Obrázky:

| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#26 20. 2. 2011, 15:10
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Lis 2008
|
|
|
#27 20. 2. 2011, 15:23
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Čec 2007
|
to mate dobre , ja som sa docital v knizke ze moja prapribuzna umrela v roku 1783 ako prva v dedine na choleru
![]() _______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
|
#28 20. 2. 2011, 18:26
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dracek: prace? Tak uhledny rukopis se jen tak nevidi. Je fakt, ze roky 1750-1850 jsou z hlediska pouziteho pisma na lusteni nejhorsi, ale kdyz se pripoji skrabopis, znetvoreny vysokym vekem pisatele nebo jeho nemirnou zalibou v alkoholickyckych napojich (a nejlepe kdyz cast pise nemecky a cast latinsky), to je pak teprve prace
![]() Kdyz uz jsme u toho, nevis nahodou, jestli se daji sehnat nekde zaznamy o pristehovani se do obce (v 19. stoleti existovalo neco jako domovske pravo, ze?) Prochazel jsem matriky, ale vsude jsou jen narozeni, svatby a umrti, takze i kdyz vim, ze jeden z mych predku se musel narodit (podle veku na svatebnim zaznamu) roku 1852 nebo 1853, tak zaznam o jeho narozeni uz jsem nenasel a i kdyz znam jmena jeho rodicu, tak koncim (samozrejme, hledal jsem i zaznamy svateb do roku 1853 ale marne), protoze nevim odkud se rodina pristehovala a kde bych mel tedy dal hledat ![]() « Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 20. 2. 2011, 18:29. » |
|
#29 20. 2. 2011, 18:46
|
|
Moderátor
|
ten poslední obrázek co jsi obdivoval byl v němčině. ale po prostudování zápisů na několika stránkách jsem ho také přečetl...(je nutné se na každé písmo "aklimatizovat" prostudováním více zápisů stejného faráře.
domovské právo nebylo povinné ani automaticky a vznikalo vždy za určitých podmínek. Pokud jsi nenašel svatbu, zkus ještě knihy ohlášek. Jinak pokud někde nenajdu zápis, hledám běžně 5-10 let zapisy oběma směry a totéž potom i u včech sousedících farností jak k bydlišti ženicha, tak i nevěsty ! ![]() |
|
#30 20. 2. 2011, 18:50
|
|
Moderátor
|
jo, kdo by si chtěl kontrolovat jak přečetl poslední obrázek, tak tady je to přepsané:
Wenzel Wlach, Knecht von Tellnitz, lediger Sohn des Mathias Wlach 1/4 Lahn Ausgedingers von Tellnitz u[nd] Landwehrmann des 2te Batalions v[on] k[aiser] k[önig] Infanterie Regimente Erzherzog Karl und der Nepomucena gebore Joseph Schrschen (??) Hausler von Satschan Margaretha Kukla, ledige Madg und Tochter des Jakob Kukla 1/2 Lähners v[on] Sokolnitz und seiner Ehegattin Katharina ge[bore] Johann Čzerny 1/2 Lährner von Chirlitz. Václav Vlach, čeledín z Telnic, svobodný syn Matyáše (Matouše ?) Vlacha čtvrtláníka- výměnkáře z Telnic a obecního domobrance 2. praporu k. k. pěšího pluku archivévody Karla a Nepomuceny z rodu Josefa Sršně(??) domkaře v Žatčanech. Markéta Kuklová, svobodná služebná a dcera Jakuba Kukly, půlláníka ze Sokolnice a jeho manželky Kateřiny z rodu Jana Černého, půlláníka v Chrlicích. (pravda přiznávám, některá slova mi nakonec pomohl dořešit kamarád, nebyl jsem si jistý...) |
|
#31 21. 2. 2011, 11:39
|
|
|
Moderátor
|
To sem mel najit nejaky dalsi text od onoho autora? ![]() Jinak diky vsem za pomoc ._______________ |
|
#32 21. 2. 2011, 12:42
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Ún 2008
|
Dráčku,
Tvoji předci byli srandysti, dát člověkovi jehož přijmení je Šašek křestní jméno Kašpar, to už je krutý žert. Jinak já jsem si najal dva geneology a stejně mám nejstaršího předka 1667. Před tím prostě žádné záznamy nejsou. Pokud to ovšem nebyl někdo známý či urozený. ![]() _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com/ « Poslední úpravu provedl(a) turtleoverhead v 21. 2. 2011, 12:46. » |
|
#33 21. 2. 2011, 14:10
|
|
Moderátor
|
No já třeba stále doufám, že je malinká šance dostat se dále(před rok 1650) tam, kde byl nějaký majetek(třeba mlýn či kovárna a pod.), protože někde sice nejsou matriky, ale jsou třeba účty o daních a podobně. No ty vyobrazení předkové patří ke dvoum větvím, kde jsem zatím nejdále...
