Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Jak začít.

Vykupminci.cz
Numisargo

Jak začít.

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím vás všechny.:-) Prosím vás jestli by jste někdo nebyl tak ochotný a poradil mi kde a jak začít kdyz mám už pár mincí.Sice ne moc ale jsou po dědovy musím říct že mě to z hodiny na hodinu hrozně chytlo :-).Díky za odpověd ..
Registrovaný uživatel
Stručně řečeno:

- rozhodnout se, které období sbírat (ať už podle preference určitého historického období nebo podle finančních možností)
- pořídit si dostupnou liteaturu (knihy, typologické katalogy, numis. časopisy a sborníky, historické knihy k vybranému odbobí ...) a studovat a studovat ...
- pořídit si nebo na internetu prolistovat aukční katalogy, udělat si přehled v cenových relacích mincí vybraného období
- rozhodnout se, jakým systémem sbírku budovat (jedna mince od každého panovníka, jedna mince od každého nominálu jednotlivého panovníka, po ročnících, všechny typy i varianty včetně opisových ... možností je mnoho, ale ze začátku je lepší postupovat od jednodušíího schématu a postupně se zaměřovat podrobněji)
- začít si pořizovat mince nákupem v kamenných prodejnách, na aukcích nebo i zde na fóru se mince dají koupit ... (ideální by bylo začít sbírat mince až po mnoha měsících studia té literatury a katalogů, ale chápu, že to nikdo nevydrží ... )
Moderátor
A jake mince to jsou? Nerad bych byl spatny prorok, ale vetsinou "par minci v krabicce po dedovi" znamena v pripade vazneho zajmu o numismatiku "schovam si to kvuli pamatce na dedu, ale budu sbirat neco jineho a hlavne uplne jinak" :)
Registrovaný uživatel
Aby to nebyly jen nějaké pamětní mince Československa. Otčím mé přítelkyně mi kdysi nadšeně chtěl ukázat své album mincí, vytáhl ho kdoví odkud, celé to bylo zaprášené, mince mastné a špinavé a vše jen pamětní stříbrné mince, ke všemu ještě každá snad v deseti kusech :D Tak jsem mu řekl, ať to zase vrátí tam, kde to vzal :D
« Poslední úpravu provedl(a) kacuro v 6. 12. 2013, 9:27. »
Registrovaný uživatel
No nejspis mate pravdu s tim ze jeste hodne vedomosti musim pochytat a i kdyz muzu zit jako clovek ktery kazdy de meni konicky,Zbirani minci a i samozrejme zjistovat iformace a zjistovat proc tahle mince je cennejsi nez ta druha ikdyz byli vyrobeny stejny rok a ucit se rozeznat padelek proste pomalu se do toho dostat..Ohledne te otazky na ty mince.Je jich opravdu vice nez jen krabicka :-) ale nemam je jeste vsechy pozistovane ktere pro mne budou zajimave a ktere se pokusim poslat dalsim nadsencum..ale ted mohu rict ze jeste badam jestli jsou vzace prave tou chybou vyroby jde o mince 10 haliru cssr 1963. a ajeste o 5 Kčš 1966 a jeste o minci 50 haliru 1969..Snad i budou pro ostatni na ukazku v dobrem stavu.Protoze z google