Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Gerrit Dou - Mladá dáma na balkóně

Vykupminci.cz
Numisargo

Gerrit Dou - Mladá dáma na balkóně

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Známka je typicky česká - a přece se půlstoleté tradicí emise Umění na známkách vymyká. Ocelotiskem z plochy reprodukuje dílo slavného nizozemského malíře Gerrita Doua, obraz který daroval lichtenštejnský kníže Jan II. předchúdkyni naší Národní galerie v Praze. Výběr předlohy pro společné vydání České republiky a Lichtenštejnska není náhodný. Pětibarevný přepis a grafická úprava olejomalby ze 17 století jsou dílem rytce Václava Fajta. Gerrit Dou byl mistrem velmi jemné malby a přenést ji do soustavy vrypů ve značně zmenšeném formátu je skutečně mimořádně obtížné. Neméně náročný je tisk. Každá barva se tiskne samostatně od nejsvětlejší po nejtmavší, a listy papíru se do lisu vkládají ručně. Při celkovém počtu dvacet šest tisíc malých přepážkových listů českého vydání šlo v součtu s lichtenštejnským nákladem o vcelku závratné číslo které prověřilo dovednosti osádek i funkčnost zasloužilých strojů. První část mezi tiskaři známá jako ověřovací, se dostala do tisku počátkem dubna. Poté se přešlo k tisku známek a pamětních listů putujících do Lichtenštejnska. Výroba byla ukončena v druhé polovině července druhým početnějším nákladem české verze. Takřka čtyři měsíce práce. Po vytištění každé jednotlivé barvy je list několik dnů uložen na sušící stojan. Následuje tisk další barvy, sušení, ruční vyjmutí. A při každém vkládání do stroje musí list dosednout naprosto stejně, aby nedošlo k posunu barev. Každý list vezme obsluha stroje do ruky celkem jedenáctkrát. Aby toho nebylo málo, pro ocelotisk se používá papír opatřený lepem, mimořádně citlivý na kolísavou vlhkost ovzduší. Nejedná se o dramatické změny, ale i půlmilimetrový rozdíl způsobí zkreslení výsledného obrazu. A když jsme u rozdílů,verze známky se na první pohled liší samozřejmě nápisy. Když se zadíváte pozorněji Česká známka byla tištěna z pěti ocelových desek. Pro Lichtenštejnsko bylo zhotoveno o jednu rytinu více. Důvodem je, že černá barva byla rozdělena na část obrazovou a textovou tj. třináct vzetí do rukou pouze při tisku. Šlo o první spolupráci s lichtenštejnskou poštou.
Zmíněné složitosti vícebarevného ocelotisku z plochých desek způsobily, že od výroby naprostá většina tiskáren na světě ustoupila. Za našimi známkami není jen stroj, do kterého se vloží papír a na jehož konci jsou hotové tisky. Za každou známkou je třeba vidět člověka a právě lidé s vyjímečnými dovednostmi, kteří dávají poštovním známkám vysokou uměleckou i řemeslnou hodnotu.

Tisk této známky
https://www.youtube.com/watch?v=Y13MTlS_D_A

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) braun viktor v 5. 3. 2018, 13:04. »
Moderátor
Krásně udělané! Jejda to už je doba, kdy jsme tady s místním osazenstvem navštívili PTC. Bylo to velmi poučné a dobrá možnost vše vidět v reálu.
Registrovaný uživatel
Děkuji Pavlínko. Já tam ještě nebyl, ale vím že několik lidí co chodí do klubu se tam také jelo podívat.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Gerrit Dou - Mladá dáma na balkóně

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1