Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Diskuze k faleristice, povídání o našich zálibách i historii

Vykupminci.cz
Numisargo

Diskuze k faleristice, povídání o našich zálibách i historii

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dědeček mé přítelkyně ing.Vilém Vězda z Chrudimě dostal hvězdu partizána spolu s medailí za chrabrost/partiz.oddíl PAM5/NICMENE DOKLAD K HVĚZDĚ TAKÉ NENÍ.
CHci se ještě zeptat na otázku "nositelných kopií,jsou uděovanmy spolu s orig.zlatou dekoraci či si je každý objednal a hradil sám./řád K.Gotvalda,např.či hrdina SSSR,viděl jsem toto i s raženým číslem shodným se zlatou dekorací,nicméně jsem nezjistil jak se k sobě mají/orig. s kopií. Děkuji
Moderátor
K hvězda partyzána doklad existuje. K medaili Za chrabrost také.
Ostatní, tedy jak píšete duplikáty jak v SSSR tak i u nás, zde je patrný vývoj. Ale ani dnes nedostanete při udělení oficiální dekorace náhradní či nositelné vyznamenání.
Registrovaný uživatel
doklad se nenašel v pozustalosti ,zatím tedy.K těm náhradním dekoracím jsou zástupny originálu či nikoli,zajímá mne každý názor,je to taková"země lvu".
Registrovaný uživatel
je to protiklad který rozčiluje,pro zubaře má zlatá medaile cenu kovu,pro sběratele nezměrnou,kopie je projednoho plagiát a pro jiného sběratelský kus,hmm...,to je asi všechno.
Moderátor
To je věc k pochopení dosti složitá. Voják dostal Železný kříž I. třídy, ale ten byl opravdu udělený a proto ve většině skončil v parádním pokoji vystaven ve skleníků. K nošení si voják zakoupil třeba i 2 kusy, které nosil v poli. Někteří říkáme vše co se v pozůstalosti našlo je origo, jiní to odmítají.
V RU, ale i jinde měl důstojník několik uniforem parádní až služební. Mnohdy by si své dekorace a řády musel přehazovat z uniformy na uniformu. Proto třebas německé řádové spony s řády jsou vyrobeny z méněhodnotného kovu
Tato problematika je diskutována například na stránkách faleristického časopisu SIGNUM.
Registrovaný uživatel
no právě,je to složité,himler nechal ke konci války zhotovit u berlínského klenotníka zlaté odznaky za protiopartizánský boj,neexistuje doklad o jejich udělení,takže každý "vykopaný"kus by byl falzo,ale ten stín pochybnosti by tam zustal.To tedy jen pro příklad.
Moderátor
http://forum.sfs.sk/viewtopic.php?f=329&t=1418
zde si můžete odznak nastudovat.
Registrovaný uživatel
aha,,cetl jsem tedy špatný přepis dějin. diky.
Moderátor
Přece nejde o dějiny, jde o tento odznak. Historie je složitá, to je pravda, to co jsem napsal, jsem čerpal z německých pramenů. nějak jsem Vám neporozuměl.
Registrovaný uživatel
a dik za tuto vlákno,při hledáni na netu se člověk strácí v odkazech,fakt diky.
Moderátor
http://forum.sfs.sk/index.php?sid=4ba8e2a51248d84ceb7fa3cac7c22931

Zde je odkaz na Slovenské faleristické stránky. Možná, že právě zde najdete to co Vás bude zajímat.
Registrovaný uživatel
Také malé spestrenie na nedeľu ;)
No povedzte, nie je zlatý ten chlapec? ;)

Řády a vyznamenání
Řády a vyznamenání 2 díl
Řády a vyznamenání 3 díl
Řády a vyznamenání 4 díl
Řády a vyznamenání 5 díl
Řády a vyznamenání 6 díl
Řády a vyznamenání 7 díl

PS: Altmann - myslím, že o mladú generáciu faleristov sa netreba báť ;) . Možno by tento "surový diamant" potreboval trochu "vybrúsiť" (nasmerovať) a chcelo by to, aby sa ho ujal nejaký guru ... 8)
Moderátor
Zde jste mi dal konkrétní příklad, že se máme chovat slušně. Chlapec to evidentně zná, nevím, zda to není taťkovo, ale je to o radosti mladého človíčka. No a právě např. ty osobní známky jsou kopie, Takového syna či vnuka bych ihned bral. Myslím, že pro tyto lidičky jsem se snažil. Pan Považan to již je jiná kvalita, publikoval a má připravené další věci k publikování a jsem na něj osobně velmi pyšný. ANO, to je ta faleristika o které zde stále a soustavně hovořím. Děkuji Vám za odkazy. :twisted:
Registrovaný uživatel
Altmann napsal
Takového syna či vnuka bych ihned bral.