a dalsich vyhledavacu na netu ktere maji vystaveny ruzne fotkty minci je pro me slozite rozeznat peknou minci .A navic jeste neumim se jeste starat o ty mice.Takze s nemi moc prebitecne nemanipuluji.Samozrespousta tech minci je ve stavu ktery vam popisu vetou.Na pude v krabici od bot ale par minci melo dobre podminky z dedovy strany.Ale i ty me zajimaji.cim vice ruznych minci, tim vic budu mit na zkoumani.a zacatek me deda dobre vybavil :-) .POZDEJI VAM POSLU FOTKY STEMI TREMI MINCEMI JESTLI VAS BUDE ZAJIMAT.jestli jsem se nemylil ve svem posudku..
Registrovaný uživatel
Pár rad z vlastní zkušenosti:
1) Pokud Vás zajímají mince československa, pořiďte si katalog. Osobně používám: Miroslav Jízdný - Katalog mincí československa. Zde se dozvíte, že 10 h 1963 byly dva typy - jeden bez teček (běžný) a druhý s tečkami (vzácnější), 5 Kčs 1966 také dva typy (podle velikosti letopočtů) a 50 h 1969 - bez teček (vzácnější) a s tečkami (vzácnější).
2) Nesnažit se nakupovat vzácné mince na Aukru (předražené a blbě se to pak prodává)
3) E-shopy s mincemi jsou také předražené
4) Raději sbírat mince v pěkné zachovalosti a běžné než škaredé a vzácné
5) Chce to hodně číst, zkoušet kupovat ale i prodávat. Člověk se při tom občas spálí, ale jinak ty zkušenosti získat nejdou.
_______________
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Registrovaný uživatel
Zdravím, nechcel som zakladať novú tému, tak preto píšem sem. Momentálne mám menšiu dilemu, ktorého panovníka začať zbierať. K minciam a histórií mám celkovo blízko, keďže už nejaký ten rok behám s detektorom, kopaných mincí mám ako pliev, najmä medené krejcary Fr. II. a FJI, ale keďže sú kopané tak vo väčšine prípadov sú to mŕtvolky. Z histórie sa zaujímam predovšetkým o obdobie Habsburgovcov Mária Terézia - Ferdinand V. a práve mince nejakého z týchto panovníkov by som chcel začať zbierať, sem tam sledujem aukro, aukcie,atď . Napr. opravte ma ak sa mýlim ale finančne najnáročnejšie mi prišli mince Leopolda II. keďže vládol najkratšie, potom Jozef II. bol môj najvážnejší kandidát ale príde mi to tak že jeho mince v peknej kvalite sa zháňajú asi najťažšie. Zo začiatku by som mohol investovať tak do 80€ mesačne. Prosím Vás teda o radu ktorého z týchto panovníkov by ste si vybrali : Mária Terézia, František Lotrinský, Jozef II.,Franz II,Ferdinand V.
Samozrejme rozmýšľal som aj nad všelijakými ag pamätnými mincami, tie ma neoslovili, keďže mi to príde len ako nablískaný kov, potom rôzne československé mince, ale tých mám nakopaných snáď stovky, takže to ma odradilo. Potom antika, denárové obdobie a pražské groše to mi zase prišlo že tam sa má človek stále čo učiť, rôzne typy, varianty mincí,atď. a v neposlednom rade veľa falzifikátov, čo si mi myslím že pre začínajúceho zberateľa je veľké mínus.

