Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Jak hodnotit zachovalost bankovek (aneb rozdíl mezi UNC a UNC)

Vykupminci.cz
Numisargo

Jak hodnotit zachovalost bankovek (aneb rozdíl mezi UNC a UNC)

Moderátoři: smith, Tomako.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
A zrejme som sa trochu viacej rozpýsal, ako pozerám vyššie :oops: :oops: :oops:
Moderátor
Miciko, díky za zajímavý příspěvek - reakce k některým částem:
1) Kohout, Klim, Holna... jsou sice "největší", "nejzkušenější", ale jsou to taky JEN lidi a ne stroje, takže hodnotí subjektivně (možná s větším citem, že si "grading" nosí v hlavě). Nicméně jsou i obchodníci, tj. pokud prodávají bankovku, je to 2- pokud by tu samou kupovali, je to 3+ (každý obchodník chválí své zboží, to není nic nenormálního).

S těmi krítérii "starého sběratele" - není to špatné - má to svou logiku a odůvodnění - jak to pokračuje dál?

Se stavem čs bankovek - ono mě překvapuje obecně, že např. kolkované bankovky jsou UNC - kolkovali to lidi, v bankovkách "listovali" prsty a rukama... (jestli jste to někdy viděli buď v TV nebo na fotkách, nijak se s novýma bankovkama nemazlili).
Moderátor
rozepsal jsi se :) ale dobře, když je to k věci ;) tak ještě dodatečná reakce k dalšímu příspěvku - vím, že se tradovalo, že starší sběratelé z ČNS chodili pro bankovky do sbírek přímo do banky a nechali si vyndat bankovky z prostřed balíčku, tak aby byly skutečně co nejlepší. Ale teď (když je tam železnej proužek a nad tím je bankovka téměř vždy s jemným prohybem vzniklým při řezání) už to asi tak jednoduchý neni. V zahraničí (Asie) zas přímo banka secvakává bankovky svorko, takže nejlepší co jde dostat je intaktní stav s dvěma dírama.

Jak jsem už zmiňoval dříve - "zlatý trojky" :)
Registrovaný uživatel
Jak tedy označit toto?!?
Sice má dírky(tedy stav cca 3), ale je přímo z tiskárny/banky - tedy sta UNC...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Z predajcami je to tak. Súhlasím. Sám som si to vyskúšal. Skôr mi išlo o to rozdielbe hodnotenie.
A kolkovanie samo o sebe je zaujímavé. Raz som sa stretol z výrazom bankový ohyb a nie prehyb. Dodnes mi ho presne nikto nevysvetli, o aký stav by sa jednalo. Či UNC alebo aUNC a pod. Vznikol pri kolkovaní a bankovky boli v balíčkoch stiahnuté gumičkou a pod. Takže stredom boli viac ohnuté a nechaté tak. Časom sa to ukázalo. A bankovky napr. zo SŠ hlavne perf. 100 Ks specimen kolok sú UNC. A boli brané do rúk dvakrát. Raz pri kolkovaní, ak bolo ručné a raz pri perforovaní. A sú bez poškodenia. Škoda, že sa snami už nebaví Gordot, zrejme by nám niečo poučné napísal. Alebo aspoň niekto starší, čo pri tom možno pracoval.
Registrovaný uživatel
Miciko napsal
Škoda, že sa snami už nebaví Gordot, zrejme by nám niečo poučné napísal. Alebo aspoň niekto starší, čo pri tom možno pracoval.


Na základe toho ako hodnotí gordot stav bankoviek, ktoré sám ponúka vo svojich aukciách je len na prospech veci, ža sa k hodnoteniu stavu bankoviek nevyjadruje. Bolo by to viac na škodu ako na prospech veci.
Registrovaný uživatel
Hodnotí ako obchodník. Určite má iné hodnotenia pre svoje kusy v zbierke. Ja som mal skôr na mysli niečo ohľadom kolkovania a perforovania. ;)
Registrovaný uživatel
Keby boly ku každej aukcii na aukre pridané takéto fotky, tak by hodnotenie (nie popis) stavu bankovky nebolo pre kupujúceho až tak podstatné
http://aukro.cz/500sk-a2006-r-slovenska-republika-i1472696590.html
Registrovaný uživatel
Miciko napsal
Hodnotí ako obchodník. Určite má iné hodnotenia pre svoje kusy v zbierke.