Tak toto ma hneď napadlo. Len to radšej (tie videá) neukazuj pani Altmannovej. Mohla by začať mať podozrenie, že Altmann má niekde potomka o ktorom doteraz nevedela :)
Altmann napsal
Pan Považan to již je jiná kvalita, publikoval a má připravené další věci k publikování a jsem na něj osobně velmi pyšný.

Áno ja ho vnímam ako taleristu, srdcom a dušou ... Som v tomto prípade pyšný, že som "Prievidžan" ... :P

Faleristika pre každého

Pokračovanie výstavy 5.5. – 19.8.2017 v Topoľčanoch.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Bohužel, mám, nebo se mně narodila jen profesorka jazyka českého :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Vážení přátelé,
dovolím si - zvláště zájemce o rakousko-uherskou faleristiku, ale jistě ne jen je - upozornit na úžasnou publikaci. Psalo se o ní už v posledním Signu, ale možná ne všichni ho mají... Pánové Ortner (ředitel Vojenského historického muzea ve Vídni) a Ludwigstorf (expert z Dorothea) vydali v nakladatelství Militaria zatím první díl (dva svazky, přes 800 stran, 5 kg váhy) knihy Österreichs Orden und Ehrenzeichen

https://www.militaria.at/Book.aspx?book=3370752&Language=de

Včera jsem si ten zázrak přivezl z Vídně a je to něco, co tu opravdu ještě nebylo. První svazek se kromě asi 60 stran úvodu o způsobech nošení dekorací, stuhách, puncech, zhotovitelích...) zabývá Zlatým rounem (úvodní slovo k celé publikaci ostatně napsal současný suverén řádu Karel Habsbursko-Lotrinský), MMTO a Řádem sv. Štěpána, druhá kniha pak především Leopoldovým řádem, Řádem železné koruny a Řádem FJI. Vedle textové části je většina publikace vlastně nádherný obrazový atlas všech možných typů, variant, samozřejmě podobizen nositelů atd. Kniha má ostatně přes 2500 většinou barevných krásných vyobrazení. Cena je sice strašlivá (a to myslím i na rakouské poměry - 180 euro), ale nelituju, opravdu to stojí za to. V přípravě je pokračování, kde by mělo dojít i na ostatní záslužné a pamětní dekorace. Tak už začínám šetřit :) .
Moderátor
Děkuji. Nechtěl jsem zde "vířit vody", ale vystihl jste to přesně. Nejsou to vyhozené peníze a doufám, že pod stromeček dostaneme další díly. :twisted: :twisted:
Registrovaný uživatel
Dobrý den ,
dovolím si touto cestou také připojit svůj názor . Výše zmíněná publikace je přímo povinnou četbou pro faleristy zaměřené na RU . Doposud nebylo vydáno
nic lepšího ( při vší úctě k panu Měřičkovi ) .
K její ceně snad jen jedno přirovnání . Je stejná jako cena Služebního kříže za 25 let s perletí na zadní straně ( nedávné aukce na aukru ) , což nemohu považovat
za cenu hrozivou .
S pomocí kvalitní literatury a nasloucháním rad ,, starých " pánů se potom můžeme těšit z takové krásy .

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Vůbec nejlepší sbírky jsou z pozůstalosti tak zvaných "starých pánů". Dnes máme otevřené hranice. můžeme si přece jen občas něco koupit a zde je nutno se učit, porovnávat, zase se učit a právě tato luxusní kniha či knihy nám pomáhají.
No, ale nechci být označena za starého pána, ale faktem je to, že faleristický svět se mění a patří mladým, nemusí to být věk, mladým duchem. 8)
Registrovaný uživatel
Člen fóra ja1977 na inom mieste spomenul, že mu tiež v odbornej literatúre chýbajú údaje o hmotnosti, tak pre mňa osobne sú tieto údaje o hmotnosti jednotlivých rádov (v rôznych stupňoch) a dekorácii veľmi podstatnou informáciou. Žiaľ mne dostupná literatúra ani web stránky zaoberajúce sa R-U a Československou faleristikou 1918 – 1989, tieto údaje neuvádzajú (aspoň nie v nejakej ucelenej forme na jednom mieste). Ak by vedel niekto poradiť literatúru, alebo web stránku, tak budem vďačný.

Prekvapujúcim zistením pre mňa je aj zistenie, že ani "starý faleristi", ktorý už svoje zbierky čiastočne rozpredali si neviedli žiadne záznamy v tomto smere a v niektorých prípadoch ich to nikdy ani nenapadlo sa bližšie o to zaujímať ...

