| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Moderátor
|
grofik napsal Osobne radím ľudom na burzách,nech si kúpia hodnotý kameň ešte sa dá kúpiť za slušnú cenu. Osadiť do zlata o nejakých 10-15 rokov začnú aj naše Banky brať ako záruku solídne šperky. Investícia super na horšie časy. 
Asi ano, ale jako "laik" bych měl obavy kupovat jakýkoliv kámen, neboť minimálně nepoznám tepelné a další úpravy či záměnu za jiný podobný kámen atd. Osobně bych si těch cca 10 smaragdíků(z toho cca5x malý ale pěkný cistý) v průběhu cca 1 roku také nekoupil, kdybych neviděl část dovezené suroviny a dovozce/prodejce nebyl dost dobrý kamarád a nebyla dle mne zajímavá i cena....  Osobně jsem uvažoval i o zasazení do platiny, která spadla nyní jen kousek nad cenu zlata.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Pokiaľ môžem poradiť kupovať nad 1ct. hoci aj 1,O6 ,ale nad ct. Dráček ja som na diskusiu ohľadom Kolubie nezabudol Kua teraz mám objednávku do Toronta cca 150 ct. mesačne smaragdy 6x8mm smaragdový brus a ovál nemám ani zrniečko do....do a všade okolo.... 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Já také nezapomněl, ale v Kolumbii kamarád zatím znovu nebyl a to co nechávají nyní dobrušovat jsou slabší zbytky z loňské cesty a kvalita je celkově už také nižší. Zatímco v první várce lini na jaře jsem se často musel opatrně dívat na cenu za ct, nyní je cena většinou do 2000Kč za kamínek, ale 95% již s vadami v kamenu a menší velikosti. Sice plánuje tam zase (snad letos?) zaletět, ale spíše pro menší množství vyšší kvality oproti minule, kdy tam byli poprvé naslepo. Zatím je to fáze plánování a co vím chce i jinam do zahraničí(ne ale pro kameny) a tak nevím, jak to dopadně.... 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
vymením ,obrúsené rubíny za smaragdy?  « Poslední úpravu provedl(a) grofik v 5. 5. 2009, 15:40. »
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Dear Grofik,prozraď mi prosím tě,jaká by mohla být reálná cena u diamantu s takovýmto popisem: Přírodní diamant s briliantovým brusem 0,015ct. = cca. 1,50 mm Barva G-H Čistota VSI - velmi dobrá kvalita!!! Děkuji za odpověď.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Také diamanty hoci aj v prsteni nemajú vysokú cenu.... Ideálne bude pošli fotku šperku. Už priemer napovedá nesúlad z ideálnym brusom priemer 1,5mm=0,02ct pri štandartnom bruse splňajúcom medzinárodnú normu ,pokiaľ počítam odchýlku pre šírku rudisty 10-15% aj tak je špatne vybrúsený kameň. Poprosím pokomunikuj cez súkromnú poštu.OK....  _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Ahoj Grofiku, hele, mám doma krabičku kamenů... jako malý jsem si je kupoval, ale bohužel už jsem pomalu zapomněl co je který a neumím je rozeznat  Poznám ještě ty klasické... pyrit, ametyst, opál, křišťál, fluorit atd... ale ty ostatní, méně známé už fakt nevím... Je na to nějaká jednoduchá literatura, popř. webová stránka, podle které by se daly určit? Díky  Opět se mi začaly kamínky líbit, spolu se zkamenělinami (Amonity, Orthocerasy...) tak si jich chci zase pár pořídit. Díky, R.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Pekná záľuba ,pokiaľ pohľadám niečo v Čechách  pomachrujem http://s172.photobucket.com/albums/w8/mineralscollector/_______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Robbie nech sa páči na úvod. http://home.gli.cas.cz/filippi/pwww/index4.htmlhttp://mujweb.atlas.cz/www/jirimek/_______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti. « Poslední úpravu provedl(a) grofik v 17. 5. 2009, 20:59. »
|
|
|
|
|
Moderátor
|
A jinak... co si myslíte o Tanzanitu do velikosti 0,10 Ct (čistota VS) a Diamantu do velikosti 0,25 Ct (čistota SI 1, barva G-J)? Jsou sice miniaturní, to je jasné za svou částku (150,- za Tanzanity 350,- Diamanty, cena za 2 kusy) Jsou vhodné do šperku při použitití více kusů? Nebo mě to spíše vyjde levněji, když bych si nechal dělat např. přímo prsten u zlatníka? A dá se v tomto případě hovořit o nějaké investici? Tanzanit  Diamant 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
