Jak ma vypadat solidni obchodnik a kdo je prekupnik?
Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela.
| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#1 8. 1. 2008, 12:26
|
|
|
Administrátor
|
Prosim o Vase nazory na toto tema.
|
|
#2 8. 1. 2008, 12:29
|
|
|
Administrátor
|
Jak se ma zachovat obchodnik, ktery nevedomky proda padelek? - i to se nekdy muze stat - napalil Vas nekdo nekdy?
|
|
#3 8. 1. 2008, 12:30
|
|
|
Administrátor
|
Jsou prodejci na internetovych aukci obchodnici nebo se to da spise srovnavat s prodejem stolaru na burzach?
|
|
#4 8. 1. 2008, 12:33
|
|
|
Administrátor
|
Je lepsi Vasi aukci smazat, kdyz dojde k jakemukoliv zpochybneni nebo trvat na svem i kdyz je evidentne videt chyba a nedostatek, ktery se musi vyresit?
|
|
#5 8. 1. 2008, 12:35
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Čec 2007
|
solidny obchodnik? ochotny odpovedat aj na trivialne otazky amatera
,dobra komunikacia ,pri probleme vyjst v ustrety... inak myslim ze rozdiel medzi tymi dvoma je akurat tak v cene aj prekupnik moze byt solidny predajca ktoreho obchod bavi..._______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
|
#6 8. 1. 2008, 13:26
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Ún 2007
|
Pokud by prodal padělek, bez upozornění že je to padělek a zjistil bych to, jako kupující, tak bych pochopitelně požadoval částku zpět. Pokud by částku vědomě nevrátil a nechtěl vrátit, budu se snažit veřejně poškodit jeho obchodní jméno upozorněním na tento případ, aby si ostatní již dávali pozor a neopakovalo se to. To bych udělal být laikem. Mě nikdo ještě zatím nenapálil, na to jsem moc obezřetný a kdybych kupoval minci u které by stálo za to na ni vyrobit padělek, tak bych vyžadoval doklad o tom, že tomu tak skutečně je - že je pravá.
Ale takových mincí je málo co stojí za to padělat, takže když se něco vzácného ukáže, tak je třeba si dávat pozor, raději vůbec nekupovat bez ověření - viz. třeba ten dnešní 25 haléř 1932... nemá certifikát - nashledanou... Pokud obchodník prodá padělek a neupozorní na to, že je to padělek, není to dobrý obchodník - má zjistit původ předmětu - pokud si sám není jistý - pokud tedy nechce záměrně poškodit kupující. Má prodávat to, čemu rozumí, ne to, čemu nerozumí. Obhajoba typu "já jsem nevěděl, protože tomu nerozumím" mi nepřipadá korektní - kdykoliv se může zeptat na internetu odborníka, nebo si zajít do numismatického obchodu. Pokud byl upozorněn a obchod již proběhl, měl by vrátit zpět peníze. Samozřejmě pochybné aukce mazat, to je jasné. V obchodě taky nenechávájí prodávat zkažené mléko, po tom co zjistí, že je zkažené ![]() _______________ |
|
#7 8. 1. 2008, 14:17
|
|
|
Administrátor
|
Ale co kdyz se dnes padelaji i bezne mince v radech par stovek korun? Poznas takovy padelek? U znamek je to hodne velky problem. Existuji znalci, kteri oznacuji falesne znamky jako prave a prostrednictvim obchodniku je prodavaji. To je takovej bordel, ze by se z toho jeden zblaznil. Clovek nebo ten kdo to koupi vidi znacku znalce a veri, ze znamka prava je, ale casem se treba dozvi, ze se jedna o padelek. dnes se nemuzete spolehnout ani na znalce... Tedy u znamek. To je pripad, ktery se me netyka ja jen co tak sleduji z posledni doby - jedna z nejvetsich afer.
