Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - exponáty » Konec uherského království 1918-1921

Vykupminci.cz
Numisargo

Konec uherského království 1918-1921

Moderátoři: Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Rozhodl jsem se, že založím toto téma, byť exponát ještě zdaleka není hotov (hlavně ty nešťastné úvodní listy). Na druhou stranu, už s názvem mám určitý problém, protože tak jak je nadpis by někteří mohli očekávat celistvosti přepravené polní poštou v rámci různých tažení všech zúčastněných stran, takže se těším na rady a nápady. ;)

V exponátu (5 rámů, 2 úvodní listy) chci představit co nejširší přehled okupačních, revolučních, výpomocných a i dobově a místně spekulativních vydání realizovaných na území bývalého Uherského a Chorvatského království, tedy zemí pod Svatoštěpánskou korunou + Fiume, které mělo zvláštní postavení, od října 1918 do roku 1921 (ovšem bez Lajtabánságu, na ten není v 5 rámech prostor - tato skutečnost mne před pár lety dost překvapila a bez Pošty Československé 1919 na kterou taky není prostor a kterou na každé výstavě u nás uvidíte aspoň ve dvou exponátech a kompletnější). Na úvodních listech chci stručně (jinak to nelze) popsat základní historii a dobové reálie a hlavně mapu s dobovými a dnešními hranicemi aby byla jasnější představa co kde a proč a kde by bylo i jasné Dobrovnik rozhodně není Dubrovnik. Problém je výroba té mapy. Vyžaduje čas, klid a prostor.

V exponátu chci také, pokud k tomu mám materiál a další možnosti, ukázat nějakou specializaci, typy, druhy tisku a náklady, zkrátka to, co se člověk v normálním a běžně užívaném katalogu jako je třeba Michel nedozví a někdy ani v katalogu národním. Zkrátka, že to je víc než pouhé zhmotnělé katalogové záznamy a že to co mnozí považují spíše za takový "odpad" za pár korun je docela zajímavá a blížeji neznámá oblast a to ui přes to, že se to celé odehrávalo doslova za humny. Netvrdím že mohu konkurovat specialistům z Maďarska nebo specialistům na konkrétní stát (například u SHS), ale myslím, že z hlediska komplexnosti celé široké problematiky ta má sbírečka asi nepatří k nejhorším. Inu, sbírám to přes 30 let a i když jsem dlouhou dobu neměl zdání co je pravé a co ne, přesto se mi podařilo ledacos sesbírat i bez těchto znalostí (které ostatně u nás neměl nikdo, protože se tím nikdo nezaobíral).

A jako první bych představil kompletizovanou sekci Fiume. Pravda, rýpalové nejspíš namítnou že mi chybí první (zkusmý) přetisk a šestý typ ručního přetisku a že i v dalších sekcích budou nedostatky, ale nutno na to pohlížet jako na součást celku a mít na paměti že některé známky (či celistvosti) se vyskytují buď velmi vzácně a sporadicky a navíc za nemalý peníz, nebo taky spíš vůbec. U Fiume jsem se rozhodl dát i ty pamětní listy neb jsou na nich některé známky které jinak příliš neuvidíte a odlepovat to nehodlám. A kupříkladu zrovna na jednom pamětním listu je doplatní 50 f černé číslo se stojatou průsvitkou VII o které se nikde v literatuře vůbec nedočtete.
(Zde bych neskromně prozradil svůj droboučký podíl na tvorbě prvního katalogu Merkur, když jsem se Karáska zeptal proč česká filatelie označuje průsvitky x, y, z - velká a malá koruna a kříže, když ty koruny mohou přece být dvě V a VI a jestli je tedy známo zda existují oba druhy průsvitek, jestli se tím někdy nekdo zabýval. A to by u průsvitek III, IV a V mohly a měly být ty značky VI, případně hvězdička.)