Vidíš Micko - a práve to je problém. Ak by sa každý vedel k hodnoteniu bankoviek postaviť sebakriticky a objektívne tak by nevznikali problémy. Takže problém nie je v stupniciach zachovalosti, ale v ľuďoch.
« Poslední úpravu provedl(a) Brett v 23. 2. 2011, 20:52. »
Registrovaný uživatel
Možno aj v stupnici. Nakoniec by asi aj tá naša mal mať 70 bodov a dalo by sa hodnotiť. Ale aj ľudia. Od obchodníka z Brna som kúpil v aukcii bankovku stav 0 a je tam prehyb, dobre vylisovaný, takže je to 1-ka. Zaujímalo by ma, kto hodnotil stav. Či len usporiadateľ. Od obchodníka z Prahy som kúpil v stave 1+ a má 4 zvislé prehyby a zrejme je aj žehlená. A mohol by som pokračovať. :(
Registrovaný uživatel
Micko - zaujíma Ťa gordotov názor na hodnotenie stavu/zachovalosti bankoviek. Tu máš dva príklady. Na obrázku: 100/1931 - hodnotená ako N (pozri hlavne pravé rohy bankovky. Horný aj spodný)
Tu máš hodnotenie 1000/1932 hodnotí ako stav 1- (bankovka okrem iného preložená do kríža) http://aukro.cz/ceskoslovensko-1000-kc-1932-serie-a-stav-1-i1412582335.html

A Teba zaujíma názor takéhoto "odborníka"

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Tak si udělám trošku promo :)) jen jestli to dělám taky dobře :))

http://aukro.cz/nemecko-2x-50-rm-1933-valecna-postupka-i1472396693.html

Mimochodem - občas mi někdo napíše, že ho překvapil stav bankovky, kterou mu pošlu - že vypadá líp než na fotce (tak to potěší).
Moderátor
Mimochodem - občas mi přijde tak "dokonale" zabalená bankovka, že když už se mi to podaří rozlepit/rozbalit/roztrhat je z UNC pěkná 1+ :/
Registrovaný uživatel
Vidím Brett, že si proti nemu dosť zaujatý. Z jeho hodnotením mám tiež osobné skúsenosti a nechcem ich tu rozpytvávať. To by sa to tu zachvíľu zvrhlo mimo danej témy. A balenie majú niektorý excelentné. Ani najostrjším nožom v dome neviem bankovku bez poškodenia z pod toľkých lepiacich pások dostať...
Registrovaný uživatel
Micko- keby si napísal, že ho nemám rád, alebo že ho nemám v obľube tak to by som bral. Ale zaujatý je podľa mňa človek, ktorý si nevie relevantne zdôvodniť svoje názory, alebo nevie nejakým spôsobom popísať svoje dôvody ktoré ho viedli ku kritike.
Ale nechajme to tak. Nech si robí svoje obchody a píše svoje publikácie a vrátme sa k téme a tá nie je Mgr. Vít Karasiewicz
« Poslední úpravu provedl(a) Brett v 23. 2. 2011, 21:50. »
Moderátor
já ji takhle jednou vyndal (celkem ještě intaktní), pak se zachytila zespoda o kus izolepy (kterou to bylo všechno omotané), takže kus papíru v háji a pak mi po bankovce ještě přeběh kocour (to už bylo stejně jedno). naštěstí to nebylo nic drahého (ale stejně to nas...)
Registrovaný uživatel
acme2000 napsal
já ji takhle jednou vyndal (celkem ještě intaktní), pak se zachytila zespoda o kus izolepy (kterou to bylo všechno omotané), takže kus papíru v háji a pak mi po bankovce ještě přeběh kocour (to už bylo stejně jedno). naštěstí to nebylo nic drahého (ale stejně to nas...)


Koikovi zožrali hmyzáky 10/1919 a prežil to ;)
Registrovaný uživatel
Přidám svých pár trošek do mlýna:

Je jedno, jaká se používá stupnice, jen je třeba ji dodržovat. Jestliže je u nás zvykem používat řadu N-0-1-2-3-šrot, kde každý stupeň je definovaný v Bajerovi, tak potom "jeden tenký přehyb viditelný vlastně jenom proti světlu" je stav 1. Bankovka "jako nová, lehce přeložená do kříže, jinak N" je stav 2. Atd.

