Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » DEKVS

Vykupminci.cz
Numisargo

DEKVS

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Slovenská pošta od roku 2009 uvádza do prevádzky nové diaľkovo elektricky kreditované výplatne stroje. DEKVS majú postupne nahradiť súčasné výplatne stroje. Pre zberateľou artefaktou poštovej histórie je to jedinenčné obdobie, lebo môžu sledovať súbežnú prevádzku dvoch výplatných zariadení. Pričom sa môžu zamerať na jednotlivú pošte alebo celkovú prevádzku. Pri popise grafického odtlačku DEKVS sa dozvedáme všetko potrebné k identifikácií jednotlivých strojov, kde úplne vpravo dole je umiestnený „Kod produktov“. Veľmi dôležitý atribút, pretože umožní podľa údajov pošty rozlíšiť a teda aj vyzbierať platných 62 kodov na označenie produktov v poštovom styku. To je pekna kôpka.
Keďže mám nejaké celistvosti z bežnej korešpondencie trochu som sa v nich poprehrňal. Mám 16 produktových kódov, lenže už pri bežnej prehliadke som natrafil na rôzne typy písma, farbu celého odtlačku, čo by mohlo predznamenať, že by to zbieranie nemalo byť až také fádne akoby sa zdalo.
Na moje prekvapenie pri kontrole produktových kódov, akoby naschvál chýba u jednej z pôšt úplne kód produktu v určitom časovom úseku. Alebo u tej istej pošty je odtlačok DEKVS natlačený na samolepiacej etikete, pričom má ďalšiu zaujímavosť. Nad údajom hodnoty je nápis „NOT VALID“. Nuž možno len také malá raritky, ktoré potešia.
Je zaujímave aj sledovať ako sa mení grafická úprava pri prevádzke stroja jednotlivými používateľmi.
Teraz sa len odhodlať a začať sa s tým baviť.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Kód je to MS2? A je k tomu nějaký ten "dekodér"? 8)
Registrovaný uživatel
Na tejto adrese - https://www.posta.sk/subory/36944/financne-podmienky-uhrada-cien-vyplatnymfrankovacim-strojom-platne-od-112013.pdf - je vysvetlenie čo všetko obnáša ten výplatný stroj.

Je tam aj "dekoder" na typy platieb, ktoré sú na stroji vytlačené vpravo dole pod výškou úhrady. Napr. aj to MS 2.

Nejak zvlášť som sa tomu nevenoval, len z toho čo mám, tak sa mi podarilo zhromaždiť 20 typov platieb. Na základe množstva materiálu čo som prezrel, si myslím, že zozbierať zo skutočnej poštovej prevádzky všetky typy platieb bude ozaj strastiplná cesta.

Budem držať palce každému kto to začne zbierať alebo už zbiera. Rád prispejem niečim z toho čo mám.
Registrovaný uživatel
Pro všechny zájemce o sbírání modrých výplatních otisků z České republiky - již několik let existují specializované webové stránky "MODRÉ VÝPLATNÍ OTISKY" na odkazu zde:

https://modry.kf0015.cz/

které provozuje Klub filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15 Praha. Zde mohou všichni zájemci nalézt aktualizovanou databázi těchto strojů a to jak provozovanými samotným s.p. Česká pošta, tak i ostatními (soukromými) uživateli.
Moderátor
Tak jsem se díval na ty kódy - a některé asi bude prakticky nemožné získat. Bez napojení na nějakého zvláštního adresáta.
Registrovaný uživatel
neumann - vdaka za odkaz. Staci tak malo a trochu ochoty a clovek sa dozvie vzdy nieco nove. Je to zaujimavá sekcia a podla mna nie je treba nejakych extra velkych nakladov, ak tym nemyslim namahu najst si zdroje, kde sa da ziskat korespondencia a mozno zacat.

pavel - a to je to co ja neustale tvrdim. Ak poznam podklady podla ktorych sa da zbierat, tak len zacat. Ale zrejme tu sa nachomejtnu stale len ti, rovnako a dlhodobo nakazeny zbieranim, takze tazko sledovat odozvu, ci sme niekoho inspirovali.

Ale aspon sa mame s cim bavit.
Moderátor
Když jsou podklady, je to sranda. Ale když není nic, to je teprve ryc! :P
Registrovaný uživatel
Dnešný deň sa začal pre mňa veľmi príjemne. V mailovej pošte som dostal túto správu:
Na základe overenia kód Z2 mal označenie zmluvnej služby s DPH a v roku 2012 bol tento kód používaný pre služby napr. periodická tlač, periodický katalóg.
To je odpoveď zo Slovenskej pošty na moju otázku či vedia niečo o používaní kódu Z2, ktorý som našiel na zásielke z pošty Prievidza 1 a nie je uvedený v Zozname kódov pre DEKVS.
Takže aj takáto rarita sa dá nájsť v bežnej poštovej prevádzke. A poteší.
Pri usporiadavaní celistvosti s DEKVS inšpirovaný Pavel III nielen, že som sa dozvedel, ze na Slovensku sú v používaní dva typy týchto strojov, ale presvedčil som sa, že aj najmodernejšia technika dokáže vytvoriť neočakávané kúsky. Dokladom je aj tlačová chyba z prevádzky DEKVS na pošte Bratislava 18.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o známkách » DEKVS

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1