Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení poštovních známek » Cena generální sbírky ČR 1993-2018

Vykupminci.cz
Numisargo

Cena generální sbírky ČR 1993-2018

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Jakou cenu mohu očekávat za generální sbírku (odebíranou prostřednictvím novinkové služby) za základní sbírku od vzniku České republiky doposud?

Převzal jsem sbírku, kterou vedl můj děd do roku 1992. Rád bych navázal a doplnil ji. Jakou finanční částku si mám přibližně připravit?

Děkuji!
Registrovaný uživatel
Lie napsal
Převzal jsem sbírku, kterou vedl můj děd do roku 1992. Rád bych navázal a doplnil ji. Jakou finanční částku si mám přibližně připravit?

Děkuji!



Jestli dovolíte, napíši svůj názor, se kterým možná nebude většina souhlasit.

Pokud si přečtete poslední větu, kterou jste napsal, ta vysvětluje podstatu Vašeho záměru. Sám tedy uznáváte, že se jedná pouze o sběratelství běžných věcí přes peníze a to je podle mého názoru hodně málo.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Evropa1: Vetsina mladych by se spis ptala, za kolik muze dedeckovu sbirku prodat. Takze ja naopak si vazim kazdeho, kdo chce ve sbirani pokracovat. Nejak se zacit musi. A dotaz na cenu mi v tomto kontextu prijde prirozeny a spravny. Prece jako numismatik vite, ze nemuzete zacit sbirat neco, na co nemate finance.

Lie: Doporucuji nakupovat kompletni rocniky, znamky po roce 1993 se daji sehnat za nominalni hodnotu. Mam na prodej nekolik kompletnich rocniku vcetne 1993 a 1994, krome 1993 bych mohl jit i pod nominal. Ceny jednotlivych rocniku 1993-2012 jsou mezi cca 200-700 Kc. Pripadne mohu dodat kompletni sbirku 1993-2012, zcasti v albu za cca 11 000 Kc (to je odhad podle nominalu, ale jsou v tom i nejake znamky po 2012). Novejsi rocniky byste si pak dokoupil. V pripade Vaseho zajmu mi napiste na numismat@seznam.cz.
Viz tez moje nabidka nize - je tam soubor "Znamky CR".
Registrovaný uživatel
Evropa1: Sbírka, kterou mám, zahrnuje ČSR I, protektorát, Slovenský štát, ČSR II. Již jsem dokoupil katalogy na protektorát i SŠ, které doplňuji o chybějící známky, případně typy, vady. ČSR II jsem zatím přerovnal, uspořádal dle katalogu. Chystám se na ČSR I. Zatím jsem se nerozhodl pro specializaci. Postupně sháním a studuji literaturu.

Chci sbírku rozšířit také o ČR, zatím základ, který budu postupně doplňovat, aby byla zajímavá, ne jen “běžná”, jak píšete. Toto období jsem zatím vůbec nestudoval, chtěl jsem mít jen hrubou představu, co to bude pro začátek obnášet. Je mi jasné, že je to běh na dlouhou trať.

Filatelii vnímám jako svým způsobem odraz jednotlivých období, inspiraci k bádání i relax. Také (snad?) investici.

Má otázka byla stručná, nechtěl jsem zatěžovat diskutující.

numismat: Děkuji za informace a doporučení, mám o čem přemýšlet.

Uvítám i jiné názory, budu rád za doporučení a rady.
Registrovaný uživatel
Lie napsal
Má otázka byla stručná, nechtěl jsem zatěžovat diskutující.


Samozřejmě nikoho zde nezatěžujete. Tyto stránky jsou určeny především na diskuze všeho druhu. Každý řekne ze svého pohledu svoje preference a bude pouze na Vás, jestli si z těchto názorů vezmete nějakou inspiraci pro svoje sběratelské počínání.

Pokud se pustíte do sbírání známek ČR stanete se "otrokem" emisního plánu naší Pošty, včetně všech nesmyslů, které slouží pouze k vylepšení hospodářských výsledků. Pamatuji si, jak jsem jezdil do Klubu tátovi pro novinky v minulém období. Pak každý měl naprosto stejnou a kompletní sbírku, která měla moc málo společného se sběratelstvím. Nebo Vás bude uspokojovat sbírání známek na bázi- vezmu peníze a jdu si koupit známky. Nebude Vám to připomínat situaci, kdy si vezmete peníze a jdete si koupit svačinu? Jaký v tom bude rozdíl?