Prodávající stavy vylepšují, kupující jsou samozřejmě kritičtější. Tak to bylo a bude. Čemu ale to zmatení pojmů vadí, jsou ceny. Vezměte si, jak je starý poslední Bajer. Ceny tam uváděné jsou ve stavech N-1-3. Příklad: 500/1942, I. vydání: 6.000 - 1.000 - 200. Jeden svislý neznatelný přehyb je podle mého i podle Bajera stav 1. Viděli jste tuhle bankovku v tomto stavu v poslední době za 1.000 korun? Klidně i v nabídce nějakého obchodníka (nemusí být Aukro). Ne, protože je to přece "skoro N" a to je - jak známo - za 6.000.

Problém s tou rozsáhlou stupnicí není podle mně ani tak v tom, že je tam spousta typů UNC, ale že aUNC je v nich něco úplně jiného, než si pod tím představujeme my. Jak byste popsali stav 0? Přehnutý (nikoliv ohnutý) růžek v délce cca 1 cm - stav 0 nebo 1?
Registrovaný uživatel
Brett, vidíš to, a už sme pri tom. Ja by som slovo zaujatý definoval inak.... Takže sa nevieme zhodnúť ani mi dvaja. Nieto ešte tisícka zberateľov na stave UNC. :D
Moderátor
majkl napsal
Čemu ale to zmatení pojmů vadí, jsou ceny. Vezměte si, jak je starý poslední Bajer. Ceny tam uváděné jsou ve stavech N-1-3. Příklad: 500/1942, I. vydání: 6.000 - 1.000 - 200. Jeden svislý neznatelný přehyb je podle mého i podle Bajera stav 1. Viděli jste tuhle bankovku v tomto stavu v poslední době za 1.000 korun? Klidně i v nabídce nějakého obchodníka (nemusí být Aukro). Ne, protože je to přece "skoro N" a to je - jak známo - za 6.000.


S touhle částí naprosto souhlasím. Dobrý postřeh! A z vlastní zkušenosti potvrzuji, že právě u známějších obchodníků a firem je zmíněné dobře patrné ("vždyť je ten přehyb skoro nezřetelný, tak je to tedy skoro UNC").
Registrovaný uživatel
no rozdíl je propastný, lepší 1 by mohla stát je 1200-1300, ale horší skoro UNC může stát 5000-5500...
tedy ale pouze když to prodávají, ale při níkupu je to jednička a protože musí myslet na maržim dá ve výkupu v lepším případě(!) 700-800Kč(ale častěji méně, klidně kolem 500Kč) a tomu se potom říká jistota desetinásobku(jiný říká přiměřený zisk?!)
To je bohužel nechutná realita u nás... :(
Moderátor
já se až musím občas pousmát, když pak vidím ty alba plná předražených ležáků (např. s některými bankovkami u "sběratelů" na Hlavním nádraží v nabídkových albech setkávám co tam chodím a oni se tváří, že je to přece obvyklá cena a podivují se, že to nikdo nechce)
Registrovaný uživatel
zdravim,
muj nazor takovej , ze plno z vas prodava na aukru a plno z vas chce prodat a samozrejme videlat!! , a plno z vas je velmi zkusenych sberatelu , takze ja jako zacatecnik ,kdyz vidim vasi uzivatelskou kartu tak si myslim ze je vse ok,ze se nemuze nic stat a doufam ze bankovka v popisu odpovida,ale nikdo nejsme neomylni a taky se muzete zmylit , Tak co potom ?
kdyz se zmylite Vy jako profik a co potom ja jako zacatecnik ??
Ja Bohuzel nemohu potom oponovat Vam jako sberatelum na urovni , myslim si ze kdybych se posleze ozval, Tak chybu svedete na toho zavatecnika, ze jsem treba spatne otevrel obalku apod.
ruku na srdce , priznate chybu ????????
Registrovaný uživatel
doufam ze jsem se nikoho z vas nejak nedotknul ??, to bych nerad , myslel jsem do v dobrym ...
S pozdravem Mike
Moderátor
mike > jo, v pohodě, rozumím příspěvku.

ono je to vždycky o dohodě - když je vůle tj. někomu se něco nezdá tak kontaktuje prodejce a je snaha řešit, event. když byste vystavil třeba aukci s něčím, co je zavádějící (lidi např. uvedou, že je bankovka neperforovaná a přitom je perforovaná třemi drobnými otvory) a na podnět popis aukce upravíte - je to všechno OK.
Bohužel, někdy vůle není (ať už u kupujícího či u prodejce) a konstruktivní diskuse je ta tam ...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2 3 4 5 > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Jak hodnotit zachovalost bankovek (aneb rozdíl mezi UNC a UNC)

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1