Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » Kecárna jen o numizmatickej problematike .

Vykupminci.cz
Numisargo

Kecárna jen o numizmatickej problematike .

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dámy a Páni nakoľko niektorí kolegovia ,kolegyne cítia útlak , že pôvodná tlacháreň - kecareň nie je výlučne o numizmatike dovoľujem si založiť úplne nové vlákno , kde sľubujem za seba nebude jeden vtip, rozbor histórie ďaleko minulej , ale ani súčastnej , všetko len a len o numizmatike .

Prajem príjemné numizmatické kecanie.
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
« Poslední úpravu provedl(a) turtleoverhead v 7. 11. 2022, 18:09. »
Registrovaný uživatel
XDD tohle vlákno má jasný osud, zemřelo dřív než ožilo
Registrovaný uživatel
Uvidíme ???

Objednávka bola , diskusia len a len o minciach .
Od dnes nemalo by byť nespokojencov .
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
Trocha nume odbornosti
Na základě dřívějších diskuzi na tema,,co je to numismatika"charakteristika tohoto pojmů a její rozbor, vložím zde zajímavý článek jedné starší publikace, spíše se jedná o tabulku s popisem.
Je možné,že již dříve zde byla uvedena a popsána.

Tabulka znázorňuje,vědecké aspekty charakterizující jednu jedinou mincí.Tabulka naznačuje z jak pestré škály hledisek je možné každou minci studovat a zároveň jaké množství poznatků z různých společenských exatnich věd, může jediný doklad platidla minulosti vědě poskytnout.Kromě toho však také ukazuje,s jakými vědomostní by měl v ideálním případě numismatik vládnout,aby mohl minci určit a sice ,tak aby šlo o určení bez zbytku všeho,co vůbec může numismatika historické vědě dat.
Rozdělení tabulky:
První etapa,kryje základní určení mince.
Druhá etapa, představuje prohloubený pohled na předmět zkoumání.

Věřím,že foto bude čitelné.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Doplním zbývající etapy, omylem při psaní odesláno.
Třetí etapa:
Je základní a odborná klasifikace mince,jako předpoklad a východisko stavu,ve kterých jse již množství oborovych fázi zužuje na počet šesti,což je projevem přechodem od analýze k syntéze.Vnejsi vlastnosti v této klasifikační etapě již částečně v pozadí.
Čtvrtá etapa:
Je etapou syntetickou,jde o schrnutí poznatků s předcházejících etap určování historické památky (mince).a vytyčení přínosu této práce pro obecnou historii.
Registrovaný uživatel
Skutočne mimoriadny nalez,len to ilustračne foto ...Aka je suvislost Anglickych Noble s Rimskymi mincami ?
https://www.aktuality.sk/clanok/621634/v-taliansku-nasli-zlaty-poklad-300-minci-vyzera-ako-by-boli-nove/
A tu už realita.
https://twitter.com/i/moments/1038772225246146562
_______________
Moderátor
Pocity při nálezu takového pokladů,v tomto případě doslova pohádkovýho pokladu, musejí být nepopsatelné ....opravdu čistá a práva krása žlutého kovu.
Moderátor
Připravil jsem si dnes krátký článek o stříbru a tomto kovu v micich.
Mnohým z vás nebude ničím novým.Na zdejším fóru mnohokrát probírané téma,ale proč si neosvežit zkušenosti......

