| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dobrý večer, mám doma obraz, který má na rámu nálepku s názvem díla, jméno autora se znakem copyright a další info, viz fotka. Já jsem si myslel, že tento copyright znamená, že jde o reprodukci obrazu k níž dal autor souhlas (je to malované, ne tisk). Někdo na Aukru ale prodává jiný obraz, kde má také podobnou nálepku se jménem autora a copyrightem a tvrdí, že tato nálepka značí, že jde o originální malbu od autora, jehož jméno je na štítku. Nevíte někdo, jak to tedy s tím copyrightem je? Znamená originál nebo reprodukci? Obrázky: 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Copyright neznamená predsa copy(kopiu) ale autorské právo...Právo duševného vlastníctva, umelec má výlučné právo k svojmu dielu.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Já to sice chápu, že to značí autorská práva, ale pořád z toho pro mně jasně nevyplývá, zda tento štítek na obraze zaručuje originál (tedy samozřejmě pokud ho tam nějaký filuta úmyslně nenalepil aby někoho uvedl v omyl).
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To by mě také zajímalo, co to znamená.
Ten štítek mohli v té době vyrobit snad nějakou fotografickou cestou. Jak se olupuje by tomu také napovídalo.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Aby štítek něco trochu zaručoval, musel by nést vlastnoruční podpis autora.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Cokoli na rámu neznamená vůbec nic. Míval jsem rám s mosazným štítkem “Luděk Marold” a v něm reprodukci Mony Lisy 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
turtleoverhead napsal Cokoli na rámu neznamená vůbec nic. Míval jsem rám s mosazným štítkem “Luděk Marold” a v něm reprodukci Mony Lisy 
To je mi jasné, že to tam mohl nalepit kdokoliv. Mě jde ale o to, co by to znamenalo, kdybych měl jistotu, že to tam nenalepil nikdo s černými úmysly, resp. že to prostě není žádný podvodný štítek.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Že to namaloval Jaroslav Grus v roce 1969 a jestli z toho chce někdo dělat reprodukce musí se s ním napřed dohodnout.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Možná také upozorňuje, komu přísluší případná odměna při opětném prodeji díla.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
dědek napsal Možná také upozorňuje, komu přísluší případná odměna při opětném prodeji díla.
Myslím si, že pri ďaľšom predaji original diela (obrazu) už odmena neprislúcha autorovi.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Záleží jak v které zemi. Právo na odměnu při opětném prodeji je zakotvené v článku 14ter Bernské úmluvy. V Evropské unii za určitých podmínek odměna autorovi přísluší.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Myslím, že Turtle je nejblíže pravdy... Prostě si takhle nejspíš Grus značil obrazy, jednak aby nezapomněl jak se jmenují a jednak kvůlivá těm případným reprodukcím, které se v té době z jeho obrazů "sekaly jako Baťovy cvičky". Řada malířů to dělá či dělávalo také, i když spíše ručně např. tužkou. Ale nikdy ne na rám obrazu, nýbrž na rámec, ke kterému je napnuto plátno. Anebo zezadu přímo na materiál, na kterém je malba provedena. Což je i případ výše uvedeného obrazu, kde ten identifikační "štítek" už od pohledu není na rámu obrazu, nýbrž zřejmě na kartonu...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Právě to mě zaujalo, že údaje o obraze nejsou napsané ručně. Proto si myslím, že ten štítek na obraz dali v nějakém podniku.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Jejdanánku to je ale pěknej fujtajbl. Mimochodem co tak mlhavě pamatuji, stát se pouhým členem svazu výtvarných umělců vyžadovalo určitou míru morálního pokřivení ale stát se jeho předsedou, na to už musel být kandidát pěkný hajzl 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Wjem napsal A propos, Grus je jeden z malířů, kdy počítám s výrazným zhodnocením v daleké budoucnosti... Ovšem za nějakých 100 let to každému bude u prdele a Grusův jedinečný fauvismus se podle mě "prosadí"...
To sa musíš dať zamraziť, aby si sa dožil zhodnotenia toho obrazu 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Nejsem na tom možném budoucím Grusově zhodnocení finančně závislý... Spíš to bylo míněno jen jako postřeh či tajný tip, když už se tady o tom malíři bavíme...
