Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Identifikace a určení antických mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Identifikace a určení antických mincí

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Mne to prijde jako Arcadius s Victorii tahnouci zajatce na reversu (mincovna Nicomedia, 388-394), ale nesedi mi ta cast vlevo, tam ma byt kdyztak jen krizek a tady to vypada, ze Victoria v druhe ruce drzi standartu.
Registrovaný uživatel
S tím jménem je to pravda, to Arcadius by se tam vešlo lépe. S tou standartou je to ale také pravda- mně to na minci tak také připadá.
Registrovaný uživatel
.. tak to bude nejspíš ten Arcadius, jak psal Tenzor. Při pohledu ze předu to vypadá na standartu, ale při pohledu z boku je to jasný křížek ;)
Takže děkuji za určení, jdu si to k němu napsat :D

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
s křížkem po funuse, ale naprostý souhlas s Tenzorem. Hledal jsem i ve vzácnějších panovnících (zdál se mi opis vpravo trochu jako ...AVGG. takže jsem pátral i u Theod. II. apod, ale je to SALVS REPVBLICAE a správné tenzorovo určení.
Registrovaný uživatel
Dobrý deň
Rád by som poznal vaše názory na túto mincu. Samozrejme stav - je aký je - nechajme ho bokom.
Je to Licinius II. - LICINIVS IVN NOB CAES/CAESARVM NOSTRORVM/VOT.V...
TS epsilon VI. A práve tu je problém : variantu "VOT.V" RIC pozná iba v mincovni .AQT.-Aquileia. V mincovni Thessalonica je známa varianta len bez bodky - "VOT V"RIC VII Thessalonica 107 (ktorú mimochodom RIC značí "R4").

Znamená to, že mám akúsi "unikátnu"(doteraz neopísanú) variantu tejto minci, alebo je niekde opísaná mimo RIC-u? A ako je to vlastne so značením výskytu mincí v RIC (R-R5) dnes - po toľkých rokoch? Zrejme to treba brať s rezervou, ale do akej miery?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
V podstatě sis to asi určil správně, přikláním se taky k RIC107 Soluň.... a tečka z toho dělá jakýsi unikát (můžeš mít radost ;-)). Na druhou stranu rozdíly jen v těchto tečkách nehrají,myslím, nějakou roli, pokud jde o cenu. Leda pro někoho, kdo by tyto mince sbíral na co nejvíce variant odlišných právě jen v těchto nuancích. Ale třeba mě někdo opraví.
Na Licinia II. portrétem to je náhodou celkem fajn, tak jak tak se tento typ asi vidí méně.
Registrovaný uživatel
Ďakujem za potvrdenie mojej domnienky a za názor k veci - (mám radosť :))
Ešte by som chcel vedieť, ako je to s tým značením vzácnosti v RIC-u? Ako vieme, katalóg vznikal na začiatku 20. stor. a tvorcovia mali k dispozícii určitý objem numizmatického materiálu, na základe ktorého vznikla akási stupnica výskytu (vzácnosti) značená r1 až r5 (r5=unikát, r4= minca sa vyskytuje do 5 známych exemplárov, r3 do 10 atď...).
Zaujímalo by ma, ako sa na toto hodnotenie pozerá numizmatický svet dnes (keď materiálu rapídne pribudlo)...či sa dá táto stupnica aplikovať aj dnes, prípadne do akej miery?
Registrovaný uživatel
Vzhledem k urbanizaci za poslednich 50+ let a detektorum kovu za poslednich 20 let se objevilo kvanta nalezu, takze i dost vzacnych minci je ted relativne beznych, takze vzacnost v RIC se musi brat s rezervou (respektive o stupen ci dva nize). Objevilo se taky docela dost novych variant, ktere nejsou v RIC vubec. Nekdy existuji specialni seznamy, kde jsou unikatnosti relativne dobre upravovany.