Stříbro....bílý lesklý kov chemické značky Ag (argentum) hustoty 10,5.
Pro poměrně nižší bod tání (961 stupňů Celsia) ,dobrou kujnost, tažnost a vzácnost je jíž od nejstarších dob používáno k ražbě mincí.
Nejstarší evropske mince...didrachmy, stříbrné statéry, ražené na řeckém ostrově Aigina v 6.stl.
Před Kristem.
Ze stříbra byly řazeny také nejstarší české denáry,brekteaty,grošove a tolarove ražby,také dlouhé řady medaili.
Čisté stříbro bývá používáno k ražbam jen málo.Již od středověku se slevalo ve stanoveném poměru s mědi.V novější době jsou do mincovního stříbra, přidávány i jiné kovy (nikl,zinek) za účelem zvýšení odolnosti stříbra.
Ryzi stříbro se uvádí ve zlomku tisícinách.Ve středověku,ale také později se ryzost udávala v lotech, přičemž ryzi stříbro (1000/1000) mělo 16 lotu (1lot =62.5 tisícin,tedy 1lotove stříbro má 62,5/1000,...8 lotove500/1000). pokud neklesla ryzost stříbra pod 500/1000, neztrácel kov stříbřitou barvu,ryzost nižší se projevuje již počínající barvou mědi.
Ag.mince se v suchém prostředí časem pokrývají ušlechtilou tmavomodrou patinou,která je sběratelský žádaná a ceněna.Vznika působením atmosférického ozonu a je tvořena oxidem stříbrným.
Stříbrné mince ve sbírce,by měly být uloženy do propustného sáčku,nejlépe papírovem, položený na podložce s měkké látky,aby suchý vzduch mohl k oběma stranám.

Jakost v mincích
Je zákonem stanoveny poměr mezi hmotnosti čistého drahého kovu v mincích (zrna) a celkove hmotnosti mince(stříži).
Jakost nejstarších českých denárů byla vysoká a udržela se až do poloviny 11.stol.Pak výrazně klesla.
Jakost českých breaktatu klesla jen velmi mírně.Take první pražské groše byly velmi jakostní.Avšak i zrno této populární mince, deklarováno jako,, věčné" postupně spolu s hmotností klesalo.
Aby byla mincovní jakost přesně zachována,bylo od tolaroveho období úlohou vardajna(druhý nejvyšší úředník v mincovně,po mincmistrovi)s polu s dalšími úředníky.Za jejich dozoru byl do vyčistěneho kovu (prantu) přidán v přesně stanoveném poměru tvz.načist.
Tato činnost se nazývá sázení verku.Az do 19.stol byla jakost stanovena v lotech viz.popis výše.

V odkazu přikládám podrobnější světový význam.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Silver_standard

Zde jakási mezinárodní výskyt standard jakosti
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Silver_standards
Moderátor
Dnešní příspěvek,pro rozšíření a osvěžení historického obzoru.

Měď a měděné mince:

Měď (lat.cuprum)..... měkký a načervenalý kov, který taje při 1084 stupních Celsia a má hustotu 8,94.Po stříbru druhý kov nejčastěji používaný k ražbam mincí a medailí.
První měděné mince byly raženy v Řecku již v pátém století před Kristem.Těžke lite měděné ražby známé z doby římské republiky v průběhu 4.stl.pred Kristem.
V našich zemích se měď již od středověku používala do mincovních slitin se stříbrem v úředně stanoveném poměru (načíst,sazeny verk). Používalo se měďi granulované ve formě drobných zrnek. Toto zrnění na granule prováděli tvz.kerneři(zrniči)ve speciálních dílnách kernarnach (gernhaus).
Měď se těžila samostatně,nebo byla získávána jako vedlejší produkt těžby stříbrných rud.
Měď vytěžená s těchto Ag. rud obsahovala ještě určité množství Ag.Nazyvala se černá měď a platil na ni královský zákaz vývozu ze země.Vyčistena (šplejsovana) měď od ostatních příměsí včetně Ag. Se nazývala červená.
První česke měděné mince byly nouzové drobné mince tvz.flutky,v husitských centrech Tábor, Praha.Vlastnimi měděnými ražbami jsou početní peníze žetony ražené v poměrně velkém množství mincovnami za vlády Ferdinanda l. Praze, Kutná Hora, Jáchymov.Vzacně také rodových mincovnach, Jičín, Český Krumlov.
Prvními českými měděnými oběžnými mincemi jsou grešle od roku 1759 a později od roku 1760 krejcary, které do té doby byly řazeny že stříbra.Tyto měděné mince jsou v podstatě prvními kreditními mincemi u nás.Z mědi pak byla ražena řada nejmenších mincovních nominalu.
V moderním době se měďi, nadále používa k ražbě mincí a medailí.Nikoliv však samostatně, nýbrž ve slitinách, které se lépe hodí pro mincovní oběh.k nejčastějším slitinám patří cínový,bronz
měď s 4-8% cinu.,.....mosaz měď s 10-30%zinku....Tombak, měď s méně než 10% zinku.
V antice se často používalo k ražbě billonu-slitiny mědi s 10- 15%střibra.V současné době se často používá hliníkový bronz,měď s max.10%hliniku a manganem, např. Československá koruna 1957-1992 a take měďinikl s 20%-25% niklu.
Mědi bylo zároveň od středověku používáno k ražbam padělku drobných mincí viz. padělatelske dilny, Hradec u Opavy. Tyto ražby,byly často postříbřovany pomocí amalgámu stříbra,aby vzbudily dojem pravé mince.

