Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Identifikace a určení antických mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Identifikace a určení antických mincí

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 128 129 130 131 132 133 134 135 136 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ešte reverz.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Konstantinovce necham na specialisty, ale prvni mince bude nejspise antoninian Tacita PROVID DEORVM
https://www.acsearch.info/search.html?id=2114480
Registrovaný uživatel
Tak ja skúsim od druhej mince:
2.- Constantinus I., AE3, CONSTAN-TINVS AVG, PROVIDEN-TIAE AVGG, SMTSgama, v pravom poli •, mincovňa Thessalonica v rokoch 326-328, RIC VII Thessalonica 153.
http://www.wildwinds.com/coins/ric/constantine/_thessalonica_RIC_VII_153_G.jpg
3.- Valentinianus I., AE3, GLORIA ROMANORVM, v pravom poli R?, mincovňa Siscia, asi RIC IX Siscia 14a typ x.
http://www.wildwinds.com/coins/ric/valentinian_I/_siscia_RIC_014a_x.jpg
4.- Tak isto Valentinianus I., AE3, GLORIA ROMANORVM, v pravom poli hviezda nad F?, vľavo S alebo M?
tiež mincovňa Siscia...
5.- Myslím, že Constantinus II. AE3, CONSTANTINVS IVN NOB C, GLORIA EXERCITVS, mincovňa Nicomedia?
http://www.wildwinds.com/coins/ric/constantine_II/_nicomedia_RIC_vII_189.jpg
6.- Toto je tiež AE3, GLORIA EXERCITVS, akurát, že do úvahy prichádzajú až štyria panovníci: Constantinus I., Constantinus II., Constantius II. a tak trochu aj Constans....mincovňa Siscia.
7.- Constantinus I., AE3, CONSTA-NTINVS AVG, DN CONSTANTINI MAX AVG, VOT XX, BSIS? - Siscia.
8.- Constantius II., AE4, CONSTANTI-VS PF AVG, GLORIA EXERCITVS, SMTSgama, mincovňa Thessalonica v rokoch 337-341, RIC VIII Thessalonica 56.
Registrovaný uživatel
Ďakujem veľmi pekne drkelt a Tovy za určenie. Ešte snáď jedna otázka: sú to všetko bežné mince alebo je tam nejaká hodnotnejšia?
Registrovaný uživatel
...z môjho pohľadu ide o bežné mince v nie najlepších stavoch.
Registrovaný uživatel
Tovy napsal
Konstantinovce necham na specialisty, ale prvni mince bude nejspise antoninian Tacita PROVID DEORVM
https://www.acsearch.info/search.html?id=2114480


Na určování císařů od Claudia Gothica po Floriana je nejlepší tahle stránka:
http://www.ric.mom.fr/en/search/advanced

Narozdíl od Naumannovy aukce uvádí, že je z listopadu až prosince 275 a mincovna není Antiochie, ale Siscia.

http://www.ric.mom.fr/en/coin/3609
Registrovaný uživatel
No,tak to je zaujímavé, lebo na rozdiel od prezentovaných stránok RIC uvádza pri tom Tacitovi ako mincovňu Ticinum - RIC155.
Registrovaný uživatel
Ja nezkoumal detaily, jen legendu reversu. Ty nechavam na vlatnikovi :) Ale tu stranku neznam, dik! Ja vetsinou jedu tyhle mince z XLS co jsou zpracovane podrobne seznamy z http://forumancientcoins.com/dane/. Ten web vypada jak zpracovane ty XLS. Ale take maji chyby. Alespon co se tyka Galliena a treba vzacnosti.
Registrovaný uživatel
Ne tak úplně, mělo by to být zpracování několika velkých nálezů a sbírek museí do databáze. Každá varianta tam má své číslo na rozdíl od RIC. Typy jsou tam celkem podrobně chronologicky rozděleny někdy i na měsíce včetně "issue" a občas i na fáze. Vzácnost je pak zhruba dána počtem zaznamenaných exemplářů, i když u hodně vzácných variant to úplně neplatí, protože zveřejňují i mince ze soukromých sbírek nebo z ebaye a podobně, které jim lidé pošlou. I když je mi jasné, že všechno tam nemusí být dokonale přesně, je to podle mě podrobnější a věrohodnější než RIC tabulky. Jenom škoda, že končí Florianem, hodně lidí by určitě ocenilo i takhle zpracovaného Proba.
Registrovaný uživatel
Duhová patina na stříbrné minci. Vzniká působením ohně (jako třeba na oceli) nebo i za normální teploty?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Často spíš vlivem chemikálií při čištění a konzervaci.
Po působení ohně bývá mince většinou očazená :)
Registrovaný uživatel
Zdravim priatelia.Chcem vas poprosit o cenove zhodnotenie,nasledujucej mince.Dotycny pan pyta za nu min.75€ a chcel by som sa Vas opytat ci v skutocnosti ma tu to cenu,ci je realna alebo prestrelena hmotnosť 4,4 g, 17-18 mm.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Já myslím, že cena je vysoká.
Kvalita mince je dost mizerná.
« Poslední úpravu provedl(a) opal v 4. 11. 2017, 13:52. »
Registrovaný uživatel
opal napsal
Já myslím, že cena je vysoká.
Kvalita mince je dost mizerná.

