Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Literatura a katalogy numizmatika » Česká mincovna ?!

Vykupminci.cz
Numisargo

Česká mincovna ?!

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den pánové,

V otázce numismatiky jsem celkem lajk, ale snažím se teď věci dohánět. Momentálně vlastním: Standard Catalog of World Coins 2001 - 1019 a Mince a medaile 1918 - 2019 (aurea numismatika). Byl jsem zvědav, zda budou někde zapsány mince z české mincovny. V současné době už nevlastím žádný kus, ale byl jsem zvědav, zda budou některé mince mít hodnotu nebo to bude vše brak. Bohužel se ani v jednom nezmiňují. Domníval jsem se, že v SCWC katalogu budou všechny mince světa, ale podle předběžného listování, tam je pravděpodobně jen výběr těch hodnotných. Určitě uvítám doporučení na nějaké zajímavé katalogy, případně literaturu. Díky
Moderátor
V SCWC by mely byt vsechny mince vydane oficialne (tj. centralnimi bankami). Ruzne fantazijni razby, napr. oficialne neexistujicich statu, Euro probe atd. najdete v "Unusual World Coins" (z meho pohledu je to katalog podivnosti, kterym by se mel sberatel vyhnout...)
Mince z ČM (oficialne vydane ČNB) by mely byt v obou katalozich, ktere uvadite. Mozna mate na mysli medaile vydane ČM, ale to je typicka soukroma produkce, a medaile v katalozich obvykle nebyvaji, protoze jich je obrovske mnozstvi typu. Vyjimkou jsou nektere nejznamejsi medaile z I.republiky, ktere pro svoji oblibenost v katalozich cs. minci byvaji pridane.
Registrovaný uživatel
Jenom bych shrnul pár věcí: Pokud jsem dobře infromován rozdíl mezi medilí a mincí je, že na jedné straně mince je její peněžní hodnota státu který ji vydává. U nás např. 200kč 500kč atd. ČNB vydává své mince a chtěla je vydávat i ČM. Jenže k dohodě nedošlo, protože ČNB nechtěla, aby došlo k zahlcení numizmatického trhu. Tak ČM vydává mince pod jiným státem (NIUE) je na nich většinou 1 Dollar (cca 15kč). Díky tomu, že je to oficiálně mince, myslím že nemusí platit daň. Oproti medailím. Když by to měla být oficiální mince, domníval jsem se, že ji naleznu pod Novým Zélandem, ale nikoli. Samozřejmě co se týče mincí z ČNB jsou přehledně v obou katalozích. Pokusím se sehnat nějaké novější vydaní "Unusual World Coins". Tam by tyto mince pod titulkem "podivnosti" mohli být :D.
Registrovaný uživatel
Alebo sem vlož foto čo vlastne hladas
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Nedorozumění které se tu již několik let stále opakuje:
Česká mincovna není žádná oficiální mincovna, je to soukromá společnost která razí různé blýskavé cetky za účelem prodeje drahých kovů za několikanásobné ceny. Název společnosti "Česká mincovna" je v podstatě jen chytrý obchodní trik.
Registrovaný uživatel
To je sice pravda, ale v tomto případě co má na mysli tazatel je to trochu jinak. Česká mincovna razí mince nejen pro ČNB, ale i komerční pamětní mince s vyznačením měny, hodnoty a vydavatele - např. pro ostrov Niue. Tyto mince nejsou určeny pro oběh ale pro sběratele.
_______________
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Moderátor
Tazatel se zrejme ptal na tuto kategorii "minci":
https://ceskamincovna.cz/pametni-mince-cm-1491-p/

Treba:
"Veselá Beruška, která se svůj úsměv snaží zakrýt dlaní, vévodí reverzní straně mince z ateliéru medailérky Ireny Hradecké, DiS. Averzní strana pak předkládá nezbytné náležitosti ostrova Niue, jehož zahraniční licence České mincovně umožňuje razit vlastní pamětní mince – jsou jimi jméno a portrét královny Alžběty II., rok emise 2019 a nominální hodnota 1 DOLLAR (NZD)."
Pro jistotu averz ani neni nafocen...
Registrovaný uživatel
numismat napsal
Tazatel se zrejme ptal na tuto kategorii "minci":
https://ceskamincovna.cz/pametni-mince-cm-1491-p/

No přesně, předražené cetky :evil:
Registrovaný uživatel
Bych to trochu poupravila... Česká mincovna razí různé pamětní mince, medaile atd. ze zlata a stříbra. Nikoliv z pozlazené či postříbřené mědi/mosazi.
Registrovaný uživatel
V SCWC je nějaká předmluva (vysvětlivky), je možné, že se tam zmiňují i o tomhletom trendu ražení pod jiným státem a nebudou tyto mince brát jako plnohodnotné. Bohužel má angličtina není na takové úrovni. Stejnou praktiku jsem viděl i u polské mincovny. Také samozřejmě pod NIUE. Kdo ví, s kým vším jsou domluveni. S takovou, by byl za chvíli, celý jeden katalog o ostrově NIUE. Co se týče ČM, tak některé jejich mince nejsou podle mě špatné, jen z numizmatického hlediska spíše ztrácejí na ceně. A z hlediska investiční kovu ztratili hned při nákupu (1 unce stříbra nejméně 1700,-). Nejsmutnější na tom je, že jsem dokonce někde v rádiu slyšel reklamu na ČM ve smyslu "pěkná investice, která se zhodnotí" a lidi na to slyší.
Moderátor
Niue 2019 pro predstavu (je to v rustine):
http://coins.su/forum/topic/236150-niue-2019/
Registrovaný uživatel
Omg, děláte jak kdyby jinde to bylo jiné... Nejde o hodnotu, jde o cenu...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Literatura a katalogy numizmatika » Česká mincovna ?!

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1