K předloženým listům musím po pravdě podotknout že na posledním listě je chyba v popisu (nikdo není dokonalý a přání asi bylo otcem myšlenky), takže než to budu někde vystavovat na ostro, budu to muset nechat natisknout znova.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A dnes hornouherská, čili slovenská sekce. Pravda, nějaký dopis by byl pěkný, ale kdo z vás kdy viděl dopis se skalickým přetiskem (kromě toho před lety otištěného v Merkur Revue) nebo dokonce Nové Zámky? Taky tam neřeším ty dva štočky u skalického přetisku (ruční a stereotypová sazba), jednak nemám dostatek materiálu, aby bylo co předkládat (ono asi nebude úplně jednoduché získat 2 kompletní série, obvykle to je mix a v současné finanční situaci je to zkrátka pro mne nedostižné) a dvak, je problém s místem. No, až to budu (muset) rozšířovat(~it) na 8 rámů, tak do té doby to třeba doženu. 8)
Jednu věc jsem ale pořád nepochopil a není nikdo kdo by byl schopný to objasnit - proč se vlastně Karel 15 fill obyčejný obvykle řadí mezi nevydané a s přetiskem KÖZSTARSASÁG mezi vydané, ale ne vždy? Podotýkám, ale netvrdím, že to platí universálně, že obě jsem viděl vždy jen ve 2. nákladu. Ale opravdu to nemusí nic znamenat, může to být jenom náhoda.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Pavle- na bocích a nahoře o milimetřík větší ty hawidky- stejně jako ten spodek, kde je to slepené. Bylo by to takové "milejší".
Moderátor
Milimetříky se mi blbě řežou, to bych nedal. Nehledě ke složitosti stran výšky - v podstatě na všechny bych musel použít hawidky o řád vyšší a všechno bych musel ořezávat ze dvou stran (na jednom boku a nahoře) a většinou bych to asi měl křivo. Dost na tom když se mi to občas podaří ne úplně rovně nalepit. To jedině snad kdybych měl nějakou vysekávačku. Technologicky mi to přijde složité. Ořezávám to na míru se zasunutou známkou (ne, není nutno se něčeho bát, je to zcela bezpečné, trochu složitější je to jen u stříhaných známek, případně rovných okrajů, to se musí dávat mnohem větší pozor). A hlavně, příliš široké okraje jsou krásné u stříhané známky, ale, já nevím, mně to takto přijde takové decentnější. Přijde mi, že široká černá hawidka tak nějak ruší. (Ale možná to mám z toho jak jsem lepil modely, tam nejsou okraje dokonce vůbec žádné! Na ně teď ale nemám čas.) Stejně tak se mi příliš nelíbí jak někteří kolem známek malují rámeček. Jiní zase mají bezbarvé hawidky, tam se sice takové věci jako křivý ořez ztratí, ale známka samotná na bílém (nažloutlém) papíře zaniká.
Co jsem se díval, tak i takový Šťotka má podobně malé okraje a dojem většího dělá natištěná podkladová plocha černé barvy (já su popleta, tak tam mám raději vytištěnu buď přímo tu známku co tam má být, nebo zkrátka tutéž hodnotu, byť s jiným přetiskem, když nemám naskenováno), což pravda vyrovnává eventuelní křivý ořez hawidky. Jiní zase mají více-méně normovaný rozměr hawidky a do toho dávají známky bez ohledu na to jestli je známka třeba není o poznání nižší/vyšší (většinou kvůli posunu jednoho úderu zoubkovací lištou) než její družky ze stejné emise (např. Martinaš). A další mají okraje spíše podobné těm jaké mám já (např. Carrigan). Evidentně na to není jednotný estetický názor. 8)
Registrovaný uživatel
Fantázia. Krásne spracované. :shock:
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Moderátor
Také na řezačce pracuju se známkou v hawidce. Pokud není člověk vyloženě gramlavý, tak se nemože seknout do známky. Já ořezávám bok a vrch, protože je každá námětovka jiná a rozměry hawidek nepasují na dvě třetiny mojich známek.
Moderátor
pavlinka napsal
Také na řezačce pracuju se známkou v hawidce. Pokud není člověk vyloženě gramlavý, tak se nemože seknout do známky. Já ořezávám bok a vrch, protože je každá námětovka jiná a rozměry hawidek nepasují na dvě třetiny mojich známek.

Tak já to mám normovaný. :mrgreen: Až na výjimky dvě výšky (parlament+doplatní a ženci) a na ty žence jsou akurátně vysoké hawidky. Parlament a doplatní ořezávám i shora. To je nějakých 90% materiálu při jednom druhu hawidek. :P Na druhou stranu, když jsem na začátku lepil už asi dvacátý list prakticky plný jen ženců, bylo to na zblbnutí. :?
Registrovaný uživatel
Zdravím,
Chcel by som sa opýtať na ten list s orazítkovanými známkami, je medzi nimi jedno falzum hodnota, 20f.
Ako sa niečo také môže stať? S týmto som sa stretol aj u Polska 1919 Krakówské vydanie.
List na ňom 4 známky, drahšie hodnoty pravé a najlacnejšia falzum.

