Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Uherské mince » Konzultácie ...

Vykupminci.cz
Numisargo

Konzultácie ...

Moderátoři: Archypov, facctory, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Chcel by som poprosiť niekoho, kto je z Komárna, či by mi mohol urobiť láskavosť - menšiu službičku. Vopred veľká vďaka. :)
lupola (zavináč) centrum . sk
Registrovaný uživatel
Ak niekto v roku 1557 na severozápadnom Slovensku povedal, že vyplatil "tri orly" (dala sem gemu hotowe penize, trzy orly) - aký nominál takto hovorovo mohli označiť ? Ďakujem.
Registrovaný uživatel
Hm,domnívám se že by mohlo jít o orla/..vorla,..tedy o jeden krejcar.
Registrovaný uživatel
Ďakujem. Problém je najmä v tom, že nie je presne určený objem "tovaru". Predmetom bol nákup bližšie nešpecifikovaného množstva sena (asi minimálne v objeme jeden voz, čo je ale len špekulácia). Vieme len to, že istá zemianka pred vianocami roku 1556 zaplatila tri "mince" za seno. Po novom roku "spotová" cena sena na "uhorskej komoditnej burze" :-) asi prudko stúpla, lebo predávajúci seno predal za vyššiu cenu inému záujemcovi, ale zemianke nedodal ani seno, ani jej nevrátil už vyplatené tri "orly" ... do roku 1556 sa už v Uhorsku na toliarových (a odvodených razbách) orol už objavoval - od roku 1553 ... tak neviem ... ale v každom prípade by to mohlo byť domáce obeživo, lebo najskôr mi napadlo, či to nebude niečo neuhorské ...
Registrovaný uživatel
skôr asi nejaký poľský nominál, tam by asi skôr bola podoba orla
Registrovaný uživatel
Pôvodne mi išlo o to, či to nebude už nejaké známe súveké slengové pomenovanie. Niektoré nominály takéto označenie majú (libertáš, babka, černý peníz, éčko :-) otázka je, či sú súveké, alebo neskoršie ... keď tak nad tým premýšľam, tak koncom roka 1556 boli v Uhorsku toliarové razby v podstate novým typom nominálov a prvý raz sa na nich objavil, ako na uhorských minciach, orol ...
Je to už také, odpoviem si sám, ale myslel som si, že tieto ľudové pomenovania nominálov už niekto spracoval a publikoval, preto som prvý príspevok koncipoval bez kontextových informácií, či sa niečo ukáže len podľa názvu. (Otázka stále platí - čo to mohlo byť za nominál ?)
Registrovaný uživatel
Petráň - Radoměrský ve své numis. encyklopedii píší toto:

"vorel - lidový výraz pro drobné rakouské měděné mince, nesoucí obraz rakouského dvouhlavého orla."
Registrovaný uživatel
Těžko říci,vím jen že jsem na tento termín kdysi narazil při pročítání nějaké městské české smolné knihy vedené zhruba od poloviny 16.stol.po dobu více než století.
Snad tedy slangové pojmenování které se rozšířilo s příchodem měděných nominálů.
Moderátor
U nás se polským drobákům říkalo Dudek.
Orlík - Polský půlgroš ( 14.-15.stol. )
Registrovaný uživatel
comes napsal
.. v roku 1557 na severozápadnom Slovensku povedal, že vyplatil "tri orly"
(dala sem gemu hotowe penize, trzy orly)
aký nominál takto hovorovo mohli označiť ? ..

ciste pocitovo,
citim nejaky nizsi polsky nominal.
ak by slo o nejaky bezny objem sena, co jeden voz sena urcite je,
tak to nebudu toliarove mince ani nahodou.

navyse v severnom uhorskom pohranici, v tej dobe,
boli castokrat polske mince beznejsie nez uhorske/habsburske.
_______________
Registrovaný uživatel
... aby som sa stále iba nevypytoval, našiel a poznačil som si, že v roku 1785 bola stanovená hodnota (osmanského) 1 piastra na 43 grajciarov a 1 a 1/2 denára ...
Registrovaný uživatel
V jednom periodiku som natrafil na zaujímavú článok o tom, ako niektorí významní Maďari na prelome 19. a 20.storočia “milovali“ monarchu Františka Jozefa I. a akým spôsobom túto “lásku“ dávali verejne najavo. Medzi nimi sa objavuje aj popredný maďarský numizmatik. Citujem trošku viac, aby to nebolo príliš vytrhnuté z kontextu:
Géza Gárdonyi, autor najvplyvnejšieho historického románu tých čias Jágerské hviezdy, vo svojom denníku písaným tajným písmom spomína panovníka so vznešenou jednoduchosťou ako “holohlavého orlosupa“. Ministerský predseda Deszo Bánffy ho zasa v istej súkromnej spločnosti nazval jednoducho “rakúskym gaunerom“ (a teraz pozor, teraz príde to pravé orechové ;) ).
Niekto dokonca zašiel ešte ďalej. Uznávaný numizmatik Maďarského národného múzea László Réthy, ktorý pod pseudonymom Árpád Lowy tvoril veľmi populárne, no zväčša poriadne oplzlé básne, napísal o Františkovi Jozefovi a o Habsburgovcoch takmer tucet veršov. Medzi nimi sotva nájdeme taký, ktorý by sa dal uverejniť v historickom časopise – hoci len v úvodzovkách. Ešte medzi tými slušnejšími sa nachádzajú tie, ktoré iniciujú vymretie habsburskej dynastie. Napríklad báseň Oslavná kantáta, ktorú napísal na osemdesiatiny Františka Jozefa, završuje želaním nech panovník
„do ríše svojej vnesie šťastnú chvíľu
a famíliu svoju nech prežije celú“

