| Autor |
Příspěvek |
|
|
|
|
Administrátor
|
Množí se tu mnoho dotazů na cenu mincí. Odpověď není vždy jednoduchá. Z popisu i z nekvalitních obrázků se to nedá vždy poznat. Přesto doporučuji si mince ocenit svépomocí. Existují katalogy on-line, na CD a tištěné. Zaleží jen na Vás pro co se rozhodnete. Z naší nabídky předkládám: Katalogy tištěne naleznete zde http://eshop.infofila.cz/polozky.php?r1=3&r2=2&r3=42Katalogy na CD tady http://eshop.infofila.cz/detail.php?ID_pol=542Katalogy on-line známek a mincí jsou zde http://www.sberatel.net/katalog.phpOcenit si podle ceníku - katalogu mincí své sbírky není nic složitého. Je to sice pracnější sbírku si ocenit sám, ale máte jistotu, že nenarazíte na podvodníka, který by koupil Vaší sbírku za pakatel. Investice do katalogu se vyplatí! A možná se z Vás stane i sběratel 
|
|
|
|
|
Administrátor
|
A tak to snad ani ne. Myslim, že se tu stejně bude množit mnoho set dotazů na cenu. Budete se divit, ale pokud někdo prodává mince nebo známky a sežene si třeba katalog zjistí, že je to vlastně moc zajímavé a začne taky sbírat. :-). Takže i když je to menší reklama je to i užitečné. :-) Jen tak to bezmyšlenkovitě prodat přes nějákého šmelíře není dobré.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Taktiež si nemyslím že by sme mohli zavrieť fórum. Katalógy sa dajú využiť iba tam, kde existujú. Čiže takmer všetky novoveké mince sa dajú v katalógoch nájsť, otázkou zostáva, čo so stredovekom a antikou (aj keď uznávam že na antiku existuje celý rad katalógov). Mnohokrát ide však o katalógy popisné a nie na určenie hodnoty mince. Pri skutočne starých minciach sa z katalógu hodnota mince dá určiť iba po určitú hranicu, tu nastupujú trochu iné mechanizmy (stav zachovalosti, patina...) a hodnota mince sa dá určiť iba orientačne. Napr. hodnota pražského groša Karla IV. môže kolísať od 100,- do 5000,-Kč. Kto to však presne určí? Numizmatik si s tým zhruba poradí aj podľa scanu, pre laika je to stále iba pražský groš Karla IV. Toto fórum určite má svoje opodstatnenie, už aj preto (čomu som veľmi rád) že sa tu nerozjíma iba nad cenou mince.
|
|
|
|
|
Moderátor
|
... Amen  Jsem rád že tu jsou uvědomělí lidé a že jsem jejich součástí 
|
|
|
|
|
Administrátor
|
Máme podobný názor. Tato diskuze by měla být spíše o jiných věcech než jen ceny a rady kolik co stojí. Můžeme zde diskutovat i na jiná téma. Doporučuji nějaké zajímavé navrhnout třeba bude více diskutujících.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
může mi někdo poradit jakou má hodnotu 50haler slovenský z roku 1940
|
|
|
|
|
Moderátor
|
50hl r. 1940 = v kvalite 2/2 = 200 kc. v kvalite 1/1 = 800 kc , v kvalite 0/0 = 1500 kc . je to vzacnejsia minca. 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
mockrat děkuji za odpověd
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
ahoj poradíte mi prosím? mám desetník z roku 1986 je ještě z československa, pak 5cent z canady z roku 193 a zase ještě jednu z canady z roku 1980,pak jeden frank z roku 1976 a z nederlandu z roku 1975 a německou 2 z roku 1965 má to nějakou hodnotu?
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
a pak ještě jednu minci vypadá zlatá je na ní napsáno greece a je na ní jakýsii voák vypadá na římského
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Zdravíme Adrianu. Bohužiaľ dievča, je to šrot. Mrzí ma to, ale je to tak. Môžete si tie mince ponechať ako suvenírček, bohužiaľ hodnotu (aspoň numizmatickú - možno pre Vás to bude mať väčšiu citovú  ) to nemá. Veľmi bežné mince razené po miliónoch kusoch. A tá "greece" je nejaký nominál gréckej drachmy, ten vojak je helénsky - grécky. Nie je to zlato, ide o bežný mincovú zliatinu. No nepotešil som Vás, sorry, ja už som taký. 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
mě to nevadí ale já myslim jestli to bude mít nějakou hodnotu tamhle za 50let i více kdy to zdědí mé děti nic víc :-D
|
|
|
|
|
Moderátor
|
a ešte väčšiu cenu až to zdedia vnúčatá ....... 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
adriana napsal mě to nevadí ale já myslim jestli to bude mít nějakou hodnotu tamhle za 50let i více kdy to zdědí mé děti nic víc :-D
50 rokov je malo, aspon 150 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Adriana, týchto mincí bolo vyrazených také kvantum, že by boli hodnotné asi tak za 15 000 rokov na Venuši, kde ich tak veľa nie je, tam sú dokonca raritou. Ide o to, že cenu mince neurčuje vek, ale predovšetkým počet dochovaných kusov. (Cenu pravdaže určuje viacero kritérií, nechcem to však rozoberať veľmi zoširoka, počet zachovaných kusov je však určite dominantný ukazovateľ). Napr. ak by sa mi do rúk dostala minca, o ktorej je známe že ich na svete nie je veľa (československý 5 halier 1924), viem že som v balíku. Je to tým, že v danom roku mincovňa vyrazila veľmi málo týchto mincí (presné čísla Vám tu radi povedia chalani, ja sa týmto veľmi nezaoberám), preto je ich zachovaných len pár. Tým ich cena neúmerne rastie; u tejto mince sa počíta na stotisíce. Pritom tá istá minca vyrazená o jediný rôčik neskôr, s letopočtom 1925, už z hľadiska finančného nie je vôbec zaujímavá. Bolo ich jednoducho vyrazených toľko, že sa v šuplíkoch kredencov u našich starých mám s nimi ľahko stretneme aj dnes. Takže tak je to; bohužiaľ pre Vaše mince je 50 rokov málo. Ale nezúfajte, máte základ veľmi skromnučkej zbierky. Ak Vám niekto z nás povie, že nezačínal rovnako skromne, klame.  Prajem Vám všetko dobré.
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
CHTĚL JSEM SE ZEPTAT JESTLI NĚKDO NEVI JAKOU CENU MÁ MINCE -JÁNOŠÍKUV TOLAR PRO ŠTĚSTÍ
|
|
|
|
|
Moderátor
|
Tolar ?  Že by se začaly razit nějaké nové odrůdy téhle slavné mince ? Jánošíkův dukát je bezcenný upomínkový předmět "pro štěstí"... což ale nic nemění nic na faktu, že ho třebas koupí nějací blázni za stovku...
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
No na aukru ho dokonce nějakej blázen prodával jako RRR. za 1000kč. 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
za 5000 Kc s cenou Kup ted 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
No dokonce,já měl za to, že jen 1000kč. 
|
|
|
|
|
Moderátor
|
http://www.sberatel.com/diskuse/topic.php?id=1382&page=6 moj prispevok...ale skoda ze aukciu neukaze..neviem ako dopadla 
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zdravím mám uhersko rakouskou minci z roku 1807 je to 30ti krejcar mužete mi prosím říct něco zajímavého děkuji....
|
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
a na přední straně je Franz Kais
|
|
|
|