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Nóó, možné to je, kdyby se komunisti vrátili k moci.....a kdo bude mít doma Gruse, ten bude mít polehčující okolnosti 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Stoprocentně to není tisk. Přesto mám stále podezření, že je to malovaná reprodukce, nebo vzhledem k té nálepce možná i pokus o dobové falsum. Vedou mě k tomu dva důvody: 1) Když porovnám svůj obraz z ostatními díly autora, pak můj obraz mi připadá velice odbytý a amatérský. 2) Na nálepce je napsán název obrazu Krajina s potokem. Na internetu se dá najít obchod, který prodává tištěnou reprodukci Grusovy "Krajiny s potokem". Když provnám tu reprodukci v eshopu s mým obrazem, tak je naprosto jasné, že ta reprodukce je mnohem, profesionálenší, povedenější, preciznější a celkově více v autorově stylu. Jediné zdůvodnění (kromě toho, že můj obraz je falsum), které mě napadá je to, že nejdříve Grus namaloval mou Krajinu s potokem, ale nebyl s ní spokojený, tak se tentýž obraz pokusil namalovat lépe. No a z té lepší verze se pak tiskly ty reprodukce, které jsou dodnes k prodeji na internetu. Asi se pokusím poslat fotky galeriím nebo půjdu v létě na konzultaci k dorotám, až k nám přijedou, protože do Prahy to mám daleko. « Poslední úpravu provedl(a) Serge Nubret v 2. 2. 2012, 20:46. »
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ještě fotky pro porovnání: První je můj obraz a druhý je tištěná reprodukce, kterou je možno zakoupit na internetu. Obrázky:  
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Serge Nubret napsal Stoprocentně to není tisk. Přesto mám stále podezření, že je to malovaná reprodukce, nebo vzhledem k té nálepce možná i pokus o dobové falsum. Vedou mě k tomu dva důvody: 1) Když porovnám svůj obraz z ostatními díly autora, pak můj obraz mi připadá velice odbytý a amatérský. 2) Na nálepce je napsán název obrazu Krajina s potokem. Na internetu se dá najít obchod, který prodává tištěnou reprodukci Grusovy "Krajiny s potokem". Když provnám tu reprodukci v eshopu s mým obrazem, tak je naprosto jasné, že ta reprodukce je mnohem, profesionálenší, povedenější, preciznější a celkově více v autorově stylu. Jediné zdůvodnění (kromě toho, že můj obraz je falsum), které mě napadá je to, že nejdříve Grus namaloval mou Krajinu s potokem, ale nebyl s ní spokojený, tak se tentýž obraz pokusil namalovat lépe. No a z té lepší verze se pak tiskly ty reprodukce, které jsou dodnes k prodeji na internetu. Asi se pokusím poslat fotky galeriím nebo půjdu v létě na konzultaci k dorotám, až k nám přijedou, protože do Prahy to mám daleko.
Pojem "malovaná reprodukce" je kuriózní  Kdyžtak kopie... Jinak, fauvismus všeobecně v očích laika vypadá jakoby "amatérský a odbytý"... Ovšem, ve své době byl Grus hodně ceněný, zejména, když dostal národního umělce, takže pokus o padělek se nedá vyloučit...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Co se týče toho odbytí, měl jsem na mysli to, že můj obraz vypadá ve srovnání s tou tištěnou reprodukcí odbytě, ne že Grusův styl vnímám všeobecně jako odbytý. To, co jsem měl na mysli, se dá asi nejlépe pozorovat na kmeni toho nejbližšího stromu nebo na hladině potoka. Na mém obrazu má kmen a potok téměř stejnou barvu, zatímco na tištěné reprodukci má kmen a potok mnoho různých odstínů, čili je více propracovaný a profesionální.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Serge Nubret napsal Co se týče toho odbytí, měl jsem na mysli to, že můj obraz vypadá ve srovnání s tou tištěnou reprodukcí odbytě, ne že Grusův styl vnímám všeobecně jako odbytý. To, co jsem měl na mysli, se dá asi nejlépe pozorovat na kmeni toho nejbližšího stromu nebo na hladině potoka. Na mém obrazu má kmen a potok téměř stejnou barvu, zatímco na tištěné reprodukci má kmen a potok mnoho různých odstínů, čili je více propracovaný a profesionální.
Hola, kulturisto, je na tom Vašem obrazu zepředu nějaká signatura? Na rozdíl od té "profesionálně propracované" reprodukce ji tam nevidím...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Hola, hola Wjeme, signatura tam je rovněž vpravo dole. Je ale napsaná narozdíl od většiny ostatních Grusových obrazů ne černou barvou, ale světle hnědou, proto je špatně vidět. To bílé napravo jsou bohužel škrábance. Obraz jsem získal již takto poškrábaný. Obrázky: 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
turtleoverhead napsal Že to namaloval Jaroslav Grus v roce 1969 a jestli z toho chce někdo dělat reprodukce musí se s ním napřed dohodnout.
Presne tak.. Tohle C v krouzku je evidentne soukroma iniciativa autora, kterej se nechal inspirovat z napisu na ruznych zahranicnich casopisech, LP, fimech apod (predevsim z tech z angl. mluvich zemi). Asi to v ty dobe bylo modni :-) V CSSR se tahle znacka nikdy oficialne nepouzivala. _______________ elle34 (zavináč) seznam.cz
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Fakt, že dané dílo je chráněným autorským dílem, se často signalizuje symbolem "c" následovaným rokem a jménem autora. Tento symbol má však v Česku (i ve většině jiných zemí) pouze ryze informativní význam – dílo je plně chráněno i tehdy, není-li to na něm nijak uvedeno.
V některých státech (hlavně v USA) bylo dříve nutné dílo registrovat, pokud mělo požívat ochrany autorským právem. Všeobecná úmluva o autorském právu z roku 1952 umožnila, aby byla v těchto státech díla z jiných zemí (kde registrace nebyla podmínkou ochrany) chráněna i bez registrace, pokud byla označena tzv. copyrightovou výhradou. Takové označení obvykle sestávalo ze značky písmene c v kroužku, případně slova copyright, následované rokem vzniku a označením držitele autorských práv. Ve většině zbytku světa a od roku 1989 i v USA však takové označení není vyžadováno – dílo je chráněno automaticky, aniž by to na něm muselo být výslovně uvedeno a aniž by se autor musel jakkoli registrovat. (Označení je z právního hlediska vyžadováno pouze pro díla, která vznikla před přijetím Bernské úmluvy příslušnou zemí, to je ale evidentně okrajový případ.) Označení "c" se přesto často objevuje, má však spíše informační hodnotu; jeho právní význam je minimální, dá se pouze předpokládat, že by v případném soudním procesu mohlo označení zdůraznit fakt, že viník o tom, že se jedná o chráněné dílo, musel vědět, neboť je to na díle explicitně uvedeno._______________ elle34 (zavináč) seznam.cz
|