Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nové mince » Konec prodeje zlatých investičních mincí v ČR?

Vykupminci.cz
Numisargo

Konec prodeje zlatých investičních mincí v ČR?

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Nová informace je, že od počátku tohoto roku jsou prodejci (!) zlatých investičních mincí povinni uvádět na jimi vydané doklady osobní údaje kupujících,
jako je jejich jméno a příjmení, datum narození, bydliště, rodné číslo a číslo identifikačního dokladu, a to v každém případě prodeje investičního zlata.
Ne jako dosud pouze při nějakém větším odběru, ale i v případě prodeje novoražby dukátku 1915 nebo běžné rakouské desetikoruny zhruba v ceně kovu.

Je to nová věc, kterou údajně mnozí prodejci zjistili až při vyplňování nových elektronických hlášení o DPH v březnu. Přesto, jaká je vlasně praxe? Resp. nebude to znamenat znechucení kupujících mincí podrobit se takovému opatření?

Máte s touto "novinkou" někdo nějaké zkušenosti? Respektive jak toto nařízení dodržet v případě elektronického prodeje zaltých mincí???
Registrovaný uživatel
Mně to přijde jako blbost. :roll:
Moderátor
Investiční zlato je ze zákona osvobozeno do DPH, takže moc nechápu, jak by to prodejci zjistili při vyplňování hlášení o DPH..
Jinak na aukcích osobní údaje vyplňovat musím tak jako tak a pokud mi Franta Sběratel prodá zlatou minci, tak je po mně chtít nebude, na tom se nic nemění.
Registrovaný uživatel
Samozřejmě se jedná o prodejce, kteří podnikají v oblasti prodeje investičního zlata. Nikoliv soukromé osoby....
Registrovaný uživatel
Tak to bude asi u velkych prodejcu a kupujicich, kde obe strany jsou platci DPH, i kdyz DPH je nulove. Jinak by to melo logiku jen u EET a to jen trochu.

Neni to spise o vykupu? Tam jsou tyto veci pozadovane uz delsi dobu, ne?
Registrovaný uživatel
Kouknul jsem na to a podle me se to tyka jen u preneseni danove povinnosti, takze se to netyka obycejnych lidi, co si chteji poridit investicni minci. Zkusim se na to zeptat danoveho specialisty. Kdo si to chce prelouskat, muze treba tady, je to paragraf 92:
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d1857v41955-zakon-c-235-2004-sb-o-dani-z-pridane-hodnoty/42/
Registrovaný uživatel
Podle mých informací je vtip v tom, že se to týká obyčejných kupujících...

Prodejce je povinnen vykázat všechny prodeje v nulové sazbě DPH, a to pěkně jmenovitě s uvedením všech avizovaných údajů.... A to bez stanovené výše (viz příměr s novoražbou dukátu..)

Teď je otázka, jestli to byl záměr nebo chyba...nebo prostě Burešovina... :roll:
Registrovaný uživatel
S účinností od 1. ledna 2016 vzniká prodejcům povinnost podávat tzv. „kontrolní hlášení“ o prodeji zlatých mincí podle institutu kontrolního hlášení, přijatého dne 22. prosince 2014 zákonem č. 360/2014 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty.
Prodejci jsou povinni o všech kupujících poskytovat Finanční správě následující informace: jméno a příjmení, datum narození a místo pobytu. Problematika kontrolního hlášení je upravena v § 101c - § 101i zákona o DPH.
Moderátor
Platí to i pro aukce?
Registrovaný uživatel
A napakunkové mají po ulejvání nelegálních melounů:-D Z hlediska daňových úniků jenom dobře.
Registrovaný uživatel
patason: Vysvetli mi, nac by bylo dobre zlato na ulivani nelegalnich penez? Pokud mam ulite penize, tak kupovat zlato neni nejlepsi napad. Ztratis likviditu a neresi to vyprani penez. Zlato se bere jen jako investice a jakasi jistota s vyhlidkami na horsi dobu. Jinak menis jen penize za komoditu a z hlediska nelegalnich prijmu je jedno, zda mas v trezoru zlato nebo bankovky. Navic velke obchody byly podchyceny uz v minulosti. Je to dalsi bic na slusne prodejce a nakupujici a ziskavani informaci o nich.
Registrovaný uživatel
Kolonka investičního zlata je sice součástí jedné sekce KH DPH (A3)...