Článek sestaven, čerpáním s numismatických publikaci a webových zdrojů.
Registrovaný uživatel
m1234 napsal
Skutočne mimoriadny nalez,len to ilustračne foto ...Aka je suvislost Anglickych Noble s Rimskymi mincami ?
https://www.aktuality.sk/clanok/621634/v-taliansku-nasli-zlaty-poklad-300-minci-vyzera-ako-by-boli-nove/
A tu už realita.
https://twitter.com/i/moments/1038772225246146562

To vyzerá ako naša rýchlovarná kanvica :)
_______________
Processed coin catalogs 3.704 Auctions / 30.200 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Moderátor
V krátkém tvz.připominkovém seriálu ,o základních kovech u mincí jsem si dnes dovolil vložit článek. Po staletí oblíbeném, vyhledávaném a vzácném kovu zlato.

Zlato.... ušlechtilý žlutoleskly kov chemické značky Au (aurum) a hustoty 19,3. Čisté zlato je měkký těžký kov,který je chemicky velmi stálý a reaguje pouze z látkami obsahující volný chlór a rtuť s nímž snadno vytváří sloučeniny (chlorid a amalgany).
K ražbě mincí se tento kov, používal již od starověku.Kdy s přírodních sloučenin zlata a stříbra (tvz.elektrónu) byly raženy už na přelomu 8.a9stl.př.kristem v malé Asii (Lýdie) nejstarší známé mince vůbec.Ze zlata byly raženy antické Řecké statéry a římské aurei a solidy, středověké florény, dukáty,zecchyny,goldguldeny a mnohé další.
Zlato bylo v Čechách nejprve ryžovano (Vltava,Otava, Berounka a jejích přítoky), později se dolovalo především v Jílové, Roudném,na Šumavě Kašperské Hory a v dalších menších ložiscích.
Pro rakouské země ,byly největším producentem slovenské hornouherske doly,doly okolo Kremnice.
Prvními zlatými mincemi ,raženymi na našem území byly keltské duhovky. Název duhovky,....protože lesknoucí se mince byly nalézány na polích omytých deštěm a podle pověry se věřilo, že duhovky se nalézají tam,kde se duha po bouřce dotkla země.
První Českou zlatou vládní mincí byl florén Jana Lucemburského, raženy poprvé v Praze roku 1325.
Dukáty a jejich násobky a díly razili v Čechách s výjimkou Zikmunda Lucemburského, Albrechta II.
Habsburského, Ladislava Pohrobka a Jiřího s Poděbrad všichni panovníci od doby císaře Karla IV až po Františeka II.jehož dukát s ročníkem 1809 je poslední zlatou českou ražbou.
Zlaté dukáty razily také rody k ražbě oprávněné Rožmberkové, Eggenbergové, Albrecht z Valdštejna,Karel Egon Furstenberg,nebo vysocí církevní hodnostáři Olomoučtí a Vratislavští biskupové.
V roce 1923 byly raženy první jubilejní zlaté Svatováclavské dukaty a od roku 1978 dukáty s tematikou Karla IV.
V roce 1995 byly v České republice raženy, zlaté pamětní mince v hodnotě 1000 ,2500,5000,10000kč.s tématikou slavných českých ražeb.
Do zlata byly raženy i běžné mince za účelem pamětním,nebo darovacím. Zlato bylo v minulosti i současnosti použito často k ražbě medaili., vždy však v omezeném množství.
K ražbě mincí se používá hlavně zlato o ryzosti 986/1000.tvz.dukatove zlato.
K zubním účelům se používá o ryzosti 750/1000.
Šperkařství ryzost 585/1000.
Starší jednotkou ryzosti zlata je karát.
Správné uchování:... zásady pro všechny druhy mincovních kovů.
Mince je dobré skladovat,pro zajištění maximální kvality sbírky.Na bezprašném, tmavém místě při max.nizké vlhkosti a stabilní teplotně tvz.pokojová teplota.
Mince by měly být uloženy, nejlépe v boxech, které jsou obvykle opatřeny speciálními podložkami.Mince takto uložené je dobré občas obrátit,pro zachování kvalitní rovnoměrně patiny.
Starší zkušenější sběratele doporučují uchovávat sbírky, jednotlivé kusy v bezbarvých savých papírových sáčcích...... však u vzácných,kusů je dobré maximální zajištění pro bezpečné uskladnění a to zejména s ohledem na rovnoměrné zachování ušlechtilé patiny.
Mincí bychom se neměli dotýkat holýma rukama, měli bychom používat speciální numismatické bavlněné rukavice.
Zásady čištění mincí,je velmi jednoduché..... základní pravidlo nečistit!!!
Pokud není mince v nálezovém stavu tvz.kopaná mince.
Pokud si sbírkovou minci jakkoliv při manipulaci nešťastně znečistime, stačí jen opláchnout pod tekoucí vodou, v maximálním případě použít slabý neagresivní mýdlový roztok,lehce minci promnot v prstech, poté opláchnout pod tekoucí vodou,pak pečlivě osušit.Pokud možno horkovzdušně, bezpečně bez možnosti drobných vláskových škrábanců při klasickém vysoušení.

