Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nálezy s detektorem » Hliněná kulička

Hliněná kulička

Moderátoři: Bigger, Dracek, jano7B9, kacuro.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Tak zase přicházím s jedním nálezem,asi hliněná kulička nalezena na poli.Má průměr 2.5cm a je lehká na svojí velikost.Myslel jsem že je to přeslen ale žádnou díru jsem nenašel,tak prosím někoho o názor.Jo ten artefakt tý přezky jsem dal archeologům do muzea at si lámou hlavy.dík

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
listopad napsal
Tak zase přicházím s jedním nálezem,asi hliněná kulička nalezena na poli.Má průměr 2.5cm a je lehká na svojí velikost.Myslel jsem že je to přeslen ale žádnou díru jsem nenašel,tak prosím někoho o názor.Jo ten artefakt tý přezky jsem dal archeologům do muzea at si lámou hlavy.dík

Obrázky:

Proč to sem cpeš? :evil:
Vždyt to není mince
Dej to archeologům at si lámou hlavu a nebo na detektorweb tam tě stejně pošlou s takovou capinou někam. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Registrovaný uživatel
ta capina je pěkně stará chytrolíne
Moderátor
Každý kdo viděl film "Císařův pekař" ví co to je,
přece Golemův šém... ;)
listopad:at je třeba i z Neolitu ale koho to tady zajímá také sem neposílám každý střep co sem viděl.Kdyby to bylo aspon nějaké staré sklo tak mě to je jedno,ale toto je a to se nezlob S...KA ;)
Registrovaný uživatel
ak pises ze je hlinena ale zda sa ti lahka na svoju velkost, tak to asi hlina nebude.
je to asi gulicka co sa nimi vyplnaju kvetinace s umelymi palmami a fikusmi v baroch a restauraciach : )
schvalne, najblizsie si 1-nu vezmi pre provnanie.
Registrovaný uživatel
tocomabyt napsal
ak pises ze je hlinena ale zda sa ti lahka na svoju velkost, tak to asi hlina nebude.
je to asi gulicka co sa nimi vyplnaju kvetinace s umelymi palmami a fikusmi v baroch a restauraciach : )
schvalne, najblizsie si 1-nu vezmi pre provnanie.

Mezi odborniky tez znamy jako keramzit :D ...
Registrovaný uživatel
pánové keramzit to není
Moderátor
Tak dnes jsou to dva měsíce co tu čumíme :shock: na tu hliněnou kuličku,
to nikdo nic zajímavějšího nenašel?
:roll:
:lol:
Ja som dnes schovával pieskovisko a našiel som tam 50 korunu Stalina a Tisa, čo som dal synovi na hranie, aby dal pokoj grošom. No a ešte zopár guličiek, čo najprv vyzerali, že sú hlinené... :roll:
Registrovaný uživatel
Mám stejnou,je to předmincovní platidlo z středího paleolitu (300 000-40 000 před n.l.) toto je ze sousední obce u Křešic na litoměřicku kde je známé naleziště.Jsou známy i nálezové okolnosti. 25.9.2011 při procházce po poli,něž se vyoral další řádek brambor.Našel jsem i velkomoravské hřivny,v hmotnosti hřebíku 100vky.
Pokud bude zájem mohu vystavit do aukce ,i tu opukovou kuličku co se ohladila nekde ve vodním toku a pak se dostala nějak do pole. :-)

Obrázky:

Registrovaný uživatel
magorcondoria napsal
Mám stejnou,je to předmincovní platidlo z středího paleolitu (300 000-40 000 před n.l.)

A to se prosim pekne zjistilo jak? :)
Registrovaný uživatel
To jsou vsechno dohady, i kdyz nektere prameni z nejakych podkladu - napriklad, kdyz najdou zakopanych spoustu "vecicek" stejnych nebo podobnych, tak to vypada, ze si nekdo ukryval poklad = bylo to cenne = pouzivalo se to jako platitlo. Doopravdy se to mohlo pouzivat treba jen jako kulicky na hrani. A nejde jen o tak stare veci, treba viz takzvane keltske krouzky. Spousta lidi rika, ze to bylo jako penize, ale tot otazka. Je to celkem casty nalez, ale mohly to byt nasivky, ozdubky a pod. a prilezitostne to slouzit jako platitlo, jako v te dobe vsechno cenne.
Registrovaný uživatel
Nejdřív jsem si nechal zjistit v AVČR,co to je. Vápenec, obshahující spongie.Tak zvaná Opuka.
Potom to putovalo do Archeologického ústavu AV ČR.Tam odhalili co to je a k čemu to sloužilo.Napsali mi posudek pro pojištovnu.Mám to pojištěné na 530tis.No fakt, nekecám :-)
Registrovaný uživatel
magorcondoria napsal
Napsali mi posudek pro pojištovnu.Mám to pojištěné na 530tis.No fakt, nekecám :-)

Nepísala to nejaká "Agnes" ?
Registrovaný uživatel
Trochu s nadhledem,listopad si dělal srandu první.Už rubrika "nálezy s detektorem",a hliněná kulička :-)
Registrovaný uživatel
Ve strednim paleolitu tu byly vetsinou tak drsne podminky, ze pochybuju o existenci platidla, ktere by nebylo ryze prakticke (jidlo, zbran, pazourky apod.). To uz je pravdepodobnejsi, ze si s tim neandrtalci opravdu hrali (to ted myslim jako vtip jen napul, koneckoncu nejstarsi hudebni nastroj stary asi 45 tisic let bude nejspis neandrtalsky).
Je ale dokazane radiokarbonovou analyzou (nemyslim presne ten oceneny kousek, ale nejaky z toho naleziste), ze to pochazi ze stredniho paleolitu a ne treba az z neolitu? Vedel jsem, ze u Kresic se nasel z te doby pestni klin, ale o tech kulickach slysim prvne. Neco podobneho se jako platidla nejspis pouzivalo ve Stredomori, ale az nejdriv nekdy v chalkolitu.
Registrovaný uživatel
Kua klucí,dělám si srandu.JE TO JEN OHLAZENEJ ŠUTR.Jen nálezové okolnosti jsou opravdové.Rezavé stovky hřebíky mužu ješte posbírat.Zatím nenapadlo.(ten bílej sajrajt)
Registrovaný uživatel
ono by to tu prekvitalo nalezmi,
nebyt paranoje sposobenej novelami zakonov..
az tu najblizsie nieco uploadnem, bude to ako ze
'nasel som rano pod stolom'.
Registrovaný uživatel
Napis "pudni nalez" :)
Moderátor
Brett napsal
magorcondoria napsal
Napsali mi posudek pro pojištovnu.Mám to pojištěné na 530tis.No fakt, nekecám :-)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Taky mne to hned napadlo ale byl jsi rychlejší
turtleoverhead napsal
Brett napsal
magorcondoria napsal

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Taky mne to hned napadlo ale byl jsi rychlejší

pani/slečna Agnes je proste celebrita. Opustila síce naše rady (zanevrela na toto fórum), ale v našich mysliach zostane navždy ;)

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Nálezy s detektorem » Hliněná kulička

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1