To zberateľ si kúpil na pošte pravé známky a potom jedno falzum od priekupníka a dal si to raziť na pošte?
Vďaka :D
Moderátor
To nevím. To je těžko říct. Já, ale jako legraci, říkám, že přes den přetiskovali pravé a večer si udělali melouch a dělali padělky. ;) Navíc, v té době to mělo, aspoň úředně, hodnotu nominále a za tu se to prodávalo (ne jak u PČS1919). Taky mi není jasné, jestli ty pamětní listy vyráběla přímo pošta, i když asi ne, nebo místní obchodníci. U obchodníků by bylo přimíchání padělků snadnější, mohli si třeba "dovyrábět" známky, které zrovna neměli k dispozici. Viděl jsem i doporučený dopis, pravděpodobně prošlý, vyfrankovaný všemi osmi parlamenty, kde ty fillérové hodnoty + 1 K byly pravé a 2, 3 5, 10 K falešné. Ale ty nízké na poštovné bohatě postačovaly.
Ale máte pravdu, je zvláštní, že padělaný přetisk má zrovna známka, která má jeden z nejvyšších nákladů. Stejně tak je "hloupé", že ji mám v prvním nákladu (dokonce ve dvou výrazných odstínech) a v druhém, kterého je o skoro třetinu více, jsem ji zatím nezískal. A pak se v tom vyznejte.
Registrovaný uživatel
Ešte sa vratim k pretlači FIUME.Na toto som dnes nahodov narazil.To už je ina káva.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Moderátor
A je to zkoušené? Podobá se to IV. typu ručního přetisku, ale jistotu teda nemám. Tu ovšem já u tohoto nemám nikdy.
Registrovaný uživatel
Ano IV. typ pretlače ,overene Raybaudi a Mondolfo .Je to k máni za 10 000€/vyvolavačka/.
_______________
Moderátor
No, to bych teda musel vsadit ... a hlavně vyhrát. :(
Ale zdá se, že nemám nejblbější odhad. ;)
Registrovaný uživatel
Kdyz to nekdo sbira tolik roku, tak to ma proste v oku ;)
Moderátor
Tak vzhledem k tomu kolik těch exemplářů mám, to zase až tak jasné s tím okem není. :oops:
Moderátor
Aby řeč nestála, upravil jsem, když jsem upravoval Lajtabánság (takže v rámci rozmnělnění fixních nákladů) dva listy Fiume - list s pátým typem ručního přetisku (3 známky přece jen vypadají líp jak jen jedna a když už jsem je pracně získal) a ten list s dopisy, kde jsem si původně trochu nalhal do kapsy.
A k tomu dnes přidávám Arad. Ty známky bez udání nákladů mají, podle Szigeti Lajose, náklad 100 kusů (tedy jeden arch!!), kromě 20 fill Magyar Posta, ta by měla mít náklad 400 kusů (ale u 10 fill Magyar Posta udává 3700 kusů, takže, čert se v tom vyznej). Otázka je, jestli má smysl to tam dodávat, když nevím, odkud se ta čísla vzala, neb jiné zdroje je neuvádějí?

P.S.: Na ten dopis Aradu su hrd. Sice jich obecně nemám nějaké enormní množství, spíše skoro nic (Aradu opravdu jen tento), ale když už, není to bez zajímavosti. Pravda, viděl jsem i unikáty, bramborové přetisky mix frankatura na cenném psaní, ale 7000 €, nebo kolik to bylo, to opravdu není pro mne.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Tym sa netrap,to že je to vzacne a že to ma cenu 7 000 € vie len par zainteresovanych a oni asi nebudu v jury.Ak to tam aj daš neviem či tomu pripišu taku vzacnost .Tu je celkom pekny lot,možno sa da niečo vybrat.
lothttp://www.philasearch.com/de/i_9081_136606/countryurl/9081-A34-27550.html?breadcrumbId=1467714926.6158&row_nr=39
_______________
Registrovaný uživatel
Tak znova,
http://www.philasearch.com/de/i_9081_136606/countryurl/9081-A34-27550.html?breadcrumbId=1467714926.6158&row_nr=39
_______________
Moderátor
Tak ten cenný dopis pochopitelně nemám, kde bych na to vzal :( (ale byl krásný - z filatelistického hlediska). Tenhle z Aradu byl o dost levnější, ale i tak je dost vzácný. Jednak ta známka sama o sobě se vůbec nevidí (100 ks náklad, co by kdo taky chtěl, že? ;) ; jinou jsem snad nikdy ani neviděl) a dvak, je to jednoznámková frankatura, kterou lze napasovat na platný tarif. Drtivá většina celistvostí, pokud vůbec nějaké jsou k dispozici, je brutálně přefrankovaná s mnohonásobnou frankaturou. (Expres rekomando v základním váhovém tarifu bylo 105 fillérů, z toho je snad zřejmá běžná nepoužitelnost známek Parlament od 2 K výš.)