Pochybne aukce - muze se jednat o kvalitni zalezitost - nic zkazeneho jen to potrebujes dokazat. :-), ze prodavas kvalitni zbozi - jenze to se nekdy v tom mnozstvi tezko dokazuje takze nakonec je nejlepsi reseni sbirku rozcupovat a prodat zvlast coz je nekdy velka skoda... « Poslední úpravu provedl(a) Zdenek Jindra v 8. 1. 2008, 14:46. » |
|
#8 8. 1. 2008, 15:34
|
|
Moderátor
|
Mno jo... Ty jsi zvyklý u známek na ledacos, ale takhle vyrazit si jen tak minci, to není sranda
U mého období něco padělat, by byl kumšt nejvyššího kalibru. Kdyby někdo udělal odražek mince z r. 1800, tak to inhed poznáš podle písmen, opisů, materiálu, váhy, rozměrů, kvality obrazu, rozmazanosti reliéfu a detailů, odlišností... jen se koukneš a vidíš... A mince za pár stovek Ti padělat nikdo nebude, protože to je neuvěřitelná práce... ty ražby jsou tak specifické, že to už nikdy nikdo přesně nenapodobí.Jasně, vzácné mince ČSR se padělají často, ale to bych vyřešil jednoduše - prostě si tu minci nekoupím, když nemám jistotu. Tak to bych raději doporučil, aby ta osoba začala sbírat jiné mincovní období. Vždyť je tolik nádherných ražeb, není se třeba motat ve změti českých padělků. Ty jsi zvyklý na známky - ale u mince to je jiné - tu si můžeš pěkně potěžkat, ošahat, prohlédnout detaily ze všech stran a úhlů, zvážit... všechno možné. A když už mince znáš jak boty a víš jak vypadají a už jednoduše poznáš originál/padělek... Není to tak těžký jak to vypadá... ![]() _______________ |
|
#9 8. 1. 2008, 15:40
|
|
|
Administrátor
|
Tak to mate jako numismatici opravdu lepsi :-). Pokud to tak je. Ja jsem cetl clanek od p, Benese v novem cisle Mince a Bankovky a ten tvrdil, ze v numismatice je vetsi bordel nez ve filatelii. Tak nevim co si to vymyslel, kdyz je to tak jednoduche. Urcit padelek :-).
|
|
#10 8. 1. 2008, 15:51
|
|
Moderátor
|
A zase naopak já si myslím, že ve filatelii to máte horší
Vy si známku nemůžete třeba zvážit... ![]() Záleží v jakém prostředí se ten pán pohybuje, jestli je zvyklý na jiné mince, jiné poměry, obchody, nebo jiné období... Hlavně říkám jak to vidím já, vůbec mě neber vážně, to jsou jen moje úvahy... ![]() Fakt špičkový padělek mince se vyplatí dělat, pokud je to mince několika tisícové hodnoty - nejvíce české, pak třeba římské, atd... ale ani jedno nesbírám, tak se s nimi nesetkávám. Pokud je ale mince za pár stovek, tak tam žádný padělek "k nerozeznání" nevymyslíš a po bližším ohledání jej ihned odhalíš.. tím myslím nás, běžné smrtelníky, co si kupujeme mince za několik stovek či tisícovek a ne desetitisícovek a stotisícovek teda, alespoň já, nevím jak ostatní... ![]() _______________ |
|
#11 8. 1. 2008, 16:06
|
|
|
Administrátor
|
Znamka jako prava se pozna i podle papiru takze meri se papir a vazi se :-). Oba obory maji sve pro a proti, ale myslim si, ze tech padelku a podvodu se u numismatiku deje vice - alespon co tak sleduju aukro tak tech podvodu tam mate vic :-).
|
|
#12 8. 1. 2008, 16:31
|
|
Moderátor
|
Ale to jsou zatím všechno takové mouchy co jdou snadno odhalit podle oka...
To ne... se kouknu... a vidím Víš co jako.... pohoda ne ![]() _______________ |
|
#13 8. 1. 2008, 16:31
|
|
Moderátor
|
heh_______________ |
|
#14 8. 1. 2008, 17:01
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Čen 2007
|
Četl jsem článek pracovníka British Museum (kustod sbírky řeckých mincí), že bez nálezových okolností není jednoznačně schopen posoudit zda je mince pravá nebo ne (pochopitelně se to týká řeckých ražeb). To je již samo o sobě dost šokující informace o možnosti výskytu padělků.
