Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Specializace, DV, VV » deskové typy

Vykupminci.cz
Numisargo

deskové typy

Moderátoři: ikanek, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
prosím o radu zkušenější filatelisty. V popisu některých známek je uvedeno deska A, deska B, ... , deska H. Zajímalo by mě, jakým způsobem se konkrétní deska určuje a jak dochází k tomu, že jedna známka nebo PL má několik "deskových typů"?
Registrovaný uživatel
Tak ještě jednou, poradí mi někdo jak se u známek či PL určuje typ desky?
Za případné odpovědi děkuji.
Registrovaný uživatel
Tiskova deska je vlastne takova velka kovova deska, ktera plni funkci jakehosi "razitka", do nehoz jsou zrcadlovite vyryty znamky (napr. cely 100ks arch nebo PL), kterym se v tiskarne znamky tisknou. Spousta (totoznych) znamek se vetsinou netiskne/netiskla jen jednou jedinou deskou, ale treba 4mi, 6ti i vice.. dle poctu pripravovaneho nakladu. Protoze hlavne drive nebylo technicky mozne vyrobit naprosto shodne kopie techto desek, tak se od sebe i jednotlive znamky vyryte na techto jednotlivych deskach odlisuji (vetsinou jen drobnymi odchylkami v obrazu).. a to se pri tisku samozrejme promitlo i do obrazu uz vytistenych znamek/archu. Proto se take tyto desky (nekdy) rozlisuji. Vetsinou jde jen o nepatrne odchylky (tzv. deskove vady).
Obcas se stalo, ze se jedna deska casem napr. nejak ponicila, praskla.. a musela pak byt vyrazena nebo opravena, tato oprava se pak casto promitla i do obrazu ji vytistenych znamek.. a archu znamek tistenych touto deskou pak bylo vytisteno mene, nez archu tistenych ostatnimi deskami.
Z jake jednotlive desky pochazi ta ci ona znamka se da (vetsinou) rozpoznat jen dle onech (vetsinou) nepatrnych rozdilu v obrazu znamek, ktere byvaji popsany v ruznych specializovanejsich katalozich, monografiich, odbornych casopisech a pod.. Co znamka, to tistena ruznym poctem desek + ruzne deskove vady (-pricemz ceneny byvaji vetsinou jen ty opravdu markantni odchylky), takze bez odborne literatury a lupy to (vetsinou) rozpoznat nelze.. pokud tedy nejde o nejakou znamou, vyhledavanou a pouhym okem viditelnou deskovou vadu, nebo pokud nemate napr. cely kus archu i s potistenym okrajem na nemz byva uvedeno cislo a datum tisku..
Cena novejsich znamek tistenych ruznymi tisk. deskami byva vetsinou stejna, protoze se kazdou deskou vytiskne stejny pocet znamek. Az na vyjimky, jak uz jsem psal, kdy bylo napr. onou jednotlivou deskou vytisteno znamek nejak vyrazne mene a pod.
Napr. z JEDNOTLIVYCH starych klasickych znamek nebo i Ceskosl. prvorepublikovych, ktere jsou perfektne popsany, muzete jednotlive archy i znovu zkompletovat. Kazda znamka z te doby se da podle malinko odlisnehu obrazu presne zaradit kterou presne deskou byla vytistena + kde presne byla umistena napr. ve 100 kusovem archu (napr. 76/100)
Registrovaný uživatel
Děkuju Vám, že jste si udělal čas a poskytl mi vyčeprávající odpověď. Docela mě mrzelo, že téměř každý, kdo zde požádá o určení či ocenění známek, se dočká rychlé odpovědi, ale jiné dotazy či témata bývají přehlíženy. Takže máte mé sympatie :-)
Registrovaný uživatel
Jinak specializovaný katalog z roku 1978 ukazoval navíc,jak vypadala tisková forma známek.Při tisku se vychází ze šířky role papíru,podle ní se pak volí tisková forma.Bližší informace ti poskytne ochotně papírna.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Specializace, DV, VV » deskové typy

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1