Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Denárové období » Denár Jaromír

Vykupminci.cz
Numisargo

Denár Jaromír

Moderátoři: jv64, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Od polského prodávajícího jsem koupil denár Jaromír -Cach 243 , či spíše jeho torzo (viz foto - denár je ale bezpečně určitelný) . Že jde o vzácnou minci jsem pochopitelně věděl, ale že jde jen o druhou takovou , která je vůbec známa , tak to jsem opravdu netušil . Ta první byla součástí chrášťánského nálezu v roce 1897 a F.Cach ji označil jako unikát - netuším ve které sbírce se tato nachází dnes . Myslím , že pravost mého denáru se rovná jistotě . S denáry Jaromíra se ve své době běžně v Polsku obchodovalo (J.Hásková o tom vydala studii) Budu vděčný za každou informaci ,týkající se nápisů a symbolů na minci a samozřejmě i její ceny .

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Moc hezke, gratuluju k vyhre. Co se tyce motivu na minci, budou blizke denarum Boleslava, Bavorsko – svabsky typ, kaplice/kriz. Opis Jaromir na aversu, na reversu to bude na lusteni :) Co se tyce ceny u takovehlo torza je to otazka toho kolik dychtivych kupujicich se sejde, obecne jen zlomek kompletni mince, myslim ze jsi dal tak akorat. Jinak ja jsem jen studujici amater se zalibou v denarech, vice poradi napr. JV64 :)
Registrovaný uživatel
Dík za reakci na můj dotaz . Právě ten nápis na reversu je mi záhadou . Jméno mincmistra to asi nebude , protože jeho značka (jakési CNC) je pod lomenicí a jde o pražského Nacuba ... K ceně asi tolik , že je mi jasné to , že cenu vždy určí počet a solventnost kupujících . Otázka měla znít asi takto: dražil se vůbec denár Jaromíra v kategorii unikát a pokud ano , tak v jaké cca relaci ??? Jinak se domnívám , že u takto vzácné mince lze její "nekompletnost" prominout . Dík za další názory.
Registrovaný uživatel
To je otázka diskuze, zda kupovat takovéto zlomky. Také jsem ty aukce sledoval a nakonec se jich neúčastnil, protože ač se jedná o vzácnost, je to stejně "jen" šrot, který by mi ve sbírce nedělal žádnou radost, ačkoliv vím, že na Jaromírův denár nikdy mít nebudu. Numismatika je pro mě jednak radostí duševní a jednak radostí badatelskou. V tomto případě však mince nemá ani badatelskou hodnotu, jedině že by prodejce sdělil její původ (místo a okolnosti nálezu etc.). V současné době se podle mě hodí leda tak k zevrubným materiálovým zkouškám, které by měly alespoň nějakou vypovídací hodnotu ...

Ale to je jen můj názor, který nikomu nevnucuji, pokud ti udělal radost, tak je to v pohodě. Kdysi jsem si také koupil okrájený denár a žádnou radost mi nedělá, ačkoliv je jinak velmi krásně vyražený. Jednou ho patně využiji právě na materiálové zkoušky ... Abych to shrnul, i když je to snad unikát (neověřoval jsem si to v literatuře), tak pro mě je v tomto stavu zcela bezcenný :lol: :lol:
Registrovaný uživatel
kacuro napsal
... ač se jedná o vzácnost, je to stejně "jen" šrot, který by mi ve sbírce nedělal žádnou radost...