Ale neváha to povedať aj oveľa drsnejšie, keď vyzýva známeho vykonávateľa trestu smrti, čiže kata:

„Bali, len tú slučku dones,
Habsburgovcov radom obes!
Nech je sviňa a či kanec,
pozor, nech je všetkým koniec!“

A Lowy tieto básne nepísal do šuplíka – údajne zazneli aj na jeho mimoriadne populárnych verejných čítaniach.
Registrovaný uživatel
Nemôžem sa dopátrať po uspokojivej odpovedi ohľadom "bezpečného" odstránenia zbytkov pozlátenia mincí. Videl som to najmä na toliaroch a grošoch. Je nejaká v praxi overená chemická, mechanická alebo iná bezpečná metóda? Myslím ohľadom účinkov na patinu, resp. povrch mince. Mňa, ako v podstate laika, napadá napríklad ultrazvuková čistička. Mám možnosť použiť profi prístroj, ale predtým, ako niečo "zprzním", zaujímajú ma najmä praktické skúsenosti.
Moderátor
ultrazvuk nedoporucuju - viz:

https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/cisteni-nalezovych-minci_post_-398782#post398782

prakticke zkusenosti - do alobalu to fakt nadela diry - vyzkouseno. videl jsem i zniceny tolar ("nastesti" to nebyla ma prace), totalka...

co se tyce cisteni pozlaceni, mam obavu, ze najit neco co rozpousti zlato a stribro
(s medi) necha napokoji asi nepujde...

posli mi do mailu fotku, napad bych mel...
Registrovaný uživatel
oliver napsal
posli mi do mailu fotku, napad bych mel...

Nenechávaj si ten nápad len pre seba. Tiež by som rád vedel ako oddeliť Au a nepoškodiť Ag+Cu. Podľa mňa nemožné.
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Registrovaný uživatel
Ma napadá...ktorý kov je tvrdší ako zlato ale mäkší ako striebro? Meď alebo možno nejaká zliatina?
Registrovaný uživatel
Moja prvá a pre mňa neuveriteľná skúsenosť so zásielkou zo Švédska...V nedeľu pri polnoci minca vyhraná a zaplatená...v pondelok odoslaná zo Švédska na Slovensko (poštovné len 2 eur !!!). No a v stredu (!!!) mi zo schránky vypadlo toto...ak dobre vidím, je tam len moja adresa, jeho adresa, samolepka a známka...kua a kde je napr. razítko pošty? Kua, to fakt išlo zo Švédska len 1 a pol dňa? :shock:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
sigur napsal
Kua, to fakt išlo zo Švédska len 1 a pol dňa? :shock:

Švédska pošta pravdepodobne nespolupracuje priamo so Slovenskou poštou, ale s nejakým alternatívnym dodávateľom. Inak by to 1 a pol dňa len stálo v sklade na hraniciach :D
Alebo ti to zobral na Slovensko nejaký slovák čo pracuje v tej aukčnej spoločnosti. To by vysvetľovalo, že to išlo úplne bez razítka ;)
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
« Poslední úpravu provedl(a) Fidzi v 18. 10. 2017, 18:07. »
Registrovaný uživatel
Ani jedno, ani druhé...bolo to pekne v kôpke medzi dvoma pozdravmi z banky, takže to tam musela dať ráno poštárka.
Registrovaný uživatel
Mám tieto dva Karolove denáre, kde je vyrazený len averz, mylne označované ako inkusné razby. Správne by to mali byť tzv. výdute (Oliverov terminus technicus, slovenské synonymum ma nenapadá), ktoré vznikajú hlavne pri tenkých strížkoch a hlbokých razbách.
Ten naľavo mám už dávno a bol som presvedčený, že výdute sa nevytvorili, pretože strížok na tomto type denára býva pomerne silný. Minulý týždeň sa mi do ruky dostal denár napravo, kde je averz krásne pretlačený ako negatív na reverze (napr. žezlo je krásne vidieť).
Majú takmer rovnaký priemer aj hmotnosť (0,66 a 0,68g). Na niektorých miestach na ľavom to navyše vyzerá, že razba je výraznejšia ako na pravom denári.
Hmm, takže kde urobili súdruhovia v mincovni chybu, že hypotéza akosi nepasuje? :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Rozdil bude pravdepodobne zpusoben odlisnym materialem podlozky na ktere byl polozen strizek pri razbe. Mekka podlozka = hlubsi vydute a naopak. Vychazim z clanku Fr.Cacha v NCCs. kde popisuje mj. pokusnou razbu z originalniho brakteatoveho razidla. I kdyz zde se nejedna o brakteat, material by se mel chovat obdobne.
Moderátor
mitom007 napsal
Rozdil bude pravdepodobne zpusoben odlisnym materialem podlozky na ktere byl polozen strizek pri razbe...