Ja rozlisuji zajimavost spise na typy nez na varianty, kdy typem myslim jiny revers (at uz opisem ci zasadni casti vyobrazeni), do variant zahrnuji ruzne chyby, tecky atd. Mincovny beru neco mezi tim. Kazdy to bude mit asi rozlozene jinak. Treba Gallieny sbiram i na "vyraznejsi" varianty (napr. kdyz v opise je jedno U otocene jako vetsi/mensi). Ale zase takove veci bych nepreplacel, platim jen za kvalitu mince - jsou jich mraky. Sam myslim nejake "unikatni" konstantinovce mam a platil jsem za ne symbolicky (myslim unikatni s nejakym detailem). Nicmene jsou to porad zajimave mince prinejmensim o tu unikatnost.
Registrovaný uživatel
Jeste musim dodat - to, ze za varianty konstantinovcu bych nepreplacel neznamena, ze nejsou lidi, kteri to dokazi docela slusne ohodnotit. Je to opravdu individualni. U nas se ale obecne moc u antickych minci na varianty nehraje. Na jednu stranu je to skoda, nebot je to docela zabava, na druhou stranu to chapu - treba cisarstvi se vetsinou sbira jen na panovniky. Jine je to napr. u bohemiky, kde je dost specialistu.
Registrovaný uživatel
Ďakujem veľmi pekne za vyčerpávajúcu odpoveď.
Moderátor
Ja bych dodal dve veci. Podotykam ale, ze pokud ma nekdo penez a casu tolik, ze s obojim nevi co delat, pak je zbytecne cist dal.
Za prve, ono se na varianty moc nehraje ani ve svete. Bezne bronzove mince konstantinovcu se na zahranicnich salovych aukcich ani neobjevi, pokud nejde o opravdu spickovy stav (pokud mozno s postribrenim) nebo vzacneho panovnika nebo vzacny typ nebo aspon vzacnou mincovnu. Vzacna varianta totiz muze znamenat to, ze je nekde tecka navic oproti naprosto bezne minci. Temer vzdy je tzv. vzacne varianty koupit za stejne nebo jen o trochu vyssi castky nez ty bezne. Mohou jich byt totiz tisice a pochybuju, ze by to slo u jednoho bezneho cisare vsechno sesbirat (ze by takova sbirka byla dost nudna, ted nechavam stranou).
Druha vec je to, co uz nacal Tovy.. ja bych rekl ze s rezervou je jeste eufemismus, jsou znamy pripady R4 typu/variant (ono to totiz neni v RIC uplne konzistentne definovane), ktere se nakonec ukazaly byt v podstate beznymi mincemi. Ono neni nad to, kdyz jako zacatecnik koupite za dvojnasobnou cenu R4 minci, rikate si jaka to byla dobra koupe a z British Musea vam odepisou, ze jich po x nalezech za poslednich 50 let maji par kilo.. :) Samozrejme stejne tak plati, ze par C/S minci jsou ve skutecnosti vzacne, protoze na trhu se moc neobjevuji.
Ty vzacnosti se urcovaly na zaklade vyskytu v nekolika muzejnich sbirkach, coz bylo ne uplne vyhovujici uz v te dobe.. a v dalsich desetiletich bylo nalezu opravdu mnoho.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 28. 5. 2016, 19:35. »
Registrovaný uživatel
Dobrý večer. Poprosím o určení, tohle mé necvičené oko nedá :) 1,73 g, 18 mm.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
claudius II. Ghoticus?
_______________
Registrovaný uživatel
gallienus
Moderátor
Gallienus, antoninian, Obv. GALLIENVS AVG, Rev. AETERNITAS AVG
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Děkuju mockrát, nejblíž jsem našel
http://www.wildwinds.com/coins/ric/gallienus/Goebl_578w.jpg ,
ale úplně ono to nebude..
Registrovaný uživatel
ospravedlnujem sa, bol to len tip podla portretu po nejakom tom pive..
_______________
Registrovaný uživatel
Claudia jsem projel taky a http://www.wildwinds.com/coins/ric/claudius_II/RIC_0016.jpg bych řekl je vizuálně blíž- až na ten opis na líci, ten nesedí..

Ještě jednou dík všem
Moderátor
Je to Gallienus. Muzeme s tim nesouhlasit, muzeme s tim polemizovat, ale to je asi tak vsechno, co se s tim da delat... :)
Registrovaný uživatel
:) Jasně. Podle bust měl ten Claudius II. Gothicus větší nos a jak je ten obraz na minci nezřetelnej, tak taky vypadá dost nosatě.
« Poslední úpravu provedl(a) elsky v 29. 5. 2016, 15:28. »
Registrovaný uživatel
Tenzor, ďakujem aj Vám za názor. R4-ky Constantinovcov, ktoré vlastním, som kúpil v minulosti na burzách za zanedbateľnú cenu (cca 100sk= 3€), takže ani zďaleka nie za dvojnásobnú, spolu s bežnými typmi. To, že sú to R4, vychádza na povrch až teraz, pri podrobnejšom určovaní. Ale samozrejme to, že toho-ktorého typu môžu byť, za tie roky, kvantá, som si vedomý. Chcel som len skrátka vedieť, či značenie v RIC brať v úvahu, alebo nie. :)
Registrovaný uživatel
Stava se nekdy, ze je to se vzacnosti i naopak - ted z hlavy treba takovy Gallienus s reversem VOT X - podle dvou publikaci by mel byt bezny. Za nekolik let jsem ho videl prodavat 2x a pokazde ve spatnem stavu (z toho jednoho se snazim uz rok udat a nikdo ho nechce)
Registrovaný uživatel
Poprosil by som o určenie, koho je toto antoninián, ak to bude ešte možné pravdaže.
Táto oblasť je celkom mimo mňa. Priemer je 19 x 20 mm. Vďaka.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Postumus, revers nejspise VBERITAS AVG
Registrovaný uživatel
Tovy dík. Kurňa pre mňa sú tie tváre všetky rovnaké. :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 107 108 109 110 111 112 113 114 115 ... > »

Sběratel.com » Antické mince » Identifikace a určení antických mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1