Obchodník s mincemi a nejenom s nimi musí být především doůvěryhodný... rád odpovídá i na banální otázky a poradí například čím začít - nevnucuje "rarity" při první návštěvě atd. Mimochodem filatelisté mají i tu výhodu, že znalec např. již zmiňovaný pan Beneš má právo označit falešnou známku razítkem. To u mincí - možná bohužel - nelze. Zajímavé by bylo například kontramarkování (COPY, FAKE atd.). Mimochodem článek pana Beneše je velmi zajímavý i pro numismatiky, ikdyž je psán profesionálním filatelistou pro NEnumismatiky. ![]() _______________ Pecunia non olet « Poslední úpravu provedl(a) nerva81 v 8. 1. 2008, 17:05. » |
|
#15 8. 1. 2008, 19:14
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Dub 2007
|
Solidní obchodík vs. překupník
Solidní obchodník narozdíl od překupníka, napíše na rovinu v jakém je mince stavu, nesnaží se jí vylepšovat leštěním, nedělá RRRRRRRR z obyčejných mincí, nedělá mu problém na všechno obpovědět a hlavně se z mince nesnaží vytřískat co nejvíc.... a hlavně, neprodává každou bruhou minci ve stavu 0/0 (podle kritérií podle kterých by se to mělo hodnotit je prakticky nemožné mít minci ve stavu 0/0 - pokud není ze sady)... a ještě by se určitě našly další rozdíly. Jinak jsem tak o tom přemýšlel a musím se přiznat, že někdy se chovám i trochu jako překupník... ale zase nadruhou stanu, všech peníze které vydělám na mincí vrátim zase do mincí.... Ještě k těm padělkům... kdybych to o té minci věděl, napíšu to do inzerátu tudíš bych ani nekoukal na nějakou katalogovou cenu a nechal tomu volný průběh, ať trh sám určí cenu. Pokud bych nevěděl, že je to padělek... tak nevim co bych dělal, ale taková situace zřejmě nenastane - nemam se tak dobře abych nakupoval mince u kterých se vyrábějí padělky. Jinak pokud bych měl na druhou stanu kupovet nějakou takovou minci, tak bych požadoval potrzení od odborníka. _______________ Správný numismatik neprodává mince pro zisk, ale proto aby mohl koupit nějaké další do své sbírky. http://www.opel-omega.wz.cz « Poslední úpravu provedl(a) opelomega36 v 8. 1. 2008, 19:18. » |
|
#16 8. 1. 2008, 19:23
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Zář 2007
|
obchodník - Jak má vypadat solidní obchodník snad ví asi každý z nás (být čestný, uznat svou chybu, komunikovat atd.).
Překupník - na internetových aukcích se dá poznat (pokud člověk sleduje všechny aukce v jeho sekci a má alespoň nějakou paměť). Také bych řekl, že překupníci většinou dávají vysokou cenu, která pak přesahuje cenu katalogovo, nebo se blíží k ceně katalogové. stejně je to obtížné poznat překupníka a obchodníka a hrají zde hlavní roli zkušenosti. ![]() _______________ na té fotce nejsem já |
|
#17 8. 1. 2008, 22:23
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Říj 2007
|
Už se mi podařilo koupit novoražbu(zní to líp) a nebylo na to v aukci upozorněno, jednalo se o pamětní českou stříbrnou minci, na fotce z aukce nešlo rozpoznat, a je v originálu i s cenou (zcela jinou)ještě od krám.obchodníka.
Mám za to,že si prodávající,není ani vědom,co mi vlastně prodal a ze sklamání nemám ani chuť to dále s ním řešit. Každopádně překupník je ten,co prodává ve skutečnosti nižší kvalitu zboží oproti té kvalitě,kterou vám nabízí. |
|
#18 8. 1. 2008, 22:41
|
|
|
Moderátor
|
Michaela: Co to bylo za minci ?
|
|
#19 8. 1. 2008, 23:00
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Říj 2007
|
Byla to 10 kč 1955,už si se z novoražbou této mince setkal numismat?
