Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » DESETIKORUNA r. 1892 - UHERSKÁ DRAŽBA

Vykupminci.cz
Numisargo

DESETIKORUNA r. 1892 - UHERSKÁ DRAŽBA

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Nevím, zda už tento dotaz zde někdy nebyl. Sehnal jsem si katalog Mince Františka Josefa I. 1848-1919 a když jsem se dostal ke zlaté desetikoruně (uherská ražba) z roku 1892, tak tam není počet vyražených kusů a při tom je tam cena uvedena. Myslel jsem si, že když se neví kolik bylo mincí raženo, že se jedná o raritu RRR a podle toho bude cena asi větší. U desetikoruny z roku 1895, není rovněž počet kusů, je označena RR a cena T.C. Tak tomu nerozumím. Jaký je v tom rozdíl. Nebo to je na libovůli autora katalogu. Děkuji
Registrovaný uživatel
ne vždy se zachoval relevantní záznam v mincovně
a pokud mluíš o knížečce od Novotného, tak to je stejně jen takový nepovedený pokus o ceník, kde autor moc nemá přehled(nebo sleduje soukromé obchodní zájmy)...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
10rubl1895 napsal
... Myslel jsem si, že když se neví kolik bylo mincí raženo, že se jedná o raritu RRR a podle toho bude cena asi větší....

To, že se neví kolik kusů bylo vyraženo, v žádném případě nemůže dělat z mince raritu protože klidně mohlo být raženo miliony kusů.
Registrovaný uživatel
Katalog "Moravec" uvádí: 10 koruna 1892 KB zkouška, pro oběh ražena v roce 1893, obou těchto ročníků 1892 a 1893 vyraženo celkem 1.086.806 kusů, ten samý údaj uvádí i katalog "Polívka".
Moravec u ročníku 10 koruny 1893 KB uvádí vyražený počet 10,8 což v přepočtu znamená 10.800.000 kusů, nevím kde tento počet vzal?
Registrovaný uživatel
Děkuji za informace. Mysllím si, že snad byly přesné infoprmace v mincovnách, nebo by tam měly být a tak by to snad neměl být problém pro ty, kteří o mincích sepisují odbornou literaturu, podle které se "řídí" numismatická veřejnost, aby tam údaje zjistily. No, asi tomu nerozumím.
Registrovaný uživatel
Někdy náklady známe nejsou, jindy známé jsou, ale pouze počty kusů v daném roce. Dost často se ale na začátku roku razily mince se starým letopočtem a na konci již s následujícím letopočte. Dost často se razily mince i několik let atd. Není to tak jednoduché vypátrat náklady mincí. To je ale nepodstatné, protože záleží, kolik kusů se zachovalo do dnešních dní a původní náklad může tedy být naprosto irelevantní, protože dodatečně docházelo k přetavení části nákladu atd.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
.... To je ale nepodstatné, protože záleží, kolik kusů se zachovalo do dnešních dní a původní náklad může tedy být naprosto irelevantní, protože dodatečně docházelo k přetavení části nákladu atd.


Přesně tak a čím starší ražba tím je to číslo irelevantnější.
Jenom těch dukátů co padlo na zlaté zuby a zubní můstky a ještě dnes, devět ženských z deseti při pohledu na mou sbírku přemýšlí co by si z těch "starých krámů" nechali u zlatníka pěkného udělat.
:evil:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » DESETIKORUNA r. 1892 - UHERSKÁ DRAŽBA

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1