Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Filokartie - pohlednice » Hořice v Podkrkonoší

Hořice v Podkrkonoší

Moderátoři: HeliFox, jano7B9.

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Moderátor
Někdy je větší práce lustit relativně nové záznamy, zde například svatba z roku 1843(tedy ne moc staré...) :? :shock:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
to mate dobre , ja som sa docital v knizke ze moja prapribuzna umrela v roku 1783 ako prva v dedine na choleru :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Dracek: prace? Tak uhledny rukopis se jen tak nevidi. Je fakt, ze roky 1750-1850 jsou z hlediska pouziteho pisma na lusteni nejhorsi, ale kdyz se pripoji skrabopis, znetvoreny vysokym vekem pisatele nebo jeho nemirnou zalibou v alkoholickyckych napojich (a nejlepe kdyz cast pise nemecky a cast latinsky), to je pak teprve prace :)
Kdyz uz jsme u toho, nevis nahodou, jestli se daji sehnat nekde zaznamy o pristehovani se do obce (v 19. stoleti existovalo neco jako domovske pravo, ze?) Prochazel jsem matriky, ale vsude jsou jen narozeni, svatby a umrti, takze i kdyz vim, ze jeden z mych predku se musel narodit (podle veku na svatebnim zaznamu) roku 1852 nebo 1853, tak zaznam o jeho narozeni uz jsem nenasel a i kdyz znam jmena jeho rodicu, tak koncim (samozrejme, hledal jsem i zaznamy svateb do roku 1853 ale marne), protoze nevim odkud se rodina pristehovala a kde bych mel tedy dal hledat :(
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 20. 2. 2011, 18:29. »
Moderátor
tenzor napsal
Dracek: prace? Tak uhledny rukopis se jen tak nevidi. Je fakt, ze roky 1750-1850 jsou z hlediska pouziteho pisma na lusteni nejhorsi, ale kdyz se pripoji skrabopis, znetvoreny vysokym vekem pisatele nebo jeho nemirnou zalibou v alkoholickyckych napojich (a nejlepe kdyz cast pise nemecky a cast latinsky), to je pak teprve prace :)

ten poslední obrázek co jsi obdivoval byl v němčině. ale po prostudování zápisů na několika stránkách jsem ho také přečetl...(je nutné se na každé písmo "aklimatizovat" prostudováním více zápisů stejného faráře.

tenzor napsal
Kdyz uz jsme u toho, nevis nahodou, jestli se daji sehnat nekde zaznamy o pristehovani se do obce (v 19. stoleti existovalo neco jako domovske pravo, ze?) Prochazel jsem matriky, ale vsude jsou jen narozeni, svatby a umrti, takze i kdyz vim, ze jeden z mych predku se musel narodit (podle veku na svatebnim zaznamu) roku 1852 nebo 1853, tak zaznam o jeho narozeni uz jsem nenasel a i kdyz znam jmena jeho rodicu, tak koncim (samozrejme, hledal jsem i zaznamy svateb do roku 1853 ale marne), protoze nevim odkud se rodina pristehovala a kde bych mel tedy dal hledat :(

domovské právo nebylo povinné ani automaticky a vznikalo vždy za určitých podmínek.
Pokud jsi nenašel svatbu, zkus ještě knihy ohlášek. Jinak pokud někde nenajdu zápis, hledám běžně 5-10 let zapisy oběma směry a totéž potom i u včech sousedících farností jak k bydlišti ženicha, tak i nevěsty ! :|
Moderátor
jo, kdo by si chtěl kontrolovat jak přečetl poslední obrázek, tak tady je to přepsané:

Wenzel Wlach, Knecht von Tellnitz, lediger Sohn des Mathias Wlach 1/4 Lahn Ausgedingers von Tellnitz u[nd] Landwehrmann des 2te Batalions v[on] k[aiser] k[önig] Infanterie Regimente Erzherzog Karl und der Nepomucena gebore Joseph Schrschen (??) Hausler von Satschan
Margaretha Kukla, ledige Madg und Tochter des Jakob Kukla 1/2 Lähners v[on] Sokolnitz und seiner Ehegattin Katharina ge[bore] Johann Čzerny 1/2 Lährner von Chirlitz.

Václav Vlach, čeledín z Telnic, svobodný syn Matyáše (Matouše ?) Vlacha čtvrtláníka- výměnkáře z Telnic a obecního domobrance 2. praporu k. k. pěšího pluku archivévody Karla a Nepomuceny z rodu Josefa Sršně(??) domkaře v Žatčanech.
Markéta Kuklová, svobodná služebná a dcera Jakuba Kukly, půlláníka ze Sokolnice a jeho manželky Kateřiny z rodu Jana Černého, půlláníka v Chrlicích.