Já poprvé a i laik v porovnání s jinými pam.mincemi pozná rozdíl. Jen doufám,že je již aukce v archivu,veřím,že to od prodejce nebylo úmyslné,má na sebe jen samou chválu,nechtěla bych mu pokazit reputaci. |
|
#20 8. 1. 2008, 23:09
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Říj 2006
|
Čo sa týka vedomého falšovania mincí začína to byť celosvetový problém.
Môžem však povedať ,že zhruba do 3-4r. budú doriešené technické prístroje na kontrolu pravosti mincí a bude jedno či je len pretavená zo starého materiálu. Niečo podobné prebiehalo pri predaji diamatov,ktoré sa nahrádzali moisanitom. Apropó odhad v česku medzi rokom 1992-1999 sa predalo cca.1/3 moisanitov ako diamatov,žial zúčastnili sa na tom klamaní aj niektorí odborníci z odboru Gemológie a to už je špatné. Dnes sú už dokonalé rozpoznávacie prístroje aj zmenila sa trochu ku lepšiemu doba. Mne zdostupných informácií určite aj numimatikom zberateľom svitá na lepšie časi ohľadom nákupu drahších mincičiek. ![]() |
|
#21 8. 1. 2008, 23:21
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Čec 2007
|
tomu sa nechce verit...ved to je minca za par doslova par korun...za kilecko... mohla by si sem hodit foto....proste to nechapem ![]() _______________ ... Som tu deň a noc ... Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď http://sered-city.blogspot.com |
|
#22 8. 1. 2008, 23:26
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Říj 2006
|
ospravedlňujem sa za "časi"
ale časy sú už lepšie. ![]() |
|
#23 8. 1. 2008, 23:33
|
|
|
Moderátor
|
ZJ: Protoze v nazvu a v prvnich prispevcich jsou same otazky, byla by moje odpoved velmi dlouha, takze jen takove teze (these):
- nazev bych upravil na "Jak vypada solidni a nesolidni obchodnik" (protoze kazdy obchodnik je prekupnik, v tom je podstata obchodu) - osobne se snazim, abych byl řazen k těm solidním, i za cenu menšího zisku, časem se vytvorila skupina sberatelu, kteri jsou se mnou v pravidelnem kontaktu a to me vlastne bavi nejvic (v podstate mi staci vzit se do role kupujiciho a nekolik poucek typu "Nedelej to, co nechces, aby ti delali jini", obcas je dobre vyzkouset si to z druhe strany kupujici/prodavajici) - obchodnik muze nevedomky prodat padelek, nemusi vsemu rozumet, mel by ale uznat reklamaci v plnem rozsahu - z prispevku me zaujala: - veta Robbieho "Mě nikdo ještě zatím nenapálil" - jeste jsem se s nikym takovym nesetkal, o sobe bych to take rict nemohl - od tehoz "mince za pár stovek Ti padělat nikdo nebude" - videl jsem mnoho padelku i u minci za desetikoruny (ti Cinani uz nevedi coby delali), obecne dobre padelky jsou velky problem |
|
#24 8. 1. 2008, 23:38
|
|
Registrovaný uživatel
![]() Registrován: Dub 2007
|
Myslím, že se to daří, vždy jsem byl 100% spokojen. _______________ Správný numismatik neprodává mince pro zisk, ale proto aby mohl koupit nějaké další do své sbírky. http://www.opel-omega.wz.cz |
|
#25 8. 1. 2008, 23:40
|
|
|
Moderátor
|
Michaela: Ne s tim jsem se nesetkal, proto jsem se ptal, protoze mi vubec nic nenapadalo. Taky by me zajimalo vic podrobnosti (fotka, prodejce), ale pokud nechces tyto informace publikovat, respektuji to. Myslim, zes to s nim ale resit mohla. Pred casem jsem koupil na Aukru rakouskou 5korunu na stribro, byla hrozná, špinavá a ve špatném stavu, a prisel mi dobovy padelek, o cemz prodejce nemel tuseni. Tak jsem mu to pro zajimavost napsal, on mi nabidl vraceni, ale ja si minci nechal, protoze slo o zajimavost.
|
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1

,dobra komunikacia ,pri probleme vyjst v ustrety... inak myslim ze rozdiel medzi tymi dvoma je akurat tak v cene
aj prekupnik moze byt solidny predajca ktoreho obchod bavi...