Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » Klipa bílého groše 1604.

Klipa bílého groše 1604.

Moderátoři: Dracek, grofik, jano7B9, kacuro, Michaela.

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
V mimořádné aukci bohemiky, firmy Aurei je několik velice vzácných mincí, které zaujaly část naší sběratelské obce. Je zde několik velkých a líbivých nominálů, ale já osobně dávám z této skupiny přednost, možná té nejméně honosné minci. Podle mého názoru se pod položkou 128. skrývá velmi zajímavá ražba, kterou je klipa bílého groše s letopočtem 1604 z mincovny Kutná Hora. O její vzácnosti není třeba sáhodlouhých článků, protože ta je již předem daná, ale další velikou přidanou hodnotou je její stoletá aukční historie, která jí dává určitou noblesnost. Něco podobného jsem zažil a proto vím, že ta pro mě znamená víc, než mince samotná.
Historie této klipy je obdivuhodná a určitě je zajimavější, než některé zlaté ražby z Justovi sbírky. Možná, že někdo má i vědomosti o dosažených cenách a to hlavně o té poslední, z Rauchovi aukce, konané v roce 2000. Tehdy se dočkali současní sběratelé jejího návratu a šance na její koupení, kterou před nimi nemělo několik generací sběratelů, kterým zmizela téměř na jedno století z očí. Bude zajímavé, jak s touto šancí naloží ti dnešní. Bohužel, mám takový dojem, že například dostupnější desetidukáty Ferdinanda II, udělají cenově asi postatně více. Možná, že se mýlím, ale je zde stále zafiksovaný postoj, kterým se zde řídíme a ve kterém platí, že za cenu velmi vzácné drobné mince si můžeme koupit pouze běžnější vyšší nominál.
Bylo by škoda, pokud bychom tuto drobnou ražbu opomíjeli a na její úkor protlačovali pouze velké nominály, protože si to ani některé tolik nezaslouží.
Moderátor
Mate pravdu, je to exkluzivni kus a jeji zmapovana historie bonbonek navic. Sbirat i KH, bil bych se jako lev nejen proto ze klipa je muj sberatelsky sen. Cena bude urcite vysoka a dle meho soudu vyvolavaci cenu nekterych 10D hrave preskoci.
Registrovaný uživatel
Na cenu jsem právě hodně zvědavý, protože stále znám lidi, majitele ohromných sbírek, pro které je tolar modlem, ale o ostatním nevědí nic. Pokud byste jim přinesl drobnou minci, v tržní hodnotě například 20 000 korun a řekl si za ní desetinu ceny, stejně si jí nekoupí, protože by to bylo na ně relativně moc.
Pamatuji si na příběh půltolaru 1853 B v mimořádné aukci Uher, firmy Aurei. Tato mince je velíce vzácná, přijel si pro ní Rauch a také jí bohužel dostal. Přitom stačilo si sednout za něho a pouze čekat až dá ruku dolů. A určitě on by jí dal dolů dříve než sběratel, protože to je obchodník, který se hlavně musí dívat na zisk. Přesvědčoval jsem jednoho známého, který na tuto minci měl finance, ale stejně si jí nekoupil, protože jeho snem byli sběratelsky bezcenné a předražené pamětní ražby, které si ale může koupit kdykoli. Tento konkrétní ročník půltolaru ale v životě moc často neuvidí.
Píšu to právě proto, protože hodně lidí ještě stále preferuje líbívější mince, i když reklama u této položky snad přesvědčí, že si zaslouží adekvátní zájem.
Registrovaný uživatel
Evropa1 napsal
.... Bohužel, mám takový dojem, že například dostupnější desetidukáty Ferdinanda II, udělají cenově asi postatně více. ...

