Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Liečebný fond poštových zamestnancov

Vykupminci.cz
Numisargo

Liečebný fond poštových zamestnancov

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý večer, vedel by mi dakto k tejto pretlači niečo povedať ? Poprípade poradiť dajakú literatúru ?
Ďakujem

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
V 40ke monografii je tomu venovana cela kapitola, kde mas uvedenu literaturu k teme. Skus to tam pozriet
Registrovaný uživatel
Pokusím se odpovědět trochu šířeji.

Ve středu 5. října 1938 abdikoval na funkci prezidenta Československé republiky Dr. Edvard Beneš. V té době platné výplatní známky (hodnoty 50h) zůstaly v platnosti a byly standardně v prodeji na poštách i u oprávněných prodejců.

K datu 30. listopadu 1938 (den volby prezidenta Česko-Slovenské republiky Dr. Emila Háchy) však byly staženy z prodeje u poštovních úřadů, byly však nadále v platnosti. Malá odbočka - tyto známky použité na celistvostech od 1. prosince 1938 do 14. března 1939 na území Česko-Slovenské republiky jsou mimořádně vzácné. Zdůrazňuji vzácné, nikoliv drahé, neboť tyto souvislosti nejsou mezi sběrateli příliš známy.

V souvislosti s decentralizací státu byl i "Léčebný fond poštovních zaměstnanců" rozdělen na česko-moravskou (českou) a slovenskou část. Jak to bylo v případě Podkarpatské Rusi si nedovolím odhadnout, ale zřejmě i tam byla tato instituce plánována.

Na území "Slovenské krajiny" bylo pro vydání samostatných známek fondu rozhodnuto použít přetiskového vydání na známkách vzatých z oběhu s portrétem prezidenta Beneše. Tím se dostáváme k datu vydání těchto známek.

Malá odbočka - na území Republiky česko-slovenské platila "koruna československá" resp. "Koruna česko-slovenská" se zkratkou "Kč". Vzhledem ke snahám slovenské politické reprezentace byl od prosince 1938 vyvíjen tlak na změnu názvu měny, který by odrážel nové politické poměry.

I z tohoto důvodu měla nová poštovní známka "Otvorenie slovenského snemu" (vydávaná dne 18. ledna 1939 a prodávaná pouze na území Slovenské krajiny) nominální hodnotu vyjádřenou pouze v haléřích (300). Zkratku "3 Kč" by zkrátka v tu dobu opravdu nikdo z politiků neunesl....

Vládním nařízením č. 16/1939 Sb., ze dne 27. ledna 1939, se změnilo označení koruny česko-slovenské na označení "K".

Vznik tohoto přetisku tak lze teoreticky vložit mezi data 28. ledna až 14. března 1939. Reálně - dle mého odhadu - byly známky přetištěny a dány do oběhu pro potřeby fondu někdy ve druhé polovině měsíce února 1939. (Po 14. března 1939 tyto známky nemohly být přetiskovány, neboť v té době již neměly aktuální název státu, tedy "Slovenský štát".)

Zbývající nepřetištěné známky s portrétem bývalého prezidenta republiky byly po 14. březnu 1939 přetištěny s ostatními hodnotami československých resp. česko-slovenských poštovních známek dvouřádkovým přetiskem "Slovenský štát 1939" a dne 8. dubna 1939 dány do oběhu.
Celkem takto bylo přetištěno cca 1.813.000 kusů známek, které byly v platnosti do 10. července 1939.

Osobně se domnívám, že se jedná o vzácnou známku (vzácnou, nikoli drahou), která si jistě v budoucnosti najde svou cestu do katalogu známek Československa 1918-1939.

Tolik alespoň v krátkosti ...
Registrovaný uživatel
Ďakujem za informácie .......................... môžem sa presne opýtať na literatúru a články ktoré ste použili aby som mal na čo odkázať ? ne že by sa mi nechcelo hľadať ale bolo by to na dlho :D
Neumann - ako sa pracuje s tou monografiou ?? V knihe sú rozdelené emisie a zoznam článkov a prác a na tom DVD/CD je čo ? alebo ako to mam chápať ................ idem si pozrieť dajakú recenzii ale za pripadnú odpoveď ďakujem :)
Registrovaný uživatel
Když jsem si ji koupil ,měl jsem z ní rozporuplný pocit. V tištěné části jsou odkazy jen na hradčany na cd zbytek čr. Na jednu stranu je skvělá. Najdete si známku, pod ni odkazy na články , roztříděné podle problematiky, zoubkovaní ,odstíny, deskové vady atd. Hned víte co vyšlo v průběhu let u dané známky na téma zoubkování. ALE pokud nemáte přístup ke zdroji tj. časopisům ve kterých článek vyšel. Je Vám celá publikace na h..
Moderátor
Přístup ke zdroji informací z Monografie 40 je v převážné míře na stránkách FILASO. Pokud by v Monografii měly být všechny články otisknuté, myslím si že v rukách by jsi ji neunesl.
Registrovaný uživatel
Souhlasím a záměr autora byl podat informaci kde to hledat.A to je dost usnadňující si myslím.
_______________
Mluv jen tehdy je-li to lepší jak mlčení.
Moderátor
Digitalizací dokumentů a článků se zabývá člen Jisi, kterému jsem poskytla hodně materiálů, týkající se námětové filatelie a výstav. Byly to pěti až desetikilové balíky. Když jsem se ptala na úložiště, tak napsal takové cifry bitů..... Ono to opravdu nejde dat do nějaké knihy- dovedu si totiž představit, co bylo o Hradčanech dosud napsané. Ale je fakt, že vědět kde hledat, je k nezaplacení. A jsou tu lidi, co to i poskytnou. Dostala jsem třeba komplet psaní o geologii na známkách. No kde já bych k tomu jinde došla? A Stounovi díky za pěkné psaní v příspěvku 3.
Registrovaný uživatel
Ďakujem za krásny opis problematiky. Z toho ako sa vyskytuje, si tiež dovolím tvrdiť, že bude ohodnotená o niečo viac..
Registrovaný uživatel
Na informace o "Liečebném fondu" jsem teď náhodou narazil ve Filatelii 14/1982 str. 427 - "Nepoštovní přetisky na poštovních známkách". Třeba tam najdete co potřebujete...
Registrovaný uživatel
Ďakujem za informácie

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Poštovní známky - naše » Liečebný fond poštových zamestnancov

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1