Budem rád za každú radu. S pozdravom Hotas.
« Poslední úpravu provedl(a) Hotas v 5. 1. 2014, 12:10. »
Registrovaný uživatel
Vzhledem k omezeným financím i znalostem bych rozvažoval nejspíš nad sice relativně moderními ražbami Ferdinanda V., ale zase je tam šance asi celkem dost časem dokomletovat sbírku. Pokud ražby starší, pak z uvedených asi Františka Lotrinského(je tak trochu ve stínu MT) nebo případně toho Josefa II. Tam je ale raženo již více mincí a v opravdu pěkných stavech budou dražší, takže by stálo případně uvažovat jen na průřezové typové sbírce v lepší zachovalosti.
MT bych zcela vynechal je moc oblíbena a pěkné mince tedy mnohem dražší. Leopold II. se zase moc často neukazuje a pokud ano tak spíše špatné stavy.

Hlavně při jakýchkoliv nákupech pozor na posuzování zachovalosti(a tedy i ceny). ;)
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
« Poslední úpravu provedl(a) Dracek v 5. 1. 2014, 13:38. »
Moderátor
A co třeba zkusit průřezovou sbírku jednoho nominálu od všech panovníků? Například 20 krejcary byly raženy za každého panovníka od Marie Terezie až po Františka Josefa I., je zde možné další rozlišení podle mincoven a typů, a dají se i v pěkných stavech pořídit za přiměřenou cenu.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
A co třeba zkusit průřezovou sbírku jednoho nominálu od všech panovníků? Například 20 krejcary byly raženy za každého panovníka od Marie Terezie až po Františka Josefa I., je zde možné další rozlišení podle mincoven a typů, a dají se i v pěkných stavech pořídit za přiměřenou cenu.


Přesně jak tady píše pan Kučera, tak tato možnost sbírání 20 krejcarů (M.T. - F.J.I.) byla a je mým prvním zaměřením co se týče ražeb Habsburků... jedná se o jednu z možností dosažení nějaké sbírky kompletně a až na pár výjimek se jedná o relatině dostupnou skupinu mincí
Registrovaný uživatel
Kucera radí velmi dobře. Před cca 3 lety jsem dumal, co sbírat mimo mincí u nás po roce 1918. Šetřit na 10 korunu z roku 1933 (např.) se mi doopravdy nechtělo. Dost lidí mi doporučilo 20 krejcary => stav/cena. Jenže já jsem se dal na medaile. Hlavně si vezměte k srdci poslední větu od Dracka.
Registrovaný uživatel
Dobrý den, nechci zakládat zbytečné nové téma, když tohle v podstatě vystihuje moji situaci :) Jsem hlavně filatelista, ale v náctiletém období jsem sbíral i mince a teď bych se k tomu chtěl vrátit.
Nejde mi o nějakou úzce specializovanou sbírku, spíš nějaký základ levnějších variant mincí z celého světa (+ širší základ českých / československých mincí).
Poradili byste mi nějakou dobrou literaturu + zdroj, kde koupit první "hromady", které bych si následně vytřídil / založil / přebytky prodal? Aukro? Nebo radši jiný zdroj?
Poradili byste nějaký dobrý obchod v Ostravě? Jsem z Frýdku-Místku.
Díky předem moc za všechny odpovědi.
Registrovaný uživatel
V Ostravě sice pár obchodů je, ale většinou dost předražené.
Literaturu poradit lze, ale záleži na co.
Na ujasnění numismatiky a sbírání doporučuji:
Jindřich Marco - Jak sbírat mince
Je to starší knížka, ale mnoho z ní platí stále!
Sbírat celý svět je u mincí senevražebné jako u známek. Doporučuji zapřemíšlet, k čemu máte bližší vztah(stát, úžemí, období historie...) prohlížet si mince a uvidíš co Tě zaujme.
Až budeš toto vědět, dá se poradit více.
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
Pokud chceš sbírat celý svět, pořiď si Krausůf “The Standard Catalog of World Coins”
na eBay se dá koupit i na DVD za pár šupů.
Ale jak píše Dráček, je to sebevražda.
Registrovaný uživatel
když vidím hrubky co jsem napsal(a moc asi nemyslel), tak je mi smutno...
(a svedu to hned na to, že bylo ještě skoro ráno)
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
V Ostravě nedoporučuji asi nic, škoda, že pan Slunéčko už "není mezi námi" (Pasáž knihovny u mostu Miloše Sýkory). Měl solidní ceny, i když někdy měl špatně určený ročník (byl hodně v letech), rád dával lekce (kolik váží prvorepublikový pětník, jaký má průměr dnešní pětikoruna), ale když viděl studenta, tak si s prázdnou nešel. Dlouho jsem nešel okolo, ale bývala tam po něm nějaká paní (asi dcera?), zkus se tam podívat.
_______________
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Registrovaný uživatel
Díky všem.
Tu knížku si pořídím a podívám se i po tom katalogu na eBay.
Sebevraždu páchat nechcu, takže to asi teda nebude celý svět, ale jen něco z Evropy (+USA), hlavně teda to Česko(slovensko) a taky Maďarsko (můj mateřský jazyk je maďarština 8) ).
Zkusím se podívat i k tomu Sýkoráku, díky za tip, třeba tam ten obchod ještě bude.
A co nějaké burzy? Myslíte, že se vyplatí se podívat třeba na Bleší trh na Černé louce? Byl jsem tam už na známky, ale mince jsem tehdy ještě vůbec nesledoval.