Píšete, že Váš děda vybudoval sbírku, která se zkládá z několika oblastí. Jedná se o uzavřená období a jistě např. v oblasti ČSR I zde bude chybět spousta zajímavějších položek, které budete muset získat za větších finančních nákladů. Pokud bych se rozhodl já o dalším směřování, pak bych doplňoval uzavřená období a neplýtval bych svými finančními zdroji na kupování známek neuzavřené oblasti, navíc, když by se mělo jednat o známky nevelké sběratelské hodnoty.

Samozřejmě, tíha rozhodnutí o dalším směřování ale leží pouze na Vás.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Lie napsal
Uvítám i jiné názory, budu rád za doporučení a rady.


Ještě dovětek na zkušenosti se sbíráním neuzavřených sběratelských oblastí.

Jak jsem psal výše, můj otec sbíral i novinky známek ČSSR. A pointa závěrem? Před koncem platnosti většinu těchto známek, až na vyjímky zajímavějších položek, vyměnil na poště za nominál nových známek.

Současně sbíral i pamětní mince. Všichni jeho kolegové měli kompletní sbírky, které doplňovali. Pak jsem tyto pamětní mince prodával ve většině případů za nominál. Pokud shrnu celkovou částku posledního období, pak byla téměř totožná s nominální pořizovací hodnotou. Kdo měl více rozumu, ten si koupil za ušetřené peníze zajímavější historickou minci, která se mu zhodnotila a v dnešní době je lehce prodejná.

Znám některé důchodce, kteří ve sbírání pamětních mincí stále pokračují. Sice na to nadávají, ale nejsou schopni tuto sběratelskou kapitolu uzavřít. Někteří z nich sbírají tyto mince vícekrát podle počtu vnuků. Pěknou historickou minci si nekoupí, protože podle jejich názoru na ní nemají peníze, ale na druhé straně kupují veškerou modernu za roční náklady mnoha tisíc korun.

Co má smysl a co nikoli, na to ať si udělá závěr každý sám.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
S vyššie prezentovaným názorom sa nedá nesúhlasiť. Je to tak ako to Evropa1 napísal. V zberateľstve je stále výhrou uprednostniť kvalitu nad kvantitu.
Moderátor
Evropa1: Obecne souhlas, ale mam par poznamek:

