Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Kam ukládat antické mince

Vykupminci.cz
Numisargo

Kam ukládat antické mince

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím,

mohl by mi někdo prosím poradit vhodný způsob na uložení antických tetradrachem Alexandra Velikého? Zkoušel jsem bublinky leuchtturm 30 mm (většina tetradrachem AV je od 25 do 26 mm, ale jsou i některé vyjímky), ale jsou příliš úzké do výšky. :-/ Potřebuji něco pěkného, abych si mohl mince prohlížet z obou stran, a zároveň byly uloženy v něčem reprezentativním.



M.
Registrovaný uživatel
Domnívám se,že na antiku jedině klasika - mincovní tabulky a pod minci lístek s popisem
Registrovaný uživatel
a neexistují nějaké flexibilnější plastové bublinky? Zaujaly mě, protože tam nejde vzduch a přijde mi, že mince jsou v nich nejlépe chráněny.

M.
Moderátor
Kdyz anticke mince prezily tisicileti, tak jim cerstvi vzdousek neublizi :).
_______________
Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2
Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/
Registrovaný uživatel
Toho se docela bojím :-/ Raději bych je měl fakt někde v plastu, abych je mohl brát v pohodě do ruky ...
Registrovaný uživatel
Mne sa mince v plaste nepáčia. Skúšal som plastové kapsy, album aj bublinky. Podľa mňa to nie je pre antickú mincu ono. Ja som spokojný s platami a mincovým kufríkom. Až budem veľký a bohatý, nechám si urobiť skriňu na mince s krásnym červeným zamatom. :)
Registrovaný uživatel
A jaká plata bys doporučil pro tetradrachmy? Jde o to, že jejich výška může být různorodá.
Registrovaný uživatel
Sám žiadnu tetradrachmu nemám. Zbieram cisársky Rím. Určite poradia aj iní zberatelia, ale myslím, že ponuka bude veľká. Skús pozrieť nejaké eshopy.
Moderátor
Uz to tu bylo probirano, nebylo nutne zakladat nove vlakno, nicmene pokusim se to jeste jednou shrnout.

Obavam se, ze idealni system neexistuje, kazdy si musi najit to svoje.
Mincovni kazety / skrinky s volne ulozenymi mincemi je jedna moznost, u kvalitniho provedeni trochu drazsi, ale to u sberatele antickych tetradrachem nemuze hrat roli. U bronzovych minci s poskozenou patinou to dava vetsi moznost oxidaci. A samozrejme je to vhodne ulozeni jen tehdy, kdyz neni potreba mince prenaset z mista na misto.
Jak uz jsem parkrat psal, na antiku davam prednost platum v kufricich, do plat umistim dvoukapsicky s popisem a s minci (diky vhodne zvolenym rozmerum hlavne spodni cast s popisem pomerne dobre drzi, zatimco horni se da otocit a mince tak prohlednout aniz by bylo nutne ji brat do ruky, kdyz si ji ale chci v ruce prohlednout, tak to taky neni zadny problem. Navzdory katastrofickym scenarum nekterych lidi ani po vice nez 4 letech na mincich nevidim na mincich zmeny (kapsicky muzou obsahovat agresivni latky, zejmena slouceniny chloru, ktere se tam pridavaji kvuli lepsi ohebnosti - je dobre brat tuzsi). A v pripade ze potrebuju prenest nejake mince v malem prostoru, tak staci vybrat ty dvoukapsicky z plat a hodit do krabicky. Ostatne nekteri sberatele to tak kvuli uspore mista tak maji.
Zacatecnici casto pouzivaji alba, kde (pokud jsou znackova) byvaji skutecne tuhe plasty (ktere ale zase rady praskaji a u tenkych stredovekych razeb muzou poskodit mince), nicmene na cokoli tezsiho nez drachmy / denary jsou vetsinou jen tezko pouzitelne.
Kapsle na mince osobne moc nechapu, krom toho, ze clovek musi resit velikost, tak, jak bylo uz zmineno, nemusi vyhovovat vyska a musi se nejak resit utesneni nebo se smirit s otloukanim mince, dale neni kam dat popisek, samozrejme se muze dat kapsle do plata, kde bude, ale potom je otazka, proc vubec minci davat do kapsle.
Setkal jsem se i s nazorem, ze nejlepsi je mince balit do papirovych sacku, udajne to minimalizuje vliv prostredi na minci. Ale mince, ktere clovek musi vytahnout, aby je videl a navic pouzity material IMHO uplne kazi cely dojem ze sbirky.
Naopak reprezentativni zpusob je mit etue na kazdou minci, ale u velke sbirky nevim..
Ceho bych se rozhodne vyvaroval je davat mince do zavrenych ramecku, at uz tech takovych samolepicich papirovych s igelitovym okenkem uprostred nebo pevnych plastovych, jak to maji radi Americane. To uz je vylozene znasilneni mince. :)
Moderátor
Misak33 napsal
Kdyz anticke mince prezily tisicileti, tak jim cerstvi vzdousek neublizi :).


Vetsinou v zemi s minimalnim pristupem vzduchu ;)

U bronzu je to celkem jednoduche, pokud ma uzavrenou, neporusenou patinu, tak teoreticky vydrzi skoro vecne. Stribrna tetradrachma bude mit sklon k dlouhodobemu chytani tmavnouci patiny, pokud nebude zakonzervovana.
Registrovaný uživatel
Díky moc za info a co se týče těch kazet a materiálu. Koukal jsem, že jsou většinou pokryté sametem ... Neuškodí tetradrachmám, když je tam jen tak volně položím?
Registrovaný uživatel
Předpokládám, že kazetami jsi myslel něco takového:

http://eshop.infofila.cz/boxy-na-mince-mbs-smart-30-301-760-1634
Moderátor
No, vetsinou pokryte 'sametem'.
Tezko rict, mozna by se mel vyjadrit nejaky chemik..
Moderátor
V podstate ano, pokud to chapu dobre, mincovni boxy se od kazet lisi tim, ze tvori jeden celek, z ktereho jde vysouvat jednotliva plata. Priklad kazet:
http://eshop.infofila.cz/mincovni-kazety-volterra-de-luxe-hmk3t24usk-309-27-2428
Taky jsou mozne kazety / boxy s drevenymi prickami.
Ale zakladni princip je stejny.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 23. 10. 2014, 21:06. »
Registrovaný uživatel
Mně jde pak taky o to, jak se to chová. Nikdy jsem to neměl v ruce. Koukám, že to má výšku 19 mm. Když tam tetradrachmu jen tak vložím a budu si jí chtít prohlédnout, tak jí budu muset lovit ...
Registrovaný uživatel
Nakonec jsem to vyřešil takhle. Co říkáte? Koupil jsem je ve slevě za dvě stovky od Leuchtturmu. Akorát mám docela strach z toho červeného semiše. Ptal jsem se a je to látka nazvaná "velur". Máte někdo s ní prosím zkušenosti? Můžu tam mít ty mince takhle a nemít strach, že se tomu něco stane?

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady pro začínající sběratele » Kam ukládat antické mince

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1