Kocoure, jak Tě mám rád, tak bych Ti dal pohlavek. Jak můžeš takovou hloupost vypustit do éteru?
Podle toho by archeologové měli všechny nekompletní čí poškozené nálezy hodit do popelnice?
Pro Tebe \milionáře\ jasně cenu nemá ale já skromný sběratel bych oblízl všech 20 prstů. ;)
Registrovaný uživatel
Pokud by ta mince měla nějaký nálezový kontext a tím pádem jakous takous vypovídací historickou hodnotu, tak by měla nějaký vědecký význam. Jinak je to pro mě jen šrot ;)

Pokud takový zlomek najdou někde archeologové, tak ji jistě najdou právě v nějakém "kontextu", takže do kontajneru ji není třeba vyhazovat ;)

A kdyby Tě to Želvoune zajímalo, prý už tu budeme mít letos 25 let svobodu projevu, takže si mohu do éteru vypouštět cokoliv, to bys měl Ty, který před nesvobodou utekl k protinožcům, jistě chápat ;)
Moderátor
Zájem o denáry ve zlomkovém stavu je opravdu zcela věc osobního zájmu. Sledoval jsem aukro taky a překvapilo mě, že se o velkou část zlomků ucházel i sběratel, který si jinak potrpí (a může si dovolit) jen ty nejlepší stavy.
Zlomky s polských nálezů jsou dobovou záležitostí, je to svým způsobem doklad peněžního oběhu, takže je to přece jen jiný případ, než když se jedná o zlomky jako důsledek rozbití pluhem někde na poli.
Cugrunt: na minci je pěkně vidět část jména Jaromír, takže po této stránce máš aspoň jsitotu, že máš ve sbírce Jaromíra. Že je to možná dosud unikát je bonus navíc, ale po pravdě to jeho sběratelskou hodnotu až tak nezvyšuje, většina Jaromírů je hodně vzácných a jestli jsou známy dva či pět kusů už takovou roli nehraje, vzácnost by byla vyšší spíš u typů s nějakou méně běžnou ikonografií.
Po této stránce je tedy "tržní" cena přesně ta, za kterou jsi denár koupil na aukru, protože ty aukce určitě sledovali všichni relevantní zájemci. Cenná by byla ke zlomku jistě byla nějaká bližší informace o nálezu, nevím, jestli ji někdo má.
Mincmistra z opisu vyčíst nepůjde, asi ani rozluštit to, co je na rubu. Vypadá to na zkomoleninu, možná také jména Jaromír.
Moderátor
Prosba na moderátory : můžete diskuzi přemístit do denárové sekce, když je tam jinak tak mrtvo ? Díky
Registrovaný uživatel
Já koukám na Aukro jen občas a v důsledku toho nemám tušení za kolik se prodal,
můžete mi to někdo, prosím pěkně, napsat diskrétně na mail v profilu? :roll:
Registrovaný uživatel
kacuro napsal
... prý už tu budeme mít letos 25 let svobodu projevu, takže si mohu do éteru vypouštět cokoliv...

Ale jo, piš si co chceš ale ten pohlavek u mně máš
\pokud ovšem nejsi silnější než já\ :roll: ;)
Registrovaný uživatel
jv64 napsal
Zlomky s polských nálezů jsou dobovou záležitostí, je to svým způsobem doklad peněžního oběhu, takže je to přece jen jiný případ, než když se jedná o zlomky jako důsledek rozbití pluhem někde na poli.