Z Vasich dvou poslednich prispevku to vypada, ze kladete nejvetsi duraz na zhodnoceni a prodejnost sbirky. Z predchozich diskusi vim, ze to tak neni a ze Váš primarni cil je ucelena kvalitni sbirka historickych minci vcetne hlubokeho studia historickych souvislosti. Financni stranka ve forme ceny sbirky je pro Vas jen vedlejsi (ale dulezity) bonus navic. Potud OK. Predstavte si ale, ze by vsichni sberatele moderny najednou dostali "více rozumu" (Vasimi slovy) a preorientovali se na historicke mince a znamky - na jedne strane rust cen, na druhe strane by CNB a Ceska posta mohly prestat vydavat mince a znamky pro sberatele. (Coz by podle Vas zrejme nebyla velka skoda.)
Realita je ale jina - vetsina sberatelu sbira modernu a ja to nezatracuji. Maji pro to ruzne duvody (treba omezene financni zdroje, nedostatek casu na studium, nemoznost cestovat na aukce, atd. - nechci dal rozebirat) a za svoje penize dostanou material v prvotridni kvalite a bez rizika padelku (nemusi tak problem kvality a padelku resit jako u starsiho materialu). Zhodnoceni a rozum jsou kategorie, ktere pro mnoho sberatelu nemaji tak podstatny vyznam. Dulezitejsi jsou kladne emoce - ukojeni sberatelske vasne, radost ze sbirani atd.
Osobne zadny velky sberatel nejsem - chybi mi hlavne vytrvalost a trpelivost a preletavam z jedne oblasti do druhe. Zcela nesystematicky kupuji, co se mi libi a udela mi radost (vetsinou neprilis drahou modernu) - a kdyz se nabazim, udelam tim radost nekomu dalsimu. Z Vaseho uhlu pohledu jiste zcela zavrzenihodny postup.
Ostatne u te moderny byva casto rychle zhodnoceni v radu nekolika set procent, napr. u sad obeznych minci CR (zajimava oblast pro investory a spekulanty, ja se snazim takovym spekulacim vyhybat). Ale treba tzv. modre sady z 80.let s porizovaci cenou 27,- Kcs se prodaly na internetovem aukcnim serveru za 5000 Kč,
tj. 18500% puvodni hodnoty (omlouvam se, ze v sekci filatelie uvadim priklad z numismatiky).
Znamky CR jsem puvodne kupoval na frankovani zasilek, postupne jsem ale dal dohromady po rocnicich celych prvnich 20 let CR, je to zamerne jen obycejna zakladni sbirka bez kuponu, znamkovych sesitku atd., jsou hezke, potesily me - ale protoze je jako obvykle nehodlam drzet vecne - nabidl jsem je zde kolegovi.
Mam tu take mensi sbirku znamek CSR I - ty si chci (zatim) nechat. Nejsou tam zadne vzacnejsi znamky, ale urcite nebudu nic drazsiho dokupovat - jsou to pro me proste jen hezke obrazky a historicky doklad.
Na zaver jedno doporuceni pro sberatele: zjistete si realne ceny materialu, ktery do sbirky kupujete. Proste zkuste neco prodat. Setkal jsem se se sberateli, kteri podle svych slov nikdy nic neprodali - ale pak mohou mit zkreslene predstavy o hodnote svych sbirek.
« Poslední úpravu provedl(a) numismat v 1. 8. 2018, 11:22. »
Registrovaný uživatel
numismat napsal
Evropa1: Obecne souhlas, ale mam par poznamek:


To je také seriozní pohled z jiného okruhu. Je právě dobře, že se zde budou objevovat, možná, rozporuplná hlediska a bude pouze na tazateli, co si vybere a co zavrhne. Má prostě možnost výběru. A až se rozhodne ke konečnému výsledku, bude důležité, aby se s tímto závěrem dokázal identifikovat a bral ho za svůj. Chybou by byl postup, pokud by jeho rozhodovací proces skončil u logiky-chci to dělat tak, sice nevím proč, ale tak to dělá Franta. To je cesta, která nevede nikam.

Moje názory vyplývají pouze z mých priorit, z mého subjektivního myšlení a jelikož každý máme jiné preference, pak nehrozí, že budeme všichni zastávat naprosto stejné postupy. Tedy, že všichni budeme sbírat pouze historicky vzácné věci. Ono to také nehrozí z důvodu, že velká část sběratelů nehodlá své zálibě věnovat dostatek času na sebezdokonalování se.

Já jsem ryzí sběratel a nechci, aby mé poznámky vyzněly s odkazem na finanční otázku. Pouze jsem chtěl poukázat na problematiku nových věcí ve filatelii z celkového pohledu. Tedy jednoduchá dostupnost, za těmito známkami lze částečně spatřovat i státní šmelinu a tedy nelze očekávat ani velké zhodnocení a rychlou návratnost v okamžiku nutnosti prodeje. Jako sběratele by mne neuspokojoval ani fakt, že všichni budeme mít naprosto totožné sbírky, všichni je budeme mít kompletní a stejně hodnotné.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 1. 8. 2018, 12:11. »
Moderátor
V podstate každý máte svoj kus pravdy. Bohužiaľ som sa počas rokov stretol tak v numizmatike ako aj vo filatelii s množstvom sklamaných ľudí, ktorí (možno veľmi často) zo ziskuchtivosti v minulosti vrazili do noviniek známok a mincí pomerne veľa peňazí a pri predaji sa im nevrátil ani zlomok toho, čo investovali. Niekoľko rokov dozadu som bol svedkom toho, ako prišiel na Zberateľské dni do Bratislavy starček s kufrom plným zásobníkov, v ktorých mal kompletné ročníky ČSR II. Aké veľké bolo jeho prekvapenie, keď mu obchodník bez mihnutia oka ponúkol za všetko 20% katalógu. Ak zoberieme do úvahy koľko "socialistických korún" do toho v tej dobe investoval a akú majú tieto známky v súčasnosti cenu, resp. za koľko korún sa dajú predať a ,čo si za to môže ten človek kúpiť, je to šok. Tak som sa nad tým všetkým zamyslel, keď som ho videl sklamaného odchádzať so slzami v očiach...
Registrovaný uživatel
doddie napsal
V podstate každý máte svoj kus pravdy. Bohužiaľ som sa počas rokov stretol tak v numizmatike ako aj vo filatelii s množstvom sklamaných ľudí, ktorí (možno veľmi často) zo ziskuchtivosti v minulosti vrazili do noviniek známok a mincí pomerne veľa peňazí a pri predaji sa im nevrátil ani zlomok toho, čo investovali. Niekoľko rokov dozadu som bol svedkom toho, ako prišiel na Zberateľské dni do Bratislavy starček s kufrom plným zásobníkov, v ktorých mal kompletné ročníky ČSR II. Aké veľké bolo jeho prekvapenie, keď mu obchodník bez mihnutia oka ponúkol za všetko 20% katalógu. Ak zoberieme do úvahy koľko "socialistických korún" do toho v tej dobe investoval a akú majú tieto známky v súčasnosti cenu, resp. za koľko korún sa dajú predať a ,čo si za to môže ten človek kúpiť, je to šok. Tak som sa nad tým všetkým zamyslel, keď som ho videl sklamaného odchádzať so slzami v očiach...


