Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Jak rozpoznat UNC v oběhu a kde všude se na ně dá narazit

Vykupminci.cz
Numisargo

Jak rozpoznat UNC v oběhu a kde všude se na ně dá narazit

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj, rád bych se zeptal, jakým způsobem se dá zjistit, jestli je bankovka ve stavu UNC. Je to nějak poznat na pohled? Nemyslím si, že by bankovka, která byla chvíli v oběhu nemusela vypadat naprosto v perfektním stavu. Lehké peněženkové ohyby se navíc dají zarovnat lisováním mezi knihami...

Zatím nejvěrohodnější zdroj nejspíše je, pokud bankomat vyjede kontrolní čísla bankovek za sebou. Kde jinde se s nimi dále dá setkat? Díky.
Registrovaný uživatel
Ťuknutý roh u bankovky, už z ní dělá nejlépe aUNC, spíš nulku, tím spíš, když jsou to peněženkové ohyby. Ty ohyby už nikdy nevylisuješ mezi knihami, to je zbožné přání většiny!
Mnoho sběratelů používá lupy, zvětšovací skla, různé "prosvěcováky" atd., aby si prohlédli bankovku a zjistili si její stav. Každý sběratel má svoji sbírku nadhodnocenou, protože mhouří oko nad různými ohyby, ťuknutými rohy, nerovnostmi v ploše bankovky atd. Mnohokrát se podivuje, když dává do sálové aukce svou UNC(aUNC)bankovku a oni ji ohodnotí max na stav 0!
Když na mne vypadly z bankomatu 100 Kč s.G01 před nákupem, tak jsem je vzal a zanesl hned do auta a strčil do autoatlasu, aby přežily cestu domů bez úhony!
Setkat se s novými bankovkami může člověk, ještě na poště, v bance, nejenom bankomat je zdrojem nových kusů!
_______________
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Registrovaný uživatel
Přesně tak. UNC dostane člověk v bance z nového balíčku, nebo mu vyjede z bankomatu. Bankovkový papír má (minimálně v dnešní době) takové vlastnosti, že ohyb vylisovat prostě nejde. Z pokladny obchodu apod. nikdy člověk bankovku v UNC nedostane, protože projde minimálně třema rukama: tím, kdo ji do obchodu přinesl, pokladník a příjemce. Vždy ji alespoň jeden z nich chytne, zohne, ťukne apod. tak, že se o UNC stav už nejedná.

Jak píše mischel: z banky nebo bankomatu rovnou do knihy, desek, prospektu ze stojanu apod. a pak do alba!

Další možnost, jak získat UNC stav, je obchodník, který dostane z banky balíček a postupně ho prodává. (Ví, jak se k bankovkám chovat a UNC stav je v jeho zájmu.)
Registrovaný uživatel
jirkasta napsal
Nemyslím si, že by bankovka, která byla chvíli v oběhu nemusela vypadat naprosto v perfektním stavu.

Toto je s prominutím naprostá pitomost... Jistě, lze ji prodat člověku, který to nepozná, ale to neznamená, že to tak je.
Registrovaný uživatel
A pokud bych šel do ČNB jen kvůli tomuto účelu, tak by se mnou vyrazili dveře? :)
Registrovaný uživatel
Co já vím - záleží na osobním kouzlu... Ale stačí zajít na nějakou pokladní přepážku obyčejné banky a slušně se pokladní(ka) zeptat, jestli nemají nové balíčky bankovek. Obvykle točí jen oběhové, ale čas od času každá přepážka (stejně jako každý bankomat) fasuje nové. Nic na tom není - peníze jako peníze.
Registrovaný uživatel
Mno s nástupem polymerových bankovek se může stát, že dostanete "UNC" i v obchodě. Při nedávné návštěvě Skotska jsem např. v Tescu dostal nazpět desetilibrovku Clydesdale víceméně ve sbírkové kvalitě. Dokud plastovku nepropíchnete, neodřete nebo na ní nevyrobíte opravdu ostrý přehyb tak se docela drží :-).
Registrovaný uživatel
jirkasta napsal
A pokud bych šel do ČNB jen kvůli tomuto účelu, tak by se mnou vyrazili dveře? :)


Dveře s Vámi nevyrazí. Pokud přijdete na pokladnu, budete slušný, pozdravíte, poprosíte... Ještě nikdy se mi nestalo, že by mi novou bankovku nedali. Ale už se mi také stalo, že mi před 14 dny dali novou 100Kč série J, která už byla přehnutá...

Zajímavé, že v ČNB na příkopech 200Kč série H údajně nemají (před 14 dny neměli), 100Kč série J dají jednu, ale na aukru se s nimi čile obchoduje...
Registrovaný uživatel
200K davali uz v Hradci a v Brne ... odtud kusy na aukro ...

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Jak rozpoznat UNC v oběhu a kde všude se na ně dá narazit

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1