Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » jak pracovat s katalogem

Vykupminci.cz
Numisargo

jak pracovat s katalogem

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den, rozhodl jsem se začít se známkami a koupil pro první orientaci pár alb protektorátu. Po dědovi mám jedno album z této doby. K tomu jsem si koupil ještě specielní katalog.
Po jeho otevření mne zachvátil děs. Fakt je, že se tam píše, že je to už specielní katalog.
Tak jsem si koupil katalog pofis pro protektorát s domněním, že mě bude vše jasné.
Tedy že tam bude známka jako druh, její verze, čísla, hodnoty, ceny, případně defekty.
Ono to tam možná všechno je, ale rozumí tomu asi jen člověk, který se již s katalogem sžil.
Prosím Vás existuje nějaký jednoduchý návod jak s katalogy pracovat???

děkuji velmi Marek
Registrovaný uživatel
Podrobné katalogy jsou ve své podrobnosti především určeny pro sběratele alespoň základních znalostí. Proto mějte zájem spolupracovat se sběrateli podobného zaměření a od nich se snažte nabýt potřebných informací. Pak nebude problém pracovat s podrobnými katalogy.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Napiš odkud jsi, možná se někdo zkušenější smiluje... ;)
Registrovaný uživatel
Děkuji. Pro Evropu 1- samozřejmě jste nemohl vědět, ale Vaše rada pro mne není, neb jsem hluchý, je mi 60.. Doufal jsem, že pro rozšířenost filatelie bude nějaká literatura pro začátečníky. Ale pravda je, že pravděpodobně bude stačit pár dnů zkoumání a přijdu na všechny věci sám.
Stejně se ale optám, předem děkuji za radu.
a) Měl jsem za to, že každá známka má v rámci své země svoje číslo. To mi potvrdil i jeden z prodejců filatelie. Ovšem prohlídkou katalogů si tak tím nejsem jist.
dám příklad - katalog protektorát strana 7 první serie známek, jsou číslovány 1-19 (to je předpokládám pouze číslování známek v této knížce. Pak je zde v kolonce uvedeno pof.č. ( předpokládám, že jde o pofis číslo známky. Ovšem u dalších známek se tato kolonka již neobjevuje, ale pod textem - příklad známka pražské veletrhy je uvedeno sýpka 62,63... dále silovský 64,65
dovozuji, že v číslování známek je dosti guláš. mám pravdu, nebo existuje pro čr skutečně striktní seznam čísel danných známek.?
Pak se ještě zeptám, ceny jsou v katalogu v korunách? pokud je řádek s hodnotou známky označen kč, nebo haléř, předpokládal bych pak ve sloupcích cenu v korunách.
děkuji
jsem z Prahy
Moderátor
Obecně vzato si každý katalog "dělá" své číslování. Proto občas poznámka, že v katalogu tom a tom to je jiné číslo. Některá číslování se časem prosadila a berou se jako "definitivní" a moc do toho nikdo nevrtá. Ale platí to jen v dané zemi. Takový Michel nebo Zumstein to nezajímá a má to zcela jinak. Ale lišit se to může i v rámci jednoho státu, kdy třeba u Lajtabánságu najdeme neshodu v řazení emisí v katalogu a ve specializované příručce.
Registrovaný uživatel
...u Lajtabánságu najdeme neshodu v řazení emisí v katalogu a ve specializované příručce....
Od toho sa dá odraziť... :P :P
-s-
Registrovaný uživatel
ještě prosím dotaz- neexistují alespon orientační převodníky, například katalogu yvert- michel?
Registrovaný uživatel
Když se podíváte na colnect, tak tam bývají u známek čísla z různých katalogů, tradičně Michel, Gibbons, Yvert...
Registrovaný uživatel
Dobrý den
po nějaké době práce s katalogy jsem si poměrně osvědčil pro německé destinace michel. Používám jej i na svět. Ale pro naše země mě nepřijde příliš obsažný. Rovněž mám strarší české katalogy, včetně některých monografií. více používám specializovanou příručku z roku 1988, která mě přijde velmi slušná.
Ale rád bych si nyní doplnil knihovnu o katalog čssr 1945-1980 ale nechtěl bych zjistit, že kromě aktuálních hodnot je stejně obsažný, jako třeba zmíněná příručka. Zejména co se týče DV, hodnot DZ a podobně.
Mohl by mi zkušenější filatelista doporučit pro naše země co je opravdu slušné- nejobsažnější? Ani mi tak nejde o aktuální hodnoty známek, ale o obsažnější popisy...
děkuji za případné typy
Marek

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady začátečníkům » jak pracovat s katalogem

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1