Dobrý den
Je zde někdo kdo by mi poskytl radu jak rozlišit kolek od známky?Včera jsme měli s kolegou menší rozepři ohledně této záležitosti a nemohli jsme se shodnout.A tím jsem zjístil že vlastně u starých známek okolo roku 1900 vůbec nejsem s jistotou schopen rozhodnout zda se nejedná o kolek.Děkuji
kolky a známky
Moderátoři: dejvy, elle, Zdenek Jindra.
Stránka: 1
| Autor | Příspěvek |
|---|---|
|
#1 17. 10. 2011, 6:20
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
#2 17. 10. 2011, 14:59
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Čec 2007
|
Dá se určit, zda se jedná o:
- známku, tj. potvrzení o zaplacení poštovní služby - kolek, tj. potvrzení o zaplacení fiskální služby - známku určenou k potvrzení o zaplacení poštovní nebo fiskální služby Může se vyskytnout i: - známka použitá k zaplacení fiskální služby - kolek použitý k zaplacení poštovní služby |
|
#3 17. 10. 2011, 20:21
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Ún 2008
|
Vždycky se rád něčemu novému přiučím ale po této odpovědi jsem ještě pitomější než včera. ![]() _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com/ |
|
#4 17. 10. 2011, 20:49
|
|
Moderátor
|
Dotaz zněl "jak rozlišit kolek od známky". Takže:
- známka byla vydaná proto, aby sloužila k zaplacení poštovních služeb - kolek byl vydán proto, aby sloužil k zaplacení fiskálních služeb - v některých zemích (asi nejběžnější je Spojené Království a jeho kolonie) byly vydávány známky, které mohly být použity i jako kolek; mnoho katalogů také tyto způsoby použití rozlišuje a oceňuje V některých případech se mohlo stát, že: - pro úhradu poštovného byl místo známky použitý kolek - pro úhradu fiskálního poplatku byla místo kolku použitá poštovní známka Toto jsem uvedl hlavně proto, aby bylo zřejmé, že pro určení, zda se jedná o známku nebo o kolek, je rozhodující (volně řečeno) "to, co je nalepené", a ne "to, na čem je to nalepené". |
|
#5 18. 10. 2011, 7:52
|
|
Moderátor
![]() Registrován: Ún 2008
|
Jo, to jsem všechno pochopil napoprvé ale doufal jsem že nám prozradíš nějaký fígl
jak kouknout na ten malý papírek a poznat zda to je známka nebo kolek. ![]() _______________ MINCE NA PRODEJ : http://turtleoverhead.ecrater.com/ |
|
#6 18. 10. 2011, 8:07
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Na kolku bývá většinou napsané, že je to kolek nebo k úhradě jakého poplatku slouží. Na poštovních známkách je někdy napsáno pošta nebo poštovní.
|
|
#7 18. 10. 2011, 8:39
|
|
Moderátor
|
Třeba v angličtině bývá uvedeno "Postage" u známky a "Revenue" u kolku; na kolcích z německé oblasti bývá uvedeno "Stempelmarke" apod. Záleží vždy na konkrétní známce nebo kolku.
|
|
#8 28. 10. 2011, 15:04
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
#9 28. 10. 2011, 21:46
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Katalogy kolků mnoha zemí včetně Rakouska vydává angličan John Barefoot.
|
Stránka: 1
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky ·
RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1