Článek sestaven, čerpáním s numismatických publikaci a webových zdrojů.
Registrovaný uživatel
čo nám pripravuješ v krátkej budúcnosti Barbar ? :roll:
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
Uvažoval jsem o stručném popisu ,,oživení "výskytu jednotlivých typů mincí na našem území.
Počínaje denáry,konče někde u novodobých oběhových ražeb.
Bude se nejspíš jednat o dlouhý seriál příspěvků , uvidíme :) ..... pokud má někdo zájem, může se připojit.

Tyto příspěvky jsou samozřejmě,pro mnohé dávno známé,ale proč si neosvežit zkušenosti a zkvalitnit znalosti začátečníků i tohoto portálu.
Jistě zde již v minulosti popsané témata,ale znáte to kdo se kope v dávných odbornějších příspěvcích.Tak proč si něco odbornějšího s nume oblasti neprečist,při čerstvém servisu pod oči:)

Většina příspěvků jak jsem již uvedl,jsou sestaveny s odborných publikací a informaci s webových portálů.

Mnoho z nás jistě uvítá i další doplňující fakta.
Moderátor
Byť falerista, vážím si Vás. Je zde tolik zkušených lidí, ale je to prostě neplacená práce. Díky
Registrovaný uživatel
Existuju aj vacsie taketo kapsicky rozmer cca 80x80 alebo 100x100?
https://www.leuchtturm.sk/PVC-puzdro-na-mincu-50x50-mm-100ks-bal-MT100-d800.htm
Registrovaný uživatel
Opakovanie je matka múdrosti ,
pokiaľ sa človek pravidelne "nehrabe" v knihách hromada vecí a poznatkov sa postupne vytratí do zabudnutia.
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
tomi napsal
Existuju aj vacsie taketo kapsicky rozmer cca 80x80 alebo 100x100?
https://www.leuchtturm.sk/PVC-puzdro-na-mincu-50x50-mm-100ks-bal-MT100-d800.htm


Koukni na tohle,ale výrobce není uveden.Otazka je záruka kvality.
https://aukro.cz/plastove-kapsy-na-mince-65-x-65-mm-6558257485
Moderátor
Tomi pokud bude 65x65 málo pak už jen tohle
http://primak.cz/produkt/kapsa-obal-pouzdro-na-vyznamenani-rad-13-7-cm/
Registrovaný uživatel
Dakujem Barbar...
Moderátor
Dříve než se začneme zabývat samotnými známými typy mincí na našem území, bych rád zmínil a rozdělil jakýsi stručný přehled období měn,platidel v našich zemí.
Vzhledem k velikosti článku.Jsem se rozhodl rozdělit je do dvou dílů.
Budou zakladem nadcházejících připravovanych sérii článku k daným typům mincí na našem území.