Inak ja mám váhu od výrobcu Leuchtturm typ LIBRA 100, 0,01-100 g (DW3) a som s ňou maximálne spokojný. Jednoduchá, skladná (64 x 116 mm, hrúbka 17mm), vyhovujúci display a podobne. Veľkú výhodu vidím aj v tom, že je napájaná dvomi AAA batériami, takže sa dajú použiť nabíjateľné a netreba sa spoliehať, alebo nakupovať "gombíkové" ...
Moderátor
Naše generace také vážila, ale ono to není až tak jednoduché. Jak vážit se stuhou na které mohou být doplňky jako jsou meče atd. Ono ne vždy je možno stuhu sundat a vážit. Ale to co jde sundat, doporučuji vážit. Já když na sfs cosi píši, snažím se váhu doplnit, ne vždy se mi to podaří. Jinak vycházíme ze statutu. Zde je uvedena ryzost zlata či stříbra a také váha. Jinak opravdu doporučuji si při nákupu vše napsat, popsat, váha je důležité a tedy evidovat. Ono se to později i vyplatí, Kolega Brett má pravdu!
Registrovaný uživatel
Altmann - vďaka za názor. Počkáme ešte na prípadne ďalšie názory, vyjadrenia a skúsenosti. Potvrdzujem, že sú prípady, keď je problematickejšie zvážiť niektorý konkrétny kus, ale väčšinou sa dá poradiť, aj bez oddelenia stuhy.
Registrovaný uživatel
Keďže je to vlákno o diskusii, tak poprosím Altmanna aspoň o zbežnú odpoveď. V ére samostatného Slovenska od r. 1993 vznikali aj nové rady a vyznamenania. Mám niekoľko otázok o nižšom stupni vyznamenania ako je ,,Medaila sv. Šebastiána". Na nete je o nej málo údajov. Viem, že existujú 3 stupne. Udeľujú sa za zásluhy v duchovnej oblasti. Najviac osobám činným vo vojenských a policajných zboroch ale aj civilom. Nedávno ju totiž obdržal môj blízky rodinný príslušník, pravda aj s krabičkou, stužkou a dekrétom v peknom koženom prebale. Je tam značka Kremnice a medaila je III. triedy, číslovaný bronz. Neviem však meno autora a od kedy sa začala udeľovať. Budem rád informácii o rozdieloch medzi jednotlivými stupňami, prípadne či je I. stupeň zo striebra. Mám doma dve publikácie o slovenských radoch a vyznamenaniach, no táto medaila sa tam nenachádza. Samozrejme, že už možno cez víkend ju budem mať možnosť odfotiť. Potom vložím foto medaily a stužky pokiaľ bude záujem. Zatiaľ ďakujem.
Moderátor
Tony, já sice Slovensko a kamarády ze Slovenska mám rád a rozumím si s nimi více jak s Čechy, ale na tuto otázku musí dát odpověď někdo ze slovenských přátel.Pokud ji dostal Váš příbuzný, mohl by jste nám dát odpověď i Vy.
Napsal jsem do Blavy příteli a uvidíme! Jinak sv. Šebestián byl ochránce městských hasičů a záchranných sboru a to v českých zemí, Rakousku a Německu.
Registrovaný uživatel
Altmann, ďakujem za odpoveď. Okolnosti udelenia medaily poznám i to kto ju udelil. Toto je na dekréte uvedené. Len ako to už v živote býva, asi 90% ocenených sa po ocenení vôbec nezaujíma, v ktorom čase to vyznamenanie vzniklo, za akých okolností, prečo sa udeľuje, koľko má stupňov. Oni sú poctení a skôr ich to povznesie duchovne ako keby sa mali zamýšľať nad technickou stránkou udelenia medaily. Tá osoba bude mať pomaly 80 rokov a tieto okolnosti ju netrápia. Bohužiaľ, tieto veci zaujímajú len 10 % ľudí a to sú zberatelia. Ja sa to skôr, či neskôr dozviem. Len ma zaujíma názor niektorého zberateľa, či s tým neprišiel do styku. Toto nižšie vyznamenanie má na Slovensku možno 10-15 ročnú tradíciu. Pritom je však zaujímavé, že sa o tom vie pomerne málo. A to i medzi zberateľskou verejnosťou.
Inak, sv. Šebastián je podľa histórie vnímaný ako bývalý rímsky vojak, ktorého dal za jeho kresťanské presvedčenie popraviť cisár Dioklecián. Možno aj preto si autor tejto medaily vybral túto historickú postavu ako vzor pre motív toho ocenenia.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... > »

Sběratel.com » Faleristika » Diskuze k faleristice, povídání o našich zálibách i historii

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1