Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » ČSR 1921-současnost - albové listy nebo rámečky???

Vykupminci.cz
Numisargo

ČSR 1921-současnost - albové listy nebo rámečky???

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den. Jsem začínající sběratel a mým cílem je Československo 1921 až současnost. Chtěl bych mince sbírat v kvalitě AU a UNC a jsem na vážkách, jestli v těchto zachovalostech ukládat mince do albových listů (už jsem si pořídil Leuchtturm Optima) a nebo do papírových samolepících či sešívacích rámečků a ty pak vkládat do listů na rámečky. Když budu mince ukládat přímo do albových listů, tak jsem si spočítal, že se mi sbírka vejde do jednoho alba. Když se vydám cestou rámečků, tak budu potřebovat cca 60 listů a 4 alba. Rád bych vás poprosil o názory a zkušenosti co je praktičtější, resp. jestli si mince v těchto zachovalostech zaslouží přímo rámeček, nebo jestli jim stačí uložení přímo do plastových listů? Jde mi samozřejmě o to, aby byli mince co nejlépe chráněny.
Moderátor
Leuchtturm je dobrá volba a klasický do albovych listů tyto poměrně váhově lehké mince můžete,je to celkem praktické pro manipulaci,jelikož lze předpokládat,že kusy budete několikrát měnit,než získáte opravdové sběratelske stavy....
Pouze u meďaku pamatujte na meděnku a zinkaču na zinkovy mor, proto si mince pořadně vybírejte.....
Vahově proto,protože například u velkých těžších Ag. mincí se mince v albovych listech při neopatrnosti s manipulaci stranek, oťukavaji....
Moderátor
Se samolepicimi ramecky bych byl opatrny - pusobeni vyparu z lepidla na mince, trvanlivost?
Registrovaný uživatel
Osobne bych pro UNC mince urcite doporucil plastove kapsle/bublinky. Tim myslim pro opravdovdove pekne kusy i tech jednodussich minci, kde jste si uz jist, ze vymenovat za lepsi kus nebudete, osobne tomu rikam hlavni sbirka.
Pak urcite budete mit vice minci, kde albove listy naprosto staci, a jak naznacim kolega, samolepici ramecky jsou sice pohodlne, muzete na ne psat, jednoduse manipulovat - ale nevyhodou jsou vypary z lepidla.
Medenka jak jiz bylo zmineno - se urcite v albovych listech casem objevi. A u zinkovych minci - nejlepsi asi bude zalit sadlem nebo olejem :-) tyto mince reaguji se vzduchem, a AU/UNC zachovale mince ziskate jen u opravdu zkusenych sberatelu.
Shrnuto: pouzijete vsechny varianty a uvidite, ze kazdy ma sve vyhody a nevyhody.
Registrovaný uživatel
Děkuji za reakce. Rád bych měl celou sbírku (resp. tu top část) uloženou jednotným způsobem. Mám tedy ještě nad čím přemýšlet.
Když to shrnu, tak u těch samolepících rámečku je tedy výhodou, že jsou mince uloženy vzduchotěsně, nicméně je problém lepidlo… Zatímco u těch sešívacích je to obráceně. V plastových albových listech je zase problém měděnka a zinková koroze… U bublin je zase otázkou cena za uložení…
Měl bych ještě jednu otázku… jak se dají nejlépe pořídit současné oběžné mince v top stavu, aniž bych kupoval sady? U sad mi vadí, že se nedají rozebrat, aniž by člověk musel poškodit, rozstříhat ty plasty v kterých jsou uloženy. Přijde mi to škoda. Rád bych měl mince uloženy pohromadě a ne po jednotlivých deskách … přijde mi, že to pak zabere zbytečně moc místa.
Registrovaný uživatel
U modernich minci bych urcite doporucil sady, jsou vydavany pro sberatele. Videl jsem nekolik sbirek, kde mince vybrane ze sad ulozene v plastovych listech ztratily tak polovinu na hodnote kvuli patine a koroznim teckam.
Alternativou je schanet UNC mince jak vychazeji v bankach.
V predchozim prispevku jsem zapomel na nejlepsi dlouhodoby zpusob ulozeni sbirky, setri misto a neni nakladny financne, ma ale jednu velkou nevyhodu.
UNC mince ze sad ulozit do rulicek podle nominalu a dat do papirovych kapesniku (ne vlhcenych nebo aromatizovanych, nejlepsi je cista celuloza) a k tomu pridat silikonove kulicky na pohlcovani vlhkosti. Takova sbirka vydrzi v nejlepsim stavu i stovky let, dokonce muze byt i zakopana v keramickem hrnku v suchym miste.
Videl jsem zakopane mince v mnohem lepsim stavu po 150 letech nez sbirka 10 let ulozena v plastovych listech.
Velkou nevyhodou je, ze takovou sbirku neni jednoduche prohlizet, studovat apod.
Registrovaný uživatel
Ahoj, mě se zatím nejvíce osvědčily samolepicí rámečky Leuchtturm. Mince v nich mám asi 5 let a zatím nepozoruji žádné negativní ovlivnění mincí výpary z lepidla.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » ČSR 1921-současnost - albové listy nebo rámečky???

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1