Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Byzantské mince

Vykupminci.cz
Numisargo

Byzantské mince

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím všchny fanoušky starých mincí. Před několika týdny jsem se rozhodl, že se pustím do sbírání antických mincí. Chtěl bych se specializovat na Byzanc i když je to v podstatě už středověk, ale tematicky spadá spíše sem. Podařilo se mi už na aukru zakoupit pár follisů, ale obecně toho na aukru moc není. Chtěl jsem se zeptat, zda mátě někdo s tímto typem mincí zkušenosti, na co se zaměřit, kde nakupovat, jakou literaturu nastudovat apod. Na Ebay je nabídka celkem široká, ale jaksi zatím nemám odvahu se do té džungle pustit.
Registrovaný uživatel
To je sousto :) Jednou mi nekdo radil, at utikam od byzance, ze je toho hrozne moc a malokdo se v tom vyzna. Vlastne ani nevim, zda to tu nekdo sbira, az na sem tam nejaky ten solidus ze si nekdo koupi.

Na knizku jsem kdysi koukal tusim ve stejne edici jak Ursula Kampmann ma o rimu. Ja ji mam celkem rad pro rychly prehled a tak i o Byzanci by mohla byt podobna. Zkusim pohledat, ale urcite nekdo bude vedet.
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 1. 4. 2015, 17:08. »
Registrovaný uživatel
http://obchod.numismatika.info/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5013&category_id=74&keyword=byzan&option=com_virtuemart&Itemid=125
Registrovaný uživatel
Díky za radu a odkaz. Zkusím nějakou literaturu sehnat, i když ta němčina mě celkem děsí. Já se o byzanc zajímám tak nějak obecně, takže je mi toto období blízké. Co mě ale překvapuje, že to asi fakt moc lidí nesbírá, o čem svědčí, jak nabídky na aukru, tak toto fórum. Asi zkusím pokoupit nějako ty follisy a uvidím. Zajímavé jsou i ty miskovité mince, i když orientace v nich mi přijde celkem náročná, protože mají dost špatnou ražbu.
Moderátor
Vcelku bohatá nabídka byzantských mincí bývá u nás na aukcích ČNS Tábor pořádaných vždy na jaře a na podzim (letos 4.4. a 26.9.) Musel by jste ale být členem a nebo mít známého člena který by Vás tam vzal jako hosta. Na nabídku která se bude dražit tuto sobotu se můžete podívat zde (položky č.714-912)
http://www.numismatika.cz/web/CNS-Tabor/T076_Katalog/076kat0701.htm
Registrovaný uživatel
Prochazej aukce vcetne starych, to je nejlepsi.
Registrovaný uživatel
Z literatury doporučuji dílo Sabatiera, sice jde o dílo již překonané, ale stále vinikající díky perovkám na určování aspron trachů (miskových follisů) a samozřejmě Seara Byzantine coins and their values...
Samostatnou kapitolou je tzv. Dumburton Oaks collection.
Sám přemýšlím o zakoupení tototo (mám ve sbírce cca 150 ks miskových follisů):
http://www.orthodoxcoins.com/books/catalogue-of-late-byzantine-coins-vol1/
Byzanc má (ne)výhodu, pokud ji chce člověk sbírat v pěkných stavech, nezbude mu více méně nic jiného než zlaté ražby od solidů po hyperpyrony. Stříbrná byzac je velmi vzácná a drahá. Bronzů je "dostatek", ale velmi často nebývají příliš pěkně zachovalé.