První díl.

Předmincovni údobí...
S rozvojem společenské dělby práce pravěké společnosti, nedostačuje již bezprostředni směna jednoho zboží za druhé a dohází k vydělování určitých druhů zboží, které se stávají všeobecným směnným prostředkem.V tomto prostředí plnil funkci všeobecného směnného prostředků již jen jediný druh zboží. Nejčastěji to byly kovy.
Otázka nejstarších platidel u nás, není doposud bezpečně objasněna. Je zřejmé,že předhistorický obchod doby bronzové a haltštatske byl zejména na Moravě stále důmyslně organizován a lze tedy předpokládat,že v tomto prostředí mohlo dojít ke stabilizaci některých druhů zboží jako primitivní platidla. Za nejstarší pravěká platidla zejména na Moravě jsou pokládány bronzové hřivny.

Keltská měna....
Ke vzniku prvních mincí na Moravě dochází ve 2.stoleti při.n.l.v době keltského osídlení.
Hospodářský a společenský vývoj Keltů na našem území a vliv mezi kmenového obchodu s jihovýchodní a západní Evropou,vyvolal potřebu ražby mincí. Morava představuje důležitý článek ve vývoji evropského keltského mincovnictví, neboť tvořila rozhraní mezi zlatou a stříbrnou keltskou měnou.Zakladni mincovní jednotka byl zlatý statér a jeho díly.
Po výtvarné stránce přebírají keltské mince řecké a římské vzory, kterým však dávají vlastní umělecký projev.

Římská měna.....
Za zmínku bezesporu také patří tyto mince, které se na šem území hojně vyskytovaly. Archeo nálezy těchto mincí jsou dokladem intenzivního styku s římským impériem.
Na rozhraní našeho letopočtu dochází k důležitým politickým a společenským změnám, které jsou charakterizovány vpádem germánských kmenů na našem území a rozšířením hranic římského impéria do prostředí blízkosti Moravy. V silném přílivu, římské mince na našem území se odráží obchodní styk s Římany i důsledek různých válečných událostí. Římské mince byly předlohou pro první ražby některých kmenových skupin, zejména germánských.

Byzantská měna.....
Byzantské mincovnictví, prakticky navazuje na mincovnictví římské a představuje důležitý článek mezi mincovnictvim antickým a středověkým.
Nejrozšířenější byzanckou mincí byl zlatý solidus, který sehrál významnou roli v hospodařsko obchodních stycích celé Evropy po několik staletí.

Období velké Moravy.....
Velká Morava položila nepřímo základy k moravskému mincovnictví
Slované, kteří se v průběhu stěhování národů ve 4. Až 6 století našeho letopočtu trvale usídlili v našich zemích, vybudovali v 8. Až 9 stl. První stát západních Slovanů Velkomoravskou říši.
Na území velké Moravy se střetávaly zájmy dvou největších mincovních systému v tehdejší době byzanskeho a karolinského.
Hospodařsko společenský vývoj velké Moravy v 9stl. dosáhl takového stupně vývoje,že stál těsně před zavedením mince. Rozvoj specializované výroby, podmínil vznik vyšších forem směnných prostředků, které bezprostředně předcházející vzniku mince.
Velká Morava organizovala svou měnu na základě byzanskeho systému,jehož základní jednotka byla Byzantská libra o váze 327g. Byzanske peněžní jednotky ve velkomoravském prostředí hrály spíše úlohu početních jednotek,neboť v platebním styku převládal neraženy drahý kov brany na váhu,nebo železné hřivny, velikostně a váhově odstupňované.