asi ano, jsou atraktivnější než ona klipa kterou ocení jen znalý sběratel. Ty dražené desetidukáty Ferd.II jsou relativně časté ročníky, ale třeba z roku ´23 (mincm.Suttner) se skoro nevyskytuje - není ani v této dražbě.
Registrovaný uživatel
Touto sbírkou se táhne jméno sběratele Justa. Myslím, že bylo velikoun chybou, že se jeho sbírka tehdy dražila v Londýně a né například ve Vídni, protože by zde musela dosáhnout vyššího zhodnocení. Tuto historii si již tolik nepamatuji, protože šla částečně mimo mě, ale říká se, že se obratem některé ražby objevily v jiných aukcích i s patřičným nárůstem ceny. Všeobecně platí, že by měly být mince prodávané v zemi původu, protože musí zákonitě vyvolat vyšší zájem.
Registrovaný uživatel
To Kučera.
Zde máte další českou klipu Rudalfa II.

http://www.sixbid.com/nav.php?p=viewlot&sid=492&lot=765
Moderátor
Hmm pěkné, ale s poplatkami skoro milion korun...

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Moderátor
ano o te vim, ale "bohuzel" je z KH. Posledni klipu z prazske mincovny kterou jsem zaznamenal v aukci byla tolarova Rudolfa II. v devadesatych letech u CNS Praha.
Registrovaný uživatel
Ražby Rudolfa II jsou v našich končinách docela oblíbené a sbírá je hodně sběratelů, včetně i známých osobností našeho kulturního života. Na trhu jsou vcelku dostupné a nechají se sesbírat i mince v pěkné zachovalosti. Narozdíl od běžně ražených nominálů, jsou naopak klipy velice vzácné, jsou vyhledávané a budou vždy chloubou sbírek. Proto já osobně, pokud bych sbíral mince tohoto období, bral bych klipu, jako něco vyjímečného a otázku mincovny bych pustil z hlavy, protože jde hlavně o ražbu a né o miniaturní značku mincmistra.
Moderátor
Kazdy mame svuj sberatelsky zaber, nekdo se zameruje treba jen na urcity nominal (napr.denary, prazske grose, 3 krejcary, tolary a pod.), jiny na razby konkretniho panovnika (jako treba Vy na Frantiska II.), dalsi na mince konkretniho statu (Ceskoslovensko a pod.), nebo obdobi (antika, stredovek atd.), takze kazda sbirka je potom svym zpusobem jedinecna. No a ja si zvolil mozna trochu netradicni ale jednoznacne vymezeni razbami z prazske mincovny od jejich pocatku zacatkem druhe poloviny 10.stoleti do jejiho uredniho uzavreni v r.1857.
Registrovaný uživatel
Já vím, že máte tento záběr z hlediska šířky období a rozumím tomu, že jste svojí činnost musel na druhou stranu nějakým způsobem zůžit, aby to bylo únosné, ale nemáte ani kousek snahy tento svůj sběratelský koridor porušit a o tuto klipu bílého groše se pokusit?. Abych se přiznal, já jí dražit nebudu, ale podvědomě jsem o tom chvíli uvažoval, i když se zajímám o úplně jiné období, ale ta vyjímečnost, navíc podpořená nádherným příběhem tu je a kdy se bude něco podobného opakovat?
Moderátor
Pravda je ze tato razba je jak jste jiz psal unikatni nejen svoji vzacnosti ale i svoji historii a byt to prazska razba, nevahal bych ani minutu. Urcite si ji ale rad prohlednu a alespon na chvilku podrzim v ruce. Bohuzel ale prostredky nemam neomezene a z vlastni zkusenosti vim ze zakon schvalnosti casto funguje. Stalo se mi jiz take ze jsem si poridil razbu ktera se mi sice velmi libila ale urcenim do sbirky nepatrila a nedlouho pote se objevila vzacna a me chybejici prazska razba na kterou jsem i vinou "zbytecne" utracenych prostredku jiz nedosahl. Co se tyce teto konkretni klipy tak urcite o ni boj bude, predpokladam ze nejen ze znamych sberatelu bilych grosu kterym by korunovala sbirku, tak i ostatnich sberatelu bohemiky jiz z vyse uvedenych duvodu.
Registrovaný uživatel
Ať budeme sbírat cokoli, pokud se objeví něco jiného, s čím nemusíme mít nic společného, ale bude to mít několik přidaných hodnot navíc, pak se nám to musí z principu věci líbit a budeme mít nutkání to získat. Může to být například skutečnost kvality, kdy pěkná mince se nám bude líbit, ale naopak odřená v nás může vyvolat i určitý druh odporu. Proto jsem se zde snažil vyvolat diskuzi o této minci, protože ta splňuje všechno a pokud sběratel má nějaké znalosti, které se váží k této době a jejím mincím, pak jí musí ocenit. Bohužel nejde sbírat vše, protože naše finance jsou velmi omezené, ale popovídat si o ní nás nebude nic stát, pokud nebudeme počítat pár hodin času.
Registrovaný uživatel
Hmmmm... Ale je boží.... ;)
Registrovaný uživatel
o té klipě jsem dlouho uvažoval,ale přišla možnost koupit najisto nějaké zajímavé drobáky a neváhal jsem a koupil jsem je.Mě totiž odradil postoj dvou lidí se kterými jsem se o tom bavil a ti mě vyděsili částkou okolo 300 tisíc plus procenta,což je pro mě moc.Doufal jsem,že bude stačit okolo 260 tisíc.Když však vidím zájem jen mezi pár lidmi,tak nechci vidět kam až to půjde,kdeyž se budou účastnit všichni zájemci
Registrovaný uživatel
Samozřejmě, že pokud budeme alespoň trochu rozumět této době z monetárního pohledu, pak musíme tuto ražbu ocenit. S několika sběrateli jsem také mluvil a i oni jí preferují, jako vrchol aukce, ale bavil jsem se i s jedním sběratelem, sbírajícím bohemiku desítky let a jeho zájem začíná u desetidukátů a končí u tolarů.
Aukční psychologie je velice zajímavá. Někdy, když je nízká vyvolávací cena, je mnoho zájemců, kteří zapomenou na svoje předsevzetí, podlehnou davovému šílenství a výslednou cenu si vítěz uvědomuje až dodatečně.
Naopak vysoká vyvolávací cena může odradit část potencionálních dražitelů a aukce může proběhnout v umírněném duchu.
Zaváděcí cena této klipy je zajisté nominálně vysoká, ale pokud přihlédneme k její vzácnosti, pak asi naopak. Sběratelská veřejnost má na cenové spekulace poměrně dlouhou dobu, již se začínají rýsovat hladiny možného zájmu. Z toho důvodu již někteří přestávají snít svůj sen a dražby této položky se nezůčastní. Zajisté se shodneme, že za klipu bude zaplacena férová cena a nehrozí, že by mohlo dojít k jejímu podhodnocení, ale možná, že pokud by neproběhla kolem ní veřejná diskuze, že by byl zájem ještě větší. Ale stejně se těšme na krásné divadlo kolem dražby této položky, protože mě osobně bude přitahovat mnohem více, než kolotoče kolem všech desetidukátů.
Moderátor
Tak jsem se chtel pro zajimavost podivat za kolik byla odklepnuta u Raucha ale v katalogu Aurea je bud chybne uvedeno cislo polozky nebo cislo aukce, pochybuji totiz ze jen za 1400,- ATS.
Registrovaný uživatel
To Kucera.
Já jsem se snažil také vypátrat cenu, ale vypadá to, že tato mince byla sice dražená v této aukci, ale pod jiným číslem. Slyšel jsem, že byla vydražená za 38 000 ösch + 20 %. Tuto informaci berte s rezervou, protože jsem ji nemohl ověřit, i když s největší pravděpodobností cena odpovídá tehdejší době.
Registrovaný uživatel
Za tuto částku šly tehdy 2 položky: 1760 a 1807
Registrovaný uživatel
tak jen pro zajímavost jsem se díval, kolik stála tato klipa u Bergera a bylo to 90 marek.Přičemž ta půltolarová klipa 1605 od FRuwalda stála 91 marek,tím pádem by ten bílý groš měl stát tolik? Když si listuji katalogem jeho sbírky,tak si říkám,že dnes je již nemožné zkompletovat takovou sbírku.Má totiž několik desítek klip a více českých 3 tolarů
« Poslední úpravu provedl(a) denary v 22. 11. 2011, 8:59. »

Nové téma Odpovědět

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o mincích » Klipa bílého groše 1604.

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1