Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Drahý opál - Dubník - Slovensko

Drahý opál - Dubník - Slovensko

Moderátoři: grofik.

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2 3 4 5 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
-vrchní vzorek i s horninou cca 3x2x1,5cm
-spodní je tenká nerovnoměrná vrstvička v ploše cca 5x2cm
Ještě mám nějaké, ale opět jen drobné, ukázky od protinožců, ale těch je na internetu plno, takže asi nemá smysl je sem dávat. Po dlouhé době jsem se však rozhodla jejich sbírku rozšířit a čekám malé vzorečky z lok. tuším Addis Abeba.
Moderátor
Nooo v Afrike sa objavilo pár exelentných nálezísk drahých opálov.
Jednou jsem se byl podívat v Lightning Ridge což je známé naleziště opálů a po všech stránkách zajímavé místo. Nejvíc mne zaujala cedule s nápisem:
“We don't have a local idiot, we all take turn” :roll:
“Nemáme místního idiota, my se všichni střídáme” a také že jo :P
:mrgreen:
Registrovaný uživatel
Ako som trosku davnejsie slubil, tu je fungel nova kniha o unikatnych opalovych baniach:
http://www.granit-publishing.cz/?l=en&e=17&pe=26&k=295&m=
Zelam prijemne citanie.
P.S. (autor)
Pripadne otazky prijimam na peter.semrad@mail.be
Moderátor
Celkom dobrá databáza kníh na webe, môžem si zasa doplniť knihovničku. ;)
... k drahým opálům. Mám doma ukázku, leštěný kousek, z nějaké lok. v Africe, kde se nachází kusy s nádhernou barvoměnou. Problém je v tom, jak drahé opály uchovat, protože nejsou stálé. Na vzduchu vysychají a zakalují se do běla, zatímco ve vodě jsou krásně čiré. Dosud jsem měla všechny opály uložené ve vodě, ale právě jsem se dočetla, že pokud se takto přesytí vodou a pak se dají na vzduch, nestejnoměrně vysychají a popraskají! Teď tedy váhám, jak ten opálek uchovat. Jen tak v suchu?? (někde to doporučovali- v suchu se silikagelem, aby v jeho prostředí byla stálá vlhkost) Nemáte s tím někdo zkušenosti?? ;)
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 24. 2. 2012, 20:42. »
Registrovaný uživatel
Najlepsie bude vratit ich spat do hlbin zeme :-)
Moderátor
občas natri olejom.
No kebyže chcel niekto darovať drahý opál - tak som tu :))))))
Registrovaný uživatel
grofík- předpokládám nějakým syntetickým? Aby mi nenatáhly do sebe žlutou barvu a nežlukly :twisted: Máš nějaký typ?
ewik- tak nás je tady takových víc ;) Na Aukru jich je hodně.
Moderátor
korunka stačí olivový olej - normál používaný na varenie.
Nechať 30min ponorené nech sa vápenec omastí omyť letnou vodičkou a min. na polroka je OK.
Zaklad ošetrovania pri opále je nenechať vysychať vápenec, napr. občasné vloženie smaragdu do letného oleja max 30-35 % nie je na škodu.

Pri cca 51-53 C. sa vyplňujú pukliny ale tam treba ovládať proces.
Aha, tak to zkusím a uvidím ;)
Moderátor
korunka napsal
Aha, tak to zkusím a uvidím ;)