Denárova měna....
Utváření nových mincovních druhů na rozhraní antiky a středověku.
V období po pádu římského impéria se v západní Evropě zformovaly germánské kmeny v samostatné království. V Itálii vzniklá říše Ostrogótů,v hipanii říše visigótu v Británii říše anglosasu a v Galii říše franků.
Vzorem pro ražbu mincí se v těchto zemí staly byzanske solidy a jejich díly.
Bezpečný základ pro ražbu středověkého vznik denárů byl položen až za Karla velikého.
Jeho Karlovská libra,odvozena od libra bagdádské,se stala základní mincovní jednotkou v mnoha zemích.
Ražba denárů se rychlé šířila na východ.V Čechách Přemyslovci a Slavníkovci,jako první mezi slovanskými kmeny, započali v 10stl.s ražbou nové mince.v mohutné produkci českých knížat v druhé polovině 10stl. se odráží předchozí ekonomicky vzestup velké Moravy.


Čerpáno s nume publikaci a webových zdrojů.
Registrovaný uživatel
Celkom ok. nespomenul si eru razenia brakteatov a pouzivanie kvalitnej textilie ako sucast platidiel z obdobia Samovej rise a Velkej Moravy.
Apropo uzemie Moravien pomenoval Rim ako urodnu podu...
Ospravedlnujem sa kvalitu pravopisu, pisem z mobilu, vecer to dam do jedlejsieho prispevku...
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
Musím "barbara" hodně pochválit, on do toho dává i práci zdarma a to se moc není :mrgreen:
Moderátor
Děkuji vám za uznání, važím toho.
Rád sestavuji a piši tyto články. Osobně je to jakasi část pojetí mých zálib, numismatika a historie.
Určitě rád uvítám a to nejen ja, jakýkoliv doplňující fakta a zajímavosti k daným příspěvkům.
Jinak k brakteatu budou v následujících příspěvcích,které zmiňují dané obdobi.
Také podotýkám,že jse jedná o velmi stručný vybrány základní přehled.
Zbývající fakta, jako uvedl uživatel,, grofik ''o směně,platidle formou textili, nechávám na vás všech.
Věřim, že tyto články, mohou byt zajimavymi tématy k dalším doplňujícím diskuzím.
Moderátor
Něco zajímavého k přečtení...
https://www.mesec.cz/clanky/zajimavosti-ze-sveta-penez-a-majetku-panovnicke-vyhlasky-zebrave-rady/
Moderátor
Pokračování 2.dilu období měn, platidel v našich zemí.

Rozhodl jsem se na základě ohlasu o trochu rozsáhlejší pojetí těchto článků.
Proto se tento seriál, rozděli do více dílů příspěvků, než původně zmiňované 2 díly.


Moravské denáry 11.a12.stl. jsou jedinečným a vzácným dokladem románského umění.

Zničení velkomoravských center v dolní Pomoraví způsobilo politickou a ekonomickou stagnaci na Moravě v 10.stl.Na začátku 11.stl. byly na Moravě položený základy k novému hospodařskopolitickemu vzestupu země, které vedly k upevnění feudálního řízení a ve svých důsledcích si vynutily pod vlivem českého mincovnictví i zavedení ražby mincí.
K systematické ražbě a vytvoření moravského mincovnictví systému denárového údobí v návaznosti na předchozí peněžně hospodářský vývoj velké Moravy došlo za vlády Břetislava l. Nejstarši moravské mince byly raženy v Olomouci,od poloviny 11.stl. potom také v Brně a Znojmě, které bylo středisky k údělu.Ve 12.stl. je doložena i mincovna v Podivíně v souvislosti s mincovním olomouckých biskupů. Moravské mince denárového údobí vykazují silné vlivy politicko kulturní tradice velkomoravské,což je zřejmě i odrazem zvláštního postavení Moravy uvnitř českého státu.


Brakteátová měna:

Moravské mincovnictví 13.stl. se vyznačuje mohutnou mincovní produkcí.

