Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Světová papírová platidla » Indické rupie

Vykupminci.cz
Numisargo

Indické rupie

Moderátoři: numpszi, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Indická národná banka bola za posledných pár rokov nútená trikrát sťahovať platné bankovky z obehu pre chybnú tlač !

Jedná sa o nočnú moru tlačiarenských spoločností: prehliadnuť len jeden maličký detail a ste v kaši s celým nákladom. Pokiaľ ide o indické bankovky z tlačiarne Security Paper Mill (SPM) so sídlom v Hoshangabade, tak rozmery problému sú oveľa väčšie. Tá vyprodukovala milióny chybných bankoviek. Podľa dobre informovaných zdrojov, 30.000 bankoviek v nominálnej hodnote 1000 rupií a 80.000 bankoviek 500 rupií, ktoré sa už dostali do obehu.

SPM prijal patričné opatrenia a vyhodil dvoch členov výkonnej rady. Avšak, incident spôsobil znepokojenie medzi politikmi a paniku medzi občanmi s ohľadom na skutočnosť, že bankovky sú bezcenné a musia byť teraz stiahnuté z obehu. Postrádajú ochranný prúžok, ktorý je určený na ochranu bankovky pred falšovateľmi. Dokonca Indovia vymysleli oficiálny termín pre tieto bankovky: FICN alebo Fake Indian Currency Note.

Hoci zatiaľ sa po tomto poslednom incidente neobjavili žiadne falzifikáty, nedostatok kontroly je zarážajúci - a to nielen na strane tlačiarne bankoviek. Človek sa čuduje, prečo štát poverí tlačou bankoviek podnik, ktorý spôsobil rozruch už v roku 2012. Vtedy bankovky síce obsahovali všetky potrebné bezpečnostné prvky, ale tie neboli indické, ale arabské, čo viedlo medzi ľuďmi k panike a k obavám o národnú bezpečnosť.

Len o dva roky neskôr, indická vláda bola konfrontovaná s ďalšou finančne nákladnou situáciou. Po personálnych výmenách trvalo niekoľko mesiacov kým si uvedomili, že bankovky vyrobené do tohto obdobia stále niesli podpis vtedy už bývalého šéfa národnej banky a tak muselo byť skartovaných celkom 146 miliónov bankoviek. Vznikla tým finančná škoda vo výške 5,1 milióna eur. Aj keď došlo k tejto udalosti začiatkom roku 2014, široká verejnosť bola informovaná až na konci roka 2015.

Po týchto udalostiach bola výroba bankoviek dočasne presunutá do Talianska a premiér Narenda Modi plánoval získať dôveru obyvateľov v domácu menu. V súčasnostnej dobe sú bankovky opätovne produkované v Indii.

Zdroj:Times of India of January 8, 2016
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
to není nic neobvyklého, žil jsem v Indii dlouho a při přístupu indů k práci se není co divit. Vzpomínám, když jsme tam měli vyrábět dřevěné parkety. Každá parketa byla jinak veliká.... Když jsme jim zadali vyřezávat dřevěné hračky podle vzoru, kde slon na kolečkách měl být 10x15 cm, oni vyrobili slony od 3 cm do 40 cm.
Takže na nějakou přesnost u bankovek se nedá moc spoléhat. V oběhu jsou pravé bankovky, které vypadají jak padělky. Prostě na obdélníkovém papíru je bankovka posunutá o 3 cm vlevo a na pravém okraji vyčuhuje 2cm kus jiné bankovky. V indickém pojetí je ta bankovka platná. Naštěstí životnost indických bankovek není moc dlouhá, vzhledem ke způsobu jak se s nimi zachází. Mnoho chudých lidí, kteří žijí na ulici používá místo peněženky vlastní konečník, kam bankovky zastrčí srolované do ruličky, případně několikrát přeložené.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Světová papírová platidla » Indické rupie

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1