Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Dotaz

Vykupminci.cz
Numisargo

Dotaz

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3

Autor Příspěvek
Moderátor
Nebude to patrne tim, ze Aurea i Argo maji ceny u vetsiny minci napalene nahoru? Na takovychto eshopech nakupuji buď začátečníci, ignoranti nebo zbohatlici. Pokud bys o problematice antickych minci neco vedel tak by sis i dokazal zjistit za kolik se daji sehnat i jinde.
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Benik: tohle je rozumny dotaz. A zkusim to vysvetlit.

Dlouhodobe realna ci pouziju vyraz rozumna cena mince je cena, za kterou se da mince koupit, pokud na ni kupec nespecha. Napriklad v aukcich jde bezna mince v prumerne za 40-50 eur. Samozrejme obcas se stane, ze ji zrovna vubec nikdo nechce a pak jde za volacku, ktera je napr. 20 eur (pak se mluvi o stesti). Ale v dalsi aukci se tam objevi 4 sberatele, kteri minci chteji a mince se vysplha na 150 eur. Nicmene z pohledu rozumneho sberatele je porad jeji normalni cena do 50 eur. Ta vysoka cena byla proto, ze nektery z kupujicich nechtel cekat, druhy se v micich nevyznal a zdalo se mu to ok a treti byl rusky miliardar, ktery neresi penize vubec.

Coz je druhe vysvetleni rozdilne ceny - cena cekani, neboli jak moc kupujici chce cekat na dalsi nakup podobne mince. Pokud chce koupit okamzite, bud prihazuje na aukci jak divy, nebo ji koupi od nejakeho obchodnika, ktery ma ceny premrstene a "normlani" sberatel to za ne nekoupi.

Predstav si jahody. Pokud nespechas, koupis je v sezone za 50 Kc/Kg. Pokud je ale chces v lednu a navic dobre vyzrale (ne levne bez chuti), musis jit do specialniho obchodu, kde je dovazeji letecky z druhe strany sveta a budou te stat 250 Kc mala pulkilova vanicka.

A takhle funguje cast obchodu - maji zasobu minci, na ty si daji velkou marzi a pak cekaji. Treba pujde kolem nejaky turista, ktery o cenach nema paru, ale jako darek chce pro nekoho koupit denar Caesara a neresi, ze za nej da dvoujnasobnou cenu jak v aukci.

Takze shrnuto - pokud chce nekdo nejakou specialni (ac beznou) minci a specha na ni a ma ji jen obchodnik za nekolikanasobnou cenu, tak pak ji za to mozna koupi. Ale to nerika nic o cene, je to nahoda. Antickych minci je takove mnozstvi a druhu, ze naprosta vetsina sberatelu jde hlavne po cene. Zvlast u nas. Mince se da koupit z vice zdroju, obvykle nejlevnejsi je prodej/koupe mezi sberateli.
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 4. 6. 2017, 15:41. »
Registrovaný uživatel
Jeste doplnim - prave kvuli "realnym" cenam vychazi knizky s cenami minci, coz jsou prehledy cen pro zacinajici sberatele. Ja mam treba rad knihu od Ursula Kampmann‎ "Die Münzen der römischen Kaiserzeit", ac neni dokonala. Naschval jsem se ted do ni podival a ceny vetsiny denaru Marka Aurelia jsou "25 - 50 - 100" eur. Je to dle kvality a priblizne ceny, tvuj denar by byl teda ohodnoceny kolem 50 eur. Ceny od vydani vyrostly (ale hlavne super stavy), ale u nas jsou nizsi nez v zahranici, tak rekneme ze by to celkem odpovidalo nasim aukcnim cenam, coz znamena kolem tech 50 eur a to byly i nase odhady. Napriklad Aukro je levnejsi a nema na antiku kupni silu, tam by jsi to za to nejspise nedostal.
Registrovaný uživatel
Tovy: pěkně jsi to vysvětlil :) Takto to zkrátka funguje.

Donedávna jsem několik let usiloval o jednu konkrétní minci, v několika aukcích jsem na ní nedosáhnul při mém limitu 3 tis., vždy mě někdo přehodil. Teď na poslední Aureře o ni najednou nebyl zájem a tak jsem si vydražil hned dvě různé varianty za 2 tis. a 1,5 tis ve velmi pěkném stavu. Počkat si se mi zkrátka vyplatilo.

Takže pokud chce kolega sbírat antiku, má nekonečné možnosti počkat si vždy na panovníky / typ, o který zrovna v dané aukci nikdo neprojeví zájem, protože má třeba jiné priority na nákup. Chce to čekat a zkoušet.
Registrovaný uživatel
uznavam to co pisete je pravda este sa mam hodne co ucit tak kazdy nejak zacat musel za par rokov sa na to budem pozerat tiez inak,tak nikto mudri z neba nespadol len nechcem dopadnut ze nastane situacia ze trebars na Argu stoji ta minca trebars 5000 alebo 10.tis a ja si poviem fajn skusim sa porozhliadat po inom zdroji kde najdem nahodou tu isti mincu trebars za 1500 kc,od radosti kupim a casom zistim ze to je padelek,trebars na takychto weboch ako aurea alebo argo mam moznost v pripade nespokojnosti mincu vratit a dostanem plnu ciastku ale dotahujte sa z niekym na aukru kde mate kopu pofidernych akoze predajcov takze treba sa pozriet aj na tuto temnejsiu stranu obchodu,netvrdim teraz ze budem kupovat mince s arga ci aurei aby som to mohol v pripade nespokojnosti vratit lebo niekto na vebe mi povie ze to si kupil predrazene ja ti to predam o polovicu lacnejsie atd snad chapete ako to myslim,vsetko ma svoje za a proti,kupim mincu sice predrazenu s aurei a ked nebudem spokojny mozem ju vratit ale dotahujte sa s niekym z aukra
« Poslední úpravu provedl(a) Benik v 4. 6. 2017, 16:15. »
Registrovaný uživatel
Falza jsou problem. Ale treba taky i doryvane mince. A bohuzel jsou problem i u docela znamych a velkych obchodniku. Argo nesleduji, sanci na padelek u Aurei je myslim minimalni (navic obcas maji i docela solidni ceny). Ale kazdy dobry prodejce dava neomezenou zaruku na padelky. Vyhoda treba tady Sberatele je v tom, ze kdyby tu nekdo padelek prodaval, tak nejspise na to hned nekdo upozorni, coz se na serverech jako Aukro kvuli zakazu komentaru nestane.

Ale to uz je problem zkusenosti. Tak doporucuji studovat nebo se alespon na pravost zeptat.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3

Sběratel.com » Antické mince » Dotaz

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1