Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Uherské mince » Hádanka

Vykupminci.cz
Numisargo

Hádanka

Moderátoři: Archypov, facctory, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Včera objavila lupola na pôde túto vec, ktorú som kúpil asi pred 15 rokmi v numizmatike na Obchodnej ulici v Bratislave za nejakých 5 korún. Priemer cca 14 mm, nájdené na Slovensku, materiál je snáď každému zrejmý z fotky. Čo je to a ako to súvisí s mincami? ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
súvisí to s uhorskými mincami, alebo s niecim starsim?
_______________
vo svete numizmatiky sa rad naucim nieco nove od skusenejsich.
Moderátor
slouzilo to k prepalovani / cisteni kovu?
Registrovaný uživatel
Sorry chalani, pekne som vás zmiatol. Je to taká blbosť, ktorá s numizmatikou súvisí okrajovo a s Uhorskom asi len toľko, že je to z nášho územia. Jedná sa o skamenelinu - tzv. numulit. Ďalej citácia z jedného webu. Akurát tá povesť o Ladislavovi a Tatároch je haluz, lebo je medzi nimi tak 150-ročná priepasť:

"Toto územie je známe nálezmi schránok jednobunkových organizmov z kmeňa dierkavcov, numulitov, ktoré si vytvárajú vápnitú schránku rozdelenú na komôrky. Boli veľmi rozšírení v starších treťohorách. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o jednobunkové živočíchy, mali extrémnu veľkosť (dosahovali v priemere do 12 cm). Schránky týchto dierkavcov sa nachádzajú aj v sedimentoch v okolí Bojníc, odkiaľ pochádza aj iná povesť spojená s kráľom Ladislavom. V príbehu kráľ v boji s Tatármi zanechal na úteku svoj poklad. Zlaté mince skameneliny, aby sa poklad nedostal do rúk neveriacich barbarov. Hovorilo sa o nich ako o skamenelých peniazoch."
Moderátor
:D ja si rikal, k cemu mohl ten sutr bejt dobrej. o numulitech jsem samozrejme slysel, ale vybavuji si spis neco takoveho:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pre mňa je najväčšie prekvapenie, že sa vlastne jedná o dinosauriu bunku s priemerom až 12 cm. :shock:
Registrovaný uživatel
.... no... nechci se pouštět na tenký led paleontologie, přeci jen zkoušku z ní jsem dělal před 25 lety, ale numulité patří mezi dírkovce, což skutečně může být jednobuněčný organizmus, ale s dinosaury nemá nic společného... já mám numulity zafixované také jako tu fotku od olivera, nevím, jak silný je ten vzorek od sigura, ale spíš mi to připomíná zkamenělý třetihorní korál než numulita ... :-)
Registrovaný uživatel
Ja som skúšku z paleontológie nikdy nerobil, takže čo som písal je len taká recesia, aby tu reč nestála. Skrátka x-milón rokov späť bolo všetko x-krát väčšie, ako je teraz. Preto jednobunkový organizmus s priemerom 12 mm mi príde ako mini dinosaurus. :) Nabudúce to dám do úvodzoviek.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Uherské mince » Hádanka

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1