Samozřejmě, že nás naše záliba stojí hodně peněz a jsou zde dva tábory, které rozděluje jedna důležitá okolnost.

Obchodník chce vydělat a peníze jsou alfou a omegou jeho činnosti. Vydělaná koruna je vrcholem jeho snažení.

Pak zde jsou sběratelé, kteří berou svojí zálibu jako celoživotní poslání, které je naplňuje. Pak jejich priority leží v úplně jiném světě a to v radosti ze získané položky. Samozřejmě i pro sběratele jsou peníze důležité, ale jeho hlavním cílem není vydělaná koruna, sběratel pouze nechce prodělat. Jestli dovolíte, já se cítím jako sběratel, kde radost ze záliby vítězí nad mamonem.

Zde se nacházíme na stránkách sběratelského fóra a pak bychom měli propagovat hlavně sběratelské otázky, kde zisk nehraje dominantní roli. Smyslem těchto debat by měly být diskuze stejně "postižených" lidí nad sběratelskými otázkami a to včetně varování začínajících sběratelů před novodobou šmelinou, která jim, jako sběratelům, nemůže nic nabídnout.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 1. 8. 2018, 13:31. »
Registrovaný uživatel
To vše je relativní. Mincovní katalogy Novotného všichni známe. Před x lety jsem dle něho zaplatil několik medailí a kde jsou ceny dnes... Dobře investovat....
Známky v případě vzácností je záliba na celý život a ještě to chce kus talentu.
Viděl jsem vzácné věci a držel u toho katalog známek. To se dá. Ale rozhodovat se rychle při nabídce, která se nemusí opakovat. To je jiná.
Ohledně novot v mincích a hlavně medailí již mnoho lidí prodělalo. Věřili reklamám.
Registrovaný uživatel
taho napsal
Viděl jsem vzácné věci a držel u toho katalog známek. To se dá. Ale rozhodovat se rychle při nabídce, která se nemusí opakovat. To je jiná.


V dnešní době je jisté, že vzácné položky se neplatí podle katalogů, ale podle ceny záliby. Abychom byli schopni správně zareagovat to chce mnoho přehledu a znalostí. Bohužel to je velký problém u velké části sběratelů, kterým je líno zálibě věnovat čas. Pak si koupí katalog a věří, že celý problém obešli a vyzráli nad ním. Bohužel pro ně a v několika případech dobře pro mne.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Možná došlo k nepochopení. Známky nesbírám a ani nehodlám. Myslel jsem to tak, že vám špičkový sběratel
ukáže sbírku, která je přehledně uložena a seřazena dle katalogu, který držíte v ruce.
Bez praktické přehledu a stálého vzdělávání nelze sbírat. I přesto letitý sběratel školné zaplatí.
Je pravda, že někteří sběratelé toho času mnoho nemají. Takový soukromně hospodařící zemědělec...
Registrovaný uživatel
taho napsal
Myslel jsem to tak, že vám špičkový sběratel ukáže sbírku, která je přehledně uložena a seřazena dle katalogu, který držíte v ruce.
Bez praktické přehledu a stálého vzdělávání nelze sbírat. I přesto letitý sběratel školné zaplatí.