Ano, to je sice pravda, ale depot, ze kterého mince pocházejí, nelze na základě těch pár kousků, co prodejce prohnal aukrem, nějak vyhodnotit. Jednak ten samý prodejce nyní prodává i mnohem mladší mince, takže těžko říci, kolik nálezů to vlastně je, jaká byla jejich skladba, složka dalších cizích a domácích (polských) mincí etc. ... Zachovalé celé mince mohl prodat někde jinde, pokud jsem si všiml, prodával hlavně zlomky a pak různě zprohýbané kusy, které mohly být hůře prodejné, a proto to asi hodil na aukro k nám ... Zkrátka je tam mnoho otazníků, které vědeckou hodnotu těch mincí sráží rovněž na minimum.
Registrovaný uživatel
JV64: jestli si dobře pamatuji, Tys také jeden střípek (půlku) Jaromírova denáru koupil, že?
Moderátor
Koupil, chtěl jsem mít z toho nálezu aspoň jeden kousek, až se k tomu dostanu, hodím sem foto s komentářem. Ještě mě lehce vrtá hlavou to s tím dobovým dělením, zatím nikdo neoponuje, ale sám si nejsem jistý, jestli část těch fragmentů nemají přece jen na svědomí polní práce. U mého (i dalších co šly na aukru) je to jasné, ten byl dělen sekáním nebo stříháním.
Registrovaný uživatel
To nemohu posoudit, mě to z těch fotek od prodejce přijde zrovna olámané, jak kdyby se jednalo o depot rozvláčený po poli. I ten Tvůj kousek je takový okousaný, ten první zde diskutovaný ještě více ...
Moderátor
Tak sem dávám svůj šrotový úlovek, původně se sympatickým střapatým klučinou, no, zbyla ho polovina. Nebo, abych nebyl tak přísný, možná 3/5 (0,635g). Vlastně si už ani nejsem tak jistý, jak došlo k rozdělení. Původně jsem myslel, že byl od jednoho kraje nastřižený a pak ukroucený, což se v náznaku jeví z profilu. Ale přísahat bych na to nemohl.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Jo ten "střapatý klučina" mi připomíná Bolka nebo Lolka z toho polského animovaného seriálu. Kdoví, jestli si ilustrátoři nevzali inspiraci z Jaromírových denárů :D
Registrovaný uživatel
Honzo čekal jsem, že dnes víc zabojuješ o toho Bruna ...
Moderátor
Mám Ti říct, jak to bylo ? Tak jo, přišla návštěva a vzpomněl jsem si půl hodiny po aukci. Ale budiž výherci přáno. Přece jen tam byla na rubu prasklina a podle fotky těžko hádat jak silná. Asi bych moc výš nebojoval ....
Registrovaný uživatel
Pánové , já jsem ten co počal toto vlákno a byl bych rád , aby jste vedli diskuzi k danému tématu . Zatím jsem se dozvěděl jen to , že mám bezcenný střep pro který by jste se ani neohli , kdyby jste o něj někde na poli zakopli. Což respektuji , i když leckterý archeolog má z tohoto "názoru "hadr na čele ...Prosím , pokud máte co sdělit k dané minci , tak aby jste se vrátili k mým otázkám , kde jsem se skutečně neptal jestli tu minci chcete,či nikoli , ale kde mi šlo o odbornější stanoviska . Otázku ceny této mince přitom můžete vynechat . Každému je jasné , že cena je určená místem jejího vystavení - jiná byla na Aukru, jiná by byla v Auree a jiná by byla i na tomto fóru. Zatím se to Vaše "bádání" , rovná tlachání na volné téma jako někde v hospodě . Cugrunt.
Moderátor
aaa, pan ma 7 prispevku a je tu jako doma. ale dobre vam to natrel :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mate koukam noveho moderatora, ten to tu postavi do late!

jinak to s tema navstevama a telefonatama apod. znam taky :(
Registrovaný uživatel
oliver napsal
aaa, pan ma 7 prispevku a je tu jako doma. ale dobre vam to natrel :mrgreen:

A nejsrandovnější na tom je že má pravdu \mně nevyjímaje\. :oops:
Když my bydlíme hrozně daleko od sebe a tak se nemůžeme scházet v hospodě, já si myslím že i tuto funkci toto fórum zastává. ;)
Jinak co se ceny týká, já bych za něj dal i víc.
Registrovaný uživatel
Cugrunt: A co bys chtěl slyšet za odbornou přednášku, když jde tedy o velkou vzácnost a neexistuje více srovnávacího materiálu a v tomto případě ani nálezové okolnosti? Tady nejsou věštci z křišťálové koule. Pokud chceš vyvozovat nějaké "odborné" hypotézy, musíš mít také dostatek podkladů, ze kterých je můžeš vydedukovat ... O symbolech a opisech si můžeš něco přečíst v odborné literatuře, ale pro toto období to jsou většinou stejně jen dohady a hypotézy (alespoň v případě těch zkratek pod kaplicí) ... Takže pokud nepřidáš nějaké nové informace, například o složení nějakého dalšího depotu, ve kterém bude tento typ zastoupen, tak nemůžeš dělat žádné nové podnětné závěry ... A ten Tvůj "střípek" do problematiky Jaromýrových ražeb nic nového nepřináší ...
Moderátor
Cugrunt napsal
Budu vděčný za každou informaci ,týkající se nápisů a symbolů na minci a samozřejmě i její ceny .