_______________
Moderátor
Dovolím si nesouhlasit s tím středověkem. "Začátek" Byzance je antický a do Anastasia i s přímou kontinuitou mincovního obrazu s pozdně římskými mincemi.
Samozřejmě miskovité follis, to už je pozdní záležitost začínajícího vrcholného středověku. I proto je dobré si nejdřív říct, které období Byzance by bylo dobré sbírat :)
Problém byzantských mincí je ten, že buď člověk musí dávat horentní částky za pěkné stavy i obyčejných mincí nebo sbírat ty špatné (ale zase jsou levné). Zrovna na aukcích ČNS jde většinou o ten druhý případ (s tím, že to "levné" vzhledem ke stavům občas neplatí).
Osobně jsem těch pár pěkných follis a jejich dílů, co z Byzance mám, koupil v zahraničí, ale taky jsem je musel slušně zaplatit a to nešlo o úplně špičkové kusy.
Znalost aspoň pasivní němčiny je v numismatice dnes nejen dobrá, ale někdy bohužel skoro nutná.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 1. 4. 2015, 21:03. »
Registrovaný uživatel
Tenzor: Samozřejmě umístění části dějin Byzance do antiky nezpochybňuji. Obecně se považuje za prvního středověkého panovníka Byzance až Herakleios (610-641). To znamená, že velká část mincí, co jsem viděl na aukcích je v zásadě antická. Hodně běžné jsou zde zmiňované follisy a jejich díly, tedy mince s písmeny M, K, I a E. I vetšina solidů je z doby Justiniána I. tedy z tohoto prvního období. Pak jsem viděl hodně velké follisy (jeden mám odma a dva mi včera utekly na aukci) buď s podobiznou panovníka nebo tzv. anonymní. Dále se hodně objevují ty zmiňované miskovité, ale u nich bývá dost špatná kvalita. A pak asi mince z posledního období Palaiologů - stříbrné stavratony, ale ty jsem spíše videl na wikipedii než na aukci. Připadá mi, že čím pozdější období byzance, tím jsou mince vzácnější. Je to asi logické, jak říše upadala, změnšovaly se zdroje státu a např. zlaté ražby se v posledním století ani nedělaly.
Jinak jsem se díval na tu nabídku na aukci ČNS v Táboře a je tam toho fakt hodně i pěkné kousky. Nevíte jak se na takovou akci může běžný smrtelník dostat? Existují nějaké podmínky členství?
« Poslední úpravu provedl(a) Grammatikos v 3. 4. 2015, 7:45. »
Registrovaný uživatel
Stačí se přihlásit, buď v rámci konkrétní pobočky a nebo přímo na centrále...ale do zítřka to už určitě nestihneš. Jediná možnost pro tebe je, že by jsi někoho požádal o vydražení a nebo tam byl jako host nějakého člena a dražil jsi na jeho číslo (ale to tak narychlo...nevím nevím).
Registrovaný uživatel
Forpus: Díky za radu. Ta zítřejší aukce je skutečně narychlo. Vidím to spíše tak, že se připravím na zářiový termín aukce. Mezitím nastuduju nějakou literaturu, abych se více oreintoval a pokusím se alokovat nějaké finance na nákup, aby tam člověk nejel pro jednu minci. :)
Registrovaný uživatel
Tak časový odstup je vždycky dobrý, už jenom proto aby sis přesně určil okruh svého zájmu - podle vkusu i podle financí :)