Na rozhraní 12.stl. a 13.stl.docházi k důležitým hospodařsko politickým změnám., které se projevují novými formami hospodářského a obchodního života, silně ovliněnymi vznikem měst a rozsáhlým kolonizačním hnutím.Ktomu přistupuje i vytvoření jednotného politicko správnímu celku na Moravě - markrabství.
Všechny tyto okolnosti vedly na Moravě k dalekosáhlým změnám nejen v minci a méně,ale i v mincovní organizaci a finanční správě, které se ve 13.stl. představují již jako vyspělé ústrojí.
Charakteristickým rysem moravského mincovnictví 13.stl. je rozsáhlá ražba nových druhu mincí,které nejlépe odpovídaly ekonomicko peněžní situaci země.
Ražba těchto mincí s velmi výrazným a umělecko pozoruhodným obrazem se především opírala o nové naleziště stříbrné rudy.
Brakteáty vznikly v již v německých zemí a teritoriálně jsou omezeny na oblast střední Evropy.
Jejich vznik a vývoj je v úzké souvislosti s vývojem fenikove mince které jsou nejrozšířenějším mincovním nominálem v německých oblastech.
Zavedení brakteátů bylo vyvoláno snahou po zrychlení výroby mincí a dodání většího počtu oběživa pro potřeby rozvíjející se ekonomiky.
Kolébkou jejích vzniku je Míšeň a oblast pohoří Harzu.
Do našich zemí se dostaly, především s německými kolonisty.

Grošova měna:
Moravská mincovní soustava grošoveho období měla základ v drobné minci markrabské a městské.
Snahy po centralizaci mincovnictví v českých zemích vyvrcholila v roce 1300,kdy došlo k zavedení grošove mincovní a měnové soustavy.Mincovni činnost na Moravě ustála zrušením mincoven a jejich přenesení do Kutné Hory.
Moravská hřivna jako základní měnová jednotka se však udržela dále.
K podstatné změně dochází od poloviny 14.stl. v souvislosti s ekonomickým a politickým vývojem. Byla obnovena ražba markrabské mincovně v Brně a za markraběte Jošta (1375-1411)
Vytvořená Moravská mincovní soustava grošove údobí.
Rozsáhlá mincovní činnost se objevuje zvláště v prvni polovině 15.stl. v období husitských válek na Moravě v souvislosti s vzrustajici potřebou peněz na vojenské výdaje.
V tomto období se rozšiřuje ražba mince i na městské mincovny v Olomouci a Brně. Po husitských válkách,kdy dochází rozsáhlému přílivu cizí mince na Moravu,upadá ražba domácí mince.
Počátky grošove mince mají svůj původ v byzantské oblasti,kde peněžní hospodářství a městský život se udržel od dob antických.
Od roku 1194 razí Benátky podle byzanskeho miliareisonu větší mince,,denarii grossi"
A před rokem 1230 v Pise je tato větší Ag. mince uvedena v pevný poměr k dosavadnímu měnovému systému, neboť se rovná 12 denárum.Roku 1266. Ludvík lX. Začal razit slavny,,grossus turonenssis".
Přímý románský vliv na zavedení grošove měny v Evropě se projevil potom v Čechách,kde roku 1300. Byla zavedena nová mince.
Do tohoto období také spadaji počátky zlaté středověké mince.
Důležitým peněžním opatření bylo zavedení ražby zlatých mincí.Ikdyż pokusy o první zlatou minci v Evropě spadají již do první poloviny 13.stl.razbou zlatých augustalu,byl to až florin města Florencie, který vytvořil první mezinárodní typ zlaté mince, hojně napodobovanych v mnoha zemích.
V Čechách to bylo za Jana Lucemburského v roce1325.V druhé polovině 14.stl. se rozšířil jiný typ zlaté mince dukát.Nazev dukát je odvozen od ražby zlaté mince v Benátkách z konce 13.stl.
Mezinárodní význam nabyl zejména Uherský typ dukátů.Ktery byl napodobován v mnoha evropských zemí.
Ve 14.stl. vnikla další zlata mince, rýnský zlatý,který měl však nižší ryzost.

Článek sestaven čerpáním s nume publikaci a webových zdrojů.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Pokec o mincích » Kecárna jen o numizmatickej problematike .

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1