obecne to bude pravda, v tomto pripade ale k jevu dochazi pri razbe na dva strizky zaroven. tudiz "podlozkou" je druhy nerazeny strizek (vlozeny jsou mezi razidla omylem dva nerazene strizky najednou). vydute jsou patrne na obou, ale na tom druhem velmi krasne, to je ukazkovy exemplar. duvodu, proc na jednom je to videt lepe a na druhem skoro ne, muze byt vic a asi to jen tak neposoudime. roli hraje: sila uderu, tvrdost slitiny (i pri stejne ryzosti muze byt ruzna - roli hraje napr. rychlost tuhnuti ci predchozi opracovani), opotrebeni razidla (cim je razidlo novejsi a ostrejsi na hranach, tim hezci budou vyduti), hloubka reliefu razidla... asi by se toho naslo vic, ale sam nevim a vic teoretizovat nechci :)

kdysi jsem mel prani a snahu to vyzkouset v realu a snazil jsem se to i domluvit. bohuzel ochota do toho jit moc nebyla. takze "experimentalni archeologie" se bohuzel nekonala. byt by to bylo byvalo slo snadno vyzkouset.


problematika je popsana v:
Jednostranná ražba groše Václava IV. a její souvislost se zhoršující se kvalitou reliéfu pražských grošů. Lukáš Richtera. In: Folia numismatica : supplementum ad Acta Musei Moraviae / Brno : Moravské zemské muzeum Sv. 27, č. 1 (2013), s. 53-66.
Registrovaný uživatel
sigur napsal
Moja prvá a pre mňa neuveriteľná skúsenosť so zásielkou zo Švédska...V nedeľu pri polnoci minca vyhraná a zaplatená...v pondelok odoslaná zo Švédska na Slovensko (poštovné len 2 eur !!!). No a v stredu (!!!) mi zo schránky vypadlo toto...ak dobre vidím, je tam len moja adresa, jeho adresa, samolepka a známka...kua a kde je napr. razítko pošty? Kua, to fakt išlo zo Švédska len 1 a pol dňa? :shock:

obcas sa to stava,
poznam z vlastnej skusenosti.
oboma smermi, t.j. aj odoslana, aj prijata zasielka,
vie prist takto rychlo.
ak sa to stihne nalozit do prveho lietadla v den podania.
_______________
Registrovaný uživatel
Hmm, aj tak je to haluz, necelé 2 dni zo Švédska a za nejaké 2 eur...to až budem raz rozprávať svojim vnúčencom, určite si budú myslieť, že si vymýšľam :mrgreen:
Spomínam si, raz som posielal niečo do USA, zásielka išla hneď v pondelok a už vo štvrtok mi prišlo hodnotenie. A poštovné zo SR je v podstate smiešne (niečo cez 2 eur) v porovnaní s ostatnými krajinami. Na druhú stranu mne z USA to nikdy necestuje menej ako 2 týždne a poštovné som posledne platil nejakých 27 eur (minca bola za 7 eur) :twisted:
Registrovaný uživatel
No občas sa stane malý zázrak a niekedy to vôbec nezávisí od výšky poštovného. Posledný mesiac som dostal 4 zásielky z USA. Najrýchlejšia za 8 dní odo dňa nákupu a vyplatenia na eBay. 3 zásielky z Japonska. Najrýchlejšia za 10 dní. Japonec požadoval poštovné a balné len 4,50 eura. Samozrejme, prišlo mi to doporučene. Momentálne už hlboko rozmýšľam, že so zahraničím mimo EU si dám pokoj. Dvakrát mi zastavili zásielku colníci. Kebyže tam nejdem osobne, zásielky tam trčia dodnes alebo ich po 20 dňoch vrátia späť. Ušetrené peniaze za položky som colníkom vrátil na DPH a poštovom poplatku za uloženie zásielky. Okrem toho, ešte svojim voľným časom a nervami. Pritom sa jednalo o relatívne malé zásielky s celkovou sumou od 60 do 140 eur. Nad 150 euro si ukroja naviac k tomu clo, podľa colnej tarify. Akurát, že sa chovali oveľa serióznejšie ako to majú vo zvyku naši policajti.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Sběratel.com » Uherské mince » Konzultácie ...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1