Studium literatury ti každej tady schválí a taky si určitě zpětně projdi katalogy aukcí (v tvém případě určitě i zahraničních).

Není na škodu zjistit jestli se někdo v ČR vědecky nebo hlavně sběratelsky o toto téma nezajímá...
Moderátor
Já sbírám Byzanc do roku 668, ale je to spíš taková okrajová sbírka, těžiště mého sběratelského zájmu je jinde :)
Podle toho, jak se tady občas některé byzantské mince přeplácí, tipuju, že hezkých pár lidí v ČR se tím dost vážně zabývá, ale moc se veřejně neprojevují.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 3. 4. 2015, 21:53. »
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
... tipuju, že hezkých pár lidí v ČR se tím dost vážně zabývá, ale moc se veřejně neprojevují.


Forpus: ..a proto by bylo fajn, kdyby jsi se to vše naučil, nastudoval a měli bychom tu alespoň někoho, kdo se na ně bude specializovat :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Usilovně studuji a každý den jsem o něco chytřejší. :)
Zrovna sleduji aukce na eBay. Jak tady byla řeč o těch stříbrných byzantských mincích, jsme objevil aukci (viz obrázek). Vzhledem ke stavu neuveřitelná cena. I když se jedná o posledního byzatnstkého císaře, kdy celá říše byla omezena jen na samotné město, a císařové byli totálně beze zdrojů. Ražba mincí byla tedy asi naprosto ojedinělá, proto asi jsou tyto mince tak vzácné.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
..nojo, teď koukám, že jsem si spletla přezdívky :D
Myslím, že dedukce máš dobré, tak jen tak dál ;)
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 4. 4. 2015, 19:33. »
Moderátor
Ze to nekdo za tuto cenu nabizi, jeste neznamena, ze je to relálna cena. S pevnou cenu se vetsinou nabizi na eBayi za 2-10 nasobek realne ceny.
Ne ze bych se v tomto obdobi nejak vyznal, ale mince posledniho cisare jsem na jedne aukci zahledl a byly tusim za +150 EUR.
Registrovaný uživatel
Tenzore, nespletl jsi se ?
Já mám totiž zafixované, že mince Konstantína XI jsou naopak vzácné a drahé. Ale také se v tom nějak moc neorientuji. Jenom jsem kdysi narazil na informaci, že jeho ražby dlouho nikdo neznal a poprvé byli identifikovany až někdy v r. 1974 a později to bylo potvrzeno rozborem nějakých depotů. Přitom se z dobových pramenů dávno vědělo, že stříbrné mince razil (nechal např. mincovat stříbrné církevní nádoby).
Stačí kouknout na acsearch.info. Tam se ty dosažené ceny pohybují v rozmezí 18 000 až 80 000 USD. Pravda, může to být extrém, a jinde se mohlo prodávat výrazně levněji, ale 150 EUR mi přeci jenom nějak nesedí.
Možná mi něco uniká, proto se ptám.
Registrovaný uživatel
Samozrejme 150€ je hlupost.Pozeral som posledne predaje a realizovane ceny od 3 000-80 000 USD.
_______________
Registrovaný uživatel
Anglická wikipedie píše toto: "Until 1990, when a hoard of ninety coins appeared, and with the exception of two half-stavrata, no silver coins of the last Byzantine emperor, Constantine XI (r. 1449–1453), were known to have survived."
Moderátor
Stránka z výše zmiňovaného katalogu (příspěvek #3)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
V katalogu zmiňovaný článek "THE COINAGE OF CONSTANTINE XI" Simona Bendalla je volně dostupný zde.
Registrovaný uživatel
Trocha som sa pohrabal v starych aukciach a vychadza mi priemerna cena jeho minci niekde medzi 15 000-20 000 USD. https://www.google.sk/search?q=%22Constantin+XI+1448-1453&sa=N&espv=2&biw=1536&bih=758&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=bCckVaq1D4OLsAH6oIHADA&ved=0CDgQsAQ4Cg#imgrc=7e1ROhwM8jhT4M%253A%3BypGuC35nNh0t4M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.geminiauction.com%252Fimages%252Fancientcoins%252F300x300%252Fcc18589b.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.geminiauction.com%252Fdetails.asp%253FLotNumber%253D467%3B300%3B300
_______________
Moderátor
Ander: asi ano.. nebo se nekdo "spletl" na te aukci :) No, takovy srot bych nechtel ani zadarmo - ja myslim, ze uplne staci obcas nektere mince z obdobi zaniku Zapadorimske rise, ktere jsou pritom mene skarede a jdou sehnat za pouhe tisice Kc.. ale chapu, ze nekdo, kdo vazne sbira stredovekou Byzanc a nevi co s penezi, se bez techto vzacnych minci neobejde :)
Kucera&Ander: diky za rozsireni obzoru.
Registrovaný uživatel
Je pravda že mince Constantina XI patria k jednym z najvzacnejsim z Byzancie a je aj pravda že určite nepatria k pyche mincovnicstva.Bol to ale posledny panovnik tak je logicke že ak to važne zberaš tak to proste chceš mat a nie je to o tom že nevieš čo s peniazmi.
_______________

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Antické mince » Byzantské mince

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1