Dakujem opal,nerad by som bol za sponzorom :)
Registrovaný uživatel
Ona asi neni bezna a v hezkych stavech chodi vysoko (seleukidovci, Soter I.), ale taky se mi ten stav zda spatny
Registrovaný uživatel
Tovy napsal
Ona asi neni bezna a v hezkych stavech chodi vysoko (seleukidovci, Soter I.), ale taky se mi ten stav zda spatny

Ved prave to,ten stav :(
Registrovaný uživatel
jen doplním: ono i u stříbra se občas povede v rámci tzv. ,,ušlechtilé" patiny tj. chloridů Ag pozorovat zmíněný jev. Jedná se přesněji o tzv. interferenci, neboli lom, odraz příp. pohlcení světla v krystalických látkach (podrobněji viz Bragova rovnice) - v tomto případě v povrchové vrstvičce zmíněných oxidačních produktů Ag (chloridy jsou bez přístupu UV čiré, na světle tmavnou). Vrstvička musí být silnější (i když se pohybujeme v řádu nanometrů) vyžaduje to dle podmínek dost času. A tady nastává problém protože najít dnes na trhu minci která neprošla mučením v citronové lázni či jiných zvěrstvech je zkrátka problém a tak o tomto typu patiny bohužel mladší sběratelé kolikrát ani nemohou vědět :)
opal napsal
Duhová patina na stříbrné minci. Vzniká působením ohně (jako třeba na oceli) nebo i za normální teploty?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Díky za vysvětlení. Ty chloridy jsou zajímavé. Takže bych měl mince držet co nejvíce ve tmě. Nebo pod UV filterm :lol:
Že může být duhová patina to vím.
Ale takhle intenzívní? A dá se v tomto případě rozlišit mezi umělou a ušlechtilou?
Registrovaný uživatel
nerad bych tu plevelil téma takže jen odkaz kde to řeší:
https://www.cointalk.com/threads/beware-of-rainbow-toning.261563/
jestli se dá odlišit pokud je vyvinutá v přiměřené míře to netuším, je to běžný chem. proces, třeba by věděl oliver..
Moderátor
chalko napsal
jen doplním: ono i u stříbra se občas povede v rámci tzv. ,,ušlechtilé" patiny tj. chloridů Ag pozorovat zmíněný jev...


opal napsal
Díky za vysvětlení. Ty chloridy jsou zajímavé. Takže bych měl mince...


co pise chalko je pravda, pouze doplnim, ze to muze udelat jakakoliv patina, ktera se zacina formovat a tvori tenkou vrstvu (takze napr. i "cervene" skvrny na zlate mohou byt pri okrajich modre apod. - roli nehraje z ceho latka je chemicky, ale jak silna je vrstva - viz napr. mastne skvrny na vode, ktere pak hraji vsemi barvami). je to dukaz nabihajici patiny a pokud se objevi rychle a rychle se meni (v radu tydnu a mesicu), indikuje to pruser.

na chloridech nic zajimaveho neni. ma je "kazda druha" stribrna mince. tvori se vsude, kde je stribro vysoke ryzosti a jednoduse receno zadny jiny kov, ktery by se oxidoval snaze (coz je obvykle med). optimisticti vseznalci a cistici pak takove mince naprosto zbytecne trapi citrony, spenaty, kyselinou citronovou a vytvari tim takove to panoptikum mincovnich mrzacku, ktere lze treba shlednout na aukru a dalsich webech. to jsou ty mince, co se lesknou jak "psi koule" nebo se vam lamou mezi prsty. o tom vsem uz se tu psalo mnohokrat.

duhova patina je uslechtila v pripade, je-li casove stabilni, tj. drzi-li se stejna (beze zmeny) alespon po nekolik let, ale to jeste neznamena, ze je stara a puvodni. velmi casto spise ne, protoze aby po tisicileti nebo staleti nabehla patinka jen takhle do duhy, musela by byt mince ulozena v opravdu dost inertnim prostredi. nerikam, ze to neni mozne, ale rikam, ze pravdepodobnost je velmi mala. pokud nemate doklad, ze ta mince je v nejake sbirce aspon 60-80 let, blizi se ta pravdepodobnost, ze je patina puvodni, limitne nule. uz jen z toho principu, ze vetsina minci na trhu je proste z nalezu.

minci s duhovou patinou, jejiz historii neznate, vzdy kontrolujte alespon po mesici v prubehu alespon 2-3 let, je mozne, ze ji vykouzlil nejaky matlal a po par tydnech ci mesicich zacne divocet. neprijemne.

