Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Ktery je hezci??

Vykupminci.cz
Numisargo

Ktery je hezci??

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
ktery z techto dvou je hezci?Jake musi mit spravny gros kriteria?Nechci je zacit sbirat(sbiram temer vsechno),ale par bych si jich chtel poridit.Prosim o radu..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
No z týchto dvoch ťažko povedať, asi narovnako. :) Oba vyzerajú na typ Cast. 36 (prvý možno aj 28 podľa písmen S v GROSSI, ale nie je vidieť rozdeľovacie znamienka na rube.
Aké musí spĺňať kriitériá pekný groš? Hôavne musí byť hlboko vyrazený, vyrazený po celej ploche mince (aby nebol nedorazený) - s týmto súvisí kritérium, aby boli viditeľné všetky rozdeľovacie znamienka a rubná značka a minca musí mať peknú patinu. Samozrejme musí byť krásne vyrazená koruna a lev!!! :lol:

Keďže málo mincí spĺňa všetky tieto kritériá, odporúčam zbierať (alebo doplniť do zbierky) groše, ktoré sa ti budú páčiť aj keď nebudú spĺňať všetky tieto kritériá, musíš si vypestovať čuch. Našťastie groše Václava II. bývajú väčšinou krásne, niečo z toho platí aj o grošoch Jána Luxemburského, u Václava IV. sa s týmito mnou vymenovanými kritériami stretneš naozaj výnimočne. :)

Pamätaj, do zbierky pražský groš určite patrí, teda ak zbieraš všetko. Tieto dva groše mi dych nevyrazili, ale oba sú fakt slušné.
Registrovaný uživatel
Pokud vybíráš mezi těmito dvěma, já bych na tvém místě, pokud jsou to stejné varianty, pak vybrala ten první... (ale líbí se mi oba :lol: )
PS: zase ten druhý má hezčí korunu :mrgreen: Tak si hoď korunou...
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 15. 12. 2011, 18:08. »
Registrovaný uživatel
Dekuji za odpoved,hezky vecer.
Moderátor
Osobne bych si nechal ten druhy. Na prvnim je sice vyraznejsi a pusobivejsi lev, ale zase jsou tam mista (cast koruny, pismena), kde obcas neni videt skoro nic, zatimco na tom druhem je videt skoro vse, i kdyz nekdy dost slabe. Prijde mi celkove vyvazenejsi :)
Ale asi je to na osobni predferenci.
Registrovaný uživatel
me se libi ten druhy, zda se mi, ze v obehu toho zazil min :)
Registrovaný uživatel
Oba jsou pravdepodobne stejny typ Cast. VI.36 - jak pise Archy. Co se tyka zachovalosti tak jsou plus minus nastejno a patinu maji oba take srovnatelnou. Pokud nevis tak si nech oba:)...
Moderátor
zdravím
zachovalost obou je asi dost podobná, přesto na mě působí trochu lépe ten první - asi je to tím lepším lvem

bylo by možné poslat - dát sem - lepší foto znaménka na rubu mezi slovy GROSSI a PRAGESES - resp. této oblasti zda tam budou patrná nějaká znaménka
možnost Castelin 36 a 28 už byla zmíněna
takový malý dojem, že první je 36 (je tam stylizovaná lilie) a druhý je 28 (dva kroužky)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pražské groše » Ktery je hezci??

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1