http://www.mineral.cz/Máš na úvod všetko ,prajem veľa volného času.  _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Kvalitný Tanzanit má mať tmavšiu farbu váha 0,10 ct. je na centrálny kameň málo ten kamienok hodnotím na nižšiu šperkársku kvalitu tomu aj napovedá cena. Ohľadne ceny diamantov podme po poriadku ;2ks= váha 0,25 ct.čiže jeden má 0,125 ct.??? čistota SI farba G-J  cena 350 ČK...... No ja robím zastúpenie pre slovensko čiže som prvý na cenu poviem pravdu takú nízku cenu pri tej kvalite ti nedám ani pokiaľ tie kamene "UKRADNEM" Niekde soudruzi z NDR udělali chybu ,ten citát určite poznáš.  _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Ano, soudruh z NDR se seknul o desetinné místo  ... takže spíše 0,025 má jeden a dohromady mají 0,05 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Čili polovina toho nejmenšího  
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Predajca je brusič??? _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Jo, to já nevím  To je jako dobrá cena za dva takové prcky? 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Když to tu tak probíráš, kolik je cca běžná maloobchodní cena na trhu pro pravý diamant v nějaké průměrné kvalitě co se třpytu a čistoty týče pro velikost 0,05 nebo 0,1ct ??? 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Mě to právě taky zajímá... takže mám na Tebe hodně otázek Grofiku  Máš taky tu mašinu na broušení, nebo leštění kamenů? Už jsem pochopil, že se vezme přírodní kámen a zbrousí se do nějaké podoby - např. "vajíčka" a tak dále. Ale... vezměme si například takový přírodní spinel. Z něčeho takového se vybrousí kámen, který následně vypadá takto?  Kolik ubyde materiálu? Dejme tomu, že mám přírodní neopracovaný kámen o ideálním rozměru 5x5x5 cm. Jak velký kámen po vybroušení nakonec dostanu? Jak dlouho se brousí?
|
|
|
|
|
Moderátor
|
řekl bych, že z mineralogického vzorku podprůměrné kvality kámen pro šperk nevybrousíš...  Co jsem viděl některé smaragdy před a po vybroušení, lze jednoduše komentovat - velká sázka do loterie, protože i z relativně pěkného krystalu bez výrazných vad a dobré barvy byl často kámen nevalné kvality. Nevím jak ostatní kameny(a nejsem také žádný znalec), ale pěkný smaragd který by se mi líbil a věříl jsem mu jsem na aukru ještě v rozumné relaci neviděl...
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Jasný, prostě bych muse dejme tomul najít "ten správný" ... Ale stejně v těch šutrech mám trochu hokej... Jak poznám, co je který kámen, když dejme tomu některé mají hodně podobné zabarvení a strukturu? A na tuto otázku si sám hned odpovím - prostě to musím mít v oku a umět rozlišit kameny podle jemných detailů... ja to tak?  Almandin  Spinel  Rhodolit 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Robbie: nevím, mne by také každý druhý podvodník s kameny téměř jistě oblafnul..., zejména při dnešním různém barvení kamenů, tepelných úpravách.....atd. (ale vzhledem k tomu, že na nákupy drahokamů rozhodně peníze nemám, tak mne to zase tolik bolet nemusí...)
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Robbie pokiaľ chceš dodržat medzinárodné štandarty tak napr.smaragd je úbytok od 50>62% pokiaľ viac brusič ťa obtiahol o surovinu. Pri diamantoch cca 50% odpad ,ale pri diamantoch platíš brúsenie za cenu materiálu pred brusením ostatné barevné kamene sa platí od váhy =karátu po výbruse. Ja kamene nebrúsim to si dávam brúsiť hlavne diamanty už nabrúsené dostávam Samozrejme vyhľadávam  dobrú surovinu a nakupujem. _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Nakoniec obrázky ktoré si dal na web ,môžem povedať z určitosťou od ktorého brusiča sú.  _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Grofik: a kolik je cca běžná maloobchodní cena na trhu pro pravý diamant v nějaké průměrné kvalitě co se třpytu a čistoty týče pro velikost 0,05 nebo 0,1ct ??? 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
|