, viz denár a půldenár 884/855 nebo 888/889. U brakteátu a půlbrakteátu Cach 991/922 (dle Cacha) je to rolzišení v tom, že panovník má na větším nominálu ruce zakončené nějakými věžičkami (?), na druhém jsou jen kuličky. Plus další méně výrazné rozdíly. Proč jsem napsal, že výše uvedené platí skoro doslova - právě u brakteátů se razily různé emise u jednoho "typu", které se mohly velikostně lišit a byly zde taky použity větší počty razidel. Takže některé Cachovo rozlišení brakteát x půlbrakteát nemusí být úplně perfektní, poznání se dále vyvíjí. Jsou na to ale jiní odborníci, není to úplně moje doba. |
|
#14 25. 9. 2011, 19:08
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Díky za vysvětlení chlapi.
|
|
#15 25. 9. 2011, 21:17
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
a nejlepší je si to ukázat na příkladu. V tomto případě jde konkrétně o český střední brakteát a jeho polovina, tedy půlbrakteát. Jde o to, že nejenom ta mince musí mít menší průměr, ale i obraz musí být poměrně menší a tedy často ochuzen o detaily, které se tam díky velikosti plochy nemohou logicky vlézt. Váha a průměr mince často k posouzení, o jaký nominál jde, nestačí.
Obrázky: ![]() |
Stránka: 1
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1