Někde se s tím ale "patlám" dost těžce, třeba v hlavní větvi se mi nedaří stále již několik let dohledat narození předka kolem r.1712, který zemřel v roce 1801 v 88letech(pěkný věk i kdyby se trochu spletli) a byl 3x ženatý(svatby jsem našel také zatím v zápisech jen 2). Průšvich navíc je, že v některých zápisech je vedený i pod jiným příjmením(příjmím) a to mám potvrzeno i z gruntoní knihy kde je uvedeno: Karel Novák řečený Procházka(přímení jsou jiná). A to mám velké štěstí, že se celý život nestěhoval, jinak bych to asi neměl ani šanci zjistit... ![]() |
|
#34 21. 2. 2011, 14:12
|
|
|
Moderátor
|
Nechci byt nezdvorily ale kdyztak si ohledne toho zalozte nove tema
. Tohle s pohledy uz nema moc souvislost ac je to velmi zajimave ._______________ |
|
#35 21. 2. 2011, 14:14
|
|
Moderátor
|
aáá máš pravdu sorry...
![]() ale vlastně začal jsi to Ty s tím pohledem ![]() |
|
#36 21. 2. 2011, 14:16
|
|
Moderátor
|
No vždyť Ty taky budeš v učebnicích dějepisu jednou jako Martin a podruhé jako Dráček.
Chudáci studenti. ![]() _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com/ |
|
#37 21. 2. 2011, 22:46
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dracek: neboj, nemcinu poznam a dokonce i celkem slusne ovladam.. jinak v cesky psanych zaznamech co jsem videl se nikde nepise ctvrtlanik, ale proste ctvrtnik
![]() Hledal jsem az po rok 1780 a ano, i v sousednich obcich, ale nic Prosel jsem uz cca 2000 stranek vcetne ruznych indexu, rekl bych takovych 100 hodin studia. Pritom mam pomerne neobvykle prijmeni (celkem je asi 15 lidi v CR, co ma stejne). Vim o pomerne pocetne rodine z vesnice 20 km daleko (dnes soucast Brna), ale jestli mame spolecne predky, tezko rict. Musel bych prekonat vrozenou lenost a jit se zeptat do jednoho brnenskeho kostela, jestli by mi neumoznili ty stare knihy prohlednout, neni to totiz jeste digitalizovane. A asi by to chtelo vice navstev, to neni jak doma, kdyz si muzu dat hodinu nebo den prestavku, kdyz me uz prilis boli oci z lusteni pismen...« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 21. 2. 2011, 22:47. » |
|
#38 22. 2. 2011, 7:32
|
|
Moderátor
|
No a to se právě mýlíš. Můj zatím nejstarší prapředek byl Ondřej Tichý 1667 - 1737 sedlák v Klíčanech a proto sbírám staré pohlednice Klíčan. A jsme zpátky u pohlednic. _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com/ |
|
#39 22. 2. 2011, 8:12
|
|
|
Moderátor
|
U pohlednic treba ano, ale ne u tech o kterych ma byt toto tema.
_______________ |
|
#40 22. 2. 2011, 8:23
|
|
|
Moderátor
|
me chutnaji horicke trubicky a na stare pohledy se rad podivam taky
|
|
#41 22. 2. 2011, 8:25
|
|
|
Moderátor
|
Jo me taky chutnaji, ale nejlepsi jsou domaci (od pritelkyne
)._______________ |
|
#42 22. 2. 2011, 9:32
|
|
Moderátor
|
To zní jako nějaké místní krajové erotické zvyklosti... sice zajímavé ale nevím jestli to patří do tématu o pohlednicích. ![]() _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com/ |
|
#43 22. 2. 2011, 9:38
|
|
|
Moderátor
|
Pokud se ti jevi pojidani horickych trubicek jako eroticka zvyklost, pak ti klidne par poslu a delej si tam s nima a s klokanama co uznas za vhodne
.A jinak, horicke trubicky se do topicu o pohledech Horic hodi vice nez diskuze o rodokmenech ._______________ |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1