PS: Dráčku, ještěžes napsal "skoro ráno" ... 11:43 ;)
Registrovaný uživatel
http://muj-antikvariat.cz/hledani?q=Jak+sb%C3%ADrat+mince&search_sub=Hledat

pokud chceš sbírat USA, tak to už nic dalšího nemusíš(pokud nejsi multimilionář...)
když si vybereš moc oblastí, tak nebudeš vědět na co dříve šetřit...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
V USA je sbírání mincí velmi populární a Američani sbírají v drtivé většině americké mince. Tím pádem jsou i poměrně běžné USA mince značně předražené. :roll:
Registrovaný uživatel
Zhiraff napsal
Díky všem.
Tu knížku si pořídím a podívám se i po tom katalogu na eBay.
Sebevraždu páchat nechcu, takže to asi teda nebude celý svět, ale jen něco z Evropy (+USA), hlavně teda to Česko(slovensko) a taky Maďarsko (můj mateřský jazyk je maďarština 8) ).
Zkusím se podívat i k tomu Sýkoráku, díky za tip, třeba tam ten obchod ještě bude.
A co nějaké burzy? Myslíte, že se vyplatí se podívat třeba na Bleší trh na Černé louce? Byl jsem tam už na známky, ale mince jsem tehdy ještě vůbec nesledoval.

PS: Dráčku, ještěžes napsal "skoro ráno" ... 11:43 ;)

Na Černou louku má smyl jít vždy, když už nic, pokecáš. :-) Mincí je tam hodně. Pak ještě bývá burza ve Vítkovicích U Haldy 6, ale to je spíše o filatelii. Jinak doporučuji stát se členem ČNS, abys nemusel kupovat mince z aukcí na písemný limit u ostravských obchodníků za 300% přirážku. :-)) :D
_______________
Ve filatelii nelze nikdy zoufat. Budoucnost nám může přinést nádherná překvapení. (Máte-li nějaký zajímavý dokument k historii Židů na našem území do roku 1848, nabídněte.)
Registrovaný uživatel
pre začínajúcich zberateľov tuna na tejto stránke katalógy od Leopolda II. až po 1. ČSR
http://www.nume.cz/zpravodaj/post/show/641
Registrovaný uživatel
Zhiraff ak chceš zbierať USA tuna pekný katalóg, nie sú tam ale všetky mince hlavne nie pamätné striebro, ale inak najlepšie a najprehľadnejšie čo som videl

http://www.usacoinbook.com/
Registrovaný uživatel
Začni sbírat bójské mince,dokud jsou dostupné...Jen můj názor ,ahoj.
Moderátor
Zacit sbirat neco, co je drahe a kde je hodne padelku, ktere jsou navic spatne rozeznatelne a to bez potrebnych znalosti, je podle mne silenstvi. Navic netusim proc by bojske razby nemely byt v budoucnu dostupne, je jich pomerne dost a lide, co si je nakoupili v dobe, kdy to bylo nejvic v mode, se jich urcite budou casem zbavovat. Mam pocit, ze uz ted sly jejich ceny dolu..
No a u minci USA ta prvni veta vlastne plati taky, snad s tim rozdilem, ze tam vetsinu padelku tvori primitivni cinske kopie, takze az tak velke znalosti tam potreba nebudou. Je potreba si ale uvedomit, ze je sbira opravdu hodne Americanu a to vetsinou s kupni silou na ponekud jine urovni.
Registrovaný uživatel
Tak dobře,ale dovolím si prostě ty koníčky doporučit,jsou opravdové, žádný šmejd.Čau.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Jak začít.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1