katalog a literatura
Moderátoři: Dracek, jano7B9, Michaela, Robbie.
| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#1 6. 7. 2011, 20:34
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zdravim, potřeboval bych poradit jaký koupit katalog a literaturu na Rakousko uhersko, jde mi hlavně o katalog. Na V.Novotného jsem neslyšel chválu. Děkuji
|
|
#2 6. 7. 2011, 20:55
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Lis 2008
|
Pokud píšeš R-U(tedy myšlen FJI), tak jako základ Moravec, Polívka, ANK...
_______________ |
|
#3 6. 7. 2011, 21:06
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
A myslíš, že Novotného nemá cenu kupovat? Jinak kdyby někdo mněl tyto výše zmíněné literatury na prodej, tak rád odkoupím. Nebo kdyby jste věděli kde je koupit.
|
|
#4 6. 7. 2011, 21:19
|
|
Moderátor
|
já bych ho nekupoval, dle mne škoda peněz
ceny tam reálné nejsou a jako katalog je to nanic... (je to vlastně jen nepovedený nereálný obchodní ceník) _______________ |
|
#5 6. 7. 2011, 21:25
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Myslel jsem si to, no a nevíš kde by se dala ta literatura kterou jsi vypsal sehnat?
|
|
#6 6. 7. 2011, 21:30
|
|
Moderátor
|
ANK vychází v Rakousku tuším každý rok, ostatní je starší, takže je to o náhodě, ale na aukru se to relativně ukazuje pravidelně...
_______________ |
|
#7 26. 7. 2011, 14:21
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Prosím vás ještě ve které literatuře je napsána katalogová hodnota mince? Může být klidně i někde na webu, ale potřebuju vědět jakou má hodnotu ta mince. Díky
|
|
#8 26. 7. 2011, 15:32
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Základní chybou je sbírat mince podle katalogových cen, protože neexistuje snad cenový katalog, který by byl naprosto férový. Vždy to je pouze subjektivní názor autora a to ještě v tom lepším případě. V horším katalogy dělají i lidé, kteří dané problematice nerozumí a výsledné ceny si někde vycucali z prstu a jejich pohodlnost jim nedovoluje aby se podívali na ceny trhu, protože jenom ten bude mít pravdu. Proto pokud Vás budou zajímat ceny, dívejte se hlavně do aukčních katalogů, protože ty jsou směrodatné. Všímejte si výskytu, cen a tyto informace si zapisujte do svého sešitu, který se časem stane osobním katalogem, založeným na znalostech a to je celá základní pointa. Dalším základem je pochopit hodnocení kvality, protože spolu s cenou to jsou spojené nádoby. Vždy musíme k dané, přísně ohodnocené zachovalosti určit odpovídající cenu. Jinak by to nedávalo smysl a nepomohli by Vám ani naprosto férové cenové záznamy. Uveďte prosím o jaké období se zajímáte.
|
|
#9 26. 7. 2011, 15:45
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jasný je mi to všechno jasný, akorát mě zarazilo že v tom katalogu není uvedena hodnota.Jako třeba u katalogu na vyznamenání a odznaky atd... Zajímá mě FJI
|
|
#10 26. 7. 2011, 15:57
|
|
Moderátor
|
katalog shrnuje informace a katalogizuje...
ceny uvádí ceník a ten většinou vydává nějaký obchodník, který ceny upravuje dle své "cenové politiky"( a skladu)... _______________ |
|
#11 26. 7. 2011, 16:25
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To: Evropa1 a Dracek - podepisuji se pod Vaše poslední příspěvky a taktéž doporučuji Anatahan, aby sledoval aukce a sestavil si vlastní katalog, osobně sleduji u mincí FJI ceny již více než 20 let a když je porovnávám s cenami Novotného, tak nevím jestli mám plakat a nebo se smát a to již nemluvím o tom jaké nepřesnosti jsou v tomto ceníku uvedeny, jako počet ražených mincí a tak podobně.
|
|
#12 26. 7. 2011, 16:28
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jestli se můžu zeptat jaký používáte katalog? |
|
#13 26. 7. 2011, 16:30
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dracek: a co je tedy napr. Sear?
![]() |
|
#14 26. 7. 2011, 16:50
|
|
Moderátor
|
tentor: snaha o kompilát obojího a dle toho to také bohužel vypadá...
(maximálně z nouze na hrubou orientaci u koloniálních ražeb) Anatahan: jak jsem psal, pokud hledáš katalog pak Moravec, Polívka pokud ceník pro první hrubou orientaci, ANK... jinak sleduj aukce a drž se bezvadné kvality(nakupovat doporučuji vždy jen s osobní prohlídkou stavu!!! všude, pokud to nelze pak pověřit kamarády nebo raději nedražit...) _______________ |
|
#15 26. 7. 2011, 16:54
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To Anatahan.