Kludne môžeš dať do olejového kúpeľa na 30min. nič nemôžeš pokaziť.
Šperky s opálom sú nadherné - za predpokladu použitia drahého opálu a samozrejme súprava (nahrdelník , naušnice a prstienok). prípadne len prívesok .
Víš, jediné, čeho se bojím je, že opály jsou bílé, ale mají vlastnost sát vodu, a tedy i ten olej, tak aby se mi pak nezabarvily olejem do žluta. Dnes jsem s jedním maličkým (horší kvality) dělala jeden velmi známý a zároveň velmi zajímavý pokus- dala jsem jej do obarveného roztoku, vybrala jsem si červenou. Ten opálek jsem v tom měla půl dne a krásně to do sebe natáhl. Teď je růžový. Proto mám strach, aby ten olej nenasákly a nezbarvily se do žluta. Tím by se změnila kvalita kamene :( Takže to raději nejprve vyzkouším na nějakém pokusném kousku, rozhodně ne drahokamové kvality ;)
Moderátor
to Korunka; ja sa bavím minimálne o takom opále nie o bielom, biely je bezcenný šunt.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
..bílý opál bylo myšleno podklad, nikoliv barvoměnu. Je jasné, že mé kousky drahokamové kvality hrají barvami také :mrgreen:
Býílý podklad je tuším cenější ne právě nažloutlý, třeba jako zde: http://aukro.cz/1-07-ct-prirodni-multi-color-opal-i2162091266.html
Pokud je podklad nažloutlý, už je to jiná kvalita, i když se samozřejmě hodnotí celý komplex vlastností od barvoměny po tvar brusu, a pod. ale je mi jasné, že toto víš.
No a lehce nažloutlý nádech má třeba tento můj přebytek :mrgreen:
http://aukro.cz/drahy-opal-i2168029935.html
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 26. 2. 2012, 21:09. »
Moderátor
:shock: :roll:
..koukám, že jsi to už pochopil :lol: :lol: , tak ještě dodám- nerada bych, aby i čistě bílé, původně tedy čiré- bezbarvé, dostaly tento žlutavý nádech.
Registrovaný uživatel
PS.:...a aby nedošlo k dalšímu nedorozumění- ty dvě aukce jsem sem nedala jako ukázku něčeho vyjimečného, protože ty kameny rozhodně nejsou ( i když opály do červena mám ze všech nejraději a být ta kulička větší...), ale pro srovnání barevnosti podkladu pro lepší pochopení (srovnání bílého a nažloutlého) O tom, že se zakalují právě při broušení a při vysoušení, to už je jasné. Proto hledám něco, co by tomu zabránilo.
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 26. 2. 2012, 21:39. »
Moderátor
Já si pod pojmem hezký opál představuji něco takového :) ;) :

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Suhlasím turtle; ale aj cena je adekvátna kvalite.
Grofik: turtle říká, že když si ho najdeš na svém 100ha záhumenku za boudou na víkendy, tak prý je cena v pohodě... :mrgreen:

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Turtle- tak ten je krásný.
S velmi podobnou barvoměnou mi přišel právě dnes, jen opět pořádný drobeček, ale v surovém stavu. Průšvih je, asi neumím fotit. Už jsem některé opály, třeba jako je v té mé aukci, fotila asi 200x, beze srandy, a pak vybírala fotku, kde vynikne ta úžasná barvoměna, kterou kámen ve skutečnosti má. Ku mému údivu foťák nezachytil ani pětinu odlesků! Zkoušela jsem ho fotit na tmavém pozadí, světlém, v různých pozicích vůči světlu a nic. Buď mám mizerný foťák (je to velmi levný model) a takto jemnou barvohru prostě nezachytí, nebo to chce strašně moc umět, jinak nevím...
PS: i když na to koukám, není ten tvůj na obrázku dubleta nebo tripleta?
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 27. 2. 2012, 20:34. »
Registrovaný uživatel
Jinak jsem dnes dostala typ na tyto stránky- jak kámen uchovat- olej tam naopak vyloučili... tak teď babo raď... přišla jsem totiž na to, že by šel použít glycerinový olej, protože je bezbarvý...ale teď nevím, zda je dobré ho použít, když každý má s opály jiné zkušenosti..
http://www.gems-opal.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=15:zachazeni&catid=41:zajimavosti&Itemid=85

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2 3 4 5 > »

Sběratel.com » Minerály » Drahý opál - Dubník - Slovensko

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1