verit dneska v puvodni patinu je trosku optimismus a uprimne 85-90 % minci "s rodokmenem a ze starych sbirek", o nichz se veri, ze maji patinu puvodni, prosla cistenim nekdy na prelomu 19. a 20. stoleti, prip. za prvni republiky. ty mince mely to stesti, ze nebyly az tak moc zasazene a tudiz byly relativne dobre cistene (ne az na krev, jak se dnes s oblibou cini) a po par letech ci desitkach let si prosly obvykle podobnou duhovou a nasledne pak i nejakou tmavsi decentnejsi patinou. sve samozrejme hralo za obdobi tech cca 100 let mnohe (zpusob a lokalita ulozeni apod.).

snaha dnes vykouzlit okamzite na mincich patinu, jaka se bezne tvori desetileti ci stoleti je bezna a svym zpusobem pochopitelna, protoze se "jedna o prachy". kdyz uz nekdo zbastli cisteni, chce to zakryt. kdyz uz nekdo chce prodat mince, chce za ne dostat co nejvic. no a protoze patina je dulezita a rozhoduji pro mnoho zajemcu napric obdobimi, tak to vede ke snaham ji napodobit. jsou vysledky, ktere oko potesi, jsou vysledky, nad kterymi oko zaplace. kdo nema cit na cisteni, obvykle stezi projevi cit u patinace. vysledky pak take zname (ostatne vetsina z vlastni zkusenosti, protoze "kdo rika, ze nikdy nepatinoval, ten patinuje porad" :P).

slozeni patiny by samozrejme odhalit slo a slo by tak obvykle i poznat, jak vznikala. jenze je to drahe a pomerne narocne a za dane situace "je uz zajic v pytli koupen" a tezko se s tim pak neco delat da.

shrnuto a podtrzeno. lidi, mejte svuj rozum co se tyce usudku. nerikam, ze poucky nasich kolegu dedulu jsou spatne a nemame se jimi ridit, ale ruku na srdce, jaky byl bezny osud nalezu minci pred 100 roky a jaky je dnes? doba je jina a vnimani veci, ktere nemuzeme zmenit, musime preklasifikovat. vydavat neumerne prostredky na minci, ktera ma mozna pravou patinu je dnes ve vetsine pripadu jen posetilost a trvani si na necem, co uz neexistuje (to je jako kdyz pujdete s dvourucakem rubat teroristy - i kdyz efekt by to melo uzasnej). uprimne si radeji koupim decentne vycistenou minci bez patiny nez minci, ktera ma pravou patinu na 10 nebo mozna 20 %. u obojiho nevite, co vam na te minci "vykvete" za 5-10 let (nebo nekomu, kdo ji bude mit po vas). v dobrem i spatnem slova smyslu. kde nemam jistotu 100 %, chovam se tak, ze patina puvodni proste neni a neplatim za ni. ve vic jak 90 % se nespletu, to je dobry skore (byt smutny), ne?
Registrovaný uživatel
Hezky napsano.

Ja jen dodam - kdyz jsem zacinal s mincemi, jeden starsi sberatel mi rikal, ze sbira antiku v bronzu, protoze se mnohem hure padela a to mimo jine i kvuli patine. Ja mu veril. Ale dnes po par letech musim rici, ze je to naopak. Padelat stribrnou minci je sice technologicky snazsi, ale pokud vite, na co koukat, tak naprostou vetsinu padelku poznate hned (nebo je zaradite do skupiny podezdrele a to bych stejne nekoupil). A to i padelana patina na stribrnych mincich je docela dobre urcitelna. Ale u bronzu - v posledni dobe jsem videl spoustu minci, ktere na prvni pohled vypadaly skvele s dokonalou origo patinou. Ale po prozkoumani jsem zjistil, ze byly profesionalne doryvane. To znamena, ze musely byt i prepatinovane. Proto dokonalym mincim, pokud nebyly ve starych sbirkach (nebo treba opravdu z dobreho zdroje), moc verit nelze a tak k mincim pristupuji.
Moderátor
William napsal
Tovy napsal
Ona asi neni bezna a v hezkych stavech chodi vysoko (seleukidovci, Soter I.), ale taky se mi ten stav zda spatny

Ved prave to,ten stav :(


No jak psal Tovy, uplne bezna neni, takze bych skoro rekl cena odpovidajici stavu, pokud k ni nebude jeste postovne.. samozrejme je mozne si koupit konvolut minci v podobnem stavu pod 5 EUR/kus a hledat.. :)
Registrovaný uživatel
Díky za podrobné vysvětlení patiny.
K tomu bronzu. Před pár dny jsem "odborně nastudoval" leštění a tvorbu patiny. Na bronzové soše :mrgreen: A opravdu není potřeba 1 000 let.
Moderátor
1000 let potřeba není, ale bronz a stříbro je "trošičku" rozdíl.
Stejně tak napříkklad oxidace mincí nalepených na sobě v půdě a oxidace mince uložené ve sbírce různými způsoby.
Registrovaný uživatel
Tahle mince mi přijde nějak čištěná se zbytky původního povrchu v rámečku.
Nebo se pletu?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 128 129 130 131 132 133 134 135 136 ... > »

Sběratel.com » Antické mince » Identifikace a určení antických mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1