(pravda přiznávám, některá slova mi nakonec pomohl dořešit kamarád, nebyl jsem si jistý...)
Moderátor
Dracek napsal
ale od Kučery je výklad o dost pravděpodobnější.... :D
(psal jsem to bez záruky a vždy je pro sronání dobré mít více textu než pár řádek)

To sem mel najit nejaky dalsi text od onoho autora? :D

Jinak diky vsem za pomoc :).
Dráčku,
Tvoji předci byli srandysti, dát člověkovi jehož přijmení je Šašek
křestní jméno Kašpar, to už je krutý žert.
:?
Jinak já jsem si najal dva geneology a stejně mám nejstaršího předka 1667. Před tím prostě žádné záznamy nejsou.
Pokud to ovšem nebyl někdo známý či urozený. :(
« Poslední úpravu provedl(a) turtleoverhead v 21. 2. 2011, 12:46. »
Moderátor
No já třeba stále doufám, že je malinká šance dostat se dále(před rok 1650) tam, kde byl nějaký majetek(třeba mlýn či kovárna a pod.), protože někde sice nejsou matriky, ale jsou třeba účty o daních a podobně. No ty vyobrazení předkové patří ke dvoum větvím, kde jsem zatím nejdále...
Někde se s tím ale "patlám" dost těžce, třeba v hlavní větvi se mi nedaří stále již několik let dohledat narození předka kolem r.1712, který zemřel v roce 1801 v 88letech(pěkný věk i kdyby se trochu spletli) a byl 3x ženatý(svatby jsem našel také zatím v zápisech jen 2). Průšvich navíc je, že v některých zápisech je vedený i pod jiným příjmením(příjmím) a to mám potvrzeno i z gruntoní knihy kde je uvedeno:
Karel Novák řečený Procházka(přímení jsou jiná). A to mám velké štěstí, že se celý život nestěhoval, jinak bych to asi neměl ani šanci zjistit... :)
Moderátor
Nechci byt nezdvorily ale kdyztak si ohledne toho zalozte nove tema :). Tohle s pohledy uz nema moc souvislost ac je to velmi zajimave :D.
aáá máš pravdu sorry... :D
ale vlastně začal jsi to Ty s tím pohledem :mrgreen:
Moderátor
No vždyť Ty taky budeš v učebnicích dějepisu jednou jako Martin a podruhé jako Dráček.
Chudáci studenti.
:roll:
Dracek: neboj, nemcinu poznam a dokonce i celkem slusne ovladam.. jinak v cesky psanych zaznamech co jsem videl se nikde nepise ctvrtlanik, ale proste ctvrtnik :)
Hledal jsem az po rok 1780 a ano, i v sousednich obcich, ale nic :) Prosel jsem uz cca 2000 stranek vcetne ruznych indexu, rekl bych takovych 100 hodin studia. Pritom mam pomerne neobvykle prijmeni (celkem je asi 15 lidi v CR, co ma stejne). Vim o pomerne pocetne rodine z vesnice 20 km daleko (dnes soucast Brna), ale jestli mame spolecne predky, tezko rict. Musel bych prekonat vrozenou lenost a jit se zeptat do jednoho brnenskeho kostela, jestli by mi neumoznili ty stare knihy prohlednout, neni to totiz jeste digitalizovane. A asi by to chtelo vice navstev, to neni jak doma, kdyz si muzu dat hodinu nebo den prestavku, kdyz me uz prilis boli oci z lusteni pismen...
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 21. 2. 2011, 22:47. »
Moderátor
Misak33 napsal
Nechci byt nezdvorily ale kdyztak si ohledne toho zalozte nove tema :). Tohle s pohledy uz nema moc souvislost ac je to velmi zajimave :D.

No a to se právě mýlíš. :P
Můj zatím nejstarší prapředek byl Ondřej Tichý 1667 - 1737
sedlák v Klíčanech a proto sbírám staré pohlednice Klíčan.
:mrgreen:
A jsme zpátky u pohlednic.
U pohlednic treba ano, ale ne u tech o kterych ma byt toto tema.
me chutnaji horicke trubicky a na stare pohledy se rad podivam taky
Moderátor
Jo me taky chutnaji, ale nejlepsi jsou domaci (od pritelkyne :) ).
Misak33 napsal
Jo me taky chutnaji, ale nejlepsi jsou domaci (od pritelkyne :) ).

:roll:
To zní jako nějaké místní krajové erotické zvyklosti... :shock:
sice zajímavé ale nevím jestli to patří do tématu o pohlednicích.
:mrgreen:
Pokud se ti jevi pojidani horickych trubicek jako eroticka zvyklost, pak ti klidne par poslu a delej si tam s nima a s klokanama co uznas za vhodne :D.

A jinak, horicke trubicky se do topicu o pohledech Horic hodi vice nez diskuze o rodokmenech :).

Nové téma Odpovědět

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Filokartie - pohlednice » Hořice v Podkrkonoší

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1