Kdo sbírá mince delší dobu tak přišel na to, že se musí spolehnout pouze na sebe. Tedy má svoji kombinaci záznamů, například o nákladech atd. a výpisy aukčních cen za mnoho let dozadu, výskytu atd. Samozřejmě, že zná základní literaturu, její názory, ale je schopen je konfrontovat se svými názory a skušenostmi. Pokud se zajímáte o mince FJI, pak si kupte v některém našem obchodě Money trend, abyste viděl cenové záznamy literatury, kterou spousta sběratelů používá a věří ji. Dále sledujte na internetu zahraniční aukce, jako je například Rauch a zapisujte si dosažené ceny a sledujte poměry mezi jednotlivými ročníky a výskyt. Samozřejmě, že v těchto aukcích nenajdete tuctové zboží. Dále pozor na padělky, je jich kolem nás opravdu dost. |
|
#16 26. 7. 2011, 16:55
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Moravce jsem si už pořídil, včera mi přišel a právě v něm listuji.Akorát zrvna koukám, že u celkem dosti mincí chybí náklady.jo a náhodou nevíte co znamenají v tom katalogu takový pavoučci nebo hvězdičky, či co to má být. Někde je jedna někde dvě nebo tři.
|
|
#17 26. 7. 2011, 17:12
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To jsou odkazy na poznámky.
Například na straně 44 u ročníku 1862 E je náklad, který byl ražen ve dvou letech a je zde odkaz na poznámku, kde je náklad blíže rozčleněn. « Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 26. 7. 2011, 17:16. » |
|
#18 26. 7. 2011, 17:17
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Áha už to chápu, paráda.
![]() |
|
#19 26. 7. 2011, 17:18
|
|
Moderátor
|
náklady se často archivně nedochovaly, takže to chce praxi, ostatně nákladová čísla nejsou často vůbec podstatná, ovlivňuje to spousta dalších věcí...
_______________ |
|
#20 26. 7. 2011, 17:23
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Ty hvězdičky jsou uvedeny u ročníku, jehož ražba byla rozložena na více let, jako například u položky 132 - Fillér 1906 KB je v poznámce uveden počet vyražených kusů v jednotlivých letech, protože tato mince se razila v letech 1906 až 1913.
Z numismatické literatury dávám přednost knihám v českém jazyce a pro mincovnictví FJI. je to dostatečná literatura - viz scan. Pro sledování vývoje cen mincí tohoto panovníka hlavně používám nabídkové seznamy ČNS pobočka Praha a to již od roku 1997. Obrázky: ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
#21 26. 7. 2011, 17:34
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
V našich aukcích je ale jeden velký problém, kterým je kvalita, která je proti zahraničním aukcím nehorázně benevolentní. Například posledně jsem přijel do Prahy na aukci a ze zaškrtnutých 25 položek jsem dražil dvě, ale stejně ani oni nebyly nulové, jak bylo v katalogu uvedeno, ale jedničkové.Stačí se podívat k Rauchovi aby člověk viděl kolik našich obchodníků tam draží mince v zachovalosti 2, aby se tyto mince následně dostaly do českých aukcí ve stavu 1. Když pak přijde například od Kunkra mince v zachovalosti téměř 0, člověk ji bere jako nulu, protože ji nejde nic vytknout.
|
|
#22 26. 7. 2011, 18:31
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To Evropa1: Můžete doložit své tvrzení "Stačí se podívat k Rauchovi aby člověk viděl kolik našich obchodníků tam draží mince v zachovalosti 2, aby se tyto mince následně dostaly do českých aukcí ve stavu 1."
Pokud toto tvrzení nemůžete doložit dalšími údaji jako například kdy byla určitá mince vydražena u Raucha a následně prodána v české aukci, je toto Vaše tvrzení nevěrohodné i když by snad mohlo být pravdivé, ale vždy je potřeba doložit důkazy. |
|
#23 26. 7. 2011, 18:53
|
|
Moderátor
|
netřeba dokládat, stačí pečlivě sledovat aukce a příklady najde...
neplatí to jen pro Raucha, ale evropské aukce všeobecně ostatně platí to i u nás, že mince zakoupené v Praze jako 2/2 jsou pak prodávány moraských a dalších aukcích jako 1/1 nebo uchaté později jako bezvadné... nazval bych to "běžný" stav, samozřejmě to platí jen pro určité procento materiálu, převážně tolarové období... ![]() _______________ |
|
#24 26. 7. 2011, 19:11
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To numismatik-fji.
Vypravte se k Rauchovi, sledujte kdo co draží, ty mince si zapamatujte a uvidíte, kde se do půl roku objeví. Tečka. Už nevím jak bych Vám to polopatisticky jasněji mohl vysvětlit. Nebo důkazem jsou i fotografie v aukčních katalozích a pokud jich budete mít většinu, pak se to nechá vypozorovat také. |
|
#25 26. 7. 2011, 19:32
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Pokud tak někteří obchodníci postupují a nakupují jako dvojky a prodávají jako jedničky, je to pouze jejich věc, je to pouze obchod a pokud najdou zájemce, který koupí dvojku jako jedničku, tak je to pouze věc kupujícího. Něco podobného se děje i na AUKRU, někteří prodávající vydraží minci na aukci ČNS a pak prodají s určitým ziskem, ovšem to je pouze obchod a nevidím důvod proč bych bych měl takovým obchodníkům závidět jejich zisk.
|
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1