Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení papírových platidel, bankovek » Dotaz na odlišnou stokorunu

Dotaz na odlišnou stokorunu

Moderátoři: acme2000, rihav, Šenfi.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím,
chtěl bych se zeptat na odlišnost u stokoruny z roku 1997 - na rubové straně je symbol K žlutý místo tmavězelený, viz. scan.
Děkuji
Michel

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
chemicky poškozená bankovka...
Registrovaný uživatel
Diskuse o těchto žlutých značkách se tu čas od času vynoří. Když si projdete příspěvky na tomto fóru, najdete aspoň dvě období (co si pamatuju já), kdy se tu o nich diskutovalo. Začalo to tuším u dvoustovky. Pokud vím, závěr je skutečně takový, že je to jakési cosi, co sice nikdo neví, jak přesně vznikne, ale má to něco společného s chemickým poškozením, reakcí na uložení bankovky nebo něčím podobným. Za chybotisk ani variantu to považováno není. Nápadné mj. je to, že ještě nikdo nenašel takovou bankovku ve stavu N (zcela novou).
Moderátor
Jasně stručně (když budete mít někdo dlouho chvíli, najdete ke zmíněným mým pomlčkám dlouhosáhlé diskuse zde na fóru :)):

- kde je tohle k vidění? výskyt u 100 a 200 Kč (světlezelené, žluté kolečko)

- je to chybotisk? není (potvrzeno i z ČNB), nejde o odchylku barvy při tisku, alébrž až chemickou reakcí na něco

- jak se to tak stane? vždy je výskyt na bankovkách z oběhu (někdy je vidět značné opotřebení) vedoucí k nejpravděpodobnější hypotéze, že jde o bankovky reagující na prací prášek (omylem vypraná bankovka). Vyzkoušeno s Arielem, Bonuxem, Persilem (prášek i tablety) včetně i bez aviváže, zatím bez úspěchu

- cena? za 100 Kč asi tak 100 Kč, za 200 Kč asi tak 200 Kč.

- cena na Aukru? vždycky se najde nějaký tele, co si tou koupí, takže od 100 do 1000 Kč.
Registrovaný uživatel
acme, napadlo mně, jestli to nesouvisí s uložením v peněženkách. Reakce na něco, čím je napuštěná nějaká koženka od Vietnamců, reakce na vizitkový papír nebo na něco, co lidi nosí v peněženkách vedle peněz... Ale zkoušet to rozhodně nebudu! ;)
Registrovaný uživatel
Děkuji za odpovědi
Poslal jsem i dotaz do ČNB , tak sem pak dám jejich odpověď, ale je to určitě tak jak píšete.
Registrovaný uživatel
Dobrý den,

Z přiloženého obrázku není možné pravost bankovky ani potvrdit, ani vyvrátit. Doporučujeme bankovku odeslat na adresu:
Česká národní banka
Sekce peněžní a platebního styku
Zkušebna platidel
Na Příkopě 28
115 03 Praha 1

S pozdravem

Odbor komunikace
Česká národní banka
Registrovaný uživatel
uf, CNB zase perli ... kdo mluvi o pravosti bankovky? Jasne, ze je prava !!! Ale pozmenovana ... nejakym chemickym zpusobem - tipoval bych vyprana v necem, protoze kdyby to slo jen necim potrit, objevovala by se i v UNC, coz jsem nikdy nevidel. PROSTE ZLUTOU KNIHU NEBRAT !!!!
Registrovaný uživatel
Zkuste (CH3COO)3 Al.
Registrovaný uživatel
octan hlinity? No zkusit se muze, pri neuspechu i jako obklad na hlavu :) :)
Moderátor
acme2000 napsal
- jak se to tak stane? vždy je výskyt na bankovkách z oběhu (někdy je vidět značné opotřebení) vedoucí k nejpravděpodobnější hypotéze, že jde o bankovky reagující na prací prášek (omylem vypraná bankovka). Vyzkoušeno s Arielem, Bonuxem, Persilem (prášek i tablety) včetně i bez aviváže, zatím bez úspěchu

Tak mě napadlo, kdo všechno zkoušel ještě se stovkama laborovat? :).... Máte podobné zkušenosti - s jakým výsledkem?
www.mince.info
Registrovaný uživatel
reakce na prací prášek,jednu takovou jsem vyndal z kapsy když jsem si ji tam zapoměl a omylem vypral. to K ale nebylo tak výrazný. Neměl jsem předpírku... :)

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení papírových platidel, bankovek » Dotaz na odlišnou stokorunu

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1