V tom lotu by se asi něco vybrat dalo, ale chtělo by to řádně proštudovat, nepochybně tam budou i padělky. V Bánátu zrovna pár vidím i z dálky.
Moderátor
Pokud vidím Pavle brutálně přefrankované dopisy, tak se vždy vtírá otázka, zda nejde pouze o filatelistické zásilky.
Já mám nádhernou obálku Afghánistánu s leteckými známkami též brutálně přefrankovanou, ale prokazatelně pravou.
Prodávající ji postupně z brutálně vysoké částky slevnil na docela přijatelnou částku.
Moderátor
Když oni tehdy brutálně přefrankovávali běžně, ale skutečně to šlo. Pravda, většinou to posílal filatelista (anebo obchodník) své milé, manželce a tak. Viz Šrobárovy celiny a dopisy adresované na Pilátovou. Z větší části to byla nejspíš spekulace, ale zase byla snaha to zachovat. Takové ty úplně obyčejné, které zrovna někdo poslal, protože potřeboval strejdovi vzkázat aby přijel za 14 dní, že budou křtiny nebo že chcíplo prase, tak bude nějaký maso, ty nejspíš skončily v koši, či ještě pravděpodobněji ve šporheltě, když bylo potřeba podpálit pod polívkou. To bude i případ většiny známek (a dopisů) s perfinem AUT.
Moderátor
Našel jsem celkem pěknou mapku válečných akcí:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A to jsem chtěl dát - kdyby byl zájem, tak "v originále" a hlavně ve větším zde: http://www.conflicts.rem33.com/images/Ungarn/Hungary%201918-19.JPG ; další mapy zde: http://www.conflicts.rem33.com/images/Ungarn/hist_maps_ung.htm a kecání tady: http://www.conflicts.rem33.com/images/Ungarn/modhunhist_III.htm
Registrovaný uživatel
Chytil – Rössler/Ořovský – Šrobár.
A teraz trochu z toho filatelistickeho pohladu na tento trojlistok.

Chytila by som mohol vynechat, ale predsa len poznamenam, ze aj on sa stretol so Šrobarom v Ziline 9.januara 1919. Lenza za ucelom, aby vybavil pre stotnika Dvoraka plnu moc na organizaciu odsunu madarskeho personalu a strazenie objektov v tatranskych osadach.

Podla mne znamych udajov boli do Ziliny odoslane pretlacove dosky odoslane Srobarovi 10.januara 1919. Tu urobili pretlace vo firme Huberta Pokorneho. Po pretlaceni dostupnych zasob bola tlac v Ziline ukoncena zaciatkom februara 1919. Ako sa podielal Rössler priamo na organizacii vyroby pretlaci nie je zname.

Do hry vstupil ďalsi organizator z prazskej Rösslerovskej skupiny, Pilat. Ten podla vsetkeho pricestoval do Ziliny pri zaciatku vyroby pretlaci. Navstivil aj tlaciaren, len sa nevie ake pokyny dal k vyrobe pretlaci na znamkach. Zdokumentovane su, ale jeho nakupy uhorskych celin v Ziline. Dal ich pretlacit, aj ked pretlacova doska na celiny nebola k dispozicii. Takto pretlacene celiny sa vyskytuju vacsinou len nepouzite, pricom tie „raritne – postou presle“ su z obdobia februara 1919.

Temer vsetky celistvosti odoslane z tatranskych post nesu rovnake pismo a aj mena. Rössler, ten je nam znamy. Dalsie meno je dr. Synacek, clen Chytilovej vypravy v inkriminovanej dobe.

Pre mna sa tak definitivne podozrenie z vyroby „ Srobarovych filatelistickych rarit“ na komercne ucely slovutnym Rösslerom, stalo skutocnostou.
Registrovaný uživatel
Vsetky tie pretlace su vyrobky, ktore mali obchodnicku/filatelisticku motivaciu. Ak pošta tolerovala R-U znamky aj bez pretlace, naco by kto vyrabal rozne pretlace a daval si s tym namahu. Jedine z nasledneho zisku. Moj nazor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 5 ... > »

Sběratel.com » Chlubírna - exponáty » Konec uherského království 1918-1921

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1