Ať se dívám jak se dívám, nevidím žádný dotaz, na který jsi nedostal odpověď. Samozřejmě, pokud Tě získání této vzácné mince - a to nikdo nezpochybnil, že je vzácná (něco jiného je finanční hodnota) - povede k hlubšímu zájmu o daný obor a napadnou Tě další dotazy, jistě je zde někdo rád zodpoví.
Registrovaný uživatel
Nemám pocit , že bych se dozvěděl něco nového , ale žasnu nad Kacurou , který má ve všem jasno . Opravdu mi nevadí , že můj "střep" u něj nemá žádnou hodnotu Co mi vadí je jeho suverenita a absence pokory před před historiky , badateli , kteří věnovali svůj život studiu právě mincí Jaromíra , kteří opravdu nehádali z křišťálové koule , a nevyvozovaly jen "nějaké dohady" ale vše co dnes víme tvrdě z šera věků vydobyli . Je toho jistě hodně ,co nevíme a proto mne právě sbírání mincí baví a občas je někde vystavím , protože víc hlav víc ví .. To byla moje hlavní motivace , proč jsem založil toto vlákno a já hlupák jsem si fakt nemyslel , že bude někdo až tak hystericky jednat a že bude střílet své odsudky. Naproti tomu jsem si myslel , že předvedení mince (i v takovém stavu v jakém je) , kdy budete mít možnost vidět skutečně vzácnou minci jaksi v reálu a ne jen na obrázku způsobí takovou minisenzaci ... Nechci vést však další polemiku na dané téma a využívám tohoto místa pro omluvu Kacurovi a zároveň slib , že ho již nebudu unavovat jakoukoli mincí , která nebude celá a nebude mít "rodokmen" , ať je třeba stará tisíc let. Rád se od něj přiučím , jak budovat sbírku těchto mincí , aby splňovaly jeho požadavky a slibuji , že i kdyby byl někde v aukci třeba groš L.Pohrobka , tak se ho bez "průvodního listu" nedotknu :lol: . Závěrem musím k mé minci dodat. Vím , že Polsko , odkud moje mince pochází , je zemí velkou ale tohle místo nálezu je jaksi nekonkrétní - fakt nevím ze kterého polského pole (či hrobu) pochází . Co ale vím je , že naše přední historička Jarmila Hásková , již v 60 letech min.st. oběh denárů JAROMÍRA v Polsku popsala . A dokonce uvedla , že nálezy těchto denárů jsou v Polsku častější než u nás ... Mě tohle vypovědělo hodně . Zdravím všechny kolegy a přeji jim tolik radosti ze sbírání mincí jakou mám já . Cugrunt.
Moderátor
Cugrunt: doporučuji knihu

Barbara Butent-Stefaniak, Dorota Malarczyk: Obieg pieniężny na Śląsku we wczesnym średniowieczu od X do połowy XII wieku, Wrocław 2009

Je podána spíše z archeologického než historického hlediska, ale obsahuje mapy a složení jednotlivých nálezů, procentuální zastoupení jednotlivých ražeb (včetně českých denárů). Stojí kolem 60 zl., takže cca 400Kč. Pomůže Ti udělat si celkový obraz o oběhu českých denárů 10. a 11. století ve Slezsku.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Denárové období » Denár Jaromír

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1