Vybraná ustanovení zákona č. 360/2014 Sb.
§ 101c

(1) Plátce je povinen podat kontrolní hlášení, pokud
c) ve zvláštním režimu pro investiční zlato
1. přijal zprostředkovatelskou službu, u které byla uplatněna daň podle § 92 odst. 5,
2. uskutečnil dodání investičního zlata osvobozené od daně, u kterého má nárok na odpočet daně podle § 92 odst. 6 písm. b) a c), nebo
3. investiční zlato vyrobil nebo zlato přeměnil na investiční zlato podle § 92 odst. 7.
Registrovaný uživatel
Tovy: odpověděl sis vlastně sám: na horší časy. Vzpomeň si na všechny aféry se šméčkama typu Rath nebo Dbalý. Vždycky tam figurovalo zlato. Z Dbalého deníčku byly citované zápisy typu: "Dnes jsem navštívil svůj oblíbený obchod s mincemi a zajoupil čtyři zlaté mince..." Pokud někdo na daňovém přiznání uvede příjmy v řádech stovek tisíc korun a přitom bude nakupovat zlato ve stejném nebo vyšsím objemu peněz, pak asi není něco v pořádku a berňák by to mělo zajímat.
Registrovaný uživatel
U toho Ratha to spíše vypadalo že málem sed na lep podfukářovi.
Registrovaný uživatel
patason: problem je, ze bohati lidi az tak moc penez do zlata nedavaji. Mnohem lepsi je mit penize na uctu v zahranici, kde na ne mohou sahat. I investorsky je doporucovano davat do zlata max 10 procent investic (a to spise nejake 4%). Navic pro nelegalni penize jsou zajimave az obchody ve vetsim mnozstvi a ty byly i v minulosti kontrolovane (myslim, ze nemuzes dokonce ani kupovat zlato za vice jak 10K eur v hotovosti ani ted). A pokud nekdo uliva miliony, nebude kupovat mince po par tisicich.

Delal jsem v minulosti pro par bohatych lidi co i meli firmy v danovych rajich, ale nevim, ze by nekdo z nich investoval do zlata. Alespon ne ve vetsi nez symbolicke mire. Ale je fakt, ze kdyz mas firmu v danovem raji, tak mas stejne penize defacto legalne (i kdyz nekteri politici tvrdi opak), takze ty to nepostihne. Mozna je to zvyk nejakych mensich ceskych podnikatelu a zivnostniku, co ulijou par desitek nebo set tisic, ale to je nezajimave. No mozna podnikatele z vychody - ti zlato maji radi, tam je to mozne :) Ale ve vysledku je to dalsi cast salamove metody omezeni trhu a svobody.

Drsne je, ze jsem kdysi cetl poprve nejake prace o zruseni papirovych penez, tak jeden z klicovych prvku nastupu je monitorovani zlata v systemu, kdy po zruseni penez musi nutne dojit k nasilnemu odkupu nebo vyvlastneni zlata od obyvatel, aby nebylo pouzite jako alternativni platitlo. V teto dobe se o zruseni penez zacina dost uvazovat (spojene navic se zapornou utokovou mirou - doporucuji precist, co se s tim da delat, je to hrozive) a svete div se - zacina se omezovat obchodovani se zlatem. Moc si preju, abych se mylil a nemelo to nic spolecneho..
Registrovaný uživatel
Tovy: tyhle litanie fct nechápu. Pokud má investor peníze čistý, nevidím důvod, proč by nemohl dát prodejci svoje nacionále a ten je nemohl evidovat. Jedna věc je ta všude proklamovaná svoboda a druhá zodpovědné chování svobodných lidí. Pokud svobodný člověk dodržuje zákony, nemůže mít problém s tím někde přiznat, kolik nakupuje zlatých mincí. Svoboda s sebou nese zodpovědnost. Kdo vymýšlí, jak stát obrat, kde se dá, musí být kontrolován, to se nedá svítit...
« Poslední úpravu provedl(a) patason v 4. 5. 2016, 9:13. »
Registrovaný uživatel
Ano, to slysim pravidelne "slusny clovek se nema ceho obavat". Slusny clovek se hlavne nema bat, ze nekdo bude shromazdovat veskere informace. Nemusi se bat, ze je neustale sledovan. Nemusi se bat, ze nekdo ma moznost vtrhnout do jeho domu. A nemusi se bat spousty dalsich zakonu, kterymi se posiluje moc statu (neboli instituci, ve ktere je nebo je na ni napojeno nejvice gauneru). Narazim na desitky zakonu z posledni doby, ale i starsi - jeden z podobnym monumentu minulosti jsou exekutori - ti vznikli (a hlavne benevolentni exek. zakony) primarne kvuli velkym unikum a tunelum. Ve vysledku se misto toho cela masinerie vrhla jen na male zadluzene blbouny, ktere casto jeste vice zadluzili a znicili. Az v poslednim dobe se jejich moznosti omezily.