Já Vám zcela rozumím, ale pak si položme otázku, jaký je rozdíl mezi naprosto začínajícím a letitým sběratelem. Podle mého názoru z principu naprosto žádný, protože o chápání sběratelské schopnosti nerozhoduje doba, ale pouze výsledky na nějaké úrovni, kam cenový přehled bezpochyby patří.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Děkuji všem za reakce, rozproudila se zajímavá diskuze.

Osobně při budování sbírky asi zvolím kompromis. Známky ČR sbírat budu také, čistě pro dobrý pocit z pokračování v něčem, co před 100 lety započal praděd a na co můj děd navázal. Pokusím se i tento základ občas doplnit o nějaký špek, abych jej ozvláštnil.

Systematicky pak budu doplňovat právě ta cennější historická období sbírek, které jsem převzal. Do nich budu směřovat případné vyšší finanční částky, jak toho budu postupně schopen.
« Poslední úpravu provedl(a) Lie v 1. 8. 2018, 19:40. »
Registrovaný uživatel
Lie napsal
Osobně při budování sbírky asi zvolím kompromis. Známky ČR sbírat budu také, čistě pro dobrý pocit z pokračování...
Systematicky pak budu doplňovat právě ta cennější historická období sbírek, které jsem převzal. Do nich budu směřovat případné vyšší finanční částky, jak toho budu postupně schopen.



Při této kompletnosti se připravte, že takto budovaná sbírka bude obsahovat spoustu šmeliny, budete muset sehnat ohromné obnosy peněz a nejdříve, než začnete sbírat, budete muset mnoho let studovat a to především otázku rozpoznávání padělků. Bez toho se může stát, že koupíte spoustu padělaných věcí, které Vás budou stát nehorázné sumy.

Já, ze svého pohledu a se svými zkušenostmi bych se rozhodl pro toto řešení.

1) Nepokračoval bych sbíráníém známek ČR.
2) Takto širokou oblast sbírky, kterou jste zdědil, bych zúžil.
3) Já bych si vybral oblast sbírání známek ČSR I, navíc bych si nedovolil sbírat celé období, ale vybral bych si pouze menší část oprostěnou od emisí šmeliny.
4) Z vybrané oblasti bych se především soustředil na celistvosti.
5) Ostatní části zděděné sbírky bych prodal a utržené peníze bych investoval pouze do jedné vybrané oblasti a to do oravdu zajímavých položek.
6) Předně bych se začal o tuto vybranou oblast zajímat a snažil bych se v této oblasti "vyučit." Prostě bych se snažil na základech zděděné sbírky vytvořit, i když užší, ale hodnotné dílo. Pokud budete dělat vše, pak s největší pravděpodobností budete mít všechno, ale ve své podstatě nic.

Omlouvám se za upřimnost. Tato slova berte pouze jako jeden subjektivní názor, který nesmí být ve Vašem rozhodování nejpodstatnější.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 2. 8. 2018, 8:43. »
Registrovaný uživatel
Lie napsal
Osobně při budování sbírky asi zvolím kompromis. Známky ČR sbírat budu také, čistě pro dobrý pocit z pokračování v něčem, co před 100 lety započal praděd a na co můj děd navázal. Pokusím se i tento základ občas doplnit o nějaký špek, abych jej ozvláštnil.


Přesně takhle bych to udělal i já.

Budete už 4. generace co sbírku vylepšuje. A že ji neprodáte za desetitisíce? A že podobných sbírek bude ve světě víc? No a? Prodávat ji přece nebudete. Budete sbírku budovat hlavně pro radost a ne v prvé řadě pro investici a poté ji předáte k pokračování potomkovi jako pohled do minulosti a historii české známkové tvorby, kterou začali vytvářet Vaši předci na začátku minulého století.

A o tom to podle mě ve Vašem případě je.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení poštovních známek » Cena generální sbírky ČR 1993-2018

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1