Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Jak udelat filatelistickou obalku?

Jak udelat filatelistickou obalku?

Moderátoři: dejvy, elle, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
V případě poštovních celistvostí by mělo vše vypadat přirozeně a nedávat na první dojem zdání, že se jedná o sběratelskou věc. Proto já jsem nepřítelem všech filatelistických obálek, jak je můžeme znát z filatelistických akcí, kdy byly posílané i s nesprávným poštovním tarifem, nebo pouze orazítkované a neprošly poštovním doručením, kdy se každý snaží vytvořit umělé raritky, ale bohužel pro mě mají téměř nulovou cenu.
souhlasím - mám ten samý názor , přesto proti gustu..... , přiznám se , že tam mám taky pár umělých , -- legionářské , prostě se mi líbily :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Proto jsem měl vždycky blízko ke klasice, která vypadá vždy přirozeně a nejená se ani náznakem o výše popsané. Ty samé výhrady mám i k dnešním filatelistickým razítkům všeho druhu. Znám i sběratele, kteří odmítají zařazovat do sbírek známky, které mají takto uměle vytvořená razítka a nedivim se jim.
Naprosto souhlasím, je to to samé jako různé pamětní mince, Proof nebo dokonce v poslední době mince s barevnými obrázky. Je to jen mazaný způsob jak vytahat z prostoduchých lidí peníze.
Bohužel ale v případě novodobých mincí a filatelistických nesmyslů je to způsobeno určitým druhem poptávky. Kdyby ona nebyla, nehohla by být ani takováto masivní nabídka.
Evropa1 napsal
Bohužel ale v případě novodobých mincí a filatelistických nesmyslů je to způsobeno určitým druhem poptávky. Kdyby ona nebyla, nehohla by být ani takováto masivní nabídka.

Myslím si, že dopyt po týchto novodobých nezmyslov je vyvolaný masívnou marketingovou kampaňou vydávateľov. Inak si neviem predstaviť, že normálny zberateľ si zaradí napr. do svojej zbierky mincovné obálky..... (novinka Slovenskej pošty)
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
Reklama je nevyhnutelná součást všech dnešních aktivit a bohužel patří i do sběratelského světa. To, že někteří lidé sbírají vše, co pošta vydá, to je způsobeno určitou setrvačností. Tito lidé mají na tento svůj počin jednoduchou výmluvu. Zbírám to již mnoho let a proto se snažím abych to měl kompletní. Na tomto postoji nemalého počtu sběratelů pak pošty vydělávají a zneužívají toho.
=) no ted' vim ze jsem blbej)
Registrovaný uživatel
no ne... te panove kom... ten casopis dovedou...:(
Moderátor
Dento napsal
no ne... te panove kom... ten casopis dovedou...:(

???

Nějak tomuto nerozumím - jakou to má souvislost s tímto vláknem?
Registrovaný uživatel
ne nic proste napsal smutne ze casopis Filatelie bude absolutne pod SCF...
Moderátor
Dento napsal

Tak tomuto už vůbec nerozumím.
Moderátor
dejvy napsal
Dento napsal

Tak tomuto už vůbec nerozumím.

:mrgreen:
Já mám také občas pocit že Dento ještě nezjistil že jsou tu různá témata a tak píše své příspěvky zrovna do toho které namátkou otevře. Přijde mi to zábavné a roztomilé :P ;)
diky turtleoverhead. :)
Registrovaný uživatel
Brali byste tenty arsiky na Aukru za 125korun?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
K tomu je vhodné si odpovědět na tři otázky: 1. Opravdu potřebuji právě tyto aršíky? (Líbí se mi hodně moc? Hodí se mi do sbírky? atd.) 2. Dají se někde koupit levněji? 3. Mám na to peníze?

Aršíky nechci, tedy za 125 korun bych je nekoupil. Na delcampe ani ebay jsem levnější nenašel, pokud 125 Kč je cena za oba dohromady.
Moderátor
Já ne
Moderátor
Předpokládám, že chceš vědět, zda se oplatí koupit za tu cenu. Pravděpodobně ano, cena je úměrná. Počítej však ještě s náklady za zaslání, které vše mohou prodražit.
Registrovaný uživatel
To Dento.

Každý, kdo něco sbírá, musí se sám rozhodnot, co chce sbírat, co se mu líbí.
Pokud to vím, pak musím mít bezpodmínečně základní vědomosti.
Z toho plyne, že rozhodující slovo o nákupu musíte mít Vy. Nikdy se neptejte druhého sběratele na jeho názor touto formou, protože každý máme jiné priority a názory poradců se mouhou s těmi Vašimi podstatně rozcházet. Souhlasím s tím, že je dobré znát i názory druhých, ale berte je pouze jako, z Vašeho pohledu, nezávazné a nikdy se jimi nenechte ovlivnit.

Jak Vás sleduji, mám dojem, že v hodně základních věcech nemáte jasno, ale chtěl byste sbírat skoro vše, ale bohužel vědomosti Vám chybí. Proto se nejdříve rozhodněte, co chcete sbírat, pak se snažte získat vědomosti a nakonec můžete známky kupovat. Obráceně to nejde, protože sesbíráte všehochuť, ale bez toho podstatného, bez myšlenky, která dělá sbírku, sbírkou.
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 13. 2. 2012, 11:12. »
Registrovaný uživatel
Ale tak to přeci nejde, aby se někdo zčistajasna rozhodl, že bude něco sbírat. Spíš se s těmi věcmi setkává, zalíbí se mu, sbírá všechno možné a později se čím dál víc věnuje té oblasti, která ho nejvíce zajímá a ostatní odloží nebo dokonce zavrhne. Jenom by si měl dát pozor, aby při tom nepřišel o hodně peněz.
Registrovaný uživatel
Pod tento názor /děděk/ se podepisuji, každý jsme nějak začínali a teprve až časem jsme se rozhodli čemu se vlastně budeme věnovat naplno a co odložíme. Tak začíná každý sběratel, ovšem s výjimkou těch, kteří pokračují v rozšiřování rodové sbírky, ale to je již o něčem jiném. Každý začínající sběratel si musí "nabít hubu", to je nepsaný zákon, protože žádný chytrý z nebe nespadne.
Registrovaný uživatel
dědek napsal
Ale tak to přeci nejde, aby se někdo zčistajasna rozhodl, že bude něco sbírat. Spíš se s těmi věcmi setkává, zalíbí se mu, sbírá všechno možné a později se čím dál víc věnuje té oblasti, která ho nejvíce zajímá a ostatní odloží nebo dokonce zavrhne. Jenom by si měl dát pozor, aby při tom nepřišel o hodně peněz.

Začátek sběratelství je hlavně hodně hledání a souhlasím s tím, že se nám líbí hodně věcí, které bychom chtěli mít. Až postupen doby se nějakým způsobem vyprofilujeme a začneme se například úzce specializovat. To je přirozené, ale i začátečník se může věnovat pouze něčemu, například známkám jedné země a né, že bude v pondělí nakupovat Francii, v úterý Německo, ve středu USA atd. Z toho musí zákonitě vyplynout skutečnost, že tento začínající sběratel nemůže mít ani ty povinné vědomosti, které jsou základem.

Proto je dobré mít nad sebou pomyslnou hůl v podobě zkušeného sběratele, který by ho dokázal nějakým způsobem nasměrovat k vytčenému cíli.
Na toto téma by šlo napsat mnohé, ale zastavím se pouze u věcí, které jsou všeobecně známé, nebo dostupné a které zabrání i začátečníkovi, aby nadělal spoustu chyb.

Snad v každé učebnici pro začínající sběratele všeho druhu, se můžeme setkat s radou, že bychom měli nejdříve získávat vědomosti a až poté, když nějaké načerpáme, můžeme kupovat sběratelské věci. Pak můžeme měnit svůj sběratelský obor třeba každý týden a hledat si svoje hřiště bez nějaké ztráty kytičky. Stačí se podívat na tyto stránky, jak se někteří chovají naprosto obráceně, kdy něco koupí, nevědí pořádně co a nemají přehled ani o ceně. To již není o zákonitostech, kterými musí projít každý, ale o nedodržování primárních základů.

Pokud se rozhodnu, že chci sbírat známky, mohu se pokusit ve svém okolí o začlenění se do filatelistického kroužku. V případě numismatiky je to ještě jednodužší. Zde jistě každý začátečník nalezne někoho, kdo mu poradí, jak by měl začít, doporučí mu literaturu atd.

Uvedl jsem zde dva důvody, které ochrání začínajícího sběratele proti nástrahám trhu a zajisté se shodneme, že nejsou jediné. Jde pouze o uvědoměni si určitých věcí, s následným dodržováním.
Směr svého sběratelského zájmu jsem změnil několikrát ale pokaždé jsem se snažil si nejprve pořídit odpovídající literaturu.
Nevytvořil jsem sice žádnou úžasnou sbírku mincí ale zato má sbírka knih roste utěšeně :mrgreen: ;)
Já jsem na tom podobně a kdybych sem měl napsat vše, čím jsem prošel, pak by to byl opravdu dlouhý seznam, ale vždy jsem měl alespoň zájem získat základní vědomosti.

Když obrátím tvoji poslední větu, určitě nemáš pouze velkou knihovnu, což není tak důležité, ale přes ní vlastníš to podstatné, tedy nenabiflovaný přehled.
napsal jsem na 5 korun min naminalne hodnoty) moje chyba.
absolutne s Vami souhlasim.
ale chtel jsem zeptat jak je popularny v Cesku
tedy na Aukru temata fauna nebo motyli.
Chtel bych neco prodavat, abych kupovat pro sebe nejaky jiny znamky.
Zacinal jsem s prodeje Spanelska. Prodaval jsem v tom roce nekdy dva mesice.
Nikdo nekoupil zadnou, ale na aukru moc dobre jdou znamky Madarska)
ted premyslim a prodeje tematickych znamek Africe a jinych zemi ktery jen tak nenajdes za nominal.
Ale tam je problem ze musis koupit minimalne 5 kusu jedne veci. co je draze.
Mam ale problem ze nevim jak to pujde a jak nejlepsi zacit.

Nové téma Odpovědět

Stránka: « < ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > »

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Jak udelat filatelistickou obalku?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1