Ve svete se kyberzlocin docela rozjel ve velkem, u nas zacina. Neexistuje databaze, ktera by byla jednoznacne bezpecna. Neni. Kdyz pominu mozne zneuzivani techto databazi statem (a na to upozornuji i odbornici), tak ty data jsou nesmirne cenna komodita - at uz v boji s konkurenci (kontrolni hlaseni atd.), tak i jen seznam lidi a jejich majetku ci kolik si koupili zlata je pro kriminalniky k nezaplaceni (tipovani podle podobnych databazi, databazi utrat, prijmu atd. je celkem bezne).

A oproti tomu jde to, ze zadne takove zakony nedokazaly efektivne bojovat proti unikum a kriminalite (viz vysledky v jinych zemi). Je to podobne jak s omezenim zbrani - omezeni zbrani zvysuje mnozstvi nelegalnich zbrani v obehu (podlozeny fakt), coz znamena, ze zlocinec si dokaze snadneji sehnat zbran*. A je stejne i s danovymi uniky - podobne zakony omezi jen ty slusne, neslusni maji jine cesty.

*jezna z mala veci, v cem musim dat ceskym politikum prst nahoru, ze nepodlehli natlaku EU :)
Registrovaný uživatel
Hele jeste abychom se tu nehadali - za posledni dva roky se zavedlo vice omezujicich zakonu jak za poslednich 20 let (a pocitil jsem nekolik z nich na vlastni kuzi - napriklad omezeni primeho prodeje do zahranici, zvyseni papirovani atd.). Sam jsem zvedav, jak efektivni to bude v praxi - to uvidime uz behem dvou let. Jestli vice kontroly a omezovani opravdu pomuze.
Registrovaný uživatel
Rezignuji. Nejen, že nemám čas litanie psát, ale ani číst. Beru zpět, co jsem psal, uznávám, dostáváme se do totální nesvobody a omezení, prodej zlatých mincí tím končí. Tím bych to uzavřel.
Registrovaný uživatel
Taky me to trosku odrazuje. Nedej boze až prijde válka bo nějaká zapeklita pseudokrize bude se muset zlato odevzdavat a bude jasny kdo co doma má. O soukromí raději psát nebudu. S tím to jde do háje v celém spektru spolecnosti.
Registrovaný uživatel
Na to nemusí být válka. Stačí ještě pár podobných zákonů a bude se zase odevzdávat. Zvláště když to budeme mít pěkně zaevidované.
Registrovaný uživatel
tomasslimak napsal
Nová informace je, že od počátku tohoto roku jsou prodejci (!) zlatých investičních mincí povinni uvádět na jimi vydané doklady osobní údaje kupujících,
jako je jejich jméno a příjmení, datum narození, bydliště, rodné číslo a číslo identifikačního dokladu, a to v každém případě prodeje investičního zlata.
Ne jako dosud pouze při nějakém větším odběru, ale i v případě prodeje novoražby dukátku 1915 nebo běžné rakouské desetikoruny zhruba v ceně kovu.

Je to nová věc, kterou údajně mnozí prodejci zjistili až při vyplňování nových elektronických hlášení o DPH v březnu. Přesto, jaká je vlasně praxe? Resp. nebude to znamenat znechucení kupujících mincí podrobit se takovému opatření?

Máte s touto "novinkou" někdo nějaké zkušenosti? Respektive jak toto nařízení dodržet v případě elektronického prodeje zaltých mincí???


Řekl bych, že se to týká jen tzv. Smart-mincí - tedy ne au pamětních mincí ČNB ani dalších investičních mincí ražených třeba mincovnou ve Vídni atd. ani medailí nebo slitků.
Jinak do údajů kupujícího lze uvést cokoliv co má hlavu-patu (aby nebylo dat. narození např.rok 1820, existující město i ulice...), prodávající to při nákupu přes internet nijak nezkontroluje, doručovací adresu pak napsat tam kam má být doručeno....
Registrovaný uživatel
Koukal jsem do shopu a chtějí to i u slitku a pametnich minci i medajli 😒
Registrovaný uživatel
Tak chyba lávky. U slitku to napsany nemaji. Ne ze bych mel zajem o slitek ale zajímá me to tak se zeptám v eshopu.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Nové mince » Konec